10/10/19

Ο στρατηγός Τραμπ, ο Πούτιν και οι ορντινάτσες της Ε.Ε.

Απόστολος Αποστολόπουλος
Ο Τραμπ κάνει επιλογές στο θέμα της Συρίας, όπως οφείλει να κάνει κάθε ηγέτης της προκοπής, αναλαμβάνοντας και το κόστος. Απέναντι, οι Ευρωπαίοι, διστάζουν, επιφυλάσσονται, απορρίπτουν και τελικά προτιμούν ένα καφεδάκι στις πλατείες του Λονδίνου και του Παρισιού, σύμφωνα με τις αρχές κάθε καιροσκόπου, ανίκανου και γλείφτη. Στην ίδιες τις ΗΠΑ εκείνοι που κατάστρεψαν ανενδοίαστα το Ιράκ και τη Λιβύη παριστάνουν τους δημοκράτες ειρηνιστές εναντίον του Ερντογάν, ένα πιόνι στον υστερικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. Διότι ως φίλος της Ρωσίας εξοργίζει την αμερικανική φράξια της Παγκοσμιοποίησης ο Ερντογάν. Αλλά αυτά είναι τελικά η επιφάνεια.
Στην πραγματικότητα το θέμα με την Τουρκία και τον Ερντογάν δεν είναι διόλου καινούργιο. Το αν δηλαδή η Τουρκία θα μείνει ακέραιη, ολόκληρη ως έχει, ή αν θα τεμαχιστεί. Νίκη των Τούρκων επί των Κούρδων σημαίνει Τουρκία ακέραιη για τις επόμενες δεκαετίες. Ήττα των Τούρκων, υπό τον Ερντογάν ή όποιον άλλο, σημαίνει (πιθανός)διαμελισμός της Τουρκίας. Όλα τα άλλα είναι σάλτσες που σκεπάζουν τα μακαρόνια. Το περίφημο Ανατολικό Ζήτημα ζει και βασιλεύει αν και κοντεύει να κλείσει τουλάχιστον δυο-τρεις αιώνες ζωή.
Ο Τραμπ ξέροντας ότι η απόφασή του να επιτρέψει στην Τουρκία να εισβάλλει στη Συρία θα προκαλέσει την οργή των εσωτερικών του αντιπάλων τα μπουρδούκλωσε με απειλές προς τον Ερντογάν ότι θα του κάψει την Οικονομία και άλλα ηχηρά, πολύς θόρυβος για τα ευαίσθητα αφτιά.
Το ζουμί βρίσκεται στη σιωπή της Ρωσίας. Βγάζει μάτι, για όσους δεν φορούν γυαλιά, ότι χωρίς τη συμφωνία του Πούτιν ο Τραμπ δεν θα κουνιότανε. Επειδή ξέρει, όπως ξέρουν και οι αντίπαλοί του εντός των ΗΠΑ, ότι τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή οι ΗΠΑ τον έχασαν. Με μια λέξη και η Ρωσία θέλει τώρα ακέραιη την Τουρκία. Όπως την ήθελε η αυτοκρατορική Αγγλία και την πλήρωσε η Ελλάδα, όπως την ήθελε, ακέραιη, και ο Λένιν που βοήθησε κι αυτός, επικουρικά, τον Κεμάλ. Γι αυτό οι Κούρδοι είναι χαμένοι. Το αν θα είναι και καταστραμμένοι είναι στο χέρι τους. Οι Ρώσοι τους πρότειναν να ενταχθούν στο νόμιμο στρατό του Άσαντ. Είναι επιλογή του είδους «το μη χείρον βέλτιστον». Αλλά νόμιζαν ότι το αμερικανικό άλογο που είχαν καβαλήσει είναι δικό τους. Λάθος. Στους Κούρδους μένει, ίσως, ένα ατού. Είναι, φαίνεται,  οι μόνοι που θέλουν και μπορούν να σταθούν απέναντι στους ενοχλητικούς τζιχαντιστές. Αλλά αν πρέπει αυτοί να εξοντωθούν οι Κούρδοι θα χύσουν κι άλλο από το αίμα τους.

4 σχόλια:

 1. Τίποτα δεν προδιέγραφε τον διαμελισμό της τουρκίας...
  Ολα αυτά είναι προσχήματα εν αμαρτίαις...
  Ολα βαίνουν καλώς...
  Οι Κούρδοι ας πρόσεχαν...
  Να προσέχαμε και εμείς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Eίναι η πιο ουσιαστική προσέγγιση του θέματος που έχω διαβάσει.
  Εξαιρετικό κύριε Αποστολόπουλε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό που λέει για σούρσιμο του Ανατολικού Ζητήματος τους τελευταίους αιώνες είναι η μαύρη αλήθεια. Μετά από παγκόσμιους πολέμους απίστευτες αιματοχυσίες και εθνοκαθάρσεις ακόμα βλέπουμε την ίδια ιστορία να εξελίσσεται σε αργή κίνηση μετά από ύπνωση ενός αιώνα. Αυτός ακριβώς είναι ο οιωνός του διαμελισμού της Τουρκίας. Το άνοιγμα ξανά συνολικά του Ανατολικού Ζητήματος που κάνει και πολλούς φιλότουρκους αμερικανούς να εξανίστανται. Τι θα κάνει η Τουρκία; Θα σκοτώσει όλους τους Κούρδους; Είναι φύσει αδύνατον. Θα τους αντικαταστήσει με άραβες; Μα θα πρέπει να τους φυλάει μέσα σε στρατόπεδα. Ακόμα και αν υπάρξει επιτυχία σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πρέπει να βρει πόρους για να χτίσει υποδομές σε ξένο κράτος και να κατέχει αυτό το έδαφος και μάλιστα δίχως σχέδιο εξόδου. Θα προσαρτήσει αυτές τις περιοχές; Εδώ δεν τόλμησε να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο. Θα το κάνει εκεί που εμπλέκονται Συρία, Ιράν, Ρωσία; Όσο για αυτά που αναφέρονται για τους ίδιους τους Κούρδους, εγώ αυτό που έχω να πω είναι το γνωστό «έξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια λέμε». Ας αφήσουμε τους ίδιους να αποφασίσουν τις συμμαχίες τους. Δεν έχουμε αρκετή πληροφόρηση ούτε για την δυνατότητά τους να αμυνθούν ούτε για τις εσωτερικές ισορροπίες στην ίδια την Συρία. Απλώς είναι κρίμα μπροστά στα μάτια μας σήμερα να εξελίσσεται μια σφαγή αθώων ανθρώπων στο όνομα της υπερφίαλης μεγαλομανίας κάποιου Ερτνογάν.-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Go back in time as long as you like. All my comments on the Kurds were the same; they will pay dearly their tribal opportunism. Like in Iraq, in Syria too the Kurds chose to sleep with their enemy in the name of profit.
  How many times Syria asked them to retirn under Damascus juristiction? They will be remembered as the Albanians of Middle East.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.