6/10/19

Γιατί οι αριστεροί μισούν τόσο πολύ τον Χ.Τρούμαν;


Του Σάκη Μουμτζή
Χθες για μιαν ακόμα φορά διαδηλωτές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ πέταξαν μπογιές στο άγαλμα του Χ.Τρούμαν. Παλιότερα βομβιστές το είχαν ανατινάξει.
Αλήθεια, γιατί τόσο μίσος κατά του Αμερικανού Προέδρου;
Διότι στις 12 Μαρτίου 1947 εξήγγειλε το ομώνυμο δόγμα με το οποίο χορηγήθηκε στην Ελλάδα στρατιωτική βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπίσει την κομμουνιστική απειλή.
Με το δόγμα Τρούμαν οι ΗΠΑ αναλάμβαναν στα χέρια τους τις τύχες του Δυτικού κόσμου. Γινόταν η ηγέτιδα δύναμη. Θα ακολουθούσε το σχέδιο Μάρσαλ για την οικονομική ανασυγκρότηση της Ευρώπης. Συνολικά μοιράσθηκαν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης—καθώς ο Στάλιν απαγόρευσε στις χώρες που κατείχε ο Σοβιετικός στρατός να συμμετάσχουν στο σχέδιο Μάρσαλ— 13,3 δισεκ.δολάρια. Η Ελλάδα έλαβε 649 εκατομμύρια δολάρια.
Ποια ήταν η κατάσταση στην πατρίδα μας τον Μάρτιο του 1947;

Για τη συνέχεια Liberal

15 σχόλια:

  1. Η φώτο είναι άκρως διαφωτιστική για το πώς κ γιατί κάποιοι αετονύχηδες αντί εξαφανίσεως οριστικής από το πολιτικό πεδίο εξακολουθούν να αντλούν σοβαρά ποσοστά .
    Επίσης πολύ διαφωτιστική (αποκαλυπτική) για το IQ του μέσου νεοέλληνα .
    Yπό την αίρεση ότι ο εικονιζόμενος είναι απλός - αγνός οπαδός κι'όχι αετονύχης κομματικός που δίδει το έναυσμα - παράδειγμα για .....πάλη και αντίσταση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ειχε συμφωνηθει να περασει στο Ανατολικο μπλοκ η Ελλαδα, δεν θα ειχε χαθει η ΚΥΠΡΟΣ και ενδεχομενως να ειχε καλυτερα πανεπιστημια και ισως τη στιγμη αυτη το επιπεδο ζωης της Ρουμανιας ας πουμε, χωρις να εχει μπει στο ΔΝΤ με τα μνημονια στην πλατη. Τα λεω αυτα διοτι οπως γνωριζετε δεν επετραπη η αναπτυξις της χωρας απο το 50 και μετα, παρα μονο σε προκαθορισμενες ραγες, αφου ηταν βεβαιο οτι θα κατισχυε της Τουρκιας. Αυτο, το δογμα Τρουμαν δεν το ηθελε για προφανεις λογους. Εχουν το λογο τους λοιπον αυτοι που πετανε μπογιες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω για την Κύπρο, αλλά θα είχαμε χάσει την Ήπειρο,την Μακεδονία και τη Θράκη .Όσο για το πόσοι Έλληνες θα μένανε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Βελουχιώτη: «Εφτάμιση εκατομμύρια Έλληνες είναι. Απ’ αυτούς, θα μείνουν τρία εκατομμύρια, και πολύ τους»…

      Διαγραφή
    2. @Hasan να είσαι βέβαιος ότι θα είχαμε χάσει τα αυγά και τα καλάθια και, αν θα υπήρχαμε σήμερα θα ήμασταν κάτι σαν την Αλβανία ενώ η δε Μακεδονία μας δεν θα στεναχωριόμασταν σήμερα για την συμφωνία των Πρεσπών, επειδή η Μακεδονία από τότε δεν θα ανήκε στην Ελλάδα και θα ήταν μέρος των σόβιετ των Βαλκανίων όπως ήταν άλλωστε διακαής κρυφός -και μερικές φορές ολοφάνερος- σκοπός των "ελληνων" κομμουνιστών της περιόδου εκείνης καθώς και προγενέστερα.

      Επίσης πιο κάτω θα σου παραθέσω τι άλλο δεν θα είχαμε σαν χώρα σήμερα (αν υπήρχαμε βεβαίως- βεβαίως σαν χώρα).

      Η εξαγγελία για το δόγμα Τρούμαν ανακοινώθηκε -και προφανώς είχαν γίνει συμφωνίες και αναμένονταν και άλλα τριγύρω από αυτή- στις 12 Μαρτίου του 1947. Ας δούμε λοιπόν τι προηγήθηκε αυτής και τι ακολούθησε...

      Στις 10 Φεβ. του 47, ένα μηνα πριν δηλαδή από το σχεδιο Τρούμαν οι 4 μέγαλες δυνάμεις στο Παρίσι συμφώνησαν παρά τις αρχικές σοβαρές αντιρρήσεις του σοβιετικού ΥΠΕΞ Μολότωφ, απόφάσισαν την υπο όρους παραχώρηση από την Ιταλία της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες στην Ελλάδα εν όψει των εξελίξεων που ανέμεναν οι υπόλοιπο σύμμαχοι στην Ελλάδα. Στην συνέχεια...

      31 Μαρτίου 1947: Στις 31 Μαρτίου 1947 -και αφού το δόγμα Τρούμαν είχε για την Ελλάδα επιβεβαιωθεί- ο Βρετανός διοικητής των συμμαχικών Δυνάμεων Κατοχής Δωδεκανήσου ταξίαρχος Α.Σ. Πάρκερ, παραδίδει τη Στρατιωτική Βρετανική Διοίκηση στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Αρχίζει η μεταβατική περίοδος της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης Δωδεκανήσου.

      9 Ιανουαρίου 1948: Με το άρθρο 1 του Νόμου υπ' αριθμ. 518 "Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα"[11] της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων ορίζεται ότι: "Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως και Καστελλόριζον, ως και αι παρακείμεναι νησίδες, είναι προσηρτημέναι εις το Ελληνικόν Κράτος από της 28 Οκτωβρίου 1947". Με τον νόμο αυτό, που αποτελεί τη ληξιαρχική πράξη της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στη μητέρα Ελλάδα, τερματίζεται το μεταβατικό στάδιο της ελληνικής στρατιωτικής διοίκησης. Η 7η Μαρτίου 1948 ορίζεται ως ημέρα της πανηγυρικής τυπικής ενσωμάτωσης.

      Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου του 1948. Το 1955 η Δωδεκάνησος έγινε νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.


      Είναι λοιπόν μάλλον βέβαιο ότι αν εισακουόταν η ευχή σου δεν θα είχαμε μάλλον τη Μακεδονία μας και σίγουρα τα Δωδεκάνησα μας. Όλα τα άλλα που γράψατε είναι στη σφαίρα της εικασίας ή και της φαντασίας καθώς και στις ορέξεις των όσων βανδαλίζουν αγάλματα.

      Διαγραφή
    3. @ Hasan

      H Κύπρος δεν έχασε περίπου τα μισά εδάφη της λόγω των Αμερικανών. Αν εμείς ήμασταν σοβαροί δεν θα επιτρέπαμε να γίνει αυτό στην Κύπρο. Κάποιοι αποσύρανε δυνάμεις από το 1968. Απόβαση το 74 δεν θα μπορούσαν να κάνουν οι Τούρκοι αν εμείς δεν κάναμε λάθη. Δημιουργήσαμε κενά είτε από ανικανότητα είτε από ραγιαδισμό σε ξένους. Αντί να κάνουμε τα σωστά, εμείς και αποσύραμε στρατιωτικές δυνάμεις το 68 και μετά δώσαμε την αφορμή στους Τούρκους να επέμβουν στο νησί ως "εγγυήτρια" Δύναμη.

      Στην Ελλάδα έχουμε τη συνήθεια να κατηγορούμε τους ξένους για κάθε Εθνική καταστροφή μας. Όχι. Στο φίλο, ακόμα και τον καλύτερο φίλο, βάζεις όρια κι αν απαιτηθεί να είσαι σκληρός είσαι.

      Ποιος είπε ότι πχ οι Άγγλοι θέλανε τα Δωδεκάνησα να δοθούν στην Ελλάδα? Με τις στρατιωτικές και πολιτικές κινήσεις μας όμως τελικά τα καταφέραμε. Όλα ένα παζάρι είναι. Το ίδιο θα πετυχαίναμε στο τέλος και στην Κύπρο αν δεν κάναμε λάθη.

      Και στη Μικρασιατική εκστρατεία παλιά, αν δεν κάναμε λάθη θα είχαμε νικήσει τον Κεμάλ με την κατάλληλη στρατηγική σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

      Κάθε μεγάλη δύναμη έχει τα συμφέροντα της και κανένας δεν είναι Άγιος. Οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι θέλανε την Κύπρο χωρισμένη και οι Κομμουνιστές θέλανε την Ελλάδα "Λαϊκή Δημοκρατία" και τη Μακεδονία ανεξάρτητη Λαϊκή Δημοκρατία.

      Ζυγίζεις λοιπόν τα πράγματα και επιλέγεις στρατόπεδο αν δεν έχεις το "εκτόπισμα"(οικονομικό και στρατιωτικό) για να σταθείς ως ουδέτερη δύναμη. Αν η Ελλάδα ήταν πιο ισχυρή θα μπορούσε να είναι ουδέτερη όπως άλλες χώρες που κάποιες μπορεί σε στρατιωτικό επίπεδο να μην ήταν και ισχυρότερες από την Ελλάδα αλλά λόγω της θέσης τους ήταν τυχερές και μπορούσαν να είναι ουδέτερες.

      Ακόμα και ουδέτερος να είσαι όμως πρέπει να επιλέξεις σε ποιον θα είσαι πιο κοντά. Η Ελλάδα ασφαλώς και είναι μέρος της Δύσης. Τα θεμέλια του Δυτικού πολιτισμού είναι η Ελλάδα.

      Στην καλύτερη περίπτωση για τη χώρα, σε μια "τέλεια" κατάσταση η χώρα θα μπορούσε(αν ήταν ισχυρότερη) να μην ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, να ήταν μόνο μέλος της ΕΟΚ, ο στρατός της χώρας βασισμένος πάνω σε Νατοϊκά πρότυπα και κυρίως με δυτικά οπλικά συστήματα και εγχώρια βιομηχανία, το σύστημα παιδείας και δημόσιας διοίκησης βασισμένο σε Σκανδιναβικά πρότυπα προσαρμοσμένα ελαφρώς στις Ελληνικές ανάγκες και το σύστημα υγείας εμπνευσμένο από αυτό χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας αλλά προσαρμοσμένο στις Ελληνικής ανάγκες.

      Η χώρα όμως δεν είχε τις δυνατότητες να είναι ουδέτερη.Έπρεπε να επιλέξει. Και ευτυχώς επέλεξε το σωστό και οι Αμερικανοί την βοήθησαν να αναπτυχθεί μετά από ένα εμφύλιο που την διέλυσε.Δεν μας φτάνανε μόνο οι καταστροφές των ΝΑΖΙ, θέλαμε κι άλλο αίμα μεταξύ μας μετά. Πληρώσαμε τον λογαριασμό.

      Η χώρα ευτυχώς για ακόμα μια φορά στην ιστορία της πήγε με τη σωστή πλευρά διότι αν δεν το έκανε θα έχανε τη Μακεδονία και με την πτώση του Συμφώνου της Βαρσοβίας η Τουρκία θα είχε και πολύ μεγάλο στρατιωτικό πλεονέκτημα.

      Διαγραφή
    4. Ας σκεφτούν κάποιοι τι αεροπορία θα είχε η Ελλάδα τέλη δεκαετίας 80 εως τέλη δεκαετίας 90, χωρίς την προστατευτική ομπρέλα της Μόσχας και με τον Γέλτσιν στο τιμόνι της Ρωσίας...Ελληνική επίγεια πυραυλική αεράμυνα με S200 και αεροπορία με υποβαθμισμένη εξαγωγική έκδοση του Mig 29(και ελάχιστα σε επιχειρησιακή κατάσταση λόγω κατάρρευσης όχι μόνο της "Λαϊκής Δημοκρατίας της Ελλάδας" αλλά και της χώρας κατασκευής... της ΕΣΣΔ) εναντίον τουρκικών F16 BLOCK 50 με νέο σύστημα αυτοπροστασίας και οπλισμένα με αντιραντάρ βλήματα AGM88 HARM και βλήματα αερομαχίας ΑΙΜ120, ΑΙΜ 9.
      Δηλαδή αεροπορική επανάληψη διάλυσης Γιουγκοσλαβίας, εκείνη τη φορά στο Αιγαίο. Δηλαδή τέλη δεκαετίας 90 με αρχές 2000, η εικόνα θα ήταν η εξής:

      Ανατολικό Αιγαίο στην Τουρκία, Κρήτη ανεξάρτητη δημοκρατία με πρόεδρο κάποιον κύριο "Απαυτάκη"και μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, Ελλάδα ηττημένη και με σύνορα από Λάρισα και κάτω, Ελληνίδες να κάνουν πιάτσα σε δρόμους της Ιταλίας και η χώρα παρέα με την φιλική και ομόδοξη και(επίσης) βομβαρδισμένη Σερβία να περιμένουν την "ανάσταση" του Ρώσου για να τους δώσει στον καθένα 50 τεθωρακισμένα και 15 εκσυγχρονισμένα MIG 29.

      Διαγραφή
  3. Από εκείνο το μεγαλοπρεπές μαντρί του λαού στο Περισσό, εκτάσεως ενός οικοδομικού τετραγώνου, τοιχείο περιβόλου υψηλότερου της αμερικάνικης πρεσβείας και με επιπλέον 3-4 ορόφους κάτω από το έδαφος, επί σειρά ετών κατηχούνται, γαλουχούνται και ανδρώνονται "ελεύθεροι" άνθρωποι σαν τον κύριο της φωτογραφίας.

    Άλλοι, λίγο πιο "έξυπνοι" από αυτόν, όταν μεγαλώσουν και "μορφωθούν κατάλληλα" μετοικίζουν από τη Μεγάλη του Περισσού Σχολή, στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον Ασωπό, την ΔημΑρ, το Σύριζα, την Ανταρσία, τους Οικολόγους Πράσινους, τους Μπαχαλάκηδες των Εξαρχείων, μεγάλα ΜΜΕ, όπου με τη σειρά τους κάνουν κωλοδάχτυλα στον ελληνικό λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ.
      Οχι απλως μετακομιζουν στα αποχετευτικα δικτυα που ανεφερες αλλα αναδεικνυονται και 'ηγετες' σε αυτα.

      Διαγραφή
  4. Με τις γραφόμενες μπουρδολογίες σου, άνετα θα μπορούσες να είσαι ο τύπος της φωτογραφίας. Άνθρωποι σαν το μουσεικό είδος της φωτογραφίας είναι μία από τις κυριώτερες αιτίες που η χώρα μας δεν είναι στις κορυφαίες του κόσμου. Μία ερώτηση μόνο, στη σοβιετία συνηθίζονταν η παραπάνω φωτογραφία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Χάρρυ Τρούμαν δεν ήταν αυτός που πίεσε να χαρίσουμε τα χρέη και τις πολεμικές αποζημιώσεις στη Γερμανία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι Jiannis,
      ήταν οι κομμουνιστές.
      Διότι φεύγοντας οι χιτλερικοί καταστρέφοντας τη χώρα, αντί να μπούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σαν η χώρα που πρόσφερε στη νίκη δυσανάλογα πολλά σε σχέση με τον πληθυσμό της, εμείς φαγωνόμασταν μεταξύ μας. Διότι οι συμμορίες που αναπτύχθηκαν στα βουνά της Ελλάδας με ντόπιους και ξένους κομμουνιστές, σκοπό είχαν να ακρωτηριάσουν μέρος των εδαφών από τον εθνικό κορμό.

      Όταν τέλειωσε το πανηγυράκι με τον εμφύλιο που προκάλεσαν κυρίως οι κομμουνιστές, ήταν αργά. Έτσι χάσαμε το τραίνο της γρήγορης ανασύστασης του κράτους με ευνοϊκούς όρους στο διεθνές στερέωμα, ενώ μας μείναν "αμανάτι" οι δοσίλογοι και οι μαυραγορίτες, διότι κύριο μέλημα των αρχών του ελληνικού κράτους ήταν το χαρτί μεταμέλειας και το κυνήγι ...μαγισσών!

      Διαγραφή
  6. Εχθές όντως στο άγαλμα του Τρούμαν είχαμε χιουμοριστικά ευτράπελα ,το 1/10 της χθεσινής διαμαρτυρίας να έκανε το ΚΚΕ για το μνημόνιο θα ήμουν υπερευχαριστημένος,πάντως αυτά που λεει ο χασαν δεν ειναι λάθος.Η μαλλον ειναι κατα το ήμισυ.Η Ελλαδα θα ηταν πολυ καλύτερα αν είχαμε κάποιον Τιτο και ήμασταν ανεξαρτητοι δηλαδή ουδέτερος στο δυτικό η στο ανατολικό στρατόπεδο.Δε θα είχαμε σχεδόν κανένα εθνικό θεμα διότι οι δυτικοί στηρίζουν και στήριζαν την Τουρκία που ειναι πολυ πιο σημαντική γεωπολιτικά και επίσης δεν θα είχαμε και αλλοίωση πληθυσμού με μετανάστες την οποία έχουμε ακριβώς διότι ειμαστε στο δυτικό μπλοκ.Μια Ελλαδα στο κινημα των αδέσμευτων θα ηταν υπερδύναμη πιστεύω σήμερα,Φυσικά μετα το 1990 θα είχαμε προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ αλλά οχι στην ΕΕ.Επισης σήμερα δε θα είχαμε τόσο δυτικό δούλο κεφάλαιο.Κυριψς εφοπλιστικό.Καποιοι 5-6 οικογένειες θα έχαναν αλλά ο λαός αν κέρδιζε.Στο κομμουνιστικό μπλοκ όντως οπως γράφει παραπάνω και κάποιος θα είχαμε σοβαρά θέματα με τα Βόρεια σύνορα μας.Αν και εφόσον την περιοχή νέμονταν κάποιος κομμυονιστης ισως η Μόσχα να μην έγειρε τέτοιες ιστορίες,Ολα αυτά ειναι άκρως θεωρητικα καθώς στη Γιάλτα είχε γραφτεί η τυχη μας ... 90% δυτικοί και 10% ανατολικοί...και τα σκυλιά δεμένα.Δυσκολα πάντως η Ελλαδα να γινει ποτε ανεξάρτητη.Ειναι θεμα παιδειας και Δυστυχως ψυχοσύνθεσης.Τα 400 της τουρκοκρατίας μας εχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια,Μοντέλα κράτη αυτού του γεωπολιτικού δυναμικού ειναι η Φινλανδία και η Σουηδία και λιγότερο η Αυστρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφου το ειπε και ο Τσωρτσιλ βρε παιδια.Αλλοιμονο στους νεους που δεν ειναι κομμουνιστες αλλα πιο αλλοιμονο στους ενηλικες που παρεμειναν κομμουνιστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δέν ὑπάρχει παρά Πατρίδα (Ἑλλάδα) καί Ὀργάνωση-οἰκονομία-Δικαιοσύνη.

    Τά λοιπά εἶναι ἕνας πολιτικο-θρησκευτικός μύθος, τό ἀληθινό "ὄπιο τοῦ λαοῦ":

    Δέν γίνεται πράγματι τά προβλήματα νά λύνονται ὁμοιόμορφα - μέσα σέ διαφορετικές χῶρες, καί ὑπό διαφορετικές περιστάσεις - δηλαδή εἴτε "δεξιά" ἤ "ἀριστερά"...

    Ὅποιος σφετερίζεται εἴτε Πατρίδα εἴτε Ὀργάνωση-Οἰκονομία-Δικαιοσύνη, ὅποιος ἀπολυτοποιεῖ τό ἕνα καί μειώνει τό ἄλλο, αὐτός εἶναι ἀπό βλάκας μέχρι πονηρός ἐχθρός.

    Ὁ Σἀκης Μουμτζής, ὁ Πέτρος Παπακωνστανίνου, ὁ Θεόδωρος Ζιάκας, καί ὁ Δημήτριος Κωνσταντακόπουλος (εἶναι καί ἄλλοι ἐγώ αὐτούς ἐπισημαίνω τώρα), παρά τίς διαφορές τους, εἶναι πραγματικοί πολιτικοί-ἰδεολογικοί-φιλοσοφικοί ἀναλυτές εὑρέος φάσματος, ἐξαιρετικά χρήσιμοι γιά ὅποιον θέλει νά σκέπτεται ἀληθινά καί σέ βάθος,
    τά κακῶς κείμενα καί τά κακῶς κινούμενα στό πολιτικό μας σύστημα.
    _ Κοινό τους χαρακτηριστικό, ὅτι δέν χρησιμοποιοῦν οὔτε ξύλινη γλῶσσα, οὔτε φληναφλήματα προπαγάνδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ταϋγέτη.

    Γιατὶ δὲν κάνει "ΝΤΟΥ" στὸν Περισσὸ ἡ ΣΔΟΕ ὅπως κάνει σὲ καταστήματα;
    Νὰ δῆς γιὰ πότε θὰ ἐλύνοντο πολλὰ προβλήματα.
    Ἀλλὰ ὁ Περισσὸς εἶναι χρήσιμος στὸ σύστημα·Ἤ κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.