6/10/19

Θα σταματήσει τους Τούρκους η δήλωση Πομπέο για τις γεωτρήσεις;



Γράφει ο Ζαχαρίας Μίχας

Ενθουσιασμό, εν μέρει δικαιολογημένο, έχουν προκαλέσει στην Ελλάδα οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, καθώς ξεκαθάρισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι παράνομες με βάση το διεθνές δίκαιο, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα "για να μη στρατιωτικοποιηθεί" η κατάσταση, αλλά και για να "φτάσουμε σε αποτελέσματα αμοιβαίως αποδεκτά". Παρότι πρόκειται για μια ξεκάθαρα θετική δήλωση, θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι δεν ισοδυναμεί με προειδοποίηση στην Άγκυρα, ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει... τον αμερικανικό Στόλο.

Η απροθυμία των ΗΠΑ να εμπλέξουν στρατεύματα για να "συνετίσουν" την Τουρκία, είναι αναμενόμενη και φυσιολογική. Δεν θα πρέπει ουδείς να λησμονεί, ότι στο επίπεδο του ΝΑΤΟ η Τουρκία είναι μια χώρα πρώτης γραμμής, τεράστιας σημασίας στα μάτια των Αμερικανών υπευθύνων για τη χάραξη της γεωστρατηγικής προσέγγισης των ΗΠΑ στις πλανητικές υποθέσεις.

Πρόκειται σίγουρα για μια "ψυχροπολεμική θεώρηση" της κατάστασης, η οποία μπορεί να είναι προδήλως ανεπαρκής για να ερμηνεύσει τη σημερινή πραγματικότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Όμως, θα ήταν σφάλμα να ερμηνεύσει κανείς τις δηλώσεις Πομπέο, χωρίς να λάβει υπόψη αυτή την παράμετρο.


Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

7 σχόλια:

  1. Νομίζω πως ο τίτλος τούτου του άρθρου συνοψίζει πολύ καλά το τι πήρε η Ελλάδα:

    “Ο λόγος σου με χόρτασε”! Η επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα οι αλήθειες και οι φαντασιώσεις μας
    https://www.militaire.gr/quot-o-logos-soy-me-chortase-quot-i-episkepsi-pompeo-stin-athina-oi-alitheies-kai-oi-fantasioseis-mas/

    Οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να κάνουν την Τουρκία να κάνει το καλό παιδί στο θέμα των S400, στο θέμα των Κούρδων στη Συρία, αλλά θα το κάνουν στην Κύπρο και Ελλάδα;

    Οι ΗΠΑ πήραν κάτι πολύ χειροπιαστό από την Ελλάδα, έναντι λόγων. Έπεα πτερόεντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα ποιος μιλάει για στόλους και στρατεύματα. Σαφώς μπορούν να κάνουν κάτι δίχως όλα αυτά και μάλιστα δίχως να “τσαλακώσουν” την Τουρκία. Απλά θα μπορούσαν οι Τούρκοι να αποχωρίσουν επικαλούμενοι τον καιρό. Οκτώβριο έχουμε οι κακοκαιρίες είναι μπροστά μας. Αλλά ως τότε χωρίς κόστος για τους Αμερικανούς μπορούν να πάρουν μέτρα απαγόρευσης της γεώτρησης. Όταν ζητάνε από μας διευκολύνσεις και εμείς έχουμε απ’ αυτούς κάποιες απαιτήσεις. Αν δεν μπορούν να δώσουν άμεσες εγγυήσεις, πράγμα πολύ κατανοητό μπορούν να κάνουν έμμεσες ενέργειες που ταυτόχρονα δεν θα τους εκθέτουν. Έχουν αυτή την δυνατότητα. Αφού λένε πως έχουμε στρατηγική σχέση θα πρέπει και αυτοί να παραχωρήσουν κάτι τόσο μικρό.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να λύνονται από τα δύο κράτη.Αυτα με τις δηλώσεις Πομπεο εκαι ευτελή καραγκιοζηλικια.
    Αν πρέπει να ζητήσουμε κάτι από τους Αμερικανούς αυτό είναι εξελιγμένα οπλικά συστήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ((( υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, καθώς ξεκαθάρισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι παράνομες με βάση το διεθνές δίκαιο, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα "για να μη στρατιωτικοποιηθεί" η κατάσταση, αλλά και για να "φτάσουμε σε αποτελέσματα αμοιβαίως αποδεκτά". ))))

    Εγω λεω να τον προτείνουμε για ΠΥΘΊΑ στο μαντείο των Δελφών...
    Η, ισος και Πιλατο απο τον Ποντο...!!!

    Αμα δεν εχεις νυχια να ξυθείς μην περιμένεις άλλον να σου το κάνει....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φοβαμαι οτι για μια ακομη φορα ηΕλλαδικη ηγεσια με προτροπη των πατρωνων της για να βρει προσωρινα την ησυχιαν της με τη Τουρκια υα την πουλησει ξανα,δεν ειναι ουτε η πρωτη ουτε και η τελευταια.δηλ για να γλιτωσει προσωρινα το Αιγαιον ασ του δωσουμεν κατι απο Κυπρο.Αυτη ειναι η αποστολη Πομπεο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΧΙ, αλλά τουλάχιστον οι ΗΠΑ διατίθενται να εξοπλίσουν την Ελλάδα με F16V, MQ-9, και πιθανώς Harpoon, και πολεμικά πλοία. Αυτοί οι εξοπλισμοί μπορούν να μας φέρουν σε ισορροπία με Τουρκία.
    Δέν θα πολεμήσουν για εμάς αλλά τουλάχιστον θα μπορούμε να πολεμήσουμε αποτελεσματικά μόνοι μας άν ποτέ χρειαστεί. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.