12/11/08

Η αθλιότητα των Άγγλων, που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της τραγωδίας, συνεχίζεται εναντίον της Κύπρου


Ο ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΑΣ

Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

Το Βρετανικό δικαστήριο δηλώνει αναρμόδιο και απρόθυμο να εκτελέσει την καταδικαστική απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου, κατά του ζεύγους Όραμς, στηριζόμενο σε τεχνικές ερμηνείες του πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης.
Αποφεύγει να ζητήσει από τους σφετεριστές, επιστροφή της κλεμμένης περιουσίας, κατεδάφιση του παράνομου κτιρίου και καταβολή αποζημιώσεων στους νόμιμους δικαιούχους.
Αρνείται να εφαρμόσει την ταχεία διαδικασία της ΕΕ για άμεση αναγνώριση και εκτέλεση της δικαστικής απόφασης της Κύπρου, κράτους πια μέλους της ΕΕ, με πρόσχημα την...
αναστολή της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα κατεχόμενα που ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία, γενικεύοντας βέβαια την αναστολή για όλα τα ζητήματα. Αυτό και μόνο το γεγονός, συνιστά κατά την γνώμη μου, νομικίστικο ελιγμό σκοπιμοτήτων.
Αυτή η πτυχή της απόφασης, δικαιολογημένα προκαλεί. Ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Ανοίγει την όρεξη σε πολλούς ξένους, επίδοξους αγοραστές να συνεχίσουν ατιμώρητοι τη λεηλασία των κατεχομένων περιουσιών μας, βλέποντας πως δεν επιβάλλεται άμεση τιμωρία.
Εύλογες οι ανησυχίες του προσφυγικού κόσμου. Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου. Χρειάζεται να αναληφθούν άμεσα όλες οι ενδεικνυόμενες προειδοποιητικές ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση, για αποτροπή αυτού του ενδεχόμενου. Πρέπει να γνωρίζουν οι επίδοξοι σφετεριστές, πως όλες οι αγοραπωλησίες στα κατεχόμενα, συνιστούν παρανομία που δεν θα παραμείνει εσαεί στο απυρόβλητο. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να υπερασπιστεί πιο διεκδικητικά τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων εμάς των εκτοπισμένων νόμιμων δικαιούχων γης, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα θετικά στοιχεία που εμπεριέχονται στην απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου τόσον ενώπιον του Βρετανικού εφετείου όσο και στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών κοινοτήτων που είναι καθ' ύλη αρμόδιο, για ερμηνεία του Κοινοτικού Δικαίου.
Δεν μας διαφεύγει το γεγονός πως στο Βρετανικό Δικαστήριο δεν συζητήθηκε η ουσία της υπόθεσης , αλλά η δυνατότητα εκτέλεσης της στη Βρετανία. Το κυπριακό δικαστήριο είχε τη δικαιοδοσία να εκδικάσει την υπόθεση επί της ουσίας και να εκδώσει καταδικαστική απόφαση κατά των σφετεριστών, γιατί τα κατεχόμενα εδάφη μας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ζεύγος ΄Οραμς παράνομα κατέχει την περιουσία του ζεύγους Αποστολίδη, που παρά τα 32 χρόνια προσφυγιάς, παραμένει ο μοναδικός νόμιμος δικαιούχος των τίτλων ιδιοκτησίας στην Λάπηθο. Κανένα ψευδοκράτος και κανένας ψευδονόμος, δεν μπορεί να αναιρέσει αυτούς τους τίτλους σύμφωνα με τις αποφάσεισ του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Τιτίνας Λοιϊζίδου και την Τέταρτη Διακρατική προσφυγή.
Ας θορυβηθούμε όμως από την οργιώδη τουρκική προπαγάνδα που πάγια επιδιώκει διαστρέβλωση αποφάσεων και προώθηση της παγίωσης των τετελεσμένων, περιπλέκοντας διαρκώς, το ήδη περίπλοκο θέμα των περιουσιών.
Η απόφαση του Βρετανικού δικαστηρίου ας αποτελέσει την απαρχή μιας συντονισμένης, καλά οργανωμένης προσπάθειας στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών κοινοτήτων για να ξεκαθαριστεί πως η ασυδοσία και η ατιμωρησία των σφετεριστών δεν πρέπει να συνεχίσει με το πρόσχημα της μη εφαρμογής του πρωτοκόλλου 10. Αναστολή της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου από την Κ. Δημοκρατία στα κατεχόμενα, δεν πρέπει να σημαίνει ανοχή , απάθεια κι ατιμωρησία της λεηλασίας από τις κυβερνήσεις των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ όταν βλέπουν δικούς τους υπηκόους να παραβιάζουν ανθρώπινα και ιδιοκτησιακά δικαιώματα χιλιάδων Ε/κ προσφύγων. Οφείλουν κι αυτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους κι όχι να στρουθοκαμηλίζουν. Να δείξουν επιτέλους έμπρακτα την αλληλεγγύη και σεβασμό τους σε μια χώρα, μέλος της ΕΕ και σε ένα λαό, που ζητούν μόνο το δίκιο τους.

Η Αντιγόνη Παπαδοπούλου είναι βουλευτής Λευκωσίας, του ΔΗΚΟ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

3 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Σάββα,
    Οφείλω να ομολογήσω πως το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου καλύπτεται από το κενό της εφαρμογής ή μη του κοινοτικού κεκτημένου στα κατεχόμενα, αν και αυτή η προσήλωση στο γράμμα του νόμου έρχεται σε αντίθεση με τις πλείστες παρανομίες που κατά το παρελθόν έχουν διαπράξει ( εγκλήματα στην Κύπρο στον απελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων και επεμβάσεις στο εσωτερικό χωρών
    χωρίς απόφαση του Σ.Α. του Ο.Η.Ε.)
    Με την ευκαιρία, θα ήθελα να σε ρωτήσω για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Έχει δικαιοδοσία το κυρίαρχο κυπριακό κράτος ή αποτελούν ένα θλιβερό αποικιοκρατικό κατάλοιπο;
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα
    η θέση μου είναι πολιτική, δεν είναι νομική.
    Οι Άγγλοι ακολούθησαν και ακολουθούν άθλια πολιτική στο Κυπριακό.
    Απ' όσο γνωρίζω, οι βάσεις είναι βρετανικό έδαφος, στο οποίο οι Άγγλοι ασκούν κυριαρχία.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aγαπητέ Σάββα,
    Ούτε κι εγώ είμαι νομικός -φιλόλογος είμαι- και κάνω κι εγώ μια πολιτική στην ουσία επισήμανση.
    Απλά μου φαίνευαι παράξενος ο έντονος ανθελληνισμός ή,έστω, η προφανής και καταφανής εναντίωση της βρετανικής πολιτικής σε κάθε ελληνικού ενδιαφέροντος ζήτημα!
    Από την ελληνοτουρκική διένεξη, την
    εμπλοκή στην αρπαγή των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων προσφύγων με την αγορά γης και σπιτιών από Βρετανούς πολίτες στα κατεχόμενα και πλήθος άλλων "ων ουκ έστιν αριθμός" (άτιμο μονοτονικό)!
    Αν και δεν είμαι εκ φύσεως και παιδείας φίλος των άκρων, καμιά φορά αναρωτιέμαι μήπως θα πρέπει να γίνουμε "κακά παιδιά" και να κινήσουμε, για παράδειγμα, επίσημη διαδικασία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα καταγγέλλοντας τις συνθήκες και τον τρόπο που αυτά στην κυριολεξία ξηλώθηκαν από τον Έλγιν;
    Μήπως θα 'πρεπε να τους υπενθυμίσουμε πως στο πανηγυράκι των ολυμπιακών αργώνων που θα διοργανώσουν το 2012 θα μπορέσουν να ανάψουν τη φλόγα στο στάδιο με όποιον ηλεκτρονικά ή "διαστημικά"
    εξελιγμένο τρόπο θέλουν εκτός, όμως, από τον παραδοσιακό;
    Τι απέγινε το πνεύμα του Σέλλεϋ και η περιφημη δήλωση του Τσώρτσιλ για τον ηρωισμό των Ελλήνων;
    Απλά αναρωτιέμαι!
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.