12/11/08

Ο Τούρκος υπουργός άμυνας που έκανε τις κυνικές δηλώσεις, επιχειρεί να τις ανασκευάσει


Του Σάββα Καλεντερίδη
Αντιδράσεις προκάλεσαν οι κυνικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού άμυνας Βετζντί Γκιονούλ, για τη γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων της Ανατολής, κατά τη διάρκεια της περιόδου "οικοδόμησης του τουρκικού έθνους" (1915-1923), που την παρουσιάζει λίγο-πολύ ως επιβεβλημένη, για να επιτευχθεί η ομογενοποίηση του τουρκικού έθνους, ανάγκη που αναγνωρίζει ότι υπάρχει και σήμερα και γι' αυτό γίνεται ο "αγώνας" της Τουρκίας στη ΝΑ Τουρκία, που ταυτίζεται με το Βόρειο Κουρδιστάν.
Εμείς να σημειώσουμε ότι η γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου και της Μ. Ασίας στην ουσία συνεχίζεται επί ελληνικού εδάφους, αφού τα ελληνικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στο θέμα, μιλούν μόνο για τη γενοκτονία των Αρμενίων, αποσιωπώντας τα τραγικά γεγονότα της γενοκτονίας του ελληνισμού της Ανατολής.
Παρεθέτουμε ενδεικτικά σχετικό δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

Αντιδράσεις στις δηλώσεις Τούρκου υπουργού για την γενοκτονία των Αρμενίων
Αντιδράσεις στις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ περί «οικοδόμησης του έθνους».
Δηλώσεις που εκθέτουν την Τουρκία και την κυβέρνησή της έκανε στις Βρυξέλλες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ, ο οποίος παρουσίασε την εξάλειψη του ελληνικού και αρμενικού στοιχείου στη Μικρά Ασία, ως αναγκαιότητα για την «οικοδόμηση του έθνους».
Ο υπουργός έσπευσε να κάνει σήμερα διορθωτική δήλωση, αλλά...
ο τουρκικός Τύπος κυκλοφόρησε σήμερα με τίτλους όπως «ο Γκιονούλ μίλησε σαν ρατσιστής» ("Ραντικάλ"). Στη διορθωτική του δήλωση, ο υπουργός είπε πως παρερμηνεύτηκαν τα λόγια του.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όμως αναφέρουν ότι κατά την προχθεσινή τελετή που έγινε στην πρεσβεία της Τουρκίας στις Βρυξέλλες για την επέτειο του θανάτου του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο Βετζντί Γκιονούλ υπογράμμισε πως «ήταν καθοριστική η διαπίστωση ότι έχει ολοκληρώσει την ιστορική του πορεία το σύστημα των εθνοτήτων στο οποίο στηριζόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία», για να τονίσει ότι «τα δύο βασικά στοιχεία στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ήταν η οικοδόμηση του έθνους και η οικονομία».

Συγκεκριμένα, ο Βετζντί Γκιονούλ είπε τα εξής: «Εάν σήμερα εξακολουθούσαν να υπάρχουν οι Έλληνες στα παράλια του Αιγαίου και οι Αρμένιοι σε πολλά σημεία της Τουρκίας, θα είχαμε άραγε σήμερα το ίδιο έθνος-κράτος; Δεν ξέρω πώς να σας εκφράσω τη σημασία της ανταλλαγής αυτής, αλλά η σημασία αυτή φαίνεται, αν ρίξετε μια ματιά στις ισορροπίες του παρελθόντος. Ακόμη και σήμερα, και με βάση τη μάχη που δίνουμε στη Νοτιοανατολική Τουρκία, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη συμβολή αυτών που θεωρούν τον εαυτό τους θύματα εξαιτίας της οικοδόμησης του έθνους και ιδιαίτερα, τη συμβολή αυτών που θεωρούν τον εαυτό τους θύματα του εκτοπισμού».

Η επίσημη τουρκική ιστορία, ως προς το θέμα των Αρμενίων του 1915, κάνει λόγο για «εκτοπισμό», αφήνοντας απλώς, ανοιχτό το ενδεχόμενο, κατά τη διαδικασία του εκτοπισμού, να έχουν σκοτωθεί πολλοί Αρμένιοι.

Οι δηλώσεις του Βετζντί Γκιονούλ δεν συνιστούν απλώς επιχείρημα υπέρ των ισχυρισμών περί γενοκτονίας και μάλιστα δια στόματος υπουργού, αλλά θέτουν γενικότερα θέμα οικοδόμησης έθνους, στο βωμό της οποίας δικαιολογείται η εθνική κάθαρση. Επιπρόσθετα, μπορεί να μην βγαίνει άμεσα συμπέρασμα από το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός εμπλέκει στην υπόθεση και τη Νοτιοανατολική Τουρκία, δηλαδή την κουρδική υπόθεση, αλλά τα συμφραζόμενα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αντίληψη την οποία εκπροσωπεί ο Γκιονούλ, θεωρεί τους Κούρδους εμπόδιο στη διαδικασία οικοδόμησης έθνους.

Η αντίληψη αυτή ακυρώνει το βασικό επιχείρημα του επίσημου τουρκικού εθνικισμού, ότι δηλαδή με τον όρο τουρκικό έθνος, δεν εννοείται η τουρκική φυλή, αλλά το σύνολο των ανθρώπων που έχουν, ίσως, διαφορετική εθνοτική καταγωγή, αλλά είναι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η πολιτική που ακολουθήθηκε από την Τουρκία, με νομοθετικές, δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις, εναντίον της ελληνικής, αρμενικής και εβραϊκής μειονότητας, καθώς επίσης και εναντίον άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, στηρίχθηκε πάντα στη ρατσιστική και όχι στη συνταγματική ερμηνεία του «έθνους».

Το τουρκικό σύνταγμα αναφέρει ότι Τούρκος αποκαλείται αυτός που διατηρεί σχέση πολίτη με την Τουρκική Δημοκρατία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

4 σχόλια:

  1. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, οι δηλώσεις του κ. Γκιονούλ είναι απλά ατυχείς. Λέξη για τη γενοκτονία και την ουσιαστική ομολογία του Τούρκου υπουργού.
    Μ' αυτά και μ' αυτά, διατηρείται η λογική του "σφάξε με πασά μου ν' αγιάσω" τόσα χρόνια.

    Διαβάστε τις δηλώσεις του κ. Κουμουτσάκου:
    «Οι εκ των υστέρων διευκρινίσεις δεν είναι αρκετές»
    ΥΠΕΞ: «Ατυχείς» οι δηλώσεις του Τούρκου υπ. Αμυνας
    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008 15:49

    «Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας είναι το λιγότερο ατυχείς», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει τη θέση του κ. Βετζντί Γκιονούλ, ότι η εξάλειψη του ελληνικού και του αρμενικού στοιχείου στην Τουρκία ήταν επιβεβλημένη για την οικοδόμηση του σύγχρονου τουρκικού κράτους-έθνους.

    Οι δηλώσεις Γκιονούλ «χαρακτηρίζονται από μια απαράδεκτη και επικίνδυνη λογική, που θα έπρεπε να έχει οριστικά μείνει σε ένα σκοτεινό παρελθόν,όπου και ανήκει», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «οι εκ των υστέρων διευκρινίσεις δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν τις αρχικές αρνητικές εντυπώσεις και τα αισθήματα που έχουν προκαλέσει».

    Όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ερωτηθείς αν συμμερίζεται την αισιοδοξία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Α. Ντάουνερ, ο οποίος έκανε λόγο για «σταθερή πρόοδο» της πορείας των διαπραγματεύσεων, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σημείωσε πως αυτό που μετράει είναι η ουσία των διαπραγματεύσεων, από την οποία θα κριθεί η έκβαση της διαδικασίας.

    Από την ως τώρα εξέλιξη -εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος- αποδεικνύεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης. Περιμένουμε, πρόσθεσε, χειροπιαστά δείγματα εποικοδομητικής στάσης και από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Καλεντερίδη την αλήθεια την ξέρουμε και την διαδίδουμε όπως την ακούσαμε από τους ανθρώπους που είδαν τα γεγονότα με τα ίδια τα μάτια τους όπως ο παππούς μου που έζησε μικρό παιδί μέρες πολλές μέσα στα νεκροταφεία μέχρι να τον πάρει το πλοίο για την Ελλάδα ή όπως ο αδερφός του παππού μου που ήταν τότε μωρό παιδί και που αναγκάστηκαν να τον εγκαταλείψουν σε κάποιο τουρκοχώρι με την ελπίδα να βρεθεί κάποιος που θα τον προστάτευε γιατί δεν ήθελαν απ’ το κλάμα του να τους πάρουν είδηση οι τσέτες. Όσο υπάρχει η ρωμαίικη συνείδηση αυτά δεν θα έχουν την ανάγκη κανενός επίσημου εκπροσώπου για να τα μάθουν οι νεότεροι. Εμείς τα μεταφέρουμε μέσα μας είναι κομμάτι του εαυτού μας τα θυμόμαστε και όποιοι αισθάνονται αυτή την ρωμαίικη συγγένεια, είτε μιλούσαν οι πρόγονοί τους ρωμαίικα είτε μιλούσαν τούρκικα είτε μιλούσαν εκείνο το παράξενο στα λεπτεπίλεπτα αυτιά μας ρωμαίικο ιδίωμα του Πόντου μπορούν να διαβάζουν τα σχόλια εδώ μέσα. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους απ’ αυτούς που δεν μπορούν να ξεχάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΧΘΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΑΤΕ?ΤΙ ΣΑΣ ΠΡΟΣΒΑΛΕ ΚΥΡΙΕ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ?ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΠΑ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ,ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΕΣΦΑΓΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ?ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ?ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΝΑ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΑΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΓΩ ΑΥΤΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΜΕ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΠΟΛΥ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ ΣΑΣ ΘΕΩΡΟΥΣΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΟ ΠΡΑΚΤΟΡΑ,ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΜΗΝ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ,ΜΟΥ ΑΡΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΜΟΝΟΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΑ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ.ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΜΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΑΤΕ ΒΑΘΥΤΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε καλησπέρα

    Είμαι από χθες στο χωριό μου και μαζεύω ελιές.
    Σήμερα βρήκα την ευκαιρία να πάω σε υπολογιστή με διαδίκτυο και είδα το χθεσινό και το σημερινό σχόλιό σου.
    Δεν ξέρω ποιος είσαι και τί ηλικία έχεις, θα ήθελα πάντως να σου πω να είσαι υπομονετικός και να μην αδικείς ανθρώπους.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.