4/11/08

Διαφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στο Κουρδιστάν

Ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί έρχεται σε αντίθεση με τον προέδρο της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, που τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων.
Ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί που είναι ένας από τους πλέον ισχυρούς Κούρδους ηγέτες, δήλωσε ότι είναι αδύνατον τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στο ιρακινό Κουρδιστάν να μην έχουν τη σύμφωνη...γνώμη της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης.
«Τα αμερικανικά στρατεύματα δε μπορεί να σταθμεύουν στο Κουρδιστάν χωρίς τη σύμφωνα γνώμη της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης γιατί το Κουρδιστάν αποτελεί μέρος του Ιράκ και υποτάσσεται στους συνταγματικούς νόμους της χώρας», δήλωσε ο κ. Ταλαμπανί στην κρατική τηλεόραση «Ιρακίγια».
Η θέση του έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του αντιπάλου του, του προέδρου της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, που τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή αυτή του βόρειου Ιράκ, εάν οι διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσιγκτον αποτύχουν.
Και ο ριζοσπάστης σιίτης ηγέτης, Μοκτάντα Σαντρ αντιτίθεται στην πρόταση αυτή. «Απορρίπτουμε πλήρως τις δηλώσεις του Μασούντ Μπαρζανί. Θυμίζουμε ότι οι Κούρδοι ζητούν συχνά το διαχωρισμό τους από το Ιράκ και οι προτάσεις αυτές τους προκαλούν φόβο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σαντρ, Σαλάχ ελ-Ομπέιντι.

«Υπάρχει ένα Σύνταγμα στη χώρα που πρέπει να γίνει σεβαστό»
, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπαρζανί σε συνέντευξη που έδωσε στο Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Μελετών στην Ουάσιγκτον είπε: «Όλες οι προσπάθειες εστιάζονται στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά εάν αυτό αποτύχει και οι ΗΠΑ μας ζητήσουν να παραμείνουν τα στρατεύματά τους στο Κουρδιστάν, πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο, ο λαός και η κυβέρνηση του Κουρδιστάν θα αντιμετωπίσουν θερμά το αίτημα αυτό».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Πολύ φοβάμαι πως οι Κούρδοι δεν έχουν ακόμα διαμορφώσει έθνική συνείδηση, που να υπερισχύει των συμφερόντων των "πολέμαρχών τους" Ταλαμπανί και Μπαρζανί. Θέλω να ελπίζω πως δεν θα βγάλουν τα μάτια τους μόνοι τους με νέες εμφύλιες συγκρουσεις όπως είχαν κάνει στο παρελθόν.Είναι άλλωστε και τακτική των μεγάλων δυνάμεων να προωθούν ,υπόγεια έστω, διχασμό σε νεοσχηματισθέντα κράτη, ώστε να τα έχουν αδύναμα και υπό τον έλεγχό τους.
    Ίσως ο κ.Καλεντερίδης να έχει μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη για το θέμα, μιας και είναι πολύ περισσότερο γνώστης των κουρδικών θεμάτων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε καλημέρα
    Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο σχόλιό μου, οι Μπαρζανί-Ταλαμπανί ήταν σε εμπόλεμη κατάσταη μεταξύ τους τη δεκαετία του 1990 και όταν τους πληρωνε αδρά η Άγκυρα, και οι δύο μαζί εστρέφοντο και πολεμούσαν το ΡΚΚ, ομού μετά της Τουρκίας.
    Η κατάσταση μετά τη Συμφωνία της Ουάσιγκτον (Σεπτέμβριος 1998) έχει αλλάξει και οι δυο Κούρδοι ηγέτες έχουν βρει ένα τρόπο και συμβιώνουν πολιτικά, ο ένας πρόεδρος του Ιράκ (Ταλαμπανί) και ο άλλος ως πρόεδρος του Κουρδιστάν.
    Η διαφωνία των δυο ανδρών για την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφος του Κουρδιστάν, κατά την εκτίμησή μου είναι για τα μάτια του κόσμου.
    Ο Ταλαμπανί διαφωνεί με τον Μπαρζανί γιατί αυτό επιβάλλεται να κάνει εκ της θέσεώς του (πρόεδρος του Ιράκ).
    Τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Κουρδιστάν για πολλά χρόνια, προς μεγάλη απογοήτευση της Τουρκίας και των άλλων χωρών που κατέχουν τμήματα του Κουρδιστάν.

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.