4/11/08

Η κρίση της ελληνομάθειας συζητήθηκε στη συνέλευση του ΣΑΕ

Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) θα διοργανώσει το 2009 στη Θεσσαλονίκη συνάντηση εκπροσώπων των Ομογενειακών Μέσων Ενημέρωσης για να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του οργάνου κ. Στέφανος Ταμβάκης στη γενική συνέλευση του ΣΑΕ Ωκεανίας που έγινε στο Σίδνεϊ.
Τις εργασίες της συνέλευσης παρακολούθησαν και οι εκπρόσωποι του ελληνικού κοινβουλίου Θ. Καραόγλου, Π. Σγουρίδης και Α. Γεωργιάδης οι οποίοι δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν τα αιτήματα πιο ευνοϊκής αντιμετώπισης του ομογενειακού τύπου στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Στη συνέλευση υποστηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, ότι καθώς λιγοστεύουν οι ελληνόφωνοι...πολίτες της Αυστραλίας η κρίση που, ήδη, χτυπά την ελληνομάθεια και τους ομογενειακούς οργανισμούς, χτυπά και τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.
Το αναγνωστικό κοινό, η πρώτη γενιά, που, κυρίως, διαβάζει ελληνικές εφημερίδες, μειώνεται. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Ένα μικρό μέρος της δεύτερης και της τρίτης γενιάς διαβάζει, στα ελληνικά, ελληνικές εφημερίδες. Ένα μεγαλύτερο μέρος διαβάζει τα αγγλόφωνα ένθετα, που κάποιες εφημερίδες έχουν καθιερώσει.
Είναι βέβαιο, ότι ο αριθμός των αγγλικών σελίδων θα αυξάνεται και θα βελτιώνεται στα χρόνια που θα ακολουθήσουν σε βάρος των ελληνικών. Μεταξύ άλλων στη συνέλευση οι ομογενείς δημοσιογράφοι ζήτησαν:
1. Όπως συμβαίνει με τις αυστραλιανές υπηρεσίες να αναγνωρίσουν και οι ελληνικές αρχές ότι τα ομογενειακά μέσα φτάνουν σε ένα μεγάλο κοινό και να εισηγούνται, σε δημόσιους φορείς της πατρίδας να διαφημίζονται σε αυτά.
2. Να ξαναρχίσουν τα σεμινάρια για ομογενείς δημοσιογράφους τα οποία είχε ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και σημείωσαν μεγάλη επιτυχία αλλά, δυστυχώς, διακόπηκαν.
3. Μαζί με την φιλοξενία ομογενών δημοσιογράφων ελληνικής καταγωγής από τα αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης, καλό θα ήταν να προσκαλούνται στην Ελλάδα και δημοσιογράφοι από τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.
4. Να προσφέρονται κάποιες υποτροφίες, στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας, σε νέους ομογενείς δημοσιογράφους.
5. Να επαναλειτουργήσει ο θεσμός των βραβείων των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, αλλά να γίνει πιο αξιοκρατικός.
6. Οι ελλαδικές υπηρεσίες που έχουν ως αντικείμενό τους και τον απόδημο ελληνισμό να είναι συνδρομητές του ομογενειακού τύπου, καθώς και άλλα πολλά.
Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά «τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης δεν είναι, απλώς, ο φορέας της ομογενειακής ενημέρωσης για το τι συμβαίνει στην πατρίδα. Είναι το μέσον που προβάλει δυναμικά την πορεία και τις προοπτικές της ομογένειας και ο μοχλός κινητοποίησης αυτού του εθνικού κεφαλαίου. Αν είναι να αξιοποιήσουμε περισσότερο τον ελληνισμό της διασποράς, πρέπει, πάνω από όλα, να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά και τα εκφραστικά του όργανα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.