17/5/10

Καβάζογλου και Κουσουλίδης 31ΜΚ

Ε Ν Α Σ από τους σημαντικότερους ήρωες του ΑΚΕΛ είναι εντελώς λησμονημένος από την ηγεσία του κόμματος. Ούτ’ ένα μνημόσυνο στην επέτειο της θυσίας του. Ούτ’ ένα μονόστηλο στην εφημερίδα του κόμματος τη «Χαραυγή». Μόνο μια σκονισμένη φωτογραφία του, στο οίκημα της «Ομόνοιας» Βορείου Πόλου στο Καϊμακλί: Ο ήρωας καταδρομέας της 31ης Μοίρας Καταδρομών Μιχαλάκης (Άκης) Κουσουλίδης, μέλος της Κεντρικής Γραμματείας της μαθητικής οργάνωσης ΠΕΟΜ, μέλος της ΕΔΟΝ και του ΑΚΕΛ, όπως έγραφε η «Χαραυγή» της 11/8/64, που θυσιάστηκε μαζί με τον Ελλαδίτη λοχαγό του, τον Νίκο Παπαγεωργίου και τον Κύπριο συμπολεμιστή του Γιώργο Απληκιώτη, στις 7 Αυγούστου 1964 στον Λωρόβουνο της Τηλλυρίας, πολεμώντας εναντίον των Τουρκοκύπριων στασιαστών της ΤΜΤ.

Στην κηδεία του ήρωα των ΛΟΚ, Ακελιστή νεολαίου, Δευτέρα 10η Αυγούστου 1964, στην εκκλησία του Αρχαγγέλου στο Καϊμακλί, τον επικήδειο είχε εκφωνήσει ο ίδιος ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαϊωάννου. Μια ιστορική ομιλία εναντίον των «κτηνανθρώπων της Άγκυρας», την οποία επίσης αποκρύβει η σημερινή ηγεσία του ΑΚΕΛ και η «Χαραυγή».

- Ίσως διότι ο ήρωας Κουσουλίδης θυσιάστηκε πολεμώντας με αρχηγό τότε της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Αμύνης Κύπρου (ΑΣΔΑΚ) τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα - Διγενή και διοικητή της 31ΜΚ τον ταγματάρχη Γεώργιο Καρούσο.

- Και ίσως διότι, τότε, το 1964, η γραμμή του ΑΚΕΛ ήταν η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. «ΧΑΡΑΥΓΗ» Κυριακής 9/8/64: «Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ διακηρύττει: Ένωση Ναι - ΝΑΤΟ Όχι».

Αλλά υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ιστορικό στοιχείο εντελώς «θαμμένο» από την ηγεσία του ΑΚΕΛ, την ΕΔΟΝ, τη «Χαραυγή» και τους κομματικούς «ιστοριογράφους»: Η προσωπική, φιλική, συντροφική και συναγωνιστική σχέση του Άκη Κουσουλίδη με τον δολοφονηθέντα από την τουρκική ΤΜΤ στις 11.4.1965 ηρωικό Ντερβίς Αλί Καβάζογλου. Τη σχέση Κουσουλίδη - Καβάζογλου μνημονεύει στο βιβλίο του για τον δεύτερο, ο φίλος και συνεργάτης αμφοτέρων των ηρώων, Ακελιστής τότε, Χριστάκης Βανέζος. Που δημοσιεύει κιόλας μια κοινή φωτογραφία των Κουσουλίδη - Καβάζογλου, την οποία ουδέποτε δημοσίευσε η «Χαραυγή». Ο Άκης Κουσουλίδης είχε αναλάβει και καθήκοντα φρουρού - προστασίας του προγραμμένου από την ΤΜΤ Καβάζογλου, προφανώς κατ΄εντολήν της ΚΕ του ΑΚΕΛ, της οποίας ο Καβάζογλου ήταν μέλος. Στο βιβλίο του ο Βανέζος έγραψε και τα εξής: «Περί το τέλος του ’62 αρχές του ’63, αν θυμάμαι καλά [ο Καβάζογλου] διέμενε τις νύχτες μόνο στα τότε γραφεία της ΕΔΟΝ στην οδό Πασιάδου, σήμερα Θεμιστοκλή Δέρβη. Τον μετέφερε εκεί ο Άκης Κουσουλίδης. Σ’ ένα δωμάτιο υπήρχαν δύο κρεβάτια. Το ένα το χρησιμοποιούσε ο Ντερβίς και το άλλο, τη μισή νύχτα εγώ και την άλλη μισή ο Άκης. Εκτελώντας χρέη φρουρών μοιραζόμασταν τη νύχτα εναλλάξ και παρακολουθούσαμε κάθε κίνηση έξω από το οίκημα. Όπλο μας, ένα μακρύ σίδερο στο ύψος του ανθρώπου»…

Είναι και πολλά άλλα άκρως ενδιαφέροντα για κατοπινότερο άρθρο.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Μα τι είναι αυτά που δημοσιεύει η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ;

    Αναφέρεται στον "ήρωα καταδρομέα της 31ης Μοίρας Καταδρομών Μιχαλάκη (Άκη) Κουσουλίδη, μέλος της Κεντρικής Γραμματείας της μαθητικής οργάνωσης ΠΕΟΜ, μέλος της ΕΔΟΝ και του ΑΚΕΛ, (όπως έγραφε η «Χαραυγή» της 11/8/64), που θυσιάστηκε μαζί με τον Ελλαδίτη λοχαγό του, τον Νίκο Παπαγεωργίου και τον Κύπριο συμπολεμιστή του Γιώργο Απληκιώτη, στις 7 Αυγούστου 1964 στον Λωρόβουνο της Τηλλυρίας, πολεμώντας εναντίον των Τουρκοκύπριων στασιαστών της ΤΜΤ.

    Ο ήρωας Κουσουλίδης, βρίσκεται σήμερα "εκτός της γραμμής του Κόμματος", και τολμά η ΣΗΜΕΡΙΝΗ να τον αναφέρει ;

    Ο Κουσουλίδης για τον Χριστόφια όχι δεν υφίσταται, αλλά δεν υπήρξε καν ποτέ στο ΑΚΕΛ !

    Πατριώτης και Ακελιστής, κατά τον σύντροφο Χριστόφια, δεν μπορούν να πάνε μαζί!

    Σήμερα το κόμμα προδίδει, προδίδει και ξαναπροδίδει!!!!

    Για πατριωτισμούς και για ηρωϊκούς θανάτους θα μιλάμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.