22/5/10

Άσκηση για μάχη εντός κατοικημένων περιοχών από το ΓΕΣ στον Έβρο

Την 18η Μαΐου 2010, πραγματοποιήθηκε άσκηση κατάληψης-ανακατάληψης-υπεράσπισης κατοικημένης περιοχής από το 535 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού στις Φέρρες Έβρου.

Η άσκηση αποτελεί την προσπάθεια να εκπαιδευτούν σε ένα διαφορετικό είδος αγώνα τα Μηχανοκίνητα Τάγματα. Η άσκηση κατάληψης-ανακατάληψης κατοιημένων περιοχών έχει κρίσιμες διαφορές και τελείως διαφορετικό τρόπο εκπαίδευσης από τις συνήθεις ασκήσεις σε ανοικτό πεδίο μάχης.

Ειδικά για ένα Μηχανοκίνητο Τάγμα που εντός κατοικημένων περιοχών αντιμετωπίζει θανάσιμες απειλές για τα οχήματά του από την δράση ελαφρών αντιαρματικών όπλων. Απαιταίται συνεργασία με τα ελικόπτερα και ιδιαίτερα αποτελεσματικό συντονισμό με τα πεζοπόρα τμήματα που έχουν το κύριο καθήκον εξουδετέρωσης των αντιαρματικών ομάδων του εχθρού, αλλά και το να κατευθύνουν τα όπλα των ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ, όπως τα BMP-3HEL, κατά των κύριων σημείων αντίστασης.

Στην Ελλάδα η άσκηση εντός κατοικημένων περιοχών, εμφανίστηκε σχετικά αργά, μέσα στην δεκαετία του '90 στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των μονάδων, κυρίως των νησιών. Τώρα, με την αλλαγή της απειλής και το ενδεχόμενο να απαιτηθεί επιχείρηση ανακατάληψης αστικών περιοχών, έχει επεκταθεί και σε μονάδες του Έβρου.

Ακολουθούν ορισμένες χαρακτηριστικές εικόνες από διάφορες φάσεις της άσκησης.





Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

7 σχόλια:

  1. KALA POY 3YPNHSAN !!!!KAI MONON OI EFEDROI 8A SWSOYN MIA TETOIA KATASTASH.APO THN KOPENXAGH (8ESSALONIKH)A.L

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΕΣΧΑΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

    «Τριάντα ένα χρόνια μετά τη θέσπιση του τελευταίου νόμου για την κατάσταση πολιορκίας, η κυβέρνηση προωθεί αναλυτικές διατάξεις για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η Αστυνομία από τις Ένοπλες Δυνάμεις για να αποκατασταθεί η τάξη, ύστερα από σχετικό αίτημα που απευθύνει ο διευθυντής της αστυνομικής αρχής, ζητώντας την αναγκαία δύναμη (πεζοπόρα τμήματα, μεταφορικά μέσα, ειδικά οχήματα κ.λπ.) από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς (ΑΔΦ) και έπειτα από έγκριση του υπουργείου Άμυνας και του ΚΥΣΕΑ».( Έθνος, 24/1/2009)
    Τελευταία όλο και συχνότερα διαβάζουμε παρόμοια κείμενα στον τύπο. Ακόμη και πιέσεις για Νατοϊκή συνδρομή στη ν διαφύλαξη της τάξης κατά τους Ολυμπιακούς κατήγγειλε ο κ Βουλγαράκης. Αυτή είναι η αυτοεκτίμηση της ποιότητας του πολιτικού συστήματος. Το τεκμήριο της αποδοχής του από το λαό. Αλλά και στο σαιτ αυτό, ουκ ολίγοι φίλοι σχολιαστές, προσ-εύχονται για … «στρατιωτικού τύπου» διευθέτηση, των πολιτικών δυσλειτουργιών της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.
    Η αστική κοινωνία έχει σαθρά θεμέλια. Η συνοχή της είναι εύθραυστη, επίπλαστη, προσωρινή. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεις, όταν το σύστημα δε μπορεί να κατευνάσει την αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων με ανώδυνες μικροπαροχές, οι βασικές αρχές του καπιταλισμού τίθενται υπό αμφισβήτηση. Τότε η κατάσταση οξύνεται και οι μηχανισμοί σταθεροποίησης της κοινωνίας δοκιμάζονται.
    Βέβαια το καπιταλιστικό κράτος έχει επίγνωση των αδυναμιών του και γι’ αυτό διατηρεί διαχρονικά, ανεπτυγμένο ένστικτο αυτοσυντήρησης.
    Έτσι οι προς τούτο υπάρχοντες θεσμοί και αντίστοιχοι μέθοδοι ολοκλήρωσης του καπιταλιστικού κοινωνικού σχηματισμού λειτουργούν για τη διάσωση και συντήρηση του συστήματος με τρόπους και μέσα κατά περίπτωση:
    Ενσωμάτωση στο σύστημα. Αυτή γίνεται με την πειθώ, την προπαγάνδα, την προβολή προτύπων, την αποδοχή των αξιών της ελεύθερης αγοράς, με δέλεαρ, την κοινωνική καταξίωση, την επαγγελματική επιτυχία, τον πλουτισμό.
    Παθητικοποίηση. Επιτυγχάνεται με την απαξίωση της πολιτικής δράσης, την καλλιέργεια ατομικιστικής νοοτροπίας, την αδιαφορία για το κοινωνικό γίγνεσθαι, την πολιτιστική και ιδεολογική αποχαύνωση.
    Απομόνωση ατόμων, πολιτικών χώρων ή κομμάτων. Οι δύσκολοι, οι αιρετικοί, οι απροσάρμοστοι, όσοι δεν «εντάσσονται» με τις παραπάνω μεθόδους, πρέπει να απομονωθούν κοινωνικά και να στιγματισθούν ως επικίνδυνοι. Οι «ταμπέλες» του γραφικού, του ταραξία, του ρομαντικού, του αιθεροβάμονα, του πολεμοκάπηλου, του άπατρι, κλπ τοποθετούνται εναλλάξ ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του συστήματος.
    Δυνάμεις Καταστολής. Το σύστημα διαθέτει διωκτικούς μηχανισμούς, Αστυνομία, Μονάδες αποκατάστασης τάξης, Δικαστήρια, Σωφρονιστικά ιδρύματα, για την περιφρούρηση της έννομης τάξης. Ο έλεγχος και ιδίως η αιωρούμενη απειλή ενδεχόμενου ελέγχου, λειτουργεί πάντα κατασταλτικά και ενεργοποιεί τα συντηρητικά ανακλαστικά των μαζών.
    Ένοπλες Δυνάμεις. Όταν οι προαναφερθέντες θεσμοί αδυνατούν να εγγυηθούν την κοινωνική ειρήνη τότε τη σκυτάλη παίρνει ο στρατός. Με άμεση ή έμμεση παρέμβαση, με ή χωρίς κοινοβουλευτικό μανδύα, ενεργοποιείται το «κράτος εκτάκτου ανάγκης». Από την εποχή του Όθωνα μέχρι την επάρατο έχουμε πληθώρα τέτοιων επεμβάσεων.
    Η προσφυγή στην ισχύ των όπλων που αποτελεί την «τελική λύση» για τη σωτηρία του αστικού κράτους σηματοδοτεί συγχρόνως την ολοκληρωτική αποτυχία των θεσμών του. Η λαϊκή συναίνεση ακυρώνεται, το κοινωνικό συμβόλαιο αναστέλλεται και η ωμή βία παίρνει τη θέση τους. Όμως ο στρατός είναι κομμάτι του λαού, μέρος της κοινωνίας και στην προκειμένη περίπτωση μεταβάλλεται σε θερμοκήπιο των αντιθέσεων του συστήματος.
    Ο Φρειδερίκος ο Μεγάλος της Πρωσίας, είχε διατάξει να χαραχτεί στα κανόνια του στρατού του η φράση, «το έσχατο επιχείρημα των βασιλέων», απευθυνόμενος προφανώς σε εξωτερικούς και εσωτερικούς αποδέκτες. Όντως η επέμβαση του στρατιωτικού μηχανισμού, ως δύναμη καταστολής, είναι η ύστατη επιλογή του συστήματος πριν την οριστική κατάρρευση του, με ένα και μόνο όρο: Όσο πλησιάζει η ώρα χρησιμοποίησης του τόσο πιο αναξιόπιστος, για το σύστημα, γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 9:12 ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΩΡΑΙΟ ΑΣΤΕΙΟ!
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΓΕΣ Ή ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αρκεί να ήταν άσκηση,και όχι επιδειξή...στακαμάν,όπως συνήθως!

    Τα BMP-3HEL τι τα αναφέρεις...ξέχνα τα,ήταν δεδομένο απο τότε που βγήκε ο Τζέφρυ πως το ΤΟΜΑ μας για τα επόμενα 20 χρόνια θα παραμείνειτ ο...Μ-113!!!!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς δεν είναι κατά εξωτερικού εχθρού, δυστυχώς..
    Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Μπερλουσκόνι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειδή σε κάποιος προφανώς διαφεύγει....πόσους πολέμους ή έστω συγκρούσεις στην εποχή μας έχετε δει να λαμβάνουν χώρα σε πεδιάδες και λιβάδια και πόσες σε αστικό περιβάλλον;
    Το ότι όλες σχεδόν οι μάχες γίνονται πλέον μέσα στις πόλεις δεν το έχετε πάρει χαμπάρι; Καλά που σιγά σιγά ξυπνάνε και οι δικοί μας και κάνουν καμιά εκπαίδευση και σε αυτόν τον τομέα.
    Η Ελλάδα δεν είναι Αφγανιστάν για να εκπαιδευόμαστε -αποκλειστικά- σε μάχες στα βουνά και τα λάγκάδια. Αν -χτύπα ξύλο- γίνει τιποτα έστω και σε μικρη έκταση σε χρόνο "ντετέ" θα μεταφερθεί μέσα σε πόλεις και χωριά. Ας μην βλέπουμε οράματα στρατοκρατίας λοιπόν. Ειδικά στην Ελλάδα, με το κόμπλεξ που μας άφησε η χούντα, κάθε άλλο παρά προς στρατοκρατία πηγαίνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.