22/5/10

Θέλουν επώνυμα μπλογκ μετά το όργιο των φημών

Προτάσεις για την εφαρμογή και στην Ελλάδα του πρόσφατου νόμου Μπερλουσκόνι για την ανωνυμία των μπλογκ εξετάζει η κυβέρνηση. Η δήθεν «παραίτηση» της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου εξαιτίας υποτιθέμενου σκανδάλου που «αποκαλύφθηκε» από μπλογκ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης.

Ετσι επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα της ανωνυμίας των μπλογκ και των δεκάδων μηνύσεων που έχουν καταθέσει εις βάρος τους πολιτικοί, κυβερνητικά στελέχη και επιχειρημα τίες.Πάντως το ιταλικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στις 10 Μαΐου από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο, στην παράγραφο 28 εξισώνει τα μπλογκ με τα υπόλοιπα ΜΜΕ. Σύμφωνα με το ιταλικό σχέδιο, οι ιδιοκτήτες των μπλογκ θα πρέπει να προσκομίζουν στο υπουργείο Τύπου στοιχεία που να αποδεικνύουν την ταυτότητα του κατόχου τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα κλείνουν.

Τη συγκεκριμένη πρόταση επανέφεραν χθες σε συζητήσεις τους ανώτερα κυβερνητικά στελέχη που επεσήμαναν με νόημα πως «πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο συνεχιζόμενο καθεστώς ανομίας στον χώρο των μπλογκ».

Τα δύο τελευταία χρόνια μόνο στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής έχουν κατατεθεί περισσότερες από 600 μηνύσεις από πολίτες, οι οποίοι συκοφαντήθηκαν μέσα από ανώνυμα μπλογκ. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έγινε δυνατό να βρεθεί ο συντάκτης των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων για τα οποία έχει γίνει μήνυση.

Οπως προέκυψε από σχετική έρευνα των διωκτικών αρχών, στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί 132.000 μπλογκ από τα οποία τα 3.500 έχουν καθημερινή ανανέωση.

Αυστηρότερες ποινές
Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικά στελέχη που αντιτίθενται στην υποχρεωτική αναφορά του ονόματος των ιδιοκτητών ανώνυμων μπλογκ προωθούν μία αυστηροποίηση των ποινών. Οπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» δικαστικές πηγές, υπάρχει το προηγούμενο της γνωμοδότησης του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον Ιούνιο του 2009, κατά την οποία στα μπλογκ δεν ισχύει το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας, όπως ορίζεται στο άρθρο 19 του Συντάγματος. Στη γνωμοδότηση, που είχε ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων, μεταξύ άλλων προβλέπεται πως δεν θα απαιτείται άδεια οποιασδήποτε αρχής (συγκεκριμένα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, όπως ρητά αναφέρει η γνωμοδότηση) για να μπορούν προανακριτικές, ανακριτικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές να ζητούν «ηλεκτρονικά ίχνη» εγκληματικής πράξης, όπως υβριστικών ή απειλητικών δημοσιευμάτων στο Διαδίκτυο ή φωτογραφιών παιδικής πορνογραφίας.

Οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές, πολύ δε περισσότερο τα δικαστικά συμβούλια και τα δικαστήρια, δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας, μέσω του Δαδικτύου, τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξεως, την ημεροχρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί το ηλεκτρονικό ίχνος, από τους λοιπούς δε παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας τα «εξωτερικά στοιχεία» της επικοινωνίας και ο πάροχος υποχρεούται να τα παραδίδει χωρίς να είναι αναγκαίο να προηγηθεί άδεια κάποιας αρχής και ιδία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Η γνωμοδότηση αυτή ωστόσο δεν είναι δεσμευτική για τις υποθέσεις που φτάνουν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και πρέπει να αποδειχθεί πως μια υπόθεση είναι κακούργημα και όχι πλημμέλημα για να κινηθεί επιπλέον διαδικασία. «Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες πολίτες που συκοφαντούνται να μην μπορούν να διεκδικήσουν τη δικαίωσή τους», λένε στα «ΝΕΑ» δικαστικές πηγές.
ΝΕΑ

9 σχόλια:

  1. Χουντα !!περιορίζουν τα δημοκρατικα δικαιωματα μας και που σαι ακομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε παιδιά, από πότε γίναμε και ιδιοκτήτες ΜΜΕ, και δεν το πήραμε χαμπάρι?

    Τι έγινε, μας "τσούζει" η έλλειψη λογοκρισίας? Χάνουμε τον έλεγχο και ξεσαλώνουμε? Προτιμούμε τις λαμογιές των μεγαλο-καναλαρχών? Μας ενοχλεί που βγαίνουν στην επιφάνεια οι βρωμιές μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καθαρή προβοκάτσια με στόχο την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Η δικτατορία της νέας τάξης πραγμάτων που συλλαμβάνεται από συγκεκριμένα κέντρα αποφάσεων, μέσα από λέσχες και στοές, υλοποιείται δε από κυβερνήτες και υπουργούς μαριονέτες, έρχεται να εγκαθιδρύσει μια νέα παγκόσμια κυβέρνηση όπου όλα τα εθνικά και ατομικά δίκαια θα αναλώνονται στην χοάνη της παγκοσμιοποίησης. Οι δικτατορίες και μοναρχίες προηγούμενων εποχών θα ωχριούν μπροστά σ αυτήν την νέα μορφή διακυβέρνησης καθιστώντας ουσιαστικά τους ανθρώπους ελεγχόμενους, αναλώσιμους, ανελεύθερους, ως πρόβατα επί σφαγή. Στο σημείο που κάποιος διαφωνήσει, προβάλλει αντίσταση ή εναντιωθεί στο όλο καθεστώς, αυτομάτως θα χρίζεται τρομοκράτης, εχθρός του συστήματος και θα εξοντώνεται οικονομικά κα σωματικά. Αρχές θλίψεων και οδυνών είναι όλα αυτά φίλοι μου που το μέγεθος και η τροπή τους θα είναι τέτοια που πραγματικά δεν ξέρω ποιος θα τις αντέξει χωρίς την Θεία βοήθεια. Η τρομοκρατία ψυχολογική και σωματική θα κλιμακώνεται σταδιακά και θα καθυποτάζει συνειδήσεις, θα αλλοιώνει μυαλά, θα τσακίζει υπάρξεις. Κανένα έλεος δεν θα δείξουν για κανέναν, αφού θα χτυπούν έναν έναν ξεχωριστά, βάζοντας πολλές φορές αντιμέτωπες την μια τάξη ενάντια της άλλης, την μια κοινωνική ομάδα σε αντιπαράθεση με την άλλη, σύμφωνα με το αρχαίο Ρωμαϊκό δόγμα του διαίρει και βασίλευε. Θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες για το που βαδίζουμε και τι μας περιμένει αλλά είμαι σίγουρος ότι θα γίνω απλά κουραστικός. Τελειώνοντας το σχόλιό μου και θεωρώντας με κάποιοι πεσιμιστή ίσως με ρωτήσουν: υπάρχει φώς στο τούνελ; θα ρθούν καλύτερες μέρες; Και γώ απαντώ: μην ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες γιατί απλά δεν υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι τυχαίο ότι η επίθεση κατά των blogs , ξεκινά από τα ΝΕΑ-ΔΟΛ;
    Η λούμπα επώνυμα-ανώνυμα , η συνταγή Μπερλουσκόνι, έφερε "αποτελεσματική" λογοκρισία στη Ιταλία. Είναι σίγουρο ότι θα αντιγραφεί το παραπάνω μοντέλο. Προσοχή προς όλους τους Bloggers.Το πρώτο βήμα στην Ιταλία ήταν να φέρουν ντη σύγκρουση στο επώνυμο και στο ανώνυμο. Μετά θα έρθει και ο έλεγχος του εναπομείναντος επώνυμου. Τότε δεν θα υπάρξουν παλληκαρισμοί. Οι υπηρεσίες τους είναι έτοιμες για τιθάσευση. Χρόνια στο κουρπέτι ...πάντα για το καλό μας, πάντα για εθνικούς λόγους...πάντα με τις ίδιες μεθόδους...πάντα με τα ίδια πρόσωπα συγκεκριμένων μηχανισμών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από την πράσινη ανάπτυξη στην πράσινη Χούντα. Το θέμα είναι σοβαρό. Σκεφτείτε μόνο την καθημερινότητά σας χωρίς blogs και χωρίς αδέσμευτη ενημέρωση μέσω Διαδικτύου. Προχωρούμε σταδιακά προς την αποβλάκωση των μαζών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τρίχες...
    Είναι θέμα χρόνου να στηθούν τα σχετικά μπλογκ με έδρα την Λιβερία ή τον Παναμά, οπότε τί θα κάνουν;; Θα ενοχλήσουν και τους κ.κ. εφοπλιστάς απαγορεύοντας ίδρυση εταιρειών εκεί ή θα απαιτήσουν συμφωνίες έκδοσης;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα πώς θα κλεβουνε πώς θα προδίδουνε πώς θα οθωμανίζονται; Θέλουν ησυχία και ασυλία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η επιβολή υποχρέωσης να αναγράφουν οι σχολιαστές το όνομά τους, κρύβει πράγματι κάποιους κινδύνους. Και δεν κολλάει πολύ καλά η δικαιολογία "όσες φορές αναζητήσαμε τα ονόματα σχολιαστών-υβριστών, δεν στάθηκε δυνατό να εντοπιστούν..." στην οποία πάνε να πατήσουν για να απαγορεύσουν την ανωνυμία σχολίων. Ολοι όσοι γράφουν, έχουν ηλεκτρονικές διευθύνσεις-άρα μπορούν να εντοπιστούν. Σα να μου φαίνεται ότι άρχισαν να βάζουν χέρι στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών.
    Οσο για τις ύβρεις, καθένας που έχει δημόσιο λόγο, οφείλει να προσέχει, γιατί άλλο ελεύθερη γνώμη άλλο προσβολή προσωπικότητας. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η κατάργηση της ανωνυμίας των ιστολογίων, όπως το καταλαβαίνω εγώ, θα αφορά στους ιστολόγους και όχι στους σχολιαστές. Εν άλλοις, τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του ιστολογίου θα πρέπει να είναι γνωστά, όπως εδώ και όχι των σχολιαστών.

    Στο εξωτερικό δεν υπάρχουν ιστολόγια που να μπορεί κανείς να σχολιάσει χωρίς εγγραφή (log in), όπως τώρα εγώ, αλλά δεν ζητούν το πράγματικό όνομα (ορισμένα ναι, το ζητούν κι αυτό).

    Δίκοπο μαχαίρι. Βέβαια, καλό είναι να μην μπορεί ο καθένας ανωνύμως να γράφει ό,τι του κατέβει, σπιλώνοντας υπολήψεις, συκοφαντώντας και διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις. Από την άλλη, είναι μία απόπειρα λογοκρισίας.

    Όμως, μπορεί πια κανείς να ελέγξει τον ιστοχώρο; Ολοκληρωτικά κράτη, όπως οι Σ. Αραβία, το Ιράν, η Κίνα κ.ά. το έχουν κατά καιρούς επιχειρήσει, στήνοντας διάφορους πανάκριβους μηχανισμούς, με πολύ αμφίβολα αποτελέσματα. Είναι "φίλτρα", τα οποία στοιχίζουν πολλά εκατομμύρια δολαρίων και τα οποία υποτίθεται ότι φιλτράρουν κάποιες σελίδες. Όμως, ένα γράμμα να αλλάξει κανείς στο URL της ιστοσελίδας, αυτή περνά από το φίλτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.