12/5/10

Υπεγράφη η Ρωσοτουρκική Συμφωνία για την Κατασκευή του Πρώτου Τουρκικού Πυρηνικού Σταθμού

Sergei Kiriyenko

Η Ρωσία υπέγραψε μία συμφωνία με την Τουρκία για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού, ένα πρόγραμμα που εκτιμάται ότι θα κοστίσει έως και 20 δισεκατομμύρια δολάρια (15,8 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η συμφωνία, που υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σέτσιν και τον τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Άγκυρα, αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών για την κατασκευή και την εκμετάλλευση ενός πυρηνικού σταθμού στις τουρκικές ακτές της Μεσογείου.

"Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη συμφωνία", δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την υπογραφή ο Σεργκέι Κιριένκο, γενικός διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom. "Το κόστος ενός τέτοιου σχεδίου φτάνει τα 18 με 20 δισεκατομμύρια δολάρια".
Σύμφωνα με τον Κιριένκο η ρωσική εταιρεία Atomstroiexport θα αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

Πέρα από αυτό το ζήτημα, η Τουρκία ανακοίνωσε πως αναμένει την κάλυψη των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες σε ποσοστό 70% από τη Ρωσία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Ερντογάν.

11 σχόλια:

  1. http://ange-ta.blogspot.com/2010/05/blog-post_12.html

    Δεν είναι στο χέρι μας να εμποδίσουμε την επίσκεψη του Ερτογκάν.
    Είναι όμως στο χέρι μας να διαμαρτυρηθούμε γι αυτήν και θα το κάνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για να δούμε τι θα πουν/κάνουν οι ΗΠΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κίσσινγκερ και Τζών Πέρκινκς

    δείτε το Video
    http://avragioz.blogspot.com/2010/05/video.html
    Το βίβλιο του Πέρκινγκς με τίτλο "Οι Εξομολογήσεις Ενός Οικονομικού Εκτελεστή" εχει ISBN 1-57675-301-8.
    Διαβάστε το γιατί αυτά που εξιστορεί συμβαίνουν στην Πατρίδα μας σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. tora apo edo kai pera then tha ehoume to kouragio oute sholia na grapsoume....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να η φίλη και σύμμαχος Ρωσία, πού είναι οι ρωσόπληκτοι να μας διαφωτίσουν πάλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα πραγματα πρεπει επιτελους να συνηθισωμε να τα βλεπουμε και να τα κρινουμε αντικειμενικα για το καλο της Πατριδας μας χωρις στειρους συναισθηματισμους.
    Λοιπον , η Ρωσσια ουτε φιλικη ουτε εχθρικη ειναι προς Τουρκια,Ελλαδα,Ιραν κλπ.Κοιταει τα γεωπολιτικα της συμφεροντα και τηρει
    λεπτοτατες ισοροπιες με ολους γιατι
    το παιχνιδι ειναι πολυπλοκο και ρευστο συνεχως.Για παραδειγμα,ηδη η Ρωσσια βρισκεται σε συμφωνια με το Ιραν για τεραστιο Πυρηνικο αντιδραστηρα εκει.Τι σημαινει αυτο.
    Οτι τα εχει καλα με το Ιραν.Οχι.
    Τηρωντας ισοποπιες η Ρωσσια
    1ον.Εχει τεραστια εσοδα απο εξαγωγη
    πανακριβης πυρηνικης τεχνολογιας.
    2ον.Χαιδευει το Ιραν για αποσοβηση
    παρενεργειων στα νοτια συνορα της
    απο εξτρεμιστικα Ιρανικα στοιχεια.
    3ον.Δεσμευει το πυρηνικο υλικο που
    παραγεται στο Ιραν και το διοχετευει σε ειρηνικη καταναλωση
    για να αποσοβησει επεμβαση, και φυσικα παρουσια αμεσως μετα ,της Δυσης στην περιοχη του Περσικου με
    το αφθονο στρατηγικο υπογειο πλουτο
    διοτι την παρουσια εκει η Ρωσσια την διεκδικει για τον εαυτον της.
    4ον.Σιγουρα η Ρωσσια δεν θελει ενα
    Ιραν-πυρηνικη δυναμη στην περιοχη της οχι γιατι υπολογιζει ενα πυρηνικο Ιραν αλλα διοτι αμεσως μετα θα ξεκινησει μια Πυρηνικη Τουρ
    κια,μια πυρηνικη Αιγυπτος,μια πυρηνικη Συρια,μια πυρηνικη Ιαπωνια και ακολουθουν αλλοι και το πραγμα δε συμμαζευεται μετα.Οι οικονομικες και γεωπολιτικες περιοχες ηδη εχουν μοιραστει παγκοσμια και ειναι η υποδομη οσων
    παιζουν σε περιοχες πολυ περαν των
    συνορων τους ,και δεν βαζουν και αλλους στο παιχνιδι.
    Η Ελλαδα αντι να βλεπει παντου ανθελληνες ας κοιταξει στον καθρεφτι την ανικανοτητα της και ας
    κλεισει και αυτη μια συμφωνια με την Ρωσσια για ενα πυρηνικο αντιδραστηρα που ειναι το μονο που στο μελλον θα μπορει να καλυψει τις
    αναγκες μας σε παραγωγη ηλεκτρισμου
    και θα απαλλαγει απο μεγαλο φορτο
    του ισοζυγιου της απαλλασομενη απο τεραστιο ποσο εισαγομενου καυσιμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Η Ελλαδα αντι να βλεπει παντου ανθελληνες ας κοιταξει στον καθρεφτι την ανικανοτητα της και ας
    κλεισει και αυτη μια συμφωνια με την Ρωσσια για ενα πυρηνικο αντιδραστηρα που ειναι το μονο που στο μελλον θα μπορει να καλυψει τις
    αναγκες μας σε παραγωγη ηλεκτρισμου
    και θα απαλλαγει απο μεγαλο φορτο
    του ισοζυγιου της απαλλασομενη απο τεραστιο ποσο εισαγομενου καυσιμου."
    +1
    ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ - ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ KAI ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΠΟΥ...

    Πίσω απο τον κ* του Θείου Σαμ.

    Ακούει κανείς "κωφάλαλος" των Κυβερνούντων;

    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Η Ελλαδα αντι να βλεπει παντου ανθελληνες ας κοιταξει στον καθρεφτι την ανικανοτητα της και ας
    κλεισει και αυτη μια συμφωνια με την Ρωσσια "


    οι ανθέλληνες είναι εντός Ελλάδος, εδώ και δεκαετίες!

    ποιος θα κλείσει συμφωνία με Ρωσσία;
    ένας αγωγός και αν γίνει...
    γιατί άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "...ας κλεισει και αυτη μια συμφωνια με την Ρωσσια για ενα πυρηνικο αντιδραστηρα που ειναι το μονο που στο μελλον θα μπορει να καλυψει τις
    αναγκες μας σε παραγωγη ηλεκτρισμου..."


    Χωρις να ειμαι αντιθετος στην χρηση πυρηνικης τεχνολογίας, μπορεις να υποδειξεις καποιο σημειο της Ελλαδας που θα μπορουσε να στηθει ενας πυρηνικος σταθμος παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας;Οταν καθημερινα σχεδον τα "Ρίχτερ" στηνουν χορό στον Ελλαδικό χωρο, η υλοποιηση μιας τετοιας ενεργειας εκ των πραγματων κατανταει επικίνδυνη!Μεχρι και η περιοχη των Γρεβενων υπεστη τεραστιες καταστροφες πριν απο 12 χρονια απο ενα ρηγμα που ειχε να δωσει σεισμο 800 χρονια!Σε ποιο λοιπον σημειο της Ελλαδας θα μπορουσε να στηθει ενας τετοιος σταθμός;


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μινως 15/5 9.15
    ----------------
    χωρις να ειμαι ειδικος μελετησε αυτα που μαζεψα
    α)Η Toshiba ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς για από κοινού ανάπτυξη προηγμένων πυρηνικών αντιδραστήρων, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν απεμπλουτισμένο ουράνιο και θα διαρκούν μέχρι και 100 χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό

    Η Toshiba είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία μικροτσίπ του κόσμου, μετά τις Intel και Samsung.
    Σύμφωνα με την εταιρία, άμεσα αναμένεται να επαναφέρει τους σχεδιασμούς για κατασκευή εργοστασίου για τσιπ μνήμης τύπου NAND.
    Αυτές οι εξελίξεις στους δύο βασικούς πυλώνες κερδών της επιχείρησης – τις πυρηνικές δραστηριότητες και τα τσιπ - έρχονται σε μια χρονική στιγμή που οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών παγκοσμίως προσπαθούν να ανακάμψουν από την παγκόσμια ύφεση και αναζητούν ανάκαμψη, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές.
    Η Toshiba, στην οποία ανήκει η αμερικανική πυρηνική εταιρεία, Westinghouse, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε προκαταρκτικές συνομιλίες με την επιχείρηση του Γκέιτς, Terra Power, για την ανάπτυξη των λεγόμενων αντιδραστήρων TWRS, που είναι σχεδιασμένοι να χρησιμοποιούν για καύσιμο το απεμπλουτισμένο ουράνιο και εκτιμάται ότι διαρκούν έως και 100 έτη χωρίς ανεφοδιασμό.
    Αντίθετα, οι συμβατικοί αντιδραστήρες, απαιτούν ανεφοδιασμό καυσίμων κάθε λίγα χρόνια.
    Η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, που δημοσίευσε πρώτη την είδηση, αναφέρει ότι ο Γκέιτς θα επενδύσει μερικά δισεκατομμύρια δολάρια από το προσωπικό του κεφάλαιο στο πρόγραμμα, που αναμένεται να εμπορευματοποιηθεί σε περισσότερο από μία δεκαετία.
    Εκπρόσωπος τύπου της Toshiba δήλωσε ότι οι συζητήσεις με την TerraPower βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο και τίποτα δεν έχει αποφασισθεί.
    Οι μετοχές της Toshiba ενισχύθηκαν 4,9% την Τρίτη.
    Σε ολόκληρο τον κόσμο λειτουργούν σήμερα 438 πυρηνικοί σταθμοί, που καλύπτουν το 16% της συνολικής ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια και το 83% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια των βιομηχανικών χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

    β)Η Γαλλία κατέχει την πρώτη θέση στον κατάλογο των εξαρτημένων από την πυρηνική ενέργεια χωρών, με ποσοστό εξάρτησης 76,3%, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (73,7%), το Βέλγιο (56,8%), τη Σλοβακία (53,4%), την Ουκρανία (47,3%), τη Βουλγαρία (45%), την Ουγγαρία (42,2%), τη Νότια Κορέα (40,7%), τη Σουηδία (39%) και την Ελβετία (38,2%).
    Η Δυτική Ευρώπη αριθμεί 150 πυρηνικούς αντιδραστήρες και ο αριθμός τους δεν αναμένεται να μεταβληθεί αισθητά τα προσεχή χρόνια, εκτιμά η IΑΕΑ, προσθέτοντας ότι οι 118 αντιδραστήρες της βόρειας Αμερικής παρέχουν το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 12% στον Καναδά. Η Μέση Ανατολή και η Ασία, που αριθμούν συνολικά 94 αντιδραστήρες, ακολουθούν μια σαφή πολιτική ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας ''και ιδιαίτερα η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία'', επισημαίνει η IΑΕΑ, προσθέτοντας ότι στις περιοχές αυτές βρίσκονται 31 συνολικά πυρηνικοί αντιδραστήρες, σε στάδιο κατασκευής.

    γ)Το ζήτημα της ασφάλειας έχει λυθεί στο βαθμό που οι τεχνολογία έχει φτιάξει μία νέας γενιάς αντιδραστήρες ( ήδη η πυρηνικοί τεχνολόγοι μιλάνε για αντιδραστήρες 4ης γενιάς) που φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με το Three Mile Island ή πολύ περισσότερο με το Τσερνομπίλ), με δικλείδες και διαδικασίες αυτοματισμού.
    (Φυσικά καμία τεχνολογία δεν είναι risk – free)

    Η σεισμικότητα της χώρας είναι επίσης κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί.
    Να θυμίσω ότι η πλέον σεισμογενής χώρα του κόσμου , η Ιαπωνία, έχει πυρηνικούς αντιδραστήρες για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

    Επίσης , όλες οι γειτονικές μας χώρες ( μέχρι και η νεοπαγής ΦΥΡΟΜία !!! ) έχουν ή σχεδιάζουν κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων – και φυσικά θα μας πουλήσουν λίαν συντόμως ρεύμα για τις δικές μας ανάγκες. ( Να μην μιλήσουμε σε τι κόστος….)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.