8/2/11

Ελλάδα - Ισραήλ Αμυντική συνεργασία ύψους 100 εκ. ευρώ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η αμυντική συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ προχωρεί πλέον με σταθερά βήματα. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ενέκρινε σήμερα την προμήθεια των συστημάτων SPICE 1000 και SPICE 2000, τα οποία προσαρμόζονται στις βόμβες που φέρουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4 και ουσιαστικά τις μετατρέπουν σε αυτόνομα οπλικά συστήματα με πολύ μεγάλη ακρίβεια πλήγματος.

Το συνολικό κόστος της προμήθειας αυτής θα προσεγγίσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Η αναλογία των συστημάτων θα είναι περίπου 70% από τα SPICE 1000 και 30% από τα SPICE 2000, με τις τελικές λεπτομέρειες να καθορίζονται το προσεχές διάστημα.

Υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έλεγαν ότι το θέμα της προμήθειας του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος είχε συζητηθεί ήδη από το περασμένο καλοκαίρι όταν συναντήθηκαν στην Αθήνα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, κκ. Γ. Παπανδρέου και Βενιαμίν Νετανιάχου.

Πολλαπλασιαστές ισχύος και «έξυπνες λύσεις»
Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι το σύστημα αυτό, που είχε πρωτοζητηθεί από την Πολεμική Αεροπορία ήδη από το 2009, εντάσσεται στο νέο δόγμα της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την απόκτηση «πολλαπλασιαστών ισχύος».

Στη δυσχερή οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα και με τις δαπάνες για τις Ενοπλες Δυνάμεις να μειώνονται λόγω δημοσιονομικών δυσκολιών, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Π. Μπεγλίτης έχουν δώσει σαφή εντολή για εντοπισμό «έξυπνων λύσεων» που θα προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα χωρίς απαραίτητα να έχουν υπέρογκο κόστος όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας θα συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στο Ισραήλ τον Μάρτιο (με πιθανότερες ημερομηνίες το διάστημα 13 - 15 Μαρτίου). Προσεχώς μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσουν και συζητήσεις μεταξύ ελλήνων και ισραηλινών επιτελών για τον ακριβή καθορισμό των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων για το 2011.
ΒΗΜΑ

Διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για τα SPICE.

Το σύστημα SPICE είναι μια συλλογή κατεύθυνσης (Guidance Kit) που προσαρμόζεται σε βόμβες 1000 lbs (MK-83) με την επωνυμία SPICE-1000, καθώς και σε βόμβες 2000 lbs (MK-84/BLU-109) με την επωνυμία SPICE-2000.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το όπλο έχει δυνατότητες και προσβολής παντός καιρού, ημέρα και νύχτα, βασιζόμενο σε διπλό ανιχνευτή CCD/IIR και σε αλγόριθμους σύγκρισης εικόνας περιοχής στόχου. Κατευθύνεται αυτόνομα με τη βοήθεια INS/GPS και ο ανιχνευτής του παρέχει θετική αναγνώριση του στόχου.

Η stand off εμβέλεια του όπλου για το SPICE 2000 είναι 33 ΝΜ σε μεγάλα ύψη άφεσης (40.000’) και 9,2 ΝΜ από χαμηλά ύψη με άφεση Loft. Αντίστοιχα, οι Stand off εμβέλεια του όπλου για το SPICE 1000 είναι πάνω από 60 ΝΜ από μεγάλα ύψη άφεσης.

*Ακρίβεια όπλου λιγότερη από 3 μέτρα.

*Το SPICE 2000 είναι πιστοποιημένο σε Α/Φ F-16 Blk 30-40-52+ της IAF.

*Εκτίμηση κόστους περίπου 110 εκ. € για 100 SPICE-2000 και 300 SPICE-1000.


Η «περιπέτεια» της προμήθειας των SPICE έχει ενδιαφέρον. Το ιστορικό είναι περίπου το εξής:Μάιος 2006 : Έγκριση Αναγκαιότητας – Σκοπιμότητας προμήθειας Spice-2000 & Spice-1000 από ΑΑΣ.

Αύγουστος 2006 : Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας εγκρίθηκε η αναγκαιότητα – σκοπιμότητα απόκτησης σύγχρονων όπλων αέρος – εδάφους, σύγχρονων συστημάτων κατεύθυνσης, φορέων και πυροσωλήνων για χρήση από τα αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, για την κάλυψη επιχειρησιακών απαιτήσεων. Περιλαμβάνονται 100 guidance kits SPICE 2000 και 300 guidance kits SPICE 1000, με χρηματοδότηση από το ΕΜΠΑΕ 2006-2010 της ΠΑ. Αναθέτουσα αρχή ορίστηκε η ΓΔΑΕΕ σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Ιούνιος 2009 : Έκδοση Εντολής Διενέργειας Προμήθειας και προκήρυξης του διαγωνισμού 4/09 (ανοιχτός διεθνής δημόσιος διαγωνισμός) από ΓΔΑΕΕ.

Αύγουστος 2009-Οκτώβριος 2009: Αποσφράγιση των προσφορών και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ελέγχου των δικαιολογητικών συμμετοχής και της αξιολόγησης τεχνικών προσφορών και αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών.

Αύγουστος 2010 : Έκδοση σχεδίου κατακυρωτικής από ΓΔΑΕΕ για υπογραφή.

Ιανουάριος 2011: Κύρωση της ακύρωση του σχεδίου κατακυρωτικής και μη επανάληψης του διαγωνισμού για την προμήθεια των Spice. Η προμήθεια προσανατολίζεται να πραγματοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας,όπως και τελικά έγινε.
ΟΝALERT.GR

13 σχόλια:

  1. καλά πλάκα μας κάνουνε?
    εδώ δεν έχουν να πληρώσουν αυτά που ήδη έχουν παραγγείλει και κατασκευάζονται (βλέπε ναυπηγία ελευσίνας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κοίτα φιλαράκο... λεφτά, ανάπτυξη και να αγοράζεις παπουτσάκια κάθε μήνα μπορεί να ξαναγίνει. Χαμένο εθνικό έδαφος δεν ξαναγίνεται.

    Δες και λίγο τους εξοπλισμούς της Τουρκίας. Για αυτό αγοράζουμε όπλα, λόγω της Τουρκίας, και όχι λόγω της Μάλτας!

    Χρειαζόμαστε έξυπνες λύσεις και πολλαπλασιαστές ισχύος στα όπλα μας αυτήν την εποχή.

    Όσο για το Ισραήλ, φέτος θα υπάρξει άνοδος στο τουρισμό που οφείλεται περισσότερο στο ότι οι Ισραηλινοί που παραθέριζαν στην Τουρκία για τόσα χρόνια φέτος θα έρθουν στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να πληρωθουνε με πορτοκαλια,λεμονια,εληες και λαδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι?
    δηλαδή την Πόλη δεν θα την ξαναπάρουμε?

    ου ρε
    εθνομηδενιστή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @9:04
    Λεφτα υπαρχουν...αμα θελουμε...τοπε κιο ΓΑΠ.
    Θες να βαλλω την μηχανη να κοβει για να σε πεισω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μακαρι να εχουμε και την "μπομπα"καποια μερα !

    Με τον γενοκτονο Τουρκο δεν διαπραγματευεσαι τιποτα αλλο εκτος ολοκληρωτικης ηττας και ισχυς - εαν υπαρχουν βεβαια ακομα τα αντανακλαστικα επιβιωσης, στην κοσμαρα του προοδευτικου, Σοσιαλοφασιστικου, Εθνομηδενισμου.

    Γραφει ο Π. Ηφαιστος (7.2.2011):

    [...] Διαβάστε προσεκτικά το απόσπασμα της Τουρκικής προοδευτικής περιστεράς του ισλαμοθεοκρατικού καθεστώτος πάνω στο οποίο μετά το 2002 οι έλληνες στήριξαν την "εξωτερική τους πολιτική". Μα αυτοί είναι τελικά οι σύγχρονοι πολιτικοί ηγέτες όσων ελλήνων επιβίωσαν των σφαγών του περασμένου αιώνα: Οι Τούρκοι θέλουν να τους εκμηδενίσουν, οι πολιτικοί "ηγέτες" τους κατευνάζουν και στρατιές από πνευματικά γιουσουφάκια στρώνουν το χαλί ροκανίζοντας τις κοσμοθεωρίες των ελλήνων και γελοιοποιώντας ή εξυβρίζοντας "επιστημονικά" κάθε ιδέα εξορθολογισμού του ελληνικού κράτους και κάθε ορθολογική σκέψη εθνικής στρατηγικής.
    «Μας λένε, Τουρκία βγες έξω, φύγε.
    Και ποιοι είστε εσείς για να λέτε
    Τουρκία βγες έξω, φύγε. Έχουμε μάρτυρες και βετεράνους εκεί.
    Έχουμε στρατηγικά συμφέροντα...»
    Ταγίπ Ερντογάν 3.2.2011 [...]

    - Π. Ηφαιστος 7.2.2011, "24 λέξεις εξηγούν όσο και ένα εκατομμύριο λέξεις",
    http://www.ifestos.edu.gr/

    - Ν. Λυγερος, Deterrence: a virtual strategy of a real efficiency,
    http://www.lygeros.org/0296-en.html

    - Μελέτης Μελετόπουλος, "Το τελευταίο σοβιετικό μοντέλο στην Ευρώπη",
    http://neo.antibaro.gr/node/2396

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να τα τσεκάρουν καλά μόνο, μήπως είναι άδεια ή μήπως αλλού τα στέλνεις και αλλού πάνε...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://www.youtube.com/watch?v=JEAJiqDVsds&playnext=1&list=PLD03D468E1E75A6A1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συνεργασία σημαινει κανομε κατι μαζι, οταν αγοραζω απο εσενα κατι, αυτο δεν ειναι συνεργασια. Ενας πειναλας των 400 ευρω που αγοραζει ενα καρβελι απο τον κατσελη, ειναι συνεργατης του; Ασε που αν η αγορα ειναι προιον πιεσης τοτε εχομε υποτελεια..ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ ΚΥΡΙΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν είναι να δουλέψουν όπως το C4I... Πλέον δεν χρειάζεται να δίνουν μίζες..έχουν τον άνθρωπο τους στην κυβέρνηση.

    Με 100 εκ ευρώ αγοράζεις 100 πυραύλους Yachont-Brahmos που είναι υπερυχητικοί και δεν ανιχνευονται! Πετάνε με ταχύτητες 2 και 3 Μαχ και κάθε ένας καταστρέφει ένα πολεμικό πλοίο ολόκληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 9:39 π.μ
    ΣΩΣΤΑ !! καποιοι ηλιθιοι ξεχνανε οτι οποιος κανει δουλιες με τον διαλο στο τελος χανει και τα χερια του ,αλλα βλεπεις το αιμα του γκιοργκου ΤΡΑΒΑΕΙΙΙΙΙ ρε παιδι μου!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πω! πω! πως έχασε την ευκαιρία η Κυβέρνηση της Ελλάδας, να τα βρει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΑΤΑ με τη Γερμανία την εποχή των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί στην Πολωνία,
    τώρα δεν θα χρειαζόταν να τα βρει η Κυβέρνηση της Ελλάδας να τα βρει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΑΤΑ με το Ισραήλ των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Σιωνιστών στη Γάζα και τη Δυτική΄Όχθη της Παλαιστίνης.

    Εδώ να δεις χαμός που γίνετε!

    http://www.facebook.com/pages/ELLENIKES-ENOPLES-DYNAMEIS/110302948837

    Με τόσο στημένες προβοκάτσιες, και το λίγο νιονιό πάει χάθηκε κι αυτό, κι όλοι ξαφνικά "..ένα πρωί χωρίς διαταγή.."

    Τι να σου κάνει μετά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας

    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2008/02/blog-post_10.html

    ή κι Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής

    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2010/08/blog-post.html

    Πως να πάει μπροστά η δημοκρατία στη ΣΚΥΡΟ όταν ΚΥΝΔΙΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

    http://stoixeiadiaplokis.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αντιπροοδευτικέ, την υποτέλεια τώρα την ανακάλυψες; με τους Ισραηλινους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.