13/2/11

Άριε Μέκελ:''Ανάπτυξη συνεργασίας''


Με «κορμό» την οικονομική συνεργασία, οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ αναπτύσσονται σε ένα πρωτοφανές εύρος δραστηριοτήτων και αποδίδουν ήδη «χειροπιαστά» αποτελέσματα προς αμοιβαίο όφελος. Το επόμενο σημαντικό βήμα θα είναι η σύγκληση του Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου την άνοιξη, το οποίο θα ασχοληθεί με όλο το φάσμα των σχέσεων, την οικονομία, τον τουρισμό, την άμυνα, τον πολιτισμό, την ενέργεια.
Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Άριε Μέκελ, στο βιογραφικό του οποίου ξεχωρίζουμε τη μακρόχρονη δημοσιογραφική του εμπειρία και τη θητεία του στα Ηνωμένα Έθνη, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση, η οποία επισφραγίστηκε από την «ιστορική» ανταλλαγή επισκέψεων των δύο πρωθυπουργών και έχει αποφέρει ένα «άνευ προηγουμένου» όγκο κοινών δραστηριοτήτων με «θεμέλιο λίθο» την οικονομική συνεργασία.
Αναφέρεται ιδιαίτερα στην αλματώδη ανάπτυξη της συνεργασίας στον τουρισμό, στις καινοτόμες μεθόδους διαχείρισης της γεωργίας και του περιβάλλοντος και πιστεύει ότι οι σχέσεις Ελλάδας -Ισραήλ έχουν τη δική τους αξία, τονίζοντας ότι δεν αποτελούν αποτέλεσμα μιας συγκυρίας.

Εκφράζει τέλος τη βαθιά εκτίμηση που τρέφει το Ισραήλ για τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι είναι προς το κοινό συμφέρον των χωρών μας να συνεργαστούν για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

-Κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, του κ. Λίμπερμαν, αναγγέλθηκε η σύσταση Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου, Ελλάδας-Ισραήλ το οποίο θα επεξεργαστεί τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. Πότε θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο αυτό και ποιους τομείς ξεχωρίζετε;

"Το Συμβούλιο θα συγκληθεί πιθανότατα την άνοιξη και θα συμπεριλαμβάνει ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων σε όλους τους τομείς, όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η άμυνα, ο πολιτισμός, η ενέργεια κλπ. Η σύστασή του συνιστά ένδειξη της σπουδαιότητας που αποδίδουν οι δύο χώρες στην
συνεργασία.

Προφανώς, οι οικονομικές σχέσεις αποτελούν έναν σημαντικό, θεμέλιο λίθο στις διμερείς σχέσεις διότι παρέχουν τον «κορμό» πάνω στον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν πολλοί άλλοι τομείς συνεργασίας. Μάλιστα, η οικονομική μας συνεργασία προωθείται σε αρκετούς τομείς.

Στον τομέα του τουρισμού, η συνεργασία είναι εξαιρετική. Το 2010, 250.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση κατά 200% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σκοπός μας είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά φέτος. Ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, βρέθηκε πρόσφατα στο Ισραήλ, για δεύτερη φορά μόλις σε διάστημα λίγων μηνών, όπου και συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, προκειμένου να προωθήσει την αύξηση του Ισραηλινού τουρισμού στην Ελλάδα καθώς και την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη.

Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, επισκέπτεται επίσης το Ισραήλ ώστε να προωθήσει τον τουρισμό και την συνεργασία μεταξύ των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και της Χάιφας. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με ειδική ιστορική και συμβολική σημασία για τους Εβραίους παγκοσμίως.

Στον αγροτικό τομέα, ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, πρόσφατα ολοκλήρωσε μια εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη στο Ισραήλ. Μεταξύ των δύο χωρών υπήρξε συμφωνία για συνεργασία στους τομείς της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας, της δημιουργίας ενός διακομετακομιστικού κέντρου για την προώθηση ελληνικών προϊόντων με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, της ίδρυσης πρότυπων, καινοτόμων, αγροτικών κέντρων υψηλής τεχνολογίας, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και των υδάτινων καλλιεργειών (π.χ. ιχθυοτροφία).

Στο πλαίσιο της γενικής οικονομικής συνεργασίας, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει παρουσιάσει στην ελληνική κυβέρνηση προτάσεις για πάνω από δώδεκα μεγάλα κοινά έργα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η αγροτική ανάπτυξη, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η διαχείριση υδάτινων πόρων και λυμάτων, η διαστημική τεχνολογία και οι επενδύσεις. Τα εν λόγω ζητήματα συζητήθηκαν και κατά την εδώ επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Ά. Λίμπερμαν.

Όλα αυτά τα ζητήματα και πολλά ακόμα θα συζητηθούν πιθανότατα στο Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί την άνοιξη, με σκοπό την επίτευξη χειροπιαστών αποτελεσμάτων στην συνεργασία μας που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο λαών μας».

-Ποια είναι η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ για την ειρήνευση της Μέσης Ανατολής;
"Σε ότι αφορά στην Ελλάδα και το Ισραήλ, θα πω ότι εκτιμούμε βαθύτατα την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ειρηνευτική διαδικασία. Όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα γεγονότα, η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι δύο σταθερές δημοκρατίες σε μια ασταθή περιοχή οι οποίες συμβολίζουν την σύγχρονη ανεξαρτησία δύο περήφανων και αρχαίων λαών. Ως εκ τούτου, έχουν κοινό συμφέρον όχι μόνο να αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις τους στο μέγιστο δυνατό επίπεδο προς αμοιβαίο όφελος, αλλά και να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας».
www.ana.gr

5 σχόλια:

  1. "Το επόμενο σημαντικό βήμα θα είναι η σύγκληση του Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου την άνοιξη, το οποίο θα ασχοληθεί με όλο το φάσμα των σχέσεων, την οικονομία, τον τουρισμό, την άμυνα, τον πολιτισμό, την ενέργεια."
    - ΘΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ.

    "Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με ειδική ιστορική και συμβολική σημασία για τους Εβραίους παγκοσμίως."
    - ΒΕΒΑΙΩΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΞΕΠΗΔΗΣΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΟΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΕΜΑΛ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΕ 2.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΜΕ 1.7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ. ΘΕΛΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ "ΕΥΕΡΓΕΤΗ" ΚΑΙ ΙΝΔΑΛΜΑ ΤΟΥΣ.

    ΤΟ ΓΡΑΙΚΥΛΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΟΙ ΓΡΑΙΚΥΛΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ. ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΨΕΚΑΖΟΥΝ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ, ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΥΣΗ ΕΚΕΦΑΛΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΒΡΑΔΥΝΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. ΝΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ TVΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, "ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!! ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ!!!"
    ΝΤΡΟΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλω να αναφέρω κάτι το οποίο μοιάζει να είναι άσχετο αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Έχουν συσταθεί ομάδες ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ οι οποίες εξασκούνται στη εικονική μάχη με όπλα, το λεγόμενο σοφτ-μπόλ με αεροβόλα.Ε λοιπόν υπάρχουν ομάδες που οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των μελών τους ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ. Εκπαιδεύονται εδώ και καιρό. Δηλαδή μια φαινομενικά αθώα ασχολία, σε περίπτωση εχθρικών ή ανθελληνικών διαθέσεων των ανθρώπων αυτών μπορεί να μετατραπεί σε ΜΕΓΑΛΟ ΚΊΝΔΥΝΟ για την Ελληνική κοινωνία.Φτάνει μόνο να εξοπλιστούν και η "επανάσταση" ξεκίνησε. Είναι μόνο σενάριο, αλλά ενίοτε αυτά γίνονται και πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω δεν καταλαβαινω κανενα σας!που ειναι ο κινδυνος σε καποια πιθανη συνεργασια;Γιατι πρεπει να δαιμονοποιουμε τα παντα,απαντα μη γνωστα!Τουλαχιστον εξηγειστε,γιατι πισω απο καθε εθνικη ηττα,ειναι παντα τουτος ο λαος;Εχετε λογους και τεκμηρια,αποδειξτε τα!
    Επειτα ειναι και η μοιρα,που αλλαζει,δεν σας ετυχε ποτε;
    Απο το δημοσιευμα,σαν ερωτηματικο,παιρνω το:"Σε ότι αφορά στην Ελλάδα και το Ισραήλ, θα πω ότι εκτιμούμε βαθύτατα την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ειρηνευτική διαδικασία."
    Τι εχουμε κανει εμεις σαν Ελλαδα δηλαδη!Αυτο ειναι πραγματι κουφο!
    Φιλοι Εβραιοι,δεοντολογια παρακαλω,αλλοιως,αδυνατω να καταλαβω και εσας,συγνωμη δηλαδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 13 Φεβρουαρίου 2011 11:17 π.μ.

    "ΘΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ"

    Αν εσύ καταλαβαίνεις αυτό, θα πει ότι δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου παρά ραγιά. Πρόβλημά σου.

    "Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με ειδική ιστορική και συμβολική σημασία για τους Εβραίους παγκοσμίως."

    Αλήθεια είναι, αν λάβεις υπ' όψιν σου ότι στην Θ/νίκη εγκαταστάθηκε κι έμεινε μεγάλο μέρος των Εβραίων που εξεδιώχθη από την Ισπανία. Αυτό είναι μία ιστορική πραγματικότητα. Αν δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις, ωσαύτως πρόβλημά σου.

    Όσο για τον Θεωδωράκη, το υπέρμαχο της ελληνοτουρκικής "φιλίας" και κάτοχο του βραβείου Ιπεκτσί, καλό θα ήταν να φροντίσει για την υστεροφημία του. Βέβαια, από παλιά τα έλεγε μια έτσι και την άλλη γιουβέτσι, από το ΚΚΕ στην ΝΔ, αλλά όσο γερνά, μάλλον δεν καλυτερεύει η κατάστασή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O Μίκης Θεοδωράκης, έστω και αργά, το κατάλαβε!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.