13/2/11

«Έχω νεκρούς εγώ εκεί κάτω»!

Του Χάρη Φεραίου*

Τι αλήθεια πιο κοσμογονικό πρέπει επιτέλους να συμβεί, ώστε να αφυπνισθούν οι Χαλκηδόνιοι; Το βιβλίο του Νεοκλή Σαρρή, (με τις εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ, «ανάκτησης» της Κύπρου από την Τουρκία) δεν ήταν αρκετό. Το βιβλίο-παραλήρημα μετά του Οζάλ «Η Τουρκία στην Ευρώπη» δεν βοήθησε. Οι 842 ανατριχιαστικές σελίδες του Νταβούτογλου, επίσης φάνηκαν ανίκανες. Αν λοιπόν και η τελευταία «έκρηξη» του Ερντογάν, δεν μας συνεγείρει, ώστε να «αναγνώσομε» επιτέλους την αλήθεια για ό,τι μας συμβαίνει, τότε δε νομίζω να μη δικαιούμεθα επάξια τον χαρακτηρισμό, που (κατά τον Ηρόδοτο) ο Μεγάβαζος έδωσε στη Χαλκηδόνα, ως «πόλη των τυφλών»!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Χαλκηδών ήτανε πόλη που έκτισαν (685π.Χ.) Μεγαρείς άποικοι, με οικιστή τον Αρχία, στην ασιατική ακτή του Βοσπόρου. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, πάλι Μεγαρείς άποικοι, με οικιστή τον Βύζα, ερώτησαν το Δελφικό Μαντείο να τους συμβουλεύσει πού να κτίσουν τη δική τους πόλη. Κι εκείνο, όπως μαρτυρεί ο Στράβων, τους απάντησε, «απέναντι από την πόλη των τυφλών»! Όταν λοιπόν ο Βύζας έφτασε στη Χαλκηδόνα, και είδε απέναντι, στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου, εκείνο τον παράδεισο, τον οποίο δεν μπόρεσαν οι συμπατριώτες του να δουν, αμέσως «ανέγνωσε» πως τυφλούς ο χρησμός εννοούσε τους Χαλκηδόνιους. Κι έκτισε εκεί το Βυζάντιο. Με ό,τι, επιβεβαιωτικό του χρησμού, ιστορικά κοσμογονικό ακολούθησε. (Ενδιαφέρει: Οι Χαλκηδόνιοι παρέμειναν πεισματικά αμετάπειστοι, και μονίμως εριστικοί προς το Βυζάντιο. Διότι ποτέ δεν τόλμησαν να αναγνωρίσουν την «τύφλωσή» τους…)

Ούτε «ποιος κάνει κουμάντο» αποδεικνύει λοιπόν η «έκρηξη» Ερντογάν, (καθότι, ως από καιρού πολλού διακηρυγμένο, τυγχάνει γνωστό τοις πάσι), ούτε και τον πασίγνωστο, εκτοξευθέντα μάλιστα κατά πρόσωπο στον Μακάριο, διά στόματος Ινονού (Δεκέμβριος ’63), «στρατηγικό» της Τουρκίας στόχο. Το καινό στην έκρηξή του, είναι αυτό που περιέχεται στη φράση, «…όποιο είναι το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ελλάδας στην Κύπρο, το ίδιο έχει και η Τουρκία»! Απλά λόγια: Θεωρεί ο Ερντογάν, πως για την Ελλάδα η Κύπρος έχει στρατηγική σημασία. Και αυτό είναι που τον τρομάζει. (Το αναγνωρίζει αυτό, είτε η Ελλάδα, που το αποποιήθηκε, είτε η Κύπρος που, από το εφάμαρτο 1964, της το στέρησε ως δικαίωμα;)

Και φυσικά δικαίως τον τρομάζει. Διότι το στρατηγικό του ενδιαφέρον δεν είναι να αυξήσει, (με το έδαφος της Κύπρου) εκείνο της Τουρκίας κατά 1,1%! Το ενδιαφέρον του είναι να μην έχει η Ελλάδα «στρατηγικό ενδιαφέρον» στην Κύπρο. Άλλως, να μην υπάρχει ελληνικής επικράτειας έδαφος στην ανατολή!

Ο λόγος προφανής: Να είναι εδώ η Τουρκία μόνος, και συνεπώς «αναγκαίος σύμμαχος» της Δύσης στην περιοχή. Πράγμα που αποτελεί, αν όχι «ικανή», «αναγκαία» πάντως συνθήκη, ώστε ελεύθερα να πραγματοποιήσει το ηγεμονικό της όραμα. (Τα άλλα περί «προσβολής», ή «τρομοκράτησής» τους, ή ακόμα περί «επανάστασης» των ήδη ανύπαρκτων πια στα κατεχόμενα (16% προς το παρόν) Τουρκοκυπρίων, θα τα αποκαλούσε, αν ζούσε ο Καρκαβίτσας, απλώς «λόγια της πλώρης»).

Το καταπελτικό όμως (ειδικά για το ελληνικό σβέρκο) στην έκρηξη Ερντογάν, είναι το δεύτερο που ως κραυγή εκτόξευσε, ισάξιο πάντως, (είτε μας αρέσει είτε όχι) αληθινού εθνικού ηγέτη. Κραυγή που ερμηνεύει, εκτός από το «στρατηγικό του βάθος», και μιαν άλλη πηγή «δικαιωμάτων» του στην Κύπρο: «Έχω νεκρούς εγώ εκεί κάτω»! Λόγος πάντως, κι ας βάναυσα βιάζει την Ιστορία, ηγετικός.
Ποιος ο που θα πει παρόμοιο λόγο, για το έδαφος αυτό της ελληνικής εσχατιάς, Έλληνας Πρωθυπουργός; (Έδαφος μάλιστα με «ιστορικό βάθος» νεκρών, εξικνούμενο μέχρι το ιερό σώμα του Αθηναίου Κίμωνα!)

Όχι βέβαια ο Παπάγος. Εκείνος έφυγε ενωρίς. Ούτε ο Παπανδρέου ο Πατήρ. Αυτόν τον έφαγε ο Υιός του ενωρίς. (Και το -εν Κύπρω- «Άγιο Πνεύμα»…) Ποιος λοιπόν; Ο Καραμανλής τάχα, ο «υψηλός» (του «η Κύπρος είναι μακριά»), ή ο Καραμανλής ο απλώς «βραχύς»; Μήπως ο Παπανδρέου ο Ανδρέας, ο «Άσωτος» υιός, ή ο Παπανδρέου ο Γιωργάκης, ο εν ασωτία εγγονός; Δεν μιλώ φυσικά για τον Σημίτη! Ούτε για τον Μητσοτάκη, που ξεκίνησε αντιστασιακός αγωνιστής διάσημος το ’41, και κατέληξε Μήτσος άσημος ή πιο άσημος ακόμα Τάκης… (Να ελπίσομε άραγε, πως ο εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα θα ενσαρκώσει το «βασιλόπουλο», στη χώρα των «Μοιρολάτρων», της γιαγιάς του;)
Αυτό το ένα λοιπόν που «τρομάζει» τον Ερντογάν, αποτελεί τη μόνη σωτηρία μας. Αν φυσικά πεισθούν να «αναβλέψουν» επιτέλους, ώστε να το «αναγνώσουν», οι ημέτεροι Χαλκηδόνιοι. Κι αν βέβαια, ως «πεισματικά αμετάπειστοι» Χαλκηδόνιοι, δεν περιπέσουνε ξανά στου μυθικού πλούτου (των υδρογονανθράκων τώρα, όπως παλιά στου «εφικτού») το αποκάρωμα!

*Ο Χάρης Φεραίος είναι διδάκτωρ του ΕΜΠ.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 12/02/2011

9 σχόλια:

  1. Φοβερό κείμενο, μη επιδεκτικό σχολίων !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ταγίπ,θά είχες πολλούς νεκρούς,μά πάρα πολλούς,αλλά είπαμε έπρεπε μέ κάθε τρόπο νά σού δώσουν τήν Κύπρο στό πιάτο.
    Νά λές ευχαριστώ πού είχες μόνον τόσους.
    Τώρα προσπαθούν να σού δώσουν τήν Κύπρο ...χωρίς νεκρούς καί μάλιστα..τσιμεντωμένη..στό ναί.
    Μήν θυμώνεις λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα σε ποιούς απευθύνεται ο αρθρογράφος; Εδώ και 50 χρόνια η Ελλάδα βλέπει την Κύπρο ως μπελά και όχι ως στρατηγική βάση στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Η αλήθεια πάντως είναι ότι το '74 ΗΠΑ και Βρεττανία διέπραξαν μεγάλο στρατηγικό λάθος με το να επιτρέψουν στην μουσουλμανική Τουρκία να εισβάλει στο νησί. Για να φτάσουν τα πράγματα ως εκεί βέβαια έφταιξε και ο Ελληνισμός με κάποιες ανόητες επιλογές του.

    Στο παρόν στάδιο πάντως η ύπαρξη μιας ανεξάρτητης και αδύναμης Κυπριακής Δημοκρατίας εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την Δύση στην περιοχή. Αν χρειαστεί να αλλάξει κάτι από τα τετελεσμένα του '74 αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα. Αρκεί να το θέλουν οι μεγάλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eνίοτε θέτω τό ερώτημα: Ποιά είναι η διαφορά των φίλων του Γερμανού κατακτητή μέ τούς φίλους του Τούρκου κατακτητή της Κύπρου;

    Οι Τούρκοι του Ερντογάν αποδεικνύονται πιό αμετανόητοι καί προκλητικοί από ποτέ. Ομιλούν ανοιχτά γιά ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ανεξάρτητη δυτική Θράκη, μοίρασμα Αιγαίου, ορέγονται καί τήν υπόλοιπη Κύπρο (σχέδιο Ανάν) κτλ.

    Καί εν τω μεταξύ υπάρχουν "Ελληνες" πού oμιλούν γιά ελληνοτουρκική φιλία. Οι γερμανοτσολιάδες επιστρέφουν μέ τό όνομα προοδευτικοί-δημοκράτες-αντιρατσιστές. Ο Τσολάκογλου έγινε Γιωργάκης, η ΕΣΠΟ έγινε κανάλια της τηλεόρασης, ο Στεροδήμος έγινε Μπακογιάννη, οι Ναζί έγιναν αριστερο-αναρχικοί, oι κουκουλοφόροι δοσίλογοι έγιναν Ελληνες πολιτικοί καί πάει λέγοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΊ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ"

    Αλλά μάλλον σύν Ματσάκι κέ κάτι θά γίνι!!
    Ο κύριος Ματσάκης είναι Κύπριος Ευρωβουλευτής καί έχει ζητήσει νά χαλάσει τήν ελληνική γραφή τής γλώσσας,γιά νά αποδείξει ότι δεν έχει καμία σχέση μέ τούς παλιούς Έλληνες πού ήλθαν από τήν Αρκαδία πχ Αγαπήνωρ ! καί άλλοι ....
    Νά σπάσει τήν ΑρκαδοΚυπριακήν γλώσσαν νά τήν πετάξει στά σκουπίδια!!
    Ωρισμένοι λοιπόν δρούν ως ο "Δούρειος Ίππος"σε Ελλάδα καί Κύπρο γιά τόν αφελληνισμόν!
    Ο Τούρκος εύ γε του δηλώνει μέ καθαρή έκφραση τιμώντας τούς νεκρούς του..."έχω νεκρούς εγώ εκεί κάτω".!!!
    Οι δικί μας τί λένε:
    "κιτε μακράν"
    κε τά ιποβρίχια τσέπις ίταν τιφλά...κε εφιγαν κε πιγαν Ρόδο...γιατί ο δικός μας κιβερνιτισ ιχε μιοπία....
    ιταν ένα "ματσάκι" μαιντανόσ καί τριαντάφιλο ποτό...

    Ματσάκι θά μάσ κάνουν κιριε ΜΑΤΣΑΚΙ!!!ΚΙΠΡΙΕ ΕΒΡΟΒΟΥΛΕΦΤΑ!!!


    Σ ΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To κακό παλιομ@λ@κ@ Ταγίπ είναι ότι οι δικοί σου νεκροί, σύμφωνα με την παράδοση του κ@λ@έθνους σου, δημιούργησαν απείρως περισσότερους νεκρούς στην δική μας πλευρά, μαζί με αγνοούμενους και πρόσφυγες, οπότε . . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο συγγραφέας πέφτει στο γνωστό λούκι.

    Εκφράζει την αγωνία του (και όλων μας) για μια θετική για τα Ελληνικά πράγματα εξέλιξη των πραγμάτων για το Κυπριακό. Συντάσομαι πλήρως με την αγωνία του και τα όνειρα του για το υπόλοιπόμενο κομάτι του Ελληνισμού.

    Δεν δείχνει να κατανοεί όμως μια σειρά από παράγοντες και να στέκεται σε τετριμένες προσεγγίσεις όπως :
    - ο εξορκισμός (όλοι οι πρώην και νυν είναι κακοί και στην χειρότερη περίπτωση προδότες)
    - η περιρέουσα βλακεία (μόνο εμείς και αυτοί που εκτιμούμε πχ Σαρής καταλαβαίνουμε την αλήθεια) ενώ όλοι οι άλλοι (όλοι οι πρωθυπουργοί, κόματα κλπ του τελευταίου αιώνα δεν βλέπουν το προφανές δηλαδή την τύφλα τους)
    - το δικό μας ηθικό και δίκαιο είναι και δίκαιο του υπόλοιπου κόσμου (ποτέ δεν ίσχυσε ούτε όταν ο Αλέξανδρος κατακτούσε την μισή Ασία)
    - εμείς είμαστ εοι καλοί και όλοι οι άλλοι οι κακοί

    Επίσης φυσικά αγνοεί τα της παγκόσμιότητας και μη στατικότητας του παιχνιδιού (πόσο καλή μάλλον είναι τώρα η έστω και ισχνή συμμαχία με το Ισραήλ, τώρα που καταρέει όλη η βεβαιώτητα του αραβικού κόσμου και αυξάνει ίσως η επιρροή της Τουρκίας).

    Ακόμα, αφελώς προσεγγίζει το θέμα με την μορφή κατακραυγής και έμμεσης προτροπής (όλων μας) σε εξέγερση (και αναζήτηση άραγε νέου ηγέτη που δεν είχαμε τα τελευταία εκατό χρόνια) ώστε να πάρουμε την Πόλη - συγνώμη Κύπρο ήθελα να πώ.

    Πέρα από την συναισθηματική φόρτσή του (που συναισθηματικά ίσως μας αγγίζει αρκετούς), δεν αναγνωρίζω καμία ουσία για το μέλλον.
    Μάλλον να μας ντοπάρει θέλει και τίποτε άλλο αποχωρώντας ψωροπερήφανα ("σας τά'πα και ξαλάφρωσα, τώρα η σειρά σας να υλοποιήσετε τις αρχές που εγώ επισήμανα")

    Κλασσικός κακός νεοελληνισμός που δεν καταλήγει πουθενά εκτός από μια κριτική. (όπως και οι κραυγές των πληγωμένων νταλικέρηδων, φαρμακοποιών, ιατρών κλπ που όλοι κάνουν λειτούργημα αλλά η ακή κυβέρνηση δεν το καταλαβαίνει σε πείσμα του λαού!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η κατάρα αυτού του Έθνους(οι Ελληνόφωνοι που κυβερνούν τα τελευταία 40 και πλέον έτη),άφησαν τη πατρίδα ρακένδυτη και διαλυμένη μέσα στη δύνη κρίσιμων Γεωπολιτικών ανακατατάξεων.
    Εάν δεν υπάρξει παραδειγματική τιμωρία όλων αυτών θα συνεχίζουν τον ακρωτηριασμό της.
    Δεν υπάρχει πλέον άλλη επιλογή απο το <> που εφαρμόστηκε σε ανάλογες συνθήκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με τον Ιφικράτη!!!
    Όλα αυτά που μας λέει ο κύριος Καθηγητής, σωστά και αποδεκτά ... ΑΛΛΑ (υπάρχει ένα μεγάλο ΑΛΛΑ!!!), με την προϋπόθεση ότι οι "κυβερνώντες" αυτόν τον τόπο ΤΟΝ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΙ ΟΛΑΣ !!!
    Η ΥΨΙΣΤΗ ΑΡΕΤΗ ΕΝΟΣ ΗΓΕΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ!!!
    Αυτοί οι εισαγώμενοι"διαχειριστές" είναι πληρωμένοι δολοφόνοι!
    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.