9/2/11

Τα Σκόπια στον δρόμο των Τιράνων

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Στην Αραβία και ιδίως στην Αίγυπτο είναι στραμμένη η προσοχή μας -και δικαίως-, αλλά την ίδια ώρα πυκνώνουν τα σύννεφα στα σύνορά μας, και μάλιστα σε δύο χώρες όπου η εσωτερική πολιτική τους κατάσταση εκτραχύνεται διαρκώς με απρόβλεπτες συνέπειες. Εδώ και δύο εβδομάδες έχει ήδη επεκταθεί και στην ΠΓΔΜ η ανώμαλη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, όπου και εκεί η κρίση οξύνεται διαρκώς. Στα Σκόπια η «σοσιαλιστική» αντιπολίτευση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι εγκατέλειψε το Κοινοβούλιο ακολουθώντας το παράδειγμα των Αλβανών σοσιαλιστών του Εντι Ράμα, ενώ στα Τίρανα ένας μαινόμενος Σαλί Μπερίσα κατηγορεί πλέον σε κατάσταση πολιτικής υστερίας όλους ανεξαιρέτως τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας ότι συμμετείχαν σε σχέδιο πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή του!
Στα Σκόπια ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι έκανε μελοδραματικές δηλώσεις του τύπου «οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται πλέον στα οδοφράγματα» και ότι «με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι η δημοκρατία δεν υπάρχει εδώ και καιρό στη χώρα». Η αλήθεια είναι ότι ο ακροδεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι δεν αρκείται στο γεγονός ότι έχει συντρίψει πολιτικά τους σοσιαλδημοκράτες του Τσερβένκοφσκι τόσο στις βουλευτικές εκλογές του 2008 όσο και στις προεδρικές εκλογές του 2009, αλλά θέλει να φιμώσει εντελώς την αντιπολίτευση ακόμη και στα μέσα ενημέρωσης.
Εχει βάλει στόχο να κλείσει το συγκρότημα του Σκοπιανού μεγιστάνα των ΜΜΕ Βέλιγια Ράμκοφσκι, που έχει μεταξύ των άλλων και τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Α1. Με πρόσχημα φορολογικές ατασθαλίες και κατηγορίες για μαύρο χρήμα, ο Γκρούεφσκι έχει μάλιστα από τα τέλη Δεκέμβρη κλείσει στη φυλακή τον Ράμκοφσκι και 13 συνεργάτες και συγγενείς του!


Τις αντιδράσεις του Τσερβένκοφσκι δεν θα τις έπαιρνε κανένας στο εξωτερικό πολύ σοβαρά αυτοτελώς, γιατί, όπως προαναφέραμε, η απήχηση των σοσιαλδημοκρατών είναι περιορισμένη και συνεχίζει να συρρικνώνεται.


Αμερικανοί και Ευρωπαίοι όμως ανησυχούν μήπως αυτή η ενδοσλαβική πολιτική διένεξη στα Σκόπια, που απειλεί να προσλάβει ακραία χαρακτηριστικά, πυροδοτήσει νέα σύγκρουση Σλάβων και Αλβανών της ΠΓΔΜ με κάποια απρόβλεπτη αφορμή. Ετσι ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια κάλεσε αμέσως τον Γκρούεφσκι και τον κάλεσε να επιδιώξει την αποκατάσταση πολιτικού διαλόγου με τον Τσερβένκοφσκι, πράγμα που έκανε και ο επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε.


Ενα μικρό αλβανικό κόμμα με τέσσερις βουλευτές (η Βουλή της ΠΓΔΜ έχει συνολικά 120 βουλευτές) αποχώρησε και αυτό από το κοινοβούλιο, ενώ μέσα στο κλίμα του γενικού αλαλούμ οξύνθηκαν οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους πιο ακραίους βουλγαρόφρονες της χώρας. Η αφορμή ήταν θρησκευτικοπολιτική. Ο Σκοπιανός αρχιεπίσκοπος Στέφανος χαρακτήρισε σε μια λειτουργία «προδότες» τους πολίτες της ΠΓΔΜ που τάσσονται υπέρ της ένταξης στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα ο πολιτιστικός σύλλογός τους να επιτεθεί εναντίον του αρχιεπισκόπου και να απειλήσει με ένταξη αυτού του τμήματος των πολιτών της ΠΓΔΜ στην Εκκλησία της Βουλγαρίας!


Την ίδια ώρα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα έχει περάσει σε γενική επίθεση για να καλύψει τις πολιτικές ευθύνες του για τη δολοφονία τριών σοσιαλιστών διαδηλωτών από τους πραιτωριανούς του προεδρικού μεγάρου στις 21 Ιανουαρίου. Δεν φτάνει που έχει ήδη κατηγορήσει για δήθεν απόπειρα πραξικοπήματος τον σοσιαλιστή ηγέτη Εντι Ράμα, τώρα ο Μπερίσα κατηγορεί και τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι και τη γενική εισαγγελέα της χώρας Ινα Ράμα (απλή συνωνυμία με τον Εντι Ράμα) ότι? συμμετείχαν στο σχέδιο πραξικοπήματος!


Το πράγμα καταντάει γελοίο επειδή ο Τόπι προτάθηκε για πρόεδρος από το κόμμα του... ίδιου του Μπερίσα! Για να τρομοκρατήσει δε τη γενική εισαγγελέα Ινα Ράμα, ο Μπερίσα διέταξε να αλλάξουν οι αστυνομικοί που την προστατεύουν από επίδοξους δολοφόνους, αντικαθιστώντας τους με δικούς του πραιτωριανούς απολύτως αφοσιωμένους σε αυτόν και έτοιμους ανά πάσα στιγμή να? συλλάβουν τη γενική εισαγγελέα ή ακόμη και να οργανώσουν τη δολοφονία της, αν τους διατάξει ο Μπερίσα!


Εκτροπές Δημοκρατία μόνο τυπικά
ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ αργοί είναι οι ρυθμοί εκδημοκρατισμού της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ και μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγεται πλέον η ένταξή τους στην ΕΕ. Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την ανατροπή του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και την προσχώρησή τους στο καπιταλιστικό σύστημα, οι χώρες αυτές συνεχίζουν να κυβερνώνται από ηγέτες ολοκληρωτικής νοοτροπίας, μόνο που αυτή τη φορά είναι εκλεγμένοι τύποις δημοκρατικά - με ασήμαντες, μικρές ή καθοριστικές δόσεις νοθείας. Τα κοινοβούλιά τους παραμένουν ουσιαστικά μονοκομματικά, καθώς οι ηγέτες της αντιπολίτευσης διακατέχονται φυσικά από την ίδια αυταρχική νοοτροπία και ψάχνουν αφορμή για να την «κοπανήσουν» από τη Βουλή μέχρι τις επόμενες εκλογές.
ΕΘΝΟΣ

5 σχόλια:

  1. "Οι αρχαίοι γεωγράφοι,Ο Στράβων.ο ΠΛίνιος,Καί ο Κλαύδιος Πτολεμαίος,καθώς καί ο Χαλκοκονδύλης στην βυζαντινή εποχή,επεκτείνουν τό όνομα τής Μακεδονίας έως τό Δυρράχιον (Επίδαμνος).Από τήν Ρωμαική κατάκτησι (168 π.χ,),η χώρα πού εκτείνεται από τόν Δρίνο έως τόν Τόμαρο καί τά Κεραύνια,απετέλεσε μιά διοικητική περιοχή,η οποία κατα τά χρόνια τού Διοκλητιανού καί του Μεγάλου Κωνσταντίνου ωνομάσθηκε Νέα ΄Ηπειρος,ενώ τό όνομα Ιλλυρία ίσχυε πιά μόνο για΄τήν βορειότερη χώρα,έως τόν Δούναβι.Κατά τούς βυζαντινούς χρόνους εξακολούθησε νά υπάρχη η ίδια διάκρισις καί να υπάγεται η Νέα ΄Ηπειρος,μαζί μέ τήν παλιά,στήν διοίκησι τής Μακεδονίας,μέ πρωτεύουσες,η μέν πρώτη τό Δυρράχιον,η δέ δεύτερη τήν Νικόπολι."

    "ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ"
    ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΡΗ


    (168 π.χ. Η μεγάλη μάχη τής Πύδνας!
    Εκεί πιάστηκαν ως όμηροι χίλιοι περίπου ΑρκαδοΑχαιοί ,μεταξύ αυτών καί ο μετέπειτα ιστορικός ΠΟΛΥΒΙΟΣ,από τήν Μεγάλη Πόλιν τής Αρκαδίας(Μεγαλόπολις),έδρα τής Αχαικής Συμπολιτείας.
    Πώς οι σύγχρονοι Έλληνες αφήσαμε τούς ανιστόρητους γείτονες νά λένε τίς ...μεγαλοστομίες...τού ανθέλληνα Γερμανού JAC.PH.FALLMERAYER,καί προπαγανδιστή (ακόμα καί γιά τήν ελληνικότητα τών Ελλήνων τού Ευξείνου Πόντου έπεσε έξω(παράδειγμα η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ!βρέθηκε η ιστορική Τραπεζούντα έξω από τήν Μεγαλόπολιν τής Αρκαδίας,κάτω από τό ιερόν όρος τό "ΛΥΚΑΙΟΝ"!!Πώς οι σύγχρονοι Έλληνες ιστορικοί άφησαν τού "προπαγανδιστές"νά διαστρεβλώνουν τήν Ιστορία τών Ελλήνων!!!
    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Στην Αραβία και ιδίως στην Αίγυπτο"

    -Στην Αραβία ;;; Τι φρούτο είναι πάλι αυτό

    Δεν ήξερα ότι οι Αραβικές χώρες ονομάζονται Αραβία!!!
    χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πρόβλημα των Σκοπίων πρέπει να λυθεί με βάση τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

    Ότι αφορά τους αλβανούς των Σκοπίων η Ελλάδα πρέπει να πάρει το μέρος τους. πχ μπορούμε να πούμε ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε την χώρα σαν Μακεδονία επειδή περιέχεται και κομμάτι της που είναι στην ουσία η Ανατολική Αλβανία, αλλά και άλλο κομμάτι της που είναι η Δυτική Βουλγαρία.
    Έτσι αν υπάρξει σύγκρουση να βοηθήσουμε στην διαίρεση των Σκοπίων, με το δυτικό τμήμα να προσαρτάται ή να να Κοσοβο-ποιείτε, η περιοχή της Πελαγονίας που έχει το περισσότερο ελληνικό στοιχείο να προσαρτάται στην Ελλάδα και το υπόλοιπο κομμάτι ας το πάρουν οι Βούλγαροι.
    Αν δεν φτάσει το πράγμα έως εκεί η ηγεσία των Σκοπίων θα πάρει το μήνυμα και θα γίνει πολύ πιο διαλλακτική. Ένας άλλος μοχλός πίεσης είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις. Όσες ελληνικές επιχειρήσεις επαναπατριστούν από τα Σκόπια να έχουν ιδιαίτερα οφέλη.
    Το σίγουρο είναι ότι τα αισθήματα της αλβανικής κοινής γνώμης θα αλλάξουν για την Ελλάδα και έτσι θα καμφθούν οι ιστορίες περί Τσαμουριάς αλλά και η ελληνική μειονότητα να αντιμετωπίζεται καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλη προωθηση των σοσιαληστων στα γειτονικα Βαλκανια βρε παιδι μου.....
    Μια ο ΓΑΠ, μια ο Ραμα και τωρα ο Τσερβενκοφσκι.
    Μαλλον ειναι προτιμοτεροι για την εξομαλυνση των "εθνικιστικων" τασεων και την προετοιμασια μιας παγκοσμιοποιημενης σουπας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. gia poion anistorito geitona milas re anistorite.ksereis oti o mpirhs einai arbaniths?(to eponymo tou shmainei gios).o megas konstantinos htan apo thn polh nis,thn epoxh pou oi slaboi zousan peran tou dounabh kai malista sta dash ths dakias.to onoma makedonia,thn epoxh ths romaiokratias perilambane kai to dyrraxio,alla htan mia polithkh apofash ton romaion mh bashsmenh se ethnologika krhthria.kato tou pot.gennouso zousan aytoi oi laoi pou zoun akoma,oi albanoi toskhdes.telos panton,ayta ta sxolia den exoun sxesh me to arthro pano!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.