2/2/11

Πού μας οδηγεί το Μνημόνιο;

Toυ Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Εννέα μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου, όλες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν, με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, ότι αυτή η σύμβαση εξουδετερώνει, αντί να αυξάνει τις πιθανότητες «σωτηρίας» της χώρας, την καθιστά για την ακρίβεια απίθανη.
Το μνημόνιο, πέραν του ότι υπονομεύει βάναυσα τον πυρήνα της εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας και ακρωτηριάζει την ελληνική κοινωνία, δεν βγαίνει. Δηλαδή οδηγεί σε αύξηση του χρέους και βέβαιη αδυναμία αποπληρωμής, την χρεωκοπία δηλαδή που, θεωρητικά, υπόσχεται ότι θα αποφύγει. Το κάνει μάλιστα καταστρέφοντας την ελληνική οικονομία, κοινωνία και εθνική ανεξαρτησία.
Οι «αγορές», δηλαδή οι οίκοι αξιολόγησης, προς κατευνασμό των οποίων συνετάγη η σύμβαση, το ομολογούν πανηγυρικά, με τις απανωτές υποβαθμίσεις της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας. Συνομολογούν δηλαδή ότι αυτή η σύμβαση οδηγεί σε χρεωκοπία και όχι σωτηρία της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνει η σύμβαση είναι να δίνει χρόνο στους πιστωτές της χώρας να οργανώσουν τη χρεωκοπία της ή το ισοδύναμό της, προς ώφελός τους και προς όφελος της Γερμανίας, της Γαλλίας κλπ., αφού προηγουμένως καταληστεύσουν τον ελληνικό εθνικό πλούτο και επιβάλλουν μια σειρά νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που μεταφέρουν όλο το βάρος του κόστους λειτουργίας του μονεταριστικού μοντέλου του Μάαστριχτ στην ελληνική κοινωνία.
Το γνωρίζαμε άλλωστε ευθύς εξ αρχής, άλλο αν δεν θέλαμε να το πιστέψουμε. Δεν μπορούσε να συμβεί διαφορετικά. Καμμιά χώρα στον κόσμο δεν μείωσε ποτέ το έλλειμμα του προϋπολογισμού της με τους ρυθμούς που επιβάλλει το μνημόνιο. Καμμιά χώρα, πλην ΗΠΑ και Βρετανίας, στις εντελώς εξαιρετικές συνθήκες της παγκόσμιας ηγεμονίας τους μετά τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους Ναπολεόντειους Πολέμους, δεν μπόρεσε να αποπληρώσει χρέος που θα υπερβαίνει το 150%, σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς, στο τέλος της τριετίας του μνημονίου. Σε καμμιά χώρα του κόσμου δεν περικόπηκε σχεδόν κατά το ήμισυ (40%) π.χ. o προϋπολογισμός της δημόσιας υγείας, όπως είναι ο διακηρυγμένος σκοπός της κυβέρνησης, χωρίς να καταστραφεί η δημόσια περίθαλψη
‘Ηδη, αυτό έχει καταστεί απολύτως σαφές στους πιστωτές και στη Γερμανία, που συζητούν, ερήμην της Ελλάδας, σχέδια αναδιάρθρωσης του χρέους και ελεγχόμενης χρεωκοπίας! Η Ελλάδα όφειλε να μην έχει ποτέ υπαχθεί στο Μνημόνιο και οφείλει να φύγει, το ταχύτερο δυνατό, από το καθεστώς μισοαποικίας στο οποίο περιήλθε. ‘Όχι μόνο γιατί την ταπεινώνει και την εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους, αλλά και γιατί δεν οδηγεί πουθενά. Το δίλημμα «Μνημόνιο ή Χρεωκοπία» είναι πλαστό – η εφαρμοζόμενη πολιτική οδηγεί σε «Μνημόνιο και Χρεωκοπία», δηλαδή «και υποδούλωση και καταστροφή».
Ο ελληνικός λαό το γνωρίζει στο βάθος αυτό. Κάθε φορά που σηκώνει το κεφάλι του από την άμμο, όπου τόχει χώσει, προσλαμβάνει την τραγική πληροφορία. Διαπιστώνει ταυτόχρονα την αποσταθεροποιητική παρουσία μιας κυβέρνησης που δεν ξέρει συχνά τι κάνει και την ανυπαρξία πειστικού εναλλακτικού προγράμματος και αξιόπιστης πολιτικής δύναμης για να το φέρει σε πέρας. Και ξαναβάζει το κεφάλι του στην άμμο, με τον ίδιο αγχολυτικό μηχανισμό που χρησιμοποιεί όταν βλέπει έναν εφιάλτη. Η μόνη διαφορά είναι ότι το μυαλό μας μας ξυπνάει όταν ο εφιάλτης είναι εσωτερικός, για να μας απαλλάξει από το άγχος. Για τον ίδιο λόγο μας κοιμίζει, όταν το άγχος προέρχεται από την εξωτερική πραγματικότητα.
Αν υπήρχε σοβαρό, αξιόπιστο πολιτικό υποκείμενο στη χώρα, θα έπρεπε να κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις:
- στην ριζική αναθεώρηση των όρων δανεισμού, περιλαμβανομένης και της μερικής διαγραφής του χρέους
- στην ολοκλήρωση της εσωτερικής υποτίμησης στο σκέλος των τιμών και με αντίστροφη της ακολουθούμενης αναδιανομή εισοδήματος στο εσωτερικό της χώρας
- στην πάλη για μια ριζική μεταρρύθμιση της ΕΕ


Δανεισμός
Η Ελλάδα οφείλει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του Μνημονίου με δική της πρωτοβουλία και δικούς της όρους. Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει απλώς επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου, αλλά και απάλειψη των όρων ακρωτηριασμού εθνικής κυριαρχίας και της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής που όχι μόνο διαλύει την ελληνική κοινωνία, αλλά και την ελληνική οικονομία. Σημαίνει επίσης επανεξέταση των αμαρτωλών συμβάσεων της Ζίμενς και των άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών και αμερικανικών τραπεζών, διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων, μετατροπή αμυντικών δαπανών σε εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής και διευκόλυνσης του διεθνούς δανεισμού. Αυτά προϋποθέτουν αυτοκάθαρση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος ή σάρωμά του, διακοπή της αυτοσυκοφάντησης της χώρας από τους ιθύνοντές της και την υπεράσπισή της διεθνώς, όπως και τη σύμπηξη συμμαχιών στο εσωτερικό της ΕΕ με κινήματα εργαζομένων και άλλες υπερχρεωμένες χώρες-“γουρούνια”. Εν τέλει, δεν μπορεί επίσης μια χώρα να αποποιηθεί του ύστατου όπλου, της απειλής στάσης πληρωμών, εφόσον οι άλλες διαθέσιμες εναλλακτικές την οδηγούν σε καταστροφή. Επειδή βέβαια ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί μια χώρα να το παίρνει πολλές φορές, χρειάζεται να υπάρξει μια ικανή κυβέρνηση που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού για να έχουν νόημα όλα αυτά

Εσωτερικά Μέτρα
Μόνο ένας ηλίθιος μπορεί να πιστεύει ότι το πρόβλημα αυτής της χώρας είναι το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων! ‘Ολη η υπόθεση της «απελευθέρωσης», που προωθούν οι νεοφιλελεύθεροι, συνίσταται στην επιδίωξη ανεμπόδιστης εκμετάλλευσης και των τελευταίων υπολειμμάτων κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν φτήνηναν όμως τα προϊόντα επειδή εμφανίστηκαν τα σουπερμάρκετ.
Η κυβέρνηση επέλεξε την εσωτερική υποτίμηση, την εφήρμοσε όμως μόνο στο σκέλος των αμοιβών εργασίας και των κοινωνικών παροχών. Δεν έκανε τίποτα για τις τιμές, δεν έθιξε στην πράξη την φοροδιαφυγή, που επιβράβευσε με την περαίωση. Τσάκισε τα χαμηλότερα και μεγάλο μέρος των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, προστάτευσε τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και τους κλέφτες, δηλαδή τους δωροδοκούμενους πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους. Δεν κάλυψε έτσι μόνο τους εγχώριους κλέφτες, κάλυψε και τα τεράστια κέρδη από τη λεηλασία του ελληνικού δημόσιου πλούτου από ευρωπαϊκές εταιρείες. Τα κόμματα και οι πολιτικοί που λαδώνονταν από τη Ζήμενς και εις βάρος των οποίων είναι λογικό η γερμανική εταιρεία διαθέτει στοιχεία, δεν μπορούν να ζητήσουν τα σπασμένα και αποζημιώσεις για τις αμαρτωλές συμβάσεις.
Σταδιακά, η νεοφιλελεύθερη «φράξια» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που αγωνίστηκε για να έρθει το μνημόνιο, το χρησιμοποιεί τώρα για να περάσει τη δική της πραγματική ατζέντα. Μειώνουν τους φόρους πολυτελείας και επιδοτούν την αγορά αυτοκινήτων, προτίθενται να μειώσουν τον φόρο αναδιανεμόμενων κερδών, βγάζουν τα κέρδη μερισμάτων από την φορολογική κλίμακα, ξεθεμελιώνουν ένα υποτυπώδες κοινωνικό κράτος και κάθε έννοια εργατικού δικαίου, θέλουν ν διαγράψουν βεβαιωμένες απαιτήσεις φόρων κ.ο.κ. Βάζουν τη χώρα στην κατεύθυνση του να γίνει Βουλγαρία ή Κίνα.

Ευρώπη
Είναι πλέον προφανές σε όλο τον κόσμο ότι το ίδιο το ευρωπαϊκό μοντέλο πάσχει δομικά. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν πρωταγωνιστεί, ως θα όφειλε, για μια γενναία πρόταση ριζικής μεταρρύθμισης, στην κατεύθυνση της επιστροφής στον κεϋνσιανισμό και τον προστατευτισμό, αλλά και δεν συμμετέχει πρακτικά σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή συζήτηση, όπως, φερ’ ειπείν, στη συζήτηση για τον μηχανισμό σωτηρίας που την αφορά άμεσα. Ο αριθμός των ελληνικών προτάσεων που κατετέθησαν στη σχετική συζήτηση στην ΕΕ είναι μηδέν.
Δυστυχώς, δεν έχουν εμφανισθεί ακόμα πολιτικά υποκείμενα, ιδεολογικά ρεύματα, ηγεσίες που να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση. ‘Οσο αργούν να εμφανισθούν τόσο πιο επώδυνη και μακρόχρονη θα είναι η σωτηρία της χώρας, από τόσο πιο χαμηλό επίπεδο θα πρέπει να αρχίσει η ανόρθωσή της.

Konstantakopoulos.blogspot.com
Περιοδικό Επίκαιρα, 27.1.2011

8 σχόλια:

  1. Παραπλανητικα για ολα τα κακα ευθυνεται το μνημονιο,αποσιωποντας οτι και πριν το μνημονιο παλι χρεοκοπημενοι ειμασταν τοσο στην οικονομια οσο και στη δημοκρατια!Αληθεια το μνημονιο ευθυνεται για το βατοπεδι,ζημενς,ολυμπιακους ,ιμια!Μηπως καποιοι φωνασκουν γιατι η ΕΕ ζητησε απο τους πολιτικους κλεφτες οτι σε οτι θα κλεψετε απο το λαο σας θα σας τα ζητησουμε!Υπαρχει πολιτικηδυναμη στην΅Ελλαδα που να ενδιαφερεται για τη δημοκρατια και για την οικονομικη και πολιτικη αναταση;Ασφαλως οχι!Αυτοι που φωνασκουν μηπως χανουν απο τα παζαρια και το νταβαντζιλικι που τους εδινε μερισμα απο τον μοχθο των εντιμων!Ελπιζω η Μερκελ να τιμησει τον λογο της και να μην αποδεχθει τιποτα απο τα προτεινομενα απο το γυφτοπαζαρο που προσπαθουν να κανουν οι ταγοι μας!Το ωφειλουν στον Αλληνικο λαο που θεμελιωσε με τους αγωνες του την υπαρξη του δυτικου κοσμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος (12:18μμ): "Το ωφειλουν στον Αλληνικο λαο..."

    Αγαπητέ ανώνυμε, μη μπερδεύεις τον ελληνικό λαό με την Αλήτ (Ελίτ). Άλλο να μιλάς εκ μέρους τού πρώτου και άλλο εκ μέρους τής δεύτερης. Ακόμα χειρότερα είναι να τα συνθέτεις σε ένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. MNHMONIO EINAI OPOS TO MNHMOSINO !!
    TAFOPLAKA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θετικό κλίμα στις κεφαλαιοαγορές για τον σχηματισμού ευρωπαϊκού ταμείου 1,5 τρισ. ευρώ, αλλά... Εκτύπωση E-mail
    02-02-2011 12:56:24

    ImageΜε τζίρο που ήδη υπερβαίνει τα 120 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης και προσεγγίζει τις 1.700 μονάδες με άνοδο έως 1,87% νωρίτερα και όλα αυτά μετά την χθεσινή άνοδη κατά 4,5% λόγω της βεβαιότητας που επικρατεί για τα αποτέλέσματα της αυριανής συνόδου που θα αποφασίσει επαναγορά του ελληνικού χρέους με χαμηλότερο επιτόκιο, αλλά και την δημιοτυργία ταμείου 1,5 τρισ. ευρώ.

    Οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank βρίσκονται στην «κορυφή» των κερδών FTSE20, στον τραπεζικό δείκτη ωστόσο το στοιχείο που κυριαρχεί είναι η έντονη διακύμανση, η οποία υπερβαίνει τις 60 μονάδες.

    Αναλυτές σχολιάζουν ότι από την διατήρηση ή μη των πτωτικών τάσεων στα spreads των ελληνικών ομολόγων θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις. Και εκτιμούν ότι η αφορμή για κάποια διόρθωση, μετά τα υψηλά κέρδη των τελευταίων ημερών, θα δοθεί αρχικά μέσα από την κίνηση της αγοράς ομολόγων, με τον προσανατολισμό ωστόσο να παραμένει ανοδικός, εν αναμονή αποφάσεων για μία συνολική διευθέτηση προς αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Sergei Lavrov: Λάθος οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Λευκορωσίας Εκτύπωση E-mail
    02-02-2011 12:23:49

    ImageΟ Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ εναντίον της Λευκορωσίας δεν είναι εποικοδομητικές.

    «Είναι μονομερή μέτρα, που λήφθηκαν για πολιτικούς λόγους με σκοπό την χειροτέρευση της κοινωνικό-οικονομικής κατάστασης στη χώρỨείπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, για να προσθέσει πως η Ρωσία αντιτάσσεται στις κυρώσεις.

    Παράλληλα όμως χαρακτήρισε και ως απαράδεκτές τις μαζικές συλλήψεις στη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές της 19ης Δεκεμβρίου. Μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων των εκλογών η αντιπολίτευση διοργάνωσε στο Μινσκ διαδήλωση διαμαρτυρίας στη διάρκεια της οποίας είχαν συλληφθεί εκατοντάδες διαδηλωτές.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟΛΥΣ ΑΧΟΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΕΦΤΟΥΝ. ΤΙ ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟ;
    ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΑΜΕ. ΤΟ ΖΟΥΜΕ.

    ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ.

    ΓΙ ΑΥΤΟ ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΚΑΤΙ ΤΙΣ ΣΑΣ ΑΚΟΜΑ ΑΠ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ Μ ΟΤΙ ΒΡΕΘΕΙ ΑΣ ΒΓΟΥΜΕ ΕΞΩ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΙ ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι αγορές πάντως απάντησαν "Μόνο αν παίρνετε ναρκωτικά θα πιστεύατε΄ότι μπορεί να αποπληρώσετε το χρέος σας"
    Από κει και πέρα τι;;;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να δανειστούμε και μαλιστα με 7% ;;; μήπως κάποιοι παίρνουν ποσοστά;;; Και εκτός από τα Χ που χρωστάμε τωρα θα χρωστάμε και +Χ+7% ... ετσι γίνονται οι κονόμες..Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.