2/2/11

Μεσανατολικές αντιφάσεις της Αθήνας

Του Κώστα Ράπτη
Στη λάθος μεριά της Ιστορίας κινδυνεύει να βρεθεί η ελληνική διπλωματία, όπως αποδεικνύεται από το κύμα αλλαγών που σαρώνει τη Μέση Ανατολή. Τα φιλοδυτικά καταπιεστικά αραβικά καθεστώτα που αποτελούσαν τη σταθερά της περιοχής κλυδωνίζονται, από ένα αντίπαλο δέος που δείχνει να έρχεται από το πουθενά, υπερκερνώντας τους ισλαμιστές «συνήθεις υπόπτους». Οι δυνάμεις της Δύσης αιφνιδιάζονται απόλυτα, αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις με αμφιθυμία, επιχειρούν να τις επηρεάσουν, χωρίς έως τώρα εγγυημένη επιτυχία.

Η νεκροζώντανη ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό (στην οποία εξέφρασε τη φιλοδοξία να εμπλακεί και η χώρα μας επικαλούμενη το πάλαι ποτέ πολιτικό της κεφάλαιο στον αραβικό κόσμο) απαξιώνεται οριστικά, μετά τη διαρροή των λεγόμενων Palestine Papers στο δίκτυο Al Jazeeera. Στο Λίβανο παίρνει την εξουσία μια νέα συμμαχία της Χεζμπολλάχ με κόμματα των Χριστιανών και των Δρούζων. Και το Ισραήλ (που στο εσωτερικό του συσπειρώνεται πολιτικά και κοινωνικά σε όλο και πιο αντιφιλελεύθερη κατεύθυνση) έρχεται αντιμέτωπο με ενδεχόμενα που οι αναλυτές περιγράφουν ως τον «χειρότερο στρατηγικό εφιάλτη» του εβραϊκού κράτους.

Και όμως: σε αυτό το τοπίο αναβαθμίζεται διαρκώς το (επευλογούμενο από τη Ουάσιγκτον) φλερτ Αθήνας-Λευκωσίας-Τελ Αβίβ, που κινητοποιήθηκε μάλλον σπασμωδικά τους τελευταίους μήνες μετά την τουρκο-ισραηλινή ρήξη μετά την επίθεση στο πλοίο «Mavi Marmara».

Ήδη κατά το πρόσφατο του ταξίδι στο Ισραήλ (το τελευταίο από μιαν ασυνήθους πυκνότητας σειρά επαφών) ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης δέχθηκε πρόταση συμμετοχής της χώρας μας στην μεταφορά του προς εξόρυξη φυσικού αερίου του υπεράκτιου κοιτάσματος «Λεβιάθαν» προς την Ευρώπη.

Η συνεργασία γίνεται και στρατωτική, καθώς, όπως προέκυψε από τις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα ο αρχηγός του Ναυτικού του Ισραήλ, αντιναύαρχος Ελιέζερ Μαρούν, η τακτική αμερικανο-ισραηλινή ναυτική άσκηση “Noble Dina” στην Ανατολική Μεσόγειο πρόκειται φέτος να μετατραπεί σε τριμερή έπειτα από πρόσκληση του Τελ Αβίβ προς τη χώρα μας. Η άσκηση που προγραμματίζεται για το διάστημα από 4 έως 14 Απριλίου, προβλέπει τη συμμετοχή πλοίων επιφανείας, υποβρυχίων και εναέριων μέσων και σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τη Σούδα.

Επιπλέον, σε μια ασυνήθη κίνηση υψηλού συμβολισμού η Σύνοδος των Προέδρων των 52 Μειζόνων Αμερικανο-Εβραϊκών Οργανώσεων (Conference or Presidents of Μajor AmericaJewish Organizations), θα πραγματοποιήσει, καθ’ οδόν προς το Ισραήλ, πενθήμερη επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα από τις 8 Φεβρουαρίου, κατόπιν προσκλήσεως του Πρωθυπουργού – σε μια συγκυρία κατά την οποία η εμφάνιση νέων οργανώσεων όπως η J Street καταδεικνύει τον βαθύ διχασμό του εβραϊκού στοιχείου των ΗΠΑ και την διάθεση μεγάλου μέρους του να αποστασιοποιηθεί από την «αυτονόητη» ταύτιση με την ισραηλινή Δεξιά.

Ωστόσο, τα ανοίγματα της ελληνικής πλευράς κινδυνεύουν, για λόγους πέρα από τον έλεγχό της, να μετατραπούν σε «αλληλοαποκλειόμενες τριγωνικές σχέσεις» και η Αθήνα να περιορισθεί στο ρόλο του «πεζικάριου» μιας όλο και πιο αμήχανης Δύσης απέναντι σε μια περιοχή του κόσμου που κοινωνικά βράζει και πολιτικά αναδιατάσσεται, αναζητώντας τη χαμένη της αυτοπεποίθηση.

Σημειωτέον ότι στην ίδια περιοχή αναδεικνύονται με ολοένα και μεγαλύτερη φιλοδοξία και αυτονομία κινήσεων περιφερειακοί παίκτες όπως η Τουρκία και το Κατάρ, με τους οποίους η Ελλάδα επίσης επιζητεί να αναβαθμίσει τις σχέσεις της, ωστόσο κινούνται ωστόσο σε τροχιά ανταγωνιστική προς με τις επιδιώξεις του αμερικανο-ισραηλινού άξονα.

Το πώς συμβιβάζεται, αν συμβιβάζεται, η ελληνο-ισραηλινή σύμπραξη με την ηχηρά διατυπωμένη επιδίωξη της κυβέρνησης Παπανδρέου για εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών είναι ένα ερώτημα. Όπως είναι ανοικτό ερώτημα το ποιο ηθικοπολιτικό πλεονέκτημα εξασφαλίζουν Αθήνα και Λευκωσία, όταν την ίδια στιγμή που ομνύουν για την υπεράσπιση στων θέσεών τους στο Διεθνές Δίκαιο, μετατρέπονται σε τμήμα των σχεδιασμών του ισραηλινού κράτους, το οποίο παγίως επιφυλάσσει στον εαυτό του την λογική της «εξαίρεσης».

/www.capital.gr/ 


Πηγή:www.capital.gr

14 σχόλια:

  1. Αρα μακριά απο το ισραήλ για να μη δυσαρεστήσουμε την χεζμπολαχ,την τουρκία και μια αριστερή οργάνωση ονόματι j street που χρηματοδοτεί ο george soros.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενώ η "παραδοσιακή φιλία" με τους Άραβες μας έχει δώσει τόσα οφέλη που δεν ξέρουμε τι να τα πρωτοκάνουμε.
    Ό,τι να'ναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. elpada
    «Τα φιλοδυτικά καταπιεστικά αραβικά καθεστώτα…», σας θυμίζω ότι υπάρχουν όμως και άλλα παραδείγματα όπως το καθεστώς στο Ιράν, (και όχι μόνο), που δεν είναι φιλοδυτικό αλλά είναι καταπιεστικό.
    «ένα αντίπαλο δέος που δείχνει να έρχεται από το πουθενά, υπερκερνώντας τους ισλαμιστές»? Ποιο είναι αυτό το αντίπαλο δέος! Όταν οι λαοί πεινάνε είναι εύκολο κάποιος να «βοηθήσει» ώστε να ξεσηκωθούν αν θέλει να ρίξει κάποιο φιλοδυτικό καθεστώς προκειμένου να το αντικαταστήσει προφανώς με ένα άλλο ίσως φιλο-μουσουλμανικό καθεστώς.
    Στην Αίγυπτο για παράδειγμα, αν γίνονταν δημοκρατικές εκλογές οι μουσουλμάνοι θα είχαν σαφή κοινοβουλευτική υπεροχή.
    Ο αρθρογράφος φαίνετε ξεκάθαρα ότι προτιμάει την ελληνοτουρκική «φιλία» και ως εκ τούτου αδυνατεί να κατανοήσει μια ελληνο-ισραηλινή συνεργασία.
    Καταλαβαίνω το να είναι κάποιος πολύ προσεκτικός στην συνεργασία του με τους εβραίους, αλλά αδυνατώ να καταλάβω τα «οφέλη» της ελληνο-τουρκικής «φιλίας», εκτός και αν ο παραπάνω δημοσιογράφος έχει αναλάβει κάποια συγκεκριμένη εργολαβία…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ραγιαδισμος στο μεγαλειο του!Οταν η τουκια συνηπτε σχεσεις με το ισραηλ ουδεις αναλυτης αναφερθηκε και ουτε διηδε την επιδυνωση των σχεσεων της με τον αραβικο κοσμο.Εχουμε ξαφνικα μια γενικευμενη επιθεση κατα των σχεσεων μας με το ισραηλ-και προσεξτε χωρα που δεν διεκδικει εδαφος απο την Ελλαδα,αντιθετα με την τουρκια-και εναν υμνο προς τους τουρκους που συντασσοντε κατ'επιφαση με τους αραβες.Να προσθεσω δε οτι αποδεχεται το ισραηλ την οριοθετηση των ΑΟΖ με βαση το διεθνες δικαιο κατι που δεν το επιθυμουν οι υπολοιποι αραβες,και εν τουτοις η προπαγανδα βασιλευει.Φρονω οτι τα ζητηματα της μεσογειου εχουν καθοριστει απο χρονια τωρα και καθως πλησιαζει ο χρονος εξορυξης του ενεργειακου πλουτου καποιοι μενουν εξω απο το μοιρασμα και επιζητουν μεσω των πληρωμενων υπαλληλων τους να επειρεασουν την κοινη γνωμη μηπως και αποκομισουν τα προσδοκομενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. .....Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να ανησυχεί, μήπως η χώρα κατακλυσθεί από νέα κύματα μεταναστών. Κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο, όσο η Τουρκία διατηρεί την κατάργηση της βίζας για τις χώρες του Μαγκρέμπ, με αποτέλεσμα να περνούν πολλοί Βορειοαφρικανοί μέσω αυτής στην Ελλάδα.

    Δεν αποκλείεται ωστόσο, να έχει όφελος ο τουρισμός μας από την αναταραχή στην νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου. Αρκεί να μην υπάρξει ανάφλεξη.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Ελλάδα ξέρει πολύ καλά πού βρίσκεται. Τύποις σρην ΕΕ και στην πραγματικότητα Τουρκική επαρχία. Δεν μας απασχολεί τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ενα βιλαε.. ενα βιλαετι ειμαστεε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μη σας παραξενεψει στο μελλον και εφοσον ο αραβικος κοσμος εχει σαν εγγυητη της ειρηνης την περσια να υπαρξει καλυτερευση των σχεσεων περσιας ισραηλ... καθοτι τα πραγματα δεν ειναι παντα οπως δειχνουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμμαχουμε με οποια χωρα αναγνωριζει την ΑΟΖ μας και συνεργαζομαστε απο κοινου για την εκμεταλλευση του ορυκτου πλουτου μας.
    Αυτη η χωρα δεν ειναι φυσικα η Τουρκια.....
    Περα απο συναισθηματισμους πρεπει να κοιταξουμε ψυχρα ποιο ειναι το πραγματικο συμφερον μας σα χωρα αυτη τη συγκεκριμενη χρονικη στιγμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όσο το κλίμα στην περιοχή μας είναι τεταμένο, καλύτερο είναι να παγώσει κάθε προσπάθεια στρατιωτικής συμμαχίας με το Ισραήλ, μέχρι να καταλαγιάσει η φωτιά και να κάνουμε μια επανεκτίμηση της κατάστασης...
    Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα.
    Οι κύριοι εβραίοι ας περιμένουν...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να περιμένουμε! Τί να περιμένουμε; τον Γκοντό;
    Η νέα ισλαμική Αίγυπτος το πρώτο που θα κάνει θα είναι να ορίσει κοινή ΑΟΖ με Τουρκία
    και να μας "χωρίσουν" με την Κύπρο
    αλλά και από τους υδρογονάνθρακες
    νότια της Κρήτης. Για να μη μιλήσω για τους Έλληνες εφοπλιστές
    που δε θα μπορούν να μεταφέρουν φυσικό αέριο από την Κύπρο.

    Μεγάλη επιτυχία! Μια ευκαιρία έχουμε για να ξεφύγουμε από την αραβοποίηση και το Μνημόνιο
    και θα τη χαρίσουμε και αυτή
    στα τζιχάντια.

    Ξεφτίλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. emeis oi ellines pisteuoume sto fengk soui gia auto den upografoume aoz!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ. ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΡΙΟ.

    ΟΤΑΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ BUSH ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΝΑ ΞΑΝΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΤΟΥ ΒΟΡΑ, ΕΙΠΑΜΕ ΟΧΙ.

    ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟΚΤΑ ΥΨΙΣΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ, ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ...

    Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΟΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΒΡΗΚΕ ΕΝΑ ΤΣΑΝΤΑΚΙ ΜΕ ΧΡΥΣΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΛΛΑ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΤΟ ΣΗΚΩΣΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ.

    ΦΙΛΟΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προς Τζίμη: Οι καιροί δεν είναι για ολιγωρία. Ο πρώτος κερδίζει και ο δεύτερος χάνεται. Αν χάσουμε γινόμαστε δορυφόρος της Τουρκίας, αν κερδίσουμε κάνουμε κουμάντο με τους συμμάχους μας στην ανατολική μεσόγειο. Πως κερδίζουμε; Αν βλέπουμε μπροστά. Σε μερικά χρόνια όλες οι μουσουλμανικές χώρες της Β. Αφρικής και της Μ. ανατολής θα έχουν θεοκρατικά καθεστώτα. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Να συσπειρώσει μια συμμαχία Η.Π.Α - Ρωσίας - Ε.Ε - Ισραήλ εναντίον του Ισλαμισμού και της λαθρομετανάστευσης με έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Αν. Μεσογείου, έλεγχο των στενών Βοσπόρου και Σουεζ και δημιουργία του Κουρδιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.