1/2/11

Αντισυνταγματική η ιθαγένεια στους αλλοδαπούς με απόφαση του ΣτΕ.

Στον αέρα βρίσκονται οι διατάξεις του νόμου 3838/2010 που προβλέπει την χορήγηση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς που διαμένουν στη Ελλάδα αλλά και την απόκτηση δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.
Και αυτό γιατί, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε τον επίμαχο νόμο αντισυνταγματικό ενώ παράλληλα αποφάνθηκε ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές έχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες.

Όπως σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά στην απόφασή του «το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος». Η όλη υπόθεση, πάντως, παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Στη δικαστική απόφαση γίνεται αναφορά γενικότερα στο Ν. 3838/2010 ο οποίος εισάγει ένα νέο τρόπο κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας. Αναφέρει η απόφαση: «Η πολιτογράφηση (που εισάγει ο νέος νόμος) γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος «νόμιμης» διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα), χωρίς εξατομικευμένη κρίση περί της συνδρομής της ουσιαστικής προϋποθέσεως του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αιτούντος την πολιτογράφηση αλλοδαπού, δηλαδή την εκ μέρους εθελούσια αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον ελληνισμό και την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής συνειδήσεως».

Μετά την προσφυγή Έλληνα πολίτη
Ο Ν. 3838/2010 απασχόλησε το ΣτΕ κατόπιν προσφυγή Έλληνα πολίτη, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική:

α) Η από 30.4. 2010 απόφαση του υπουργού Εξωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο και η

β) από 7.5.2010 εγκύκλιος του ίδιου υπουργού που δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη τους στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.

Αντίθετα, παρέμβαση στην δίκη στο ΣτΕ υπέρ των υπουργικών αποφάσεων έχει ασκήσει η Ελληνική Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η αλβανικής ιθαγενείας Έντα Γκέμι. Η τελευταία είχε υποβάλει αίτηση για να μετάσχει στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010.

Η υπόθεση θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ.
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=103629

17 σχόλια:

  1. άρα σε δήμους που κρίθηκαν σε λίγους ψήφους π.χ Θεσ/νικη που νομίζω 300 ψήφοι ήταν η διαφορά, αν ψήφισαν έστω και 300 ξένοι δεν είναι άκυρες οι εκλογές??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το λιγότερο είναι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ουτε νομους σεβονται ουτε συνταγματα ουτε ανθρωπους ουτε το λαό. γουρούνια και οι χειροτεροι εγκληματίες είναι. δεν έχει λόγια σε τέτοιες καταστάσεις.ευθεία, πλάγια με κάθε τρόπο αντίσταση. στοχεύουν στην εξαφάνισή μας. μαζί τους και οι σύγχρονοι ταγματασφαλίτες.
    αλήθεια τι αποφασισε το επικρατείας για το μνημόνιο;
    ξερει καποιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ξαναγινουν οι εκλογες χωρις τους μετα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο δήμαρχος Αθηνών Καμίνης βγήκε με 15% ψήφους (ως επί το πλειστον αλλοδαπων και αναρχοκομμουνιστων) το ίδιο και ο Μπουτάρης,

    Το σημαντικό είναι ότι ένας Ελληνας ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ
    ξεκίνησε την διαδικασία. Σκεφτήτε τι θα γινόταν αν όλοι οι Ελληνες δρούσαν ομαδικά.

    Ο καθε ένας μας έχει χρέος να μηνύσει την κυβέρνηση για εσχάτη προδοσία. Δεν κοστίζει και επιτέλους ίσως φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

    ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!
    Τέτοιες αποφάσεις μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν ακόμα Έλληνες που αγαπάνε την πατρίδα!
    ΤΩΡΑ ΑΚΥΡΩΣΗ των δημοτικών εκλογών και επανεκλογή κυρίως στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης να φύγουν οι προδότες που γράφουν την Κωνσταντινούπολη με την τούρκικη ονομασία.Ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Αντίθετα, παρέμβαση στην δίκη στο ΣτΕ υπέρ των υπουργικών αποφάσεων έχει ασκήσει η Ελληνική Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η αλβανικής ιθαγενείας Έντα Γκέμι.'

    Βγαινουν οι μασκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τον Σημίτη μέχρι και Ουιγούροι τον ψήφισαν το 2000

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Ελλάδα πρέπει να χορηγεί υπηκοότητα μόνο στους Ορθόδοξους που θέλουν να γίνουν Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Η Ελλάδα πρέπει να χορηγεί υπηκοότητα μόνο στους Ορθόδοξους που θέλουν να γίνουν Έλληνες"

    "Η Ελλάδα πρέπει" "μόνο στους Ορθόδοξους"

    o EAST εισαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 2.35 δες την καταντια μας και υστερα λες φασιστικες αποψεις...
    http://www.youtube.com/watch?v=LeDqonzrnuM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. http://www.youtube.com/watch?v=6gv9vxcuiRs&feature=related
    GIA TOYS FILOYS TOY BLOG SAS PARAKALO BALTE TO GIA NA GELASOYME ME THN KATANTIA MAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπράβο για την πρωτοβουλία και την επιμονή του ανθρώπου που στράφηκε δικαστικά κατά της απόφασης.Προτείνω εφόσον οριστικοποιηθεί η απόφαση να σταρφούμε δικαστικά και εναντίον όσων έδωσαν το δικαίωμα στους ξένους να ψηφίσουν τελικά. Τέλος παραθέτω μερικά ανεκδοτάκια για να ευθυμήσουμε λίγο.

    1. Πως λέγεται το παράρτημα της Al- Kaida στην Ελλάδα. Al-avanos
    2. Πως περνάει τα κάγγελα ο λαθρομετανάστης? ΣΥΡΙΖΑ
    3. Ποιο είναι το αγαπημένο gadget του λαθρομετανάστη? Το Κουρτοβικ
    4. Τι πακέτο έχει ο λαθρομετανάστης? All inclusive

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Se oloes tis dimokratikes xores
    leitourgei to ekastote Symboulio Epikrateias aftapaggeltos otan prokeitai gia amfisbitoumeno Nomo.

    Stin Ellada prepei na prosfygoun oi polites gia na elegxei enas amfisbitoumenos Nomos kai eftyxos yparxoun akomi tetoioi polites.

    Na doume omos ean to StS apofanthei yper tis akyroseos tou Nomou, tha skepasoun tin apofasi i tha isxysei, opote ean isxysei tha prepei na ginei seismos, giati tha prepei na krithoun kai oi ekloges akyres.

    Paizontai para polla me aftin tin apofasi tou StS kai den nomizo oti tha afisei o GAP kai oi syn afto na leifthei apofasi akyroseos tou Nomou.

    Gia na doume kai pali tis eidous dimokratia exoume...

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εύγε στον ΕΛΛΗΝΑ που έκανε την προσφυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ξενοκράτη, το ΣτΕ εδώ στην Ελλάδα, μπορεί να εκδίδει αποφάσεις κατόπιν προσφυγής φυσικών ή νομικών προσώπων, αλλά πολλές φορές ΔΕΝ εφαρμόζονται. Δηλαδή μένουν στα συρτάρια. Αυτό, ποτέ μου δεν διανοήθηκα γιατί γίνεται σε μια χώρα (υποτίθεται) δημοκρατική. Είναι ή δεν είναι αρμόδιο το ΣτΕ να κρίνει την συνταγματικότητα των νόμων-δηλαδή το αν οι νόμοι είναι ή όχι συμβατοί με το Σύνταγμά μας; Αν όμως ένας νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός, γιατί να μην ισχύει και εδώ το αυτεπάγγελτο του ΣτΕ ώστε να αναστέλει την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου;
    Οσο γι΄αυτό που λέει ο ανώνυμος 11.45μμ (για τις εκλογές), το ίδιο ρωτάω και εγώ. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος είπε...
    2.35 δες την καταντια μας και υστερα λες φασιστικες αποψεις...
    http://www.youtube.com/watch?v=LeDqonzrnuM

    2 Φεβρουαρίου 2011 8:29 π.μ.
    EΙΠΕ.


    ΑΠΑΝΤΩ.

    ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΤΗ ΚΟΒΕΙΣ ΤΗ ΦΤΗΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ. ΟΧΙ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΚΟΛΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙΣ ΤΙΣ @@@@@@@@@@ΡΙΕΣ Μ ΕΝΑ ΜΑΛΑΚΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ ΤΕΧΝΗΕΝΤΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.
    ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΕΙΣ ΚΥΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΔΩΣ ΦΙΛΑΡΑΚΟ.
    ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΓΡΑΦΕΙΣ ΦΤΗΝΙΑΡΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.