16/2/11

Κρατείστε ανέπαφη τη Θράκη από τη λαγνεία του χρυσού



«Αν τα χρυσορυχεία σημαίνουν ανάπτυξη, τότε από τις αφρικανικές χώρες όπου δραστηριοποιούνται αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη, στη χώρα μας θα έρχονταν μαύροι τουρίστες και όχι μαύροι μετανάστες» η απάντηση του καθηγητή Αλέξη Μπένου που απέσπασε το χειροκρότημα Φορείς και πολίτες δήλωσαν έτοιμοι να αγωνιστούν κατά του χρυσού, στην ανοιχτή συγκέντρωση κατά των χρυσορυχείων, που διοργάνωσαν στην Αλεξανδρούπολη το πρωί της Κυριακής, η διανομαρχιακή επιτροπή κατά του χρυσού Ροδόπης – Έβρου και ο δήμος Αλεξανδρούπολης Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Από το 2001 όταν οι τοπικές κοινωνίες σήκωσαν ανάστημα ενάντια στην κυάνωση για παραγωγή χρυσού στη Θράκη πέρασαν 10 χρόνια, εντός των οποίων η φωνή κατά του χρυσού φορέων και πολιτών, με ορισμένες δυστυχώς εξαιρέσεις, όχι απλώς δεν ατόνησε, αλλά ισχυροποιήθηκε. Αυτό απέδειξε η ανοιχτή συγκέντρωση κατά των χρυσορυχείων, που διοργάνωσαν στην Αλεξανδρούπολη το πρωί της Κυριακής, η διανομαρχιακή επιτροπή κατά του χρυσού Ροδόπης – Έβρου και ο δήμος Αλεξανδρούπολης. Το δημοτικό αμφιθέατρο της πόλης ήταν κατάμεστο από εκπροσώπους φορέων και απλούς πολίτες, που στάθηκαν για ώρες όρθιοι, περιμένοντας με αγωνία να ακούσουν ότι ο χρυσός δεν απειλεί τη Θράκη. Οι επιστήμονες Αλέξης Μπένος καθηγητής κοινωνικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και Γιώργος Τριανταφυλλίδης λέκτορας πολυτεχνικής σχολής ΑΠΘ, μεταλλειολόγος – μηχανικός, σύμβουλος του ΤΕΕ Θράκης για το θέμα του χρυσού, ανέλαβαν να εξηγήσουν με τη γλώσσα της επιστήμης γιατί οι επένδυση χρυσού θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον της περιοχής και την υγεία των πολιτών. 

«Κοίτασμα»...μερικά γραμμάρια χρυσού ανά τόνο πετρώματος

Στη Θράκη, όπως έγινε γνωστό στην ομιλία του κ. Τριανταφυλλίδη, υπάρχει χρυσός σε περιεκτικότητες μερικών γραμμαρίων στον τόνο του πετρώματος. Όταν σε κάποια περιοχή της γης υπάρχει μία ουσία, όπως για παράδειγμα ο χρυσός, σε περιεκτικότητες οι οποίες καθιστούν την απόληψή του οικονομικά αποδοτική με τα διατιθέμενα μέσα, η περιοχή χαρακτηρίζεται ως «κοίτασμα» και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου να προχωρήσει σε εξόρυξη και απόληψη. Η λογική αυτή είναι αποτυπωμένη στο Ν. 210/1973, τον Μεταλλευτικό Κώδικα. Τις συνέπειες της εξόρυξης αυτών των γραμμαρίων χρυσού από τα έγκατα της Θράκης περιέγραψε γλαφυρά ο κ. Τριανταφυλλίδης, ώστε να γίνουν κατανοητές από πολίτες που δε διαθέτουν απαραίτητα επιστημονικές γνώσεις. Η επένδυση απαιτεί γιγαντιαίες εξορύξεις πετρωμάτων επιλεκτικά όπου υπάρχει χρυσό με βάθος εκσκαφής από βάθος 300 - 500 μέτρα. Άλεση των πετρωμάτων, μία διαδικασία πρωτόγνωρη για τη Θράκη. Εκχύλιση των πετρωμάτων για διαλυτοποίηση του χρυσού στα μπάνια κυανίου. Πρόκειται για υδρομεταλλουργία και απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού σε μία χώρα που το έχει δραματικά ανάγκη για την επιβίωση. Απόθεση του κυανιούχου σκουπιδιού όπου υπάρχει τρύπα ανοιχτή. 



Σε κυανιούχα ατμόσφαιρα θα αναπνέουν οι πολίτες

Όσον αφορά το κυάνιο, για το οποίο γίνεται τόσος λόγος, αυτό διατίθεται στο εμπόριο ως κυανιούχο νάτριο. Είναι εύκολα διαλυτό στο νερό και στις συνθήκες περιβάλλοντος με τη διαλυτοποίηση υπάρχει πια στο νερό ως υδροκυάνιο. Στο κοινό νερό το υδροκυάνιο εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα. Αφού είναι διαλυτό στο νερό κολλάει στην υγρασία της ατμόσφαιρας. Και τότε πάει με τον άνεμο όπου πάει η υγρασία. Φανταστείτε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία των πολιτών, συμπλήρωσε τα λεγόμενα του Γιώργου Τριανταφυλλίδη, ο Αλέξης Μπένος καθηγητής κοινωνικής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ. Το δίλημμα ανάπτυξη ή υγεία έθεσε τίτλο στην ομιλία του ο κ. Μπένος, τονίζοντας, «ότι πρώτα από όλα στοχεύουμε στην προστασία της υγείας, και μετά έρχονται όλα τα άλλα. Γι’ αυτό οποιαδήποτε παραγωγική διαδικασία επιβαρύνει και μάλιστα ανεπανόρθωτα την υγεία του πληθυσμού, θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη. Πολλοί λένε ότι χρειάζονται στην περιοχή θέσεις εργασίες, εμείς λέμε όχι στις θέσεις εργασίας του θανάτου. Αν καταστραφεί όλη η περιοχή δε θα υπάρχει καμία θέση εργασίας για κανέναν». Το κυάνιο, όπως περιέγραψαν οι δύο επιστήμονες, όταν διαλυθεί στο νερό σκοτώνει όλους τους μικροοργανισμούς που είναι απαραίτητοι για τον άνθρωπο. Ακόμη και εάν το νερό αποτοξικοποιηθεί, ήδη είναι νεκρό. 

Παρέμβαση κατά του χρυσού από τη Γερμανία

Μία παρέμβαση από τη Γερμανία του καταγόμενου από την Κίρκη καθηγητή στο Ινστιτούτο Ορυκτολογίας – Πετρογραφίας του πανεπιστημίου του Αμβούργου Κυριάκου Αρίκα, ήρθε να υποστηρίξει το περιεχόμενο των δύο επιστημονικών ομιλιών. Σύμφωνα με τον κ. Αρίκα, ο χώρος από βορειοανατολικά και ανατολικά των Σαπών μέχρι Κασσιτερές και Συκορράχη και στη νοτιοδυτική προέκταση μέχρι Πέραμα – Πετρωτά (σχεδόν μέχρι την παραλία Μεσημβρίας-Πετρωτών) αποτελεί στο σύνολο τη γνωστή «επιθερμική ζώνη» μήκους πάνω από 20 χλμ και πλάτους 3-6 χλμ. Όλος αυτός ο χώρος κινδυνεύει να γίνει μελλοντικά ένα πελώριο συγκρότημα μεταλλείων και το φυσικό τοπίο θα αντικατασταθεί από θεόρατα επιφανειακά ορυχεία, επιχωματώσεις, πλατείες, τραβέρσες, δρόμους και πελώριες λεκάνες με τοξικά μεταλλευτικά απόβλητα. Εδώ δεν πρέπει να παραληφθεί και η επιθερμική εμφάνιση Πεύκων, 15 km ΒΑ της Αλεξανδρούπολης και άλλες περιοχές (π.χ. Κίρκης – Αισύμης) που σε μια ευρεία φάση των επεκτάσεων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων μπορούν να γίνουν αντικείμενα ενδιαφέροντος. Όταν ερχόμενος από Κομοτηνή και πλησιάζεις προς Σάπες που τώρα φαίνεται απέναντι όλη η θαυμάσια εκείνη λοφώδης περιοχή από Κώνο (ανατολικά Σαπών) μέχρι Κασσιτερά και Συκορράχη και δεξιά το Οδοντοτό και οι άλλοι λόφοι της περιοχής Πετρωτών Περάματος, θα βλέπεις σκαμμένη και απογυμνωμένη γη. Τα σημερινά παιδιά και εγγόνια των κατοίκων της Θράκης θα βγαίνουν τότε οπωσδήποτε στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι και διερωτώμενοι, γιατί η πολιτεία και οι γονείς τους επέτρεψαν την περιβαλλοντική αυτή καταστροφή της χώρας τους. Αλλά τότε θα είναι πλέον αργά»




Ο  αγαπητός κατά τ’ άλλα μητροπολίτης Άνθιμος προκάλεσε το κοινό αίσθημα

Τις επιστημονικές ομιλίες, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις φορέων του Έβρου και της Ροδόπης, όπου το ενδιαφέρον μονοπώλησε ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος, που προκάλεσε το κοινό αίσθημα  με τα λεγόμενα του. Φορείς και πολίτες περίμεναν από τον μητροπολίτη να εξηγήσει την άποψη, που εξέφρασε πρόσφατα, ότι πρέπει εν μέσω οικονομικής κρίσης και ανεργίας να επανεξεταστούν όλες οι επενδύσεις. Ο μητροπολίτης εμφανίστηκε αμετανόητος, δήλωσε ότι δεν πείστηκε από τις τοποθετήσεις των επιστημόνων και ενώ παραδέχτηκε ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα κάνει κακό, προσέθεσε: «πρέπει στους ανθρώπους που είναι δίπλα μας χωρίς δουλειά, να δώσουμε ελπίδα και όραμα. Ποιος δεν θέλει την υγεία, αλλά στον τόπο μας κουραστήκαμε πολύ να μας υπόσχονται για ανάπτυξη. Χάσαμε πολλές αναπτυξιακές ευκαιρίες και υποπτεύομαι ότι ο λαός δεν θα είναι δίπλα μας σε αυτήν την αγωνιστική πορεία εναντίον αυτών των επενδύσεων. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε και άλλες απόψεις τις οποίες θα καταλαβαίνει ο απλός κόσμος, προκειμένου να στερεωθεί μέσα μας μία άποψη. Διαφορετικά έχω την υποψία ότι ο κόσμος δεν θα μας ακολουθήσει». Πολλές φορές η τοποθέτηση του μητροπολίτη Άνθιμου διακόπηκε από ανθρώπους που διαφωνούσαν  δημόσια μαζί του, ενώ ακόμα και όταν μία γυναίκα από το κοινό του έθεσε ευθέως το ερώτημα είστε υπέρ ή κατά της επένδυσης, δεν απάντησε, αλλά επέλεξε μία μεσοβέζικη έκφραση, «αν ήμουν πολιτικός και με ξαναψηφίζατε θα σας απαντούσα αμέσως». Ο μητροπολίτης δήλωσε γνώστης για όλα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν για αυτόν, ενώ μία έκφραση που ακούστηκε από το κοινό «εσείς είστε αρεστός στην εταιρεία», τον έκανε προς στιγμήν να θυμώσει. Απευθυνόμενος στου φορείς είπε, «δώστε μας ελπίδες για ανάπτυξη, αλλιώς φοβάμαι ότι ο λαός δεν θα μας ακολουθήσει στους αγώνες ενάντια στο χρυσό». 



Νωρίτερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Ντόλιος μετέφερε στο κοινό της Θράκης την προσωπική του θέση ενάντια στο χρυσό και όχι της κυβέρνησης, όπως αυτή είχε εκφραστεί διά στόματος του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη. Αναλυτικά ο κ. Ντόλιος είπε: «η κρίση οικονομική θίγει όλους μας, γι’ αυτό και το δίλημμα ανάπτυξη ή ανεργία, παίρνει αποκρουστικές διαστάσεις. Οι επενδύσεις είναι απαραίτητες, αλλά λέμε όχι στις επενδύσεις με οποιοδήποτε κόστος.
Οι πρώτες μελέτες που παρουσιάστηκαν μιλούσαν για 100 θέσεις εργασίες για 10 χρόνια, αυτό είναι το διακύβευμα της ανάπτυξης. Ο κ. Ντόλιος τέλος χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την αλλαγή του Μεταλλευτικού Κώδικα. 




Κάλεσμα στη Χαλκιδική του χρυσού και όχι της τουριστικής ανάπτυξης

Η απάντηση στον μητροπολίτη Άνθιμο ήρθε άμεσα, όχι μόνο από τους φορείς της περιοχής, αλλά από πολίτες της Χαλκιδικής, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι θα πει χρυσός. «Η Χαλκιδική είναι ένα τόπος με μεγάλη ανάπτυξη, ο δεύτερος νομός πανελλαδικά σε τουρισμό, όχι όμως η δική μου Χαλκιδική που έχει χρυσό», είπε χαρακτηριστικά από του βήματος ο Τόλης Παπαγεωργίου μέλος επιτροπής κατά του χρυσού. «Ο τόπος μας έχει καταστραφεί, όλες οι άλλες δραστηριότητες υποβαθμίζονται συστηματικά. Εμείς σεβασμιότατε έχουμε κάτι που δεν έχετε εσείς, έχουμε μάτια και βλέπουμε πώς έγινε ο τόπος μας, έχουμε 30 εκ. τόνους τοξικά απόβλητα, έχουμε 15 εκ. κυβικά μέτρα νερό απώλειες, έχουμε θάλασσες που είναι γεμάτες τοξικά απόβλητα, βυθούς με βαρέα μέταλλά και ψάρια γεμάτα με αρσενικό και μόλυβδο και πλημμύρες που κατεβάζουν όχι βράχια, αλλά τοξικά απόβλητα». Ανάλογες τοποθετήσεις πραγματοποίησαν εκπρόσωποι και από άλλους δήμους της Χαλκιδικής, πρώην δήμος Παναγίας, Σταγείρων – Ακάνθου, όπου δραστηριοποιούνται χρυσορυχεία. Την επαγγελματική ιδιότητα του γεωλόγου χρησιμοποίησε ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Βασίλης Κυπριανίδης για να εξηγήσει στον μητροπολίτη πόσο καταστροφική θα είναι η επένδυση, ενώ γνωστοποίησε τη θέση του δήμου Κομοτηνής ενάντια στο χρυσό. Στο βήμα ανέβηκαν, επίσης, για πουν ένα μεγάλο όχι στον χρυσό η αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Γεωργία Νικολάου, ο Σταύρος Τσάγκος και ο Νίκος Παπαθανασίου από το ΤΕΕ Θράκης, ο Σωκράτης Γρηγορόπουλος από την Οικολογική Ομάδα Ροδόπης και άλλοι.

Πολλοί εκπρόσωποι φορέων πήραν το λόγο για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στον χρυσό, αλλά κυρίως για να προσπαθήσουν να μεταπείσουν τον μητροπολίτη Άνθιμο, αφού γνωρίσουν ότι η γνώμη του μπορεί και επηρεάζει την κοινωνία και τους πολίτες. Εμείς θα κρατήσουμε ως απάντηση στα λεγόμενα του μητροπολίτη Άνθιμου την έκφραση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη: «όταν ο ηγέτης φύγει από τον λαό, τότε και ο λαός θα φύγει από τον ηγέτη». 

XRONOS.GR

19 σχόλια:

  1. Ή μήπως στην Βουλγαρία και στην Αν. Θράκη υπάρχουν ήδη χρυσωρυχεία, τα οποία δεν θέλουν για λόγους ανταγωνισμού το άνοιγμα επιπλέον χρυσωρυχείων;

    Ή μήπως χρυσωρυχεία υπάρχουν και σε Σκανδιναβικές χώρες και δεν υπάρχει πρόβλημα; Βέβαια μιλάμε για Σκανδιναβικές χώρες υπανάπτυκτες δηλαδή! που δεν ξέρουν τι σημαίνει οικολογία!

    Η τεχνολογία έχει λύσει όλα τα προβλήματα σχετικά με το περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν θα φύγουν όλοι οι κάτοικοι από τη Θράκη επειδή δεν θα υπάρχει μεροκάματα, τότε θα εξορύξουμε τον χρυσό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν με το καλό γίνει η Θράκη, με την τουριστική ανάπτυξη, πορνείο, όπως η Χαλκιδική και τα άλλα τουριστικά μέρη, όταν ο αριθμός διαζυγίων κτυπήσει κόκκινο και διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός, αυτό ξέρει κανείς να το κοστολογεί;
    Ο χρυσός είναι το πρόβλημά μας, διότι θέλουμε τον τόπο μας "βιτρίνα" και τα "βρώμικα" αλλού.
    Εγώ προτείνω η ΔΕΗ να φτιάξει μία λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής έξω από κάθε πόλη.
    Την επόμενη όλοι θα ερωτευθούν τις ανεμογεννήτριες.
    Κακά τα ψέμματα, οι Έλληνες δεν έχουν εθνική συνείδηση, κοιτούν μόνο το προσωπικό τους συμφέρον, ακόμα και σε αυτές τις κρίσιμες ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι σχολιαστές εδώ μοιάζουν να αγνοούν ότι η εξώρυξη χρυσού σε μια περιοχή πρακτικά σημαίνει την μετατροπή της σε ακατοίκητη ζώνη για αιώνες.

    Οι σημερινές τεχνικές δεν έχουν σχέση με το παρελθόν. Σήμερα τα χημικά που χρησιμοποιούνται (κυάνιο) δηλητητριάζουν το υπέδαφος και τα ύδατα σε απόσταση πολλών δεκάδων χιλιομέτρων.
    Το περιβαλλοντικό όμως αυτό κόστος δεν συνυπολογίζεται στο κόστος εξώρυξης. Οι εταιρείες τα πάρουν το χρυσαφάκι τους και θα φύγουν.. αφήνοντας γενεές γενεών με καρκίνους και τερατογενέσεις, για όσους αντέξουν να μείνουν σε έναν κρανίου τοπο.

    Η εκτίμησή μου είναι ότι μικρότερη ζημιά προκαλεί η ρίψη μια ατομικής βόμβας, παρά η λειτουργία ενός μεταλείου χρσυού.

    Προσωπικά ντρέπομαι για λογαριασμό όσων κατηγορούν τους κατοίκους των υπό ερήμωση περιοχών. Δηλαδή έπρεπε να δεχθούν με χαρά την καταστροφή του τόπου τους; Τόπου όπου έζησαν γενεές γενεών των προγόνων τους;

    Ναι, πράγματι, δεν έχουμε εθνική συνείδηση. Αντί να συμπαραταχθούμε στον αγώνα των ανθρώπων για μια ανθρώπινη ζωή σε ένα ανεκτό περιβάλλον, συντασσόμαστε με τις εταιρείες που θέλουν να πλουτίσουν δηλητηριάζοντάς τους.
    Με συγχωρείτε, κύριοι σχολιαστές, αλλά με τέτοιες απόψεις που βλέπω, δεν μπορώ να σας θεωρήσω ομοεθνείς μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. προς 11.47 εως 1.54μ.μ.


    γελοιε και ξεδιαντροπε,διοτι ενας τα γραφει αυτα και οχι περισοτεροι σχολιαστες,πρεπει να πεθανουν εκατονταδες απο αγριο καρκινο ωστε λιγοι να δουλεψουν;;;

    δεν εχουν εθνικη συνειδηση επειδη δεν θελουν να λοιωσουν αυτοι και τα παιδια τους σαν το κερι απο τον καρκινο;;;

    και πως θα κερδισει η χωρα,για πες μας,ω μεγαλε ,ω φωστηρα,οταν το κερδος θα παει στο κεφαλαιο και στην χωρα λιγα ψυχουλα;;;

    και αμα θελουν μεροκαματο οι θρακιωτες,μην ανησυχεις...
    η θρακη ειναι παμπλουτη,σε ομορφιες,ευφορα εδαφη,ακτες,θαλασσες,δαση.
    το μονο που θελει ειναι καταληλη
    αξιοποιηση.
    εμπρος λοιπον θρακιωτες,με τα μουτρα στην δουλεια!!!
    αξιοπιοιστε τον πανεμορφο τοπο σας!

    ευγε ακριτα,σωστα απαντησες.

    Α.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 1.54μ.μ.

    >Όταν με το καλό γίνει η Θράκη, με την τουριστική ανάπτυξη, πορνείο, όπως η Χαλκιδική και τα άλλα τουριστικά μέρη,<

    Γιατί θα γίνει πορνείο, ρε καραγκιόζη; Δεν θέλουμε τουρισμό, δεν θέλουμε ορυκτό πλούτο, τότε ας κάτσουμε να μάς την φορά το ΔΝΤ.

    Αν δεν είσαι προβοκάτορας, είσαι βλίτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προφανώς δεν τρελάθηκαν οι τοπικές κοινωνίες και άρχισαν να διαμαρτύροντε,όπως είπαν και οι παραπάνω σχολιαστές,δεν είναι λογικό να καταστρέψεις ένα τόπο για να κερδίσει μια εταιρεία και να πάρει και το κράτος λίγα ψίχουλα,γιατί είναι λάθος να πιστεύετε ότι αυτός ο πλούτος θα καταλήξει στα ταμεία του κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά δεν υπάρχει καμιά τεχνολογία να καθαρίζει όλα αυτά τα απόβλητα από μια τέτοια έξόρυξη χρυσού?
    Δεν μπορεί να ξαναφυτευτούν "στα μπάζα" δένδρα ?
    Τέλος πάντων με ποιές προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια εξόρυξη?
    Από τις εισηγήσεις που διάβασα σχημάτισα πως οι επιστήμονες αυτοί δεν είναι καθόλου σοβαροί!
    Κάτι σαν ιδεολόγοι κατά της ανάπτυξης μου φάνηκαν! Το μόνο που δεν έίπαν είναι ότι είναι και αμαρτία...μην το ψάχνετε γιατί θα πάτε και στην κόλαση.
    Σοβαρή συζήτηση θα γινότανε αν υπήρχε και αντίλογος επιστημονικός, για τον οποίο είμαι βέβαιος πως υπάρχει!
    Από την στάση των διαλεγομένων και απέναντι στον Άνθιμο , καταλαβαίνω πως αντιλαμβάνονται οι διοργανωτές τον διάλογο...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο στόχος της αριστεράς και των ψευτοδιανοούμενων ήταν και παραμένει σταθερά ο ίδιος:
    η αναστολή οποιασδήποτε απόπειρας ανάπτυξης, για να διαλύσουν την Ελλάδα (γιατί άραγε;)
    Ο Ελληνικός τουρισμός, με την μέθοδο που έγινε, είναι απόλυτη καταστροφή.
    Διάλυση των τοπικών κοινωνιών, του μοντέλου παραγωγής, των τοπικών δομών. Για να μην μιλήσουμε για την αμφίβολη πορεία του τουρισμού, λόγω των διεθνών οικονομικών συνθηκών. Όποιος αμφιβάλλει, να πάει στην Κέρκυρα καλοκαίρι να δει αν του αρέσει. Εγώ το σιχαίνομαι, όλα παρατημένα, μόνο τουρισμός και οι ελιές στο έλεος του Θεού.
    ΣΑΣ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ: Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΖΗΜΙΑ.
    Βιομηχανία όμως δεν θέλει κανείς, του βρωμάει.
    Ανεμογεννήτριες όχι, του χαλάνε την θέα.
    Ορυχεία όχι, βιάζουν την φύση.
    Τελικά τι θέλετε ρε παιδιά, να κάθεστε και να σας πληρώνουν;
    Σαφώς και πρέπει να προστατευθεί η φύση, αλλά όχι να μπει σε γυάλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΩ.ΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΟΙ ΤΡΟΙΚΑΔΕΣ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ.ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΟΥΝ Η ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ ΦΥΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΠΛΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ΦΥΣΙΚΑ ΑΛΛΑ ΟΛΗ Η ΚΟΑΖΑΝΗ ΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΓΗΚΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριε Χατζησαββίδη,

    (εκτιμώ το οτι μόνο εσείς γράψατε επωνύμως)

    Η προσέγγισή σας, βάζει τα πράγματα στην σωστή βάση. Όχι, οι τοπικές κοινωνίες ΔΕΝ τρελάθηκαν ξαφνικά. Ο μεγαλύτερος πλούτος αυτών των περιοχών είναι το φυσικό τους περιβάλλον. Και αυτό δεν μετριέται σε χρήμα.
    Μπορείς να μετρήσεις σε χρήμα τις παιδικές σου αναμνήσεις από το δάσος, που θέλουν να το κάνουν νταμάρι;
    Μπορείς να μετρήσεις σε χρήμα το νεράκι που τρέχει από την βρύση σου, και μπορείς να το πιείς χωρίς να δηλητηριαστείς; Που μπορείς να ποτίσεις το περιβόλι σου;

    Ανώνυμε:
    Συγνώμη που ακυρώνω τις μαντικές σου φιλοδοξίες, αλλά ούτε αριστερός είμαι, ούτε ψευτοκουλτουριάρης. Μην κοπιάσεις να με ορίσεις, γιατί θα αποτύχεις.

    Έλα μια μέρα όποτε θέλεις, να πάμε μαζί στον Κάκαβο, στην Βόρεια Χαλκιδική. Να μαζέψουμε μανιτάρια, να πιείς από τις πηγές, να κοιμηθούμε μεσημέρι κάτω από τα δέντρα. Να μιλήσεις και να τραγουδήσεις με τους ανθροώπους του, τους δασεργάτες που ζούνε από το βουνό, τους γεωργούς, όσους διατηρούν αγροτουριστικές μονάδες. Να ψαρέψουμε στην παραλία. Πάμε μέχρι την Αμμουλιανή, που υδρεύεται από αυτές τις ορεινές πηγές, να ανοίξει η καρδιά σου.
    Μετά όμως έλα να σε πάω Βάβδο, στα μεταλλεία, μία μέρα μόνο, να διψάς και να έχεις μόνο κυανιούχο νερό να πιείς.

    Και ραντεβού πάλι σε αυτό το ιστολόγιο, για τις εντυπώσεις.

    (Αν τυχόν είσαι άνεργος σε κάποια μεγαλούπολη, δουλειά στο δάσος υπάρχει, και σου εγγυάται μια όμορφη ζωή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η γνώμη μου είναι ότι το μέλλον της Θράκης, για καταπολέμηση της ανεργίας και παραμονή των κατοίκων στις εστίες τους είναι η αειφόρος ανάπτυξη οικογενειακών κτηνοτροφικών μονάδων σε συνδυασμό ίσως με αγροτουρισμό, οι οποίες μονάδες συνασπισμένες σε ομάδες παραγωγών θα μπορούσαν να εξάγουν τα κτηνοτροφικά τους προϊόντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν θελουμε βιομηχανια, δεν θελουμε μεταλεια συγνωμμη αλλα μπορει καποιος να μου εξηγησει πως στην ευχη θα αναπτυχθει αυτη η χωρα εκτος αν καποιος "βολευει" το ΔΝΤ μηπως και καταφερουν και μαζευσουν κοσμο για "επανασταση". Οταν ο Λενιν χαρακτηριζε τον αριστερισμο ως παιδικη ασθενια μαλλον ηξερε τι ελεγε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συμφωνώ με το σκεπτικό του Ακρίτα!!

    Τι γαρ ωφελήσει άνθρωπον, αν αποκτήσει όλα τα πλούτη της γης και απολέσει την ψυχήν αυτού;

    Αντί της λέξης "ψυχή" βάλτε την λέξη ΥΓΕΙΑ και θα έχετε μια λογικότατη εξήγηση για την άρνηση των ανθρώπων.

    Τώρα, εσείς που γράφετε Φιλλιπικούς υπέρ της εξόρυξης και διαρρηγνύετε τα ιμάτια της "ανάπτυξης", οι περισσότεροι είστε κουτοπόνηροι και σίγουρα καμμιά σχέση δεν θα έχετε με την Θράκη και τη συγκεκριμένη περιοχή. Γράφετε εκ του ασφαλούς, άλλος από την Αθήνα, άλλος από την Πάτρα, την Κρήτη κλπ.
    Έτσι, είναι εύκολο να διαμαρτύρεστε!
    Μοιάζετε σαν εκείνους που βρίζουν τους κατοίκους της Κερατέας, αλλά που αν σας έφερναν το πρόβλημα στην πόρτα σας θα κάνατε χειρότερα από αυτούς!!!
    Ντροπή στις κυρά Κατίνες (συγνώμη καλή μου κυρά Κατίνα που χρησιμοποιώ το όνομα σου) αυτού του λαού!!!
    Τέτοιοι είμαστε!!! Φιλοτομαριστές!!
    Λες και θα τα βάλετε εσείς στην τσέπη, δόλιοι και αφελείς. Ψίχουλα θα πάρει το Κράτος και οι κάτοικοι από τα κοράκια των ξένων Εταιρειών που θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος!!
    Οι δε κάτοικοι θα τα ξοδέψουν στους γιατρούς, χωρίς να ξαναβρούν ποτέ την υγεία τους!!
    Είπε κάποιος, ευκολόγνωμος, για την ΔΕΗ στην Κοζάνη και για την ευημερία των κατοίκων!!!
    Ναι;;;;
    Τους καρκίνους που αποδεκατίζουν τους κατοίκους της Κοζάνης-Πτολεμαϊδας-Αγίου Δημητρίου, δεν τους είδε και δεν τους άκουσε ποτέ;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ποίηση είναι το καταφύγιο που φθονούμε:

    "Κρυφά και φανερά σ' ακολουθούνε
    οι συμμορίες κι οι βασανιστές
    και ψάχνουν μέρα - νύχτα να σε βρούνε,
    μα δεν υπάρχει δρόμος να διαβούνε
    γιατί ποτέ δεν ήταν ποιητές,
    το χώμα που πατούν να προσκυνούνε.."

    ...και ο νοών νοείτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επανέρχομαι,
    για τελευταία φορά, για να σας εξηγήσω την νεολληνική πραγματικότητα, της οποίας μετέχετε, όχι με λόγια, αλλά με παραδείγματα:
    Στην Ανατολική Γερμανία, υπήρχε το εργοστάσιο της orvo, το οποίο έφτιαχνε φωτογραφικά φιλμ κυρίως. Για τις ανάγκες του σε νερό, τραβούσε από γειτονική λίμνη και το ξαναέριχνε μέσα μετά. Η μόλυνση έφτασε σε τέτοιο σημείο, που είχαν ρίξει μέσα φωτογραφικό φιλμ και εμφανίστηκε!
    Μετά την ένωση το εργοστάσιο πωλήθηκε στην Kodak, με δέσμευση να καθαριστεί οπωσδήποτε η λίμνη!
    Στην Ιαπωνία τώρα αντίστοιχη εταιρεία τραβούσε νερό από τεχνητή τάφρο η οποία περιέβαλλε το συγκρότημα. Το νερό καθαριζόταν με φίλτρα, και παρέμενε τόσο καθαρό, που μέσα κολυμπούσαν χρυσόψαρα!
    Ο δε λόγος που έβαλαν τα χρυσόψαρα ήταν ότι είναι ευαίσθητα στην μόλυνση, και τα χρησιμοποιούσαν σαν δείκτες!
    Όπως βλέπετε λοιπόν υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης: αυτός της Ιαπωνίας και αυτός της Ανατολικής Γερμανίας.
    Οι διάφοροι εγκάθετοι, αντί να ενημερώσουν αντικειμενικά και να απαιτήσουν την Ιαπωνική προσέγγιση, εξοβελίζουν την ανάπτυξη ως κακή. Αυτό δεν είναι προσπάθεια χειραγώγησης;
    Δεν είναι εξαπάτηση του κόσμου;
    Και έχετε το θράσος να βγαίνετε και να σχολιάζετε και να επικρίνετε;
    Όσο για τον κύριο από την Χαλκιδική, πήγατε ποτέ να δείτε σε κάποια χώρα πως γίνεται η ΣΩΣΤΗ εξόρυξη, και ΑΠΑΙΤΗΣΕΤΕ να γίνει έτσι και εκεί;
    Είστε τόσο ατομιστές, όπως εκείνοι που βλέπαμε στις φωτιές της Χαλκιδικής με ξενοδοχεία μέσα στο δάσος, χωρίς σύστημα πυρόσβεσης, να ωρύονται.
    Από ότι ξέρω, ο Έβρος είναι από τους πρώτους νομούς σε μετανάστευση. Συνεχίστε έτσι, και κανείς δεν σας πάρει την πρωτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν ειπα να γινει εξορυξη χρυσου "αρπα-κολα" (οπως γινονται δυστηχως πολλα πραγματα στην γλυκια μας πατριδα) αλλα σωστα και οργανωνενα οπως γινεται εξαλλου και `στις περισσοτερες οργανωμενες χωρες του κοσμου.Το παραδειγμα που ανεφερε ο προηγουμενος σχολιαστης για την Ιαπωνια με καλυπτει πληρως...
    Οσο για το "παρασκηνιο" που κρυβεται πολλες πισω απο τετοιου ειδους οικολογους ας μου επιτραπει να αναφερθω σε ενα περιστατικο στο οποιο ηνουν μαρτυρας.Πριν απο μερικα χρονια καποιος ειχε την εμπενευση τα μεταφερει την εδρα των φερυμπωτ που καναυν την διαδρομη απο και προς την Λευικιμμη Κερκυρας απο την Ηγουμενιτσα σε μια κωμοπολη εκει κοντα πραγμα το οποιο φυσικα δεν ευχαρισστησε τους Ηγουμενιστιωτες γιατι εχαναν χρηματα απο αυτους που περνουσαν.Στην αρχη δεν υπηρχε κανενα προβληα αλλα λιγο αροτερα εμφανιστηκαν διαφοροι "όικολογοι" οι οποιοι επεισαν τους κατοικους της κωμοπολης τοι τα φερυμπωτ βλαπτουν το περιβαλλον και τους επεισαν να κατβουν σε κινητοποιησεις, "Φυσικα" μετα πο λιγο καιρο η εταιρια που διαχειριζοταν την γραμμη τα μαζεψε λογω των κινητοποιησεων και που λετε οτι πηγε; Παλι πισω στην Ηγουμενιτσα! Μετα απο λιγο καιρο αποδεικτηκε οτι οι "οικολογοι" ηταν βαλτοι και πληρωμενοι απο την Ηγουμενιτσα! Τωρα οι κατοικοι της κωμοπολης θα ηθελαν να ξαναγυρισει η γραμμη αλλα φυσικα το πουλακι πεταξε!Αν βαλουμε στην θεση της κωκοπολης μια χωρα`εχω την εντυπωση οτι ειναι η γλυκια μας πατριδα...Παρεπιντοντως δεν θυμαμαι ΠΟΤΕ τους Ηγοουμενιτσιωτες να παραπονιουνται για τα φερυμπωτ!
    Σε οσους θεοποιυν τον τουρισμο ως "πανακεια" και μαγικο μοχλο αναπτυξης και μαλιστα σε περιοδο οικονομικης κρισης οταν ολη η Ευρωπη εχει σφιγγει το ζωναρι τους συνιστω μια βολτα στην Κερκυρα και αν τους αρεσει αυτο που θα δουν εγω τι να πω παω πασο...
    Με ολο το σεβσμο στον αξιοτιμο υπερασπιστη της υλοτομιας ας μου επιτραπει να του υπενθυμισω οτι και η ανεξελεκτη υλοτομια καταστρφει και αυτη το περιβαλλον αν παλι πιστευει οτι η λυση της οικονομικης κρισης της Ελλδας ειναι η υλοτομια τοσυ χιλια συγνωμμη αλλα την τελευταια φορα που κοιταξα το ημερολογιο μου ελεγε οτι ημοουν στιον 21ο αιωνα και οχι στον 18ο αιωνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν γνώριζα μέχρι τώρα ότι ήμουν ατομιστής. Σας ευχαριστώ που μου το υποδείξατε!
    Θα μετανοιώσω, σας το υπόσχομαι, θα γίνω ο καλύτερος αλτρουϊστής, θα χαίρομαι που οι εταιρείες χρυσού καταστρέφουν τον τόπο μου. Τέτοια ευτυχία, και να μην την καταλάβω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.