5/2/11

Δεν θέλει «ισλαμική επανάσταση» στην Αίγυπτο η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν επιθυμεί η λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο να παρουσιαστεί ως «μια ισλαμική επανάσταση» και επιρρίπτει την ευθύνη για τη βία στην αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν επιθυμεί «η επανάσταση (στην Αίγυπτο) να παρουσιαστεί ως μια επανάσταση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μια ισλαμική επανάσταση», εξηγεί ο εκπρόσωπός της Ράσαντ αλ Μπαγιούμι σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Εμείς μένουμε στο παρασκήνιο» των διαδηλώσεων επειδή «δεν θέλουμε να παρουσιαστεί η επανάσταση ως μια επανάσταση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μια ισλαμική επανάσταση. Είναι μια εξέγερση του αιγυπτιακού λαού», υπογραμμίζει ο Αλ Μπαγιούμι.
Ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας εκφράζει παράλληλα τη λύπη του για το γεγονός ότι το καθεστώς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ «δίνει εκούσια μια διαστρεβλωμένη εικόνα του κινήματος αυτού και χειραγωγεί την κοινή γνώμη».
«Η Δύση δεν θέλει να μας ακούσει. Δεν είμαστε διάβολοι. Θέλουμε ειρήνη, όχι βία. Η θρησκεία μας δεν είναι διαβολική. Η θρησκεία μας σέβεται τους πιστούς άλλων θρησκειών, αυτές είναι οι αρχές μας», σημειώνει ο Αλ Μπαγιούμι.
Στο ίδιο τεύχος του γερμανικού περιοδικού δημοσιεύεται επίσης συνέντευξη που παραχώρησε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζον Μακέιν, ο οποίος απορρίπτει μια συμμετοχή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε μια μεταβατική κυβέρνηση, κάτι το οποίο θα αποτελούσε σύμφωνα με τον ίδιο «ένα ιστορικό λάθος».
«Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι μια εξτρεμιστική οργάνωση, της οποίας κύριος στόχος είναι η εγκαθίδρυση της Σαρία. Είναι στο άκρο άωτον αντιδημοκρατική, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των γυναικών», προσθέτει ο Μακέιν.
Ωστόσο ο Μπαγιούμι απορρίπτει στη συνέντευξή του στο Der Spiegel απολύτως ότι η οργάνωση αυτή υποστηρίζει τη βία και επιρρίπτει στην κυβέρνηση όλη την ευθύνη για τη βία σήμερα στην Αίγυπτο. «Μόνον η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για το χάος. Ορκίζομαι ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν ζήτησε βία και δεν θα το κάνει», υπογραμμίζει.

«Απόλυτη θύελλα» φοβάται η Χ. Κλίντον στη Μ. Ανατολή
Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κλίντον προειδοποιεί για το ξέσπασμα μιας «απόλυτης θύελλας» στη Μέση Ανατολή αν δεν υπάρξουν γρήγορα δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «απόλυτη θύελλα» αναταραχών και οι ηγέτες της περιοχής πρέπει να θεσπίσουν γρήγορα πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μεγαλύτερης έλλειψης σταθερότητας, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
«Η περιοχή σφυροκοπείται από μια απόλυτη θύελλα ισχυρών τάσεων», δήλωσε η Κλίντον σε ομιλία της στη διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.
«Αυτό είναι που έφερε τους διαδηλωτές στους δρόμους της Τύνιδας, του Καΐρου και πόλεων σε όλη την περιοχή. Το σημερινό στάτους κβο δεν είναι απλώς αποδεκτό», σημείωσε.
Η πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο πρέπει να γίνει με «τη μεγαλύτερη δυνατή ομαλότητα, αλλά το ταχύτερο δυνατόν», υπογράμμισε επίσης.
«Ο (Αιγύπτιος) πρόεδρος (Χόσνι) Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή και ότι ούτε ο γιος του θα είναι υποψήφιος (...) Έδωσε ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνησή του να ηγηθεί και να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία μετάβασης», σημείωσε η Κλίντον.
«Αυτό είναι που είπε η κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει και αυτό είναι που υποστηρίζουμε και ελπίζουμε να το δούμε να προχωράει με τη μεγαλύτερη δυνατή ομαλότητα, αλλά το ταχύτερο δυνατό υπό τις συνθήκες αυτές», προσέθεσε.
Η Αμερικανίδα υπουργός κάλεσε επίσης την αιγυπτιακή κυβέρνηση να πραγματοποιήσει ελεύθερες εκλογές τις οποίες θα επιτηρούν διεθνείς παρατηρητές και επικεντρώθηκε στην ανάγκη για μετάβαση στη δημοκρατία ως μέσο για την αντιμετώπιση του κύματος ταραχών στην Αίγυπτο και σε άλλα μέρη του αραβικού κόσμου.
«Βεβαίως υπάρχουν κίνδυνοι με τη μετάβαση στη δημοκρατία», σημείωσε ωστόσο. «Μπορεί να είναι χαοτικό, μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα αστάθεια. Ακόμη χειρότερα -και το έχουμε δει στο παρελθόν- η μετάβαση μπορεί να παρεκκλίνει και να οδηγήσει απλώς σε ένα άλλο απολυταρχικό καθεστώς».
Γι'αυτόν το λόγο, η αλλαγή «θα λειτουργήσει μόνον αν είναι προσεκτική, συνολική και γίνει με διαφάνεια», υπογράμμισε.
«Αν δεν υπάρξει πρόοδος προς συστήματα ανοιχτά και υπεύθυνα, το χάσμα μεταξύ των λαών και των κυβερνήσεών τους θα μεγαλώσει και η αστάθεια θα επιδεινωθεί», σημείωσε και κατέληξε: «Σε ολόκληρη την περιοχή» της Μέσης Ανατολής «θα πρέπει να υπάρξει προφανής και πραγματική πρόοδος προς συστήματα που θα χαρακτηρίζονται από διαφάνεια, εντιμότητα και υπευθυνότητα» .
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.