8/2/11

«Θα γινόμασταν Αίγυπτος»

Το ανακοινωθέν του τουρκικού Γενικού Επιτελείου ήταν ξεκάθαρα αμυντικό, σαφής ένδειξη ότι οι υποθέσεις «Βαριοπούλα» και «Εργκενεκόν» έχουν ψαλιδίσει το κύρος και την επιρροή του στρατού στη χώρα

Οργισμένη ανακοίνωση κατά δύο κορυφαίων πολιτικών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εξέδωσε χθες η ηγεσία του τουρκικού στρατού, με αφορμή χωριστές απαξιωτικές δηλώσεις, που περιείχαν ακόμη και αναφορές στην... αιγυπτιακή επανάσταση.

«Ο κόσμος θα ξεσηκωνόταν όπως στην Αίγυπτο αν ο στρατός είχε ανατρέψει την κυβέρνηση με το ιντερνετικό υπόμνημα στις 27 Απριλίου 2007», είπε ο Ομέρ Τσελίκ, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος ΑΚΡ. Αναφερόταν στο «ηλεκτρονικό προνουντσιαμέντο» του τότε αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, που συνιστούσε ανοιχτή απειλή για τον Ερντογάν. Αυτό όμως που εξέπληξε τους «πασάδες» ήταν το σκληρό σχόλιο περί «χάρτινου στρατού» ενός θεωρητικά φιλικού πολιτικού, του αντιπροέδρου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Σουχεΐλ Μπατούμ. Οι δηλώσεις του, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου, εξόργισαν τον πρόεδρο του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Οι πολιτικοί που ισχυρίζονται πως ο τουρκικός στρατός πρέπει να μένει μακριά από την πολιτική, προσπαθούν να τον εμπλέξουν στην πολιτική διαμάχη. Σε εποχές που η χώρα είναι περικυκλωμένη από αυξανόμενη αστάθεια, δεν ωφελούν τέτοιες πρακτικές κατά του Στρατού, που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά τον στον τομέα της ασφάλειας», έγραψε χθες η ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου, καλώντας τους Τούρκους πολιτικούς «να είναι πιο ευαίσθητοι όταν αναφέρονται στις Ενοπλες Δυνάμεις». Ηταν πάντως ένα καθαρά «αμυντικό» ανακοινωθέν, ξένο προς τις επιθετικές και αλαζονικές παρεμβάσεις του παρελθόντος. Σαφής ένδειξη ότι οι υποθέσεις Βαριοπούλα - Εργκενεκόν έχουν ψαλιδίσει το κύρος και την επιρροή των πασάδων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
johnpapadatos@pegasus.gr

6 σχόλια:

  1. Κύριε Καλεντερίδη,

    Ως καλός γνώστης των τουρκικών πραγμάτων, θα ήθελα την γνώμη σας για το εξής:

    Πριν ας πούμε 20 χρόνια ακόμη, ο στρατός στην Τουρκία, εμμέσως ή αμέσως, θα είχε ανατρέψει τον Έρντογαν. Τώρα γιατί δεν το κάνει;

    α) Δεν έχει την δύναμη πια; Φοβάται αντιδράσεις του λαού (ισλαμιστών);

    β) Φοβάται ενδεχόμενη εξέγερση των Κούρδων;

    Δεν νομίζω ότι τον ενδιαφέρει ότι θα σταματήσει η ευρωπαϊκή πορία της χώρας, διότι ο στρατός δεν κόπτεται να μπει η Τουρκία στην ΕΕ. Το αντίθετο μάλλον.

    Τι συμβαίνει και δεν επεμβαίνει, κατά την γνώμη σας;

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο εξής βιντεο του 2008 ( http://www.youtube.com/watch?v=OYXCUxvLWrA&feature=related ), στο 5' 40'', ο περίφημος Τατσόπουλος, ομολογεί ότι, όχι μόνο είμαστε μπάσταρδοι, αλλά και ούτε οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν Έλληνες, αλλά, μπαστάρδεμα φυλών..

    Και μετά απορούμε για την 'γέννηση' του Έθνους το 1821.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H E.E. ζητεί από την Τουρκία την άρση του casus belli κατά της Ελλάδος

    Προσχέδιο, με το οποίο ζητείται από την Τουρκία να ελέγξει τον στρατό και τις στρατιωτικές δαπάνες και να ανακαλέσει το casus belli κατά της Ελλάδος, συζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Στην πρόταση ψηφίσματος που κυκλοφόρησε ήδη στα κράτη μέλη, καλείται η Τουρκία να διευρύνει τις προσπάθειες για εκδημοκρατισμό και να προβεί σε ενέργειες που να της εξασφαλίζουν καλή γειτονία.

    Για το Κυπριακό, η Άγκυρα καλείται να στηρίξει ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και να εντείνει τη στήριξή της προς την Επιτροπή Αγνοουμένων.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί επίσης την Τουρκία να εφαρμόσει πολιτικό πλουραλισμό και ένα σύστημα ελέγχων και ισορροπιών στη διακυβέρνηση ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους, το οποίο να βασίζεται στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών και της ισορροπίας μεταξύ της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και ιδιαίτερα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 8 Φεβρουαρίου 2011 12:55 μ.μ. O Eρντογάν αποτελεί επιλογή των ΗΠΑ για να αποδυναμωθεί ο στρατός.
    Ως εκ τούτου, δεν έχουν καμία τύχη οι στρατιωτικοί, εφ' όσον δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη απο Ουάσιγκτον μεριά.
    Περισότερα στο άρθρο μου:
    Πόσο μακρυά είναι η Τουρκία από την Αίγυπτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ skal

    Κατάλαβα. Ευχαριστώ. Θα διαβάσω και το άρθρο κι αν έχω κενά, θα σας ενοχλήσω ξανά.

    12:55 μ.μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 2:54 Σε αυτή την ανάρτηση αναφέρεσαι:

    Αποσύρετε τα στρατεύματά σας! Σκληρό προσχέδιο ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Τουρκίας.-http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/02/blog-post_4642.html

    Δεν είναι λίγο άδικο; Ξέρεις πολλές φορές τα αυτονόητα απαιτούν τεράστιο κόπο για να τα "βρούν" κάποιοι έτοιμα και να τα "διαμορφώσουν" ως θέλουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.