13/2/11

Αίγυπτος: ο στρατός αναστέλλει το Σύνταγμα και διαλύει το Κοινοβουλίου

Ο Στρατηγός Hafez Mohamed Reda Mahamoud, 
μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων 
Δυνάμεων 

Ο αιγυπτιακός στρατός εγκαινίασε επίσημα την μετά- Μουμπάρακ εποχή στην Αίγυπτο, την Κυριακή, 13 Φεβ., ανακοινώνοντας την αναστολή του Συντάγματος και τη διάλυση του Κοινοβουλίου, που κυριαρχείται από τα μέλη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP).
Το Ανώτατο Συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων, στην εξουσία μετά την πτώση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση ότι η μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα «διαχειρίζονται την χώρα προσωρινά" θα διαρκέσει ένα εξάμηνο"ή έως το τέλος των βουλευτικών εκλογών και των εκλογών για την Προεδρία της Δημοκρατίας."


Ο στρατός διευκρίνισε ότι το Σύνταγμα έχει ανασταλεί, προκειμένου να τροποποιηθεί. Οi στρατιωτικοί ανακοίνωσαν τη σύσταση μιας επιτροπής για αυτό το σκοπό. Οι τροποποιήσεις θα υποβληθούν στη συνέχεια σε δημοψήφισμα. Ο στρατός, ο οποίος είχε υποσχεθεί να παραδώσει την εξουσία στους πολίτες μετά από μια διαφανή και δημοκρατική διαδικασία, παρέχει για πρώτη φορά, ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση εφαρμόζοντας δύο από τις βασικές διεκδικήσεις των εξεγερθέντων. Οι εκλογές είχαν οδηγήσει στην σύσταση του παρόντος Κοινοβουλίου το 2010 και σημαδεύτηκαν από υποψίες μαζικής απάτης. Όσο για το Σύνταγμα, περιόρισε τις προϋποθέσεις για υποψηφιότητα για την Προεδρία και δεν περιόριζε τον αριθμό των προεδρικών θητειών.
Οι στρατιωτικοί επανέλαβαν επίσης ότι θα σεβαστούν "όλες οι συνθήκες και διεθνείς συμφωνίες" και ότι δεσμεύονται για την «διεξαγωγή εκλογών για τα Άνω και Κάτω Κοινοβούλια και για την Προεδρία της Δημοκρατίας», χωρίς να διευκρινίζονται οι ημερομηνίες. Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατάρχης Μοχάμεντ Tantawi, θα εκπροσωπήσει την χώρα " σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εντός και εκτός της χώρας", ανέφερε η ανακοίνωση.
Ο Μουμπάρακ θα ήταν ακόμα στο Sharm el-Sheikh
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός Ahmed Shafik είπε ότι νομίζει ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ ήταν ακόμα στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Σαρμ ελ-Σέιχ, όπου έχει μια κατοικία, διαψεύδοντας τις φήμες για φυγή του πρώην Πρόεδρου στο εξωτερικού. Ο κ. Shafik δήλωσε επίσης ότι ο ρόλος του Ομάρ Σουλεϊμάν, ο αντιπρόεδρος που είχε διοριστεί από τον Μουμπάρακ κατά τις πρώτες ημέρες των διαμαρτυριών, θα οριστεί από το στρατό. Ο ρόλος του πρώην επικεφαλή των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών είναι περισσότερο από θολός μετά τη παραίτηση του πρώην Rais.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι οι νέοι αιγυπτιακοί ηγέτες δεν είχαν ζητήσει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του κ. Μουμπάρακ στο εξωτερικό. Και πρόσθεσε, "εάν χρειαστεί, θα το πράξουν". Η Ελβετία αποφάσισε να παγώσει "με άμεση ισχύ» τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσε να έχει ο Μουμπάρακ και το περιβάλλον του στην Ελβετική Συνομοσπονδία. Η Βρετανία ζήτησε μια «συντονισμένη διεθνή δράση».
Την Κυριακή, χιλιάδες άνθρωποι είχαν επιστρέψει στη Πλατεία Tahrir στο Κάιρο, το επίκεντρο της εξέγερσης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ, για να απαιτήσουν από τον στρατό την τήρηση των υποσχέσεων του, συμπεριλαμβανομένης της διάλυσης του Κοινοβουλίου. "Αν ο στρατός δεν πληρεί τις απαιτήσεις μας, η εξέγερση μας και οι συγκεκριμένες διαδηλώσεις θα ξαναρχίσουν εντονότερα », προειδοποίησε ο Safwat Hegazi, ένας από τους ηγέτες της διαμαρτυρίας.
LEMONDE.FR | 13.02.11 

4 σχόλια:

  1. Τα νεα σημεια των καιρων.Ο στρατος
    κλινει την Βουλη και αναστελει τις
    "ελευθεριες"(?)ενος λαου για αγνωστο διαστημα και ο ιδιος λαος
    ...πανηγυριζει για αυτο!!!!!!!!
    Αυτο θα συμβει και αλλου στο μελλον
    και απλως θα υπαρχει και ο εκαστοτε
    αποδιοπομπεος τραγος που θα πεφτει στο γκρεμο μαζι με τα ανομηματα του λαου του η μερους αυτου.Καλοβαλμενο σχεδιο,παντα με την λαικη συγκαταθεση!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να δούμε πότε θα πανηγυρίσουμε για τον δικό μας στρατό που θα διώξει τους δοσίλογους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 8:08 π.μ.

    Ο λαός αυτός δεν έκανε "σαματά" για τις ελευθερίες του;

    @ 9:40 π.μ.

    Έχουμε στρατό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσο οι εβραίοι κοιμούνται ήσυχοι και δεν ξανανοίξουν τα σύνορα με τη Γάζα για τρόφιμα, φάρμακα, άλλου είδους πρώτες ανάγκες και όπλα, πολλά όπλα να ξετινάξουν τον ναζιστικό ζυγό από τον σβέρκο τους, τίποτα δεν άλλαξε στην Αίγυπτο.
    Μην εξαπατάσθε!


    Σαμουήλ Κ. Γιακουμέλ
    Νάε Σμύρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.