8/2/11

Γερμανικές «μίζες» και για την αγορά υποβρυχίων από την Ελλάδα;

Το έγκριτο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» κάνει αναφορά για ύποπτες πληρωμές ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ που ερευνά η γερμανική δικαιοσύνη και αφορούν την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων αλλά και τον εξοπλισμό παλαιότερων.Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η εισαγγελία του Μονάχου ερευνά ύποπτες διαδρομές χρηματικών ποσών ύψους 55 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν από την εταιρία HDW, που ανήκει στον όμιλο ThyssenKrupp, για την αγορά από τα ελληνικό δημόσιο τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 και το τελικό ποσό της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,6 δις. ευρώ.

Οι ανακριτές πραγματοποιούν έρευνες σε στελέχη της FerrostaalAG στο Έσσεν, εταιρία που προωθούσε τα προϊόντα της HDW. Σύμφωνα με το δημοσίευμα εμπέκονται πάνω από 50 άτομα μεταξύ των οποίων και τρία πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ferrostaal. Τα υποβρύχια κατασκευάστηκαν στο Κίελο.
Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ 2000- 2002 γεγονός που εμπλέκει τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Άκη Τσοχατζόπουλο. Έχει ήδη ενημερωθεί και ασχολείται με την υπόθεση η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών σε συνεργασία με την Εισαγγελία του Μονάχου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η κατάθεση στην εισαγγελία του Μονάχου του μάνατζερ Γ.Φ.Χάουν, ο οποίος μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2003 ήταν ο δεύτερος τη τάξει στην HDW με μεγάλη επιρροή στο χώρο της γερμανικής εξοπλιστικής βιομηχανίας.

O κ. Χάουν ανήκε στην «ομάδα Α» (όπως ονομάζονταν οι ομάδες προώθησης συμφωνιών στη Ferrostaal), όπως και ο μεσάζοντας όπλων φον Πούκλερ, ο «Άγκο», παιδικός φίλος του, και ένας Έλληνας αρχιτέκτονας που, κατά τον Χάουν, τους σύστησε ο τότε υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.

Δήλωση Τσοχατζόπουλου
«Ψευδές και συκοφαντικό» χαρακτηρίζει ο τέως υπουργός Άμυνας κ. Ακης Τσοχατζόπουλος το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL και ειδικότερα απόσπασμα σύμφωνα με το οποίο σύστησε συνεργάτη του σε συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία. «Ουδέποτε συνέστησα οιονδήποτε συνεργάτη μου στην εν λόγω εταιρεία, ούτε είχα οιαδήποτε σχέση με συνεργάτες της» τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Ο τέως υπουργός τονίζει ότι ζητά από το εν λόγω περιοδικό, την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας «σε σχέση με όσα ανυπόστατα και συκοφαντικά περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα για το πρόσωπό του», διαφορετικά, όπως αναφέρει, «θα αναγκαστεί και πάλι να προσφύγει στη γερμανική δικαιοσύνη όπως και το 2004, όταν το ίδιο περιοδικό επιχείρησε με ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς να με εμπλέξει σε άλλη υπόθεση και τελικά καταδικάστηκε και υποχρεώθηκε σε επίσημη διάψευση».

Σκληρή απάντηση Βενιζέλου για τα "ύποπτα" υποβρύχια

Μία μέρα μετά το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», για την ύποπτη αγορά υποβρυχίων από την Ελλάδα, στο οποίο γίνεται αναφορά στο όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έβλαε μία ανακοίνωση, με την οποία αφήνει εκτεθειμένα όσα πρόσωπα (υπηρεσιακά στελέχη ή πολιτικούς) εμπλέκονται στη διακίνηση παράνομων πληρωμών σχετιζόμενων με τις αρχικές, προ δεκαετίας, συμβάσεις των υποβρυχίων τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού.

«Σε κάθε δε περίπτωση τυχόν ποινικές ευθύνες δεν έχουν παραγραφεί και άρα μπορούν να αναζητηθούν. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΘΑ θα κινήσει κάθε πρόσφορη διαδικασία» επισημαίνεται.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η υπόθεση των παράνομων προμηθειών που φέρεται να πλήρωσε η εταιρεία Ferrostaal προκειμένου να πουλήσει υπερσύγχρονα υποβρύχια στην Ελλάδα ερευνάται εδώ και καιρό από την ελληνική και τη γερμανική Δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ. «Όλα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι προφανές ότι θα ερευνηθούν σε βάθος και το ταχύτερο, όχι μόνο από την ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και από τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας. Εφόσον θεμελιώνονται αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης ή αδικοπραξίας, αυτές θα εγερθούν το ταχύτερο» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι με τον πρόσφατο νόμο 3885/2010, βάσει του οποίου συνήφθη η αναθεωρημένη και ισχύουσα πλέον σύμβαση για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού με την εταιρεία Abu Dhabi Mar:

- Πρώτον, αποκλείστηκε ρητά η περαιτέρω συμμετοχή της εταιρείας Ferrostaal λόγω των υπό διερεύνηση εκκρεμοτήτων.
- Δεύτερον, καταργήθηκε ο μηχανισμός των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που πιθανότατα λειτούργησε ως δίαυλος αδιαφανών πληρωμών.
- Τρίτον, θεσπίστηκαν αυστηρές ρήτρες διαφάνειας που θα λειτουργούν καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης και επιτρέπουν στο Ελληνικό Δημόσιο να διενεργεί όλους τους αναγκαίους ελέγχους ως προς τις πληρωμές για υπεργολαβίες, τις αμοιβές συμβούλων κ.ο.κ.

Σημειώνεται επιπλέον ότι ο οριστικός φορολογικός έλεγχος που έγινε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εισέλθει ο νέος μέτοχος (όμιλος Abu Dhabi Mar) στα ΕΝΑΕ αφορά μόνον στο νομικό πρόσωπο της Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ και όχι σε άλλες εμπλεκόμενες εταιρείες που έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις (π.χ. έκδοση εικονικών τιμολογίων) ή, πολύ περισσότερο, φυσικά πρόσωπα που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τυχόν καταθέσεις ή άλλα περιουσιακά στοιχεία τους.www.epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.