18/3/11

Προς το LNG Στρέφεται η Μόσχα, με Πιθανή Εγκατάλειψη του Αγωγού South Stream

Επιβεβαιώνονται οι φήμες που θέλουν τη Μόσχα να εξετάζει την ακύρωση του αγωγού South Stream, καθώς ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ιγκόρ Σέτσιν, δήλωσε στην Κόμερσαντ ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση του κόστους του έργου ή στην αντικατάστασή του με προμήθειες LNG προς την Ευρώπη.
Ο South Stream σχεδιάζεται να έχει χωρητικότητα 63 δις κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, μήκος 900χμ και να λειτουργήσει από το 2015. Για τον σκοπό αυτό, η Gazprom και η ρωσική κυβέρνηση βρίσκονται σε επαφές με όλες τις χώρες από τις οποίες θα περάσει ο αγωγός, προκειμένου να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον οι εργασίες κατασκευής.
Ο κ. Σέτσιν όμως, καθώς και ο κ. Πούτιν νωρίτερα, δήλωσε μετά από τη συνάντηση του προέδρου Μεντβέντεφ με τον Ταγίπ Ερντογάν ότι εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις, ώστε να μειωθεί το κόστος του έργου. Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της Μόσχας είναι η υλοποίησή του, αλλά πλέον εμφανίζεται πιο διαλλακτική και μάλλον προτιμά να έχει και ένα σχέδιο Β διαθέσιμο σε περίπτωση αποτυχίας.
«Μια επιλογή που περιλαμβάνει την κατασκευή τερματικού LNG στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση προς τον αγωγό», σημείωσε ο κ. Σέτσιν. Πρόσθεσε ότι το τερματικό θα μπορούσε εναλλακτικά να υλοποιηθεί και στη Βόρεια Ρωσία, κοντά στα κοιτάσματα της χερσονήσου Γιαμάλ.
Αγκάθι στην υλοποίηση του South Stream αποτελεί πλέον η καθυστέρηση της Τουρκίας να δώσει την έγκρισή της για το θαλάσσιο τμήμα που θα περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα. Η σχετική προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου του 2010 έχει πλέον παρέλθει και ο κ. Σέτσιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν κατανοεί τον λόγο για την απροθυμία της Άγκυρας.

4 σχόλια:

  1. Απροθυμία Αγκυρας; Απο τη χθεσινή συνάντηση του Ερτογαν με τον Μεντβεντιεβ αυτό που φάνηκε ήταν οι ολοένα και καλυτέρευση των σχέσεων των δύο χωρών,μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να είπε τη φράση ¨οι Τουρκοι φίλοι μας" καμμιά 15-αριά φορές! Ειπώθηκε πως το υψος των συναλλαγων μεταξυ τους άγγιξε τα 100ΔΙΣ δολλάρια, οι Τούρκοι τύπωσαν αναμνηστικό χαρτόσημο,εδωσαν στους Ρωσους το αναμηνηστικο αντίγραφο της συμφωνίας που υπεγράφη το 1923 μεταξύ Κεμάλ και Μπολσεβίκων, γέλια χαρές ο Λαβρόφ, και είπαν πως ο πυρηνικος σταθμος στο Ακουγιου θα χτιστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε και τι τον νοιάζει τον τζέφρυ; Δεν επηρεάζουν την Μινεζότα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ma oi rossoi den einai autoi pou einai stenotatoi filoi mas??

    Oi rossoi apla mas exoun grapsei sta palia tous ta papoutsia...
    As elpisoume oti i rossotourkiki skillofilia den 8a diarkesei kai poly.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι τουρκοι φοβουνται τους ρωσους περισσοτερο απολους.
    Οποτε τους λαδωνουν εμμεσα καργα.
    Μονο που τους στελνουν οι ρωσοι2000000
    τουριστες καθε χρονο ,οποτε πατσιζουν...δεν τους βλεπω καλα τους τουρκους οτι και να κανουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.