25/3/11

"Μ΄ αίμα έγραψαν το 21..."

 της Ελίνας Γαληνού
Θυμάμαι κάτι ποιηματάκια που λέγαμε στο σχολείο στη γιορτή της 25ης Μαρτίου. Αλήθεια πώς πέρασαν τα χρόνια και βρεθήκαμε στην αντιπέρα όχθη των "ωρίμων", με τους ώμους φορτωμένους ευθύνες.   
Εκεί σ΄αυτήν την όχθη, τα όνειρα σχεδόν απαγορεύονται και οι αφελείς σκέψεις αποθαρρύνονται.  Οι πιό σοβαροί, τις αποκαλούν ¨"παιδιαριώδεις". Κάπου εκεί τοποθετούνται σήμερα και κείνα τα γραφικά ποιηματάκια που καμαρώναμε να τ΄απαγγέλουμε. "Αγωνίστηκαν και χύσαν/ δάκρια και αίματα αγιασμένα/μα δεν λύγισαν, νικήσαν!/ Μ΄αίμα έγραψαν το 21..."
Δεν είμαστε πλέον παιδιά και η πραγματικότητα που βιώνουμε, δεν συγχωρεί τις ονειροπολήσεις. Ούτε πατριωτικές κορώντες πολυσηκώνει το κλίμα. Γιατί θα σου ζητήσουν ευθαρσώς εξηγήσεις για το τι σημαίνει ¨"πατριώτης", για ποιά πατρίδα και ποιό έθνος τάχα αγωνίστηκε κείνο το ιερό σου 21. Και μόλις αρχίσουν εκείνες οι αντιπαραθέσεις σαν των τηλεοπτικών πάνελ με διερευνήσεις για το "τι είναι ο κάβουρας και τι το ζουμί του", πάει, χάλασε η μαγεία των αναμνήσεων. "Και για ποιές αναμνήσεις μιλάτε εσείς, αφού δεν το ζήσατε το 21, παρά μόνο επαναλαμβάνετε αυτά που σας είπαν στο σχολειό; " θα σε ξαναρωτήσουν. Και συ, αν το λέει η καρδιά σου, θα αγανακτήσεις ώσπου να βαρεθείς να ακούς τις ίδιες και τις ίδιες αμφισβητήσεις για το τι σημαίνει "πατρίδα, πατριωτισμός, έθνος" κλπ. Μονάχα, αν τύχει και σου έρθει στο νού αυτό που είχε πεί ο Γιώργος Σεφέρης για τους Ελληνες, ξαναπέστο. "Αυτούς που έζησαν και ζούν σ΄αυτόν εδώ τον τόπο, που είδαν και βλέπουν αυτά τα βουνά και ακρογιάλια τόσες χιλιάδες χρόνια, για Ελληνες τους ξέρω..."
Την Ιστορία σου όμως, για να την καταλάβεις, ίσως να μη φτάνει μόνο το σχολείο. Πρέπει να φτάσεις στην αντιπέρα όχθη, να συγχρωτιστείς με τους "ώριμους" και να αφουγκραστείς και τη δική τους γνώμη. Να περπατήσεις στα δύσκολα μονοπάτια της ζωής για να βιώσεις την ανάγκη να υπερασπιστείς το "έχειν" σου. Και όταν μάθεις ότι μέσα σ΄αυτό το "έχειν" συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο τα υλικά σου αγαθά, αλλά και η γή που πατάς, ο αέρας που αναπνέεις, τα βουνά και τα ακρογιάλια που μας είπε ο ποιητής, τότε ξαναγυρνάς στο παρελθόν και ψάχνεις...Καθένας έχει το δικαίωμα να ψάχνει και αλίμονο, η σκέψη δεν μένει κολημμένη στα σχολικά μαθήματα. Ποιός μπορεί να σταματήσει την έρευνα, την επιστήμη στο να αναζητούν αλήθειες που δεν έμαθες; Κανείς βεβαίως." Αρα, καλώς διερευνάται και επαληθεύεται η Ιστορία μας σε όλες της τις φάσεις, γιατί τίποτα δεν μένει στατικό και όλα είναι υπό αναθεώρηση" θα σου πούν. "Αν αγαπάς την Ιστορία, θα πρέπει να αντέχεις και την αλήθεια....Οι μύθοι είναι γοητευτικοί και γι΄αυτό τους προτιμάνε στα μαθητικά χρόνια...."
Παιδαριώδης λοιπόν και η συγκίνησή μας για τον αγώνα του 21; Παιδαριώδης και η αντίληψή μας για την ανδρεία των αγωνιστών μας; Υπερτιμημένες στιγμές της Ιστορίας το Ζάλογγο, το Κούγκι, τα Δερβενάκια;  Παράλειψη αναφοράς ότι και οι Ελληνες ήταν βάρβαροι στη μάχη, όχι μόνο οι Τούρκοι;  Ισως κάποιοι να το έχουν πιστέψει έτσι. Πάνω απ΄όλα όμως, υπάρχει μια αλήθεια ανυπέρβλητη. Αυτή η γή πληρώθηκε από το αίμα των προγόνων μας και το αίμα νερό δεν γίνεται. Τιμή μας και καμάρι μας λοιπόν που με αίμα έγραψαν το 21..

6 σχόλια:

  1. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ!!!

    ΖΗΤΩ ΤΟ 1821!!!

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

    "Γιασεμής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοί έδωσαν το αίμα τους για μας και η γενιά του Πολυτεχνείου πήρε τα Cayenne, τα κότερα και τα εξοχικά στην Αράχωβα και στη Μύκονο με το αίμα των τρισέγγονών μας.

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτός είναι ο στραγηγός Κεφάλας από τό Δυρράχιον Ταυγέτου Αρκαδίας,πάνω στά τείχη της απελευθερωμένης Τριπολιτσάς!
    Έπεσε ηρωικώς στό Μανιάκι!
    Πολεμώντας τούς βαρβάρους ΤουρκοΑιγυπτίους τού Ιμπραήμ(Αβραάμ),πού δέν άφησε δέντρο γιά δέντρο,πέτρα γιά πέτρα...γυναίκα γιά γυναίκα(πήρε καί σκλάβους στήν Αίγυπτο!).
    Αλλά στό γράμμα πού έγραψαν οι κάτοικοι τής απάνου Μεσσηνίας μέ τόν Κολοκοτρώνη,τού λένε:
    "...πέτρα νά μήν αφήσεις...εμείς δέν παραδινόμαστε καί θά πολεμάμε μέχρι τόν έναν."
    ΓΕΝΝΑΙΟΧΥΧΙΑ!ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ!
    ΑΘΑΝΑΤΟΙ!
    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
    ΓΙΑΤΊ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!

    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η πατριαρχική καταδίκη τού Ρήγα

    +Γρηγόριος ελέω Θεού Αρχιεπίσκοπος
    Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης
    καί Οικουμενικός Πατριάρχης

    "Ιερώτατε Μητροπολίτη Σμύρνης,υπέρτιμε καί έξαρχε Ασίας εν αγίω πνεύματι αγαπητέ αδελφέ καί συλειτουργέ τής ημών μετριότητος,κύρ Άνθιμε,χάρις είη τή αρχιερωσύνη σου καί ειρήνη από Θεού!
    Διά τής παρούσης ημετέρας πατριαρχικής επιστολής δηλοποιούμεν τή αρχιερωσύνη σου,ότι συνέπεσεν εις χείρας ημων εν σ ύ ν τ α γ μ α εις μίαν κόλλαν χαρτί ολόκληρον,μεγάλην,εις απλήν φράσιν ρωμαικήν,επιγραφόμενον "νέα πολιτική διοίκησις τών κατοίκων τής Ρούμελης,των μικρών εν τή μεσογείω νήσων καί τής Βλαχομπογδανίας",καί ανεμνήσθημεν τού ποιμαντικού χ ρ έ ο υ ς.Και διά τούτο γράφομεν τή αρχιερωσύνη σου νά επαγρυπνής***,εις όλα τά μέρη τής επαρχίας σου,μέ ακριβείς ερεύνας καί εξετάσεις,όταν εμφανισθή τοιούτον σύνταγμα,ως άνωθεν εις τύπον ή χειρόγραγον,νά συντάξης άπαντα τά διασπειρόμενα,καί νά τά εξαποστέλης εις ημάς εν τάχει,μή επιμένων τά πλείονα,αλλ'αμέσως όσα άν εμπίπτωση κατά μικρόν νά εξαποστέλλης.Καί πρόσεχε.αδελφέ,ίνα μή φανής παρμελών εις τόν τοιαύτην ποιμαντικήν καί άγρυπνόν σου ταύτην αρχιερατικήν επιστασίαν καί εκ τής επαρχίας σου εμφανισθή τοιούτον σύνταγμα διασπειρόμενον καί δέν το φανερώσης πρός ημάς καί εξαποστείλλης τά τοιαύτα,αλλά δι'άλλου τινός ή σταλθή ενταύθα ή ακουσθή,ότι αποδεικνύεις σεαυτόν ανίκανον,και τού ποιμαντικού χρέους ελλειπέστατόν καί αγρήγορον,κάι εκ τούτου υποπίπτεις εις ανυποληψίαν καί ποινήν παρά τού Θεού καί τής εκκλησίας εξ αποφάσεως.Όθεν εντελλόμεθά σοι σφοδρώς νά εγρηγορής όλαις δυνάμεσιν,εν πάσι τοίς μέρεσι τής επαρχίας σου . . . . .νά μήν παρεμπέση τοιούτον συνταγμα εις ανάγνωσιν τώ χριστιανικώ εμπιστευθέντι σοι λαώ,όπερ νά μην εμφανιστεί πρώτον τή αρχιερωσήνη σου,ότι πλήρες υπάρχει σαθρότητος εκ τών θολερών αυτού εννοιών,τού δόγματος τής ορθοδόξου ημων πίστεως εναντιούμενον..........
    1798,Δεκεμβρίου 1η
    +Κωνσταντινουπόλως εν Χριστώ
    αδελφός (Φίλ.Ηλιού,"Η πατριαρχική καταδίκη τού Ρήγα "Τά Ιστορικά"27(1997),σ.299-300.

    ***σχόλιον
    (1798,τότε δέν τόν πίεζε κανείς,γιά νά καταδικάσει τό φλογερό "Πνεύμα"τής ελευθερίας τών Ελλήνων!Πώς αντέχουμε όλη τήν Υποκρισίαν ωρισμένων, όταν τραγουδάμε τόν "Θούριον"τού Ρήγα;!)

    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρονια μας πολλα και καλο κουραγιο σε ολους μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://www.agiasofia.com/epanastasis/epanastasis1.php

    Γεμίστε τό Διαδίκτυο μέ σελίδες ελληνικής ιστορίας, ιδιαιτέρως αυτή πού πονάει τήν Τουρκία καί τούς ντόπιους συνεργάτες της.



    fstav
    www.agiasofia.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.