24/3/11

Στον εισαγγελέα οι 37 για την αγορά των υποβρυχίων

Από τους εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι 37 μη πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην αγορά των γερμανικών υποβρυχίων επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, για τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις, πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό και ιδιώτες, αφορούν σε απιστία, δωροδοκία, καθώς και ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος σε βάρος του δημόσιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης είχαν περάσει την πόρτα του εισαγγελέα οι 32 από τους 37 που έχουν κληθεί, οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν για την ογκωδέστατη δικογραφία και να δώσουν εξηγήσεις στις 28 Απριλίου. Στην συνέχεια αναμένεται να κληθούν και νέα πρόσωπα που προκύπτει να είχαν ποινικά ερευνητέο ρόλο το επίμαχο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, τα 37 πρόσωπα είναι αυτά που έχουν εμπλακεί στην απόφαση για την απευθείας ανάθεση κατασκευής των 4 υποβρυχίων το 1998, στην υπογραφή της σύμβασης του 2000 και τα αντισταθμιστικά οφέλη του 2002, δηλαδή κατά την περίοδο υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννου Παπαντωνίου.

Η εμπλοκή τους στην υπόθεση εμφανίζεται να αρχίζει από το 1998 -όταν αποφασίστηκε η προμήθεια των υποβρυχίων με απευθείας ανάθεση στις γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal και τα ναυπηγεία Σκαραμάγκα- έως και το 2002 που έγιναν τροποποιήσεις των αρχικών συμβάσεων για αντισταθμιστικά οφέλη και άλλα.

Με βάση τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται να προκύπτει ζημιά σε βάρος του δημοσίου πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αν συνυπολογιστεί και η απώλεια από τη μη εκτέλεση των συμβάσεων για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εισαγγελία (από τις γερμανικές δικαστικές αρχές) προκύπτει ποσό 55 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με καταθέσεις Γερμανών, διατέθηκε σε «ωφέλιμες πληρωμές».

Ποινικές ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση των υποβρυχίων θα διερευνήσει η βουλή

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών απέστειλε την Τετάρτη στον Άρειο Πάγο το σκέλος της δικογραφίας που αφορά την εμπλοκή του Άκη Τσοχατζόπουλου στην υπόθεση των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 που προμηθεύθηκε το Δημόσιο για το Πολεμικό Ναυτικό. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες αναμένεται να ορίσει αντιεισαγγελέα που θα εξετάσει τον φάκελο και θα τον διαβιβάσει στη βουλή τις επόμενες μέρες.

Η δικογραφία θα αποσταλεί προκειμένου να διερευνήσει η βουλή το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών στην υπόθεση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, επί θητειών του οποίου ελήφθη η απόφαση για την εν λόγω προμήθεια πολεμικού υλικού και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων της εισαγγελικής έρευνας και κυρίως το ογκώδες υλικό που συνέλεξε μετά από πολύμηνους εξονυχιστικούς ελέγχους του το ΣΔΟΕ, οι εισαγγελείς του Οικονομικού Εγκλήματος και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου έκριναν ότι η δικογραφία θα πρέπει να σταλεί στην Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να εξεταστούν τα δεδομένα και να κριθεί αν θα πρέπει να ελεγχθεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Το έργο της κατασκευής των υποβρυχίων, ανέλαβαν οι γερμανικές εταιρίες HDW και Ferrostaal και τα Ελληνικά Ναυπηγεία, με απόφαση για απευθείας ανάθεση που ελήφθη το 1998 και σύμβαση που υπογράφηκε το 2000.

Η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών σε αυτή την φάση της διερεύνησης της υπόθεσης έχει επικεντρωθεί στο διάστημα από το 1998 έως το 2002 που υπογράφηκαν συμβάσεις για αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και για το διάστημα μετά το 2002.

Στην υπόθεση πλην των τριών βασικών εταιριών, εμπλέκονται περίπου δέκα ακόμη εταιρίες που έχουν εμπλακεί, είτε ως υπεργολάβοι στο σκέλος των έργων των αντισταθμιστικών ωφελημάτων είτε ως σύμβουλοι.

Μεγάλες πολιτικές διαστάσεις

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές και οι παρεμβάσεις βουλευτών για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Την Τετάρτη με δηλώσεις του στον Realfm 97,8 ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης μίλησε για τις υποθέσεις των υποβρυχίων και της Siemens. "Tα σκάνδαλα είναι δύο. Ένα αυτό που διεπράχθη και το δεύτερο και εξελισσόμενο, η ατιμωρησία, η άρνηση της πολιτικής να βάλει βαθιά το μαχαίρι αλλά και της δικαιοσύνης που απαράδεκτα καθυστερεί" παρατήρησε ο Φώτης Κουβέλης, που χαρακτήρισε απαράδεκτο το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος οδηγεί στην ατιμωρησία. Παράλληλα υποστήριξε ότι η δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα μέσω του ελέγχου των πόθεν έσχες να αναζητήσει πράξεις ευθύνης.

Για την υπόθεση των υπουβρυχίων επέκρινε τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης. "Όλο και περισσότερα σκάνδαλα που ακουμπούν υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οδεύουν προς τη Βουλή η οποία χρησιμοποιείται από τα 2 μεγάλα κόμματα ως πλυντήριο" είπε ο Κωστής Αϊβαλιώτης. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ περίτρανη απόδειξη ότι η βουλή χρησιμοποιείται ως "πλυντήριο σκανδάλων" αποτελεί το γεγονός ότι τα 2 μεγάλα κόμματα δεν υπογράφουν για να γίνει Προανακριτική για τη Siemens και κατέληξε: «Αιδώς αχρείοι…».

Την Τρίτη, η Ελίζα Βόζενμπεργκ έφερε το θέμα στη Βουλή. Η βουλευτής της ΝΔ επικαλείται τις αποκαλύψεις της Realnews, κάνει λόγο για «κουκούλωμα» της υπόθεσης και ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διερεύνηση του σκανδάλου αλλά και ποιες ενέργειες έχουν γίνει για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Ειδικότερα τα ανωτέρω δημοσιεύματα της «Realnews» αποκαλύπτουν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, επικαλούμενα τη σχετική έρευνα της Εισαγγελίας Μονάχου και παραθέτοντας με κάθε λεπτομέρεια τη σκοτεινή διαδρομή των προμηθειών, οι οποίες ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και συνδέονται με τα 1,14 δισεκατομμύρια ευρώ, που κόστισε η αγορά των υποβρυχίων» αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης της η Ελίζα Βόζενμπεργκ και συνεχίζει «επιπρόσθετα ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος ουδέποτε έδωσε πειστική απάντηση ως Υπουργός Εθνικής άμυνας σχετικά με τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού και την απευθείας ανάθεση επί των ημερών του στη γερμανική κοινοπραξία Ferrostaal/HDW για τη ναυπήγηση τριών συν ενός υποβρυχίων».

Επίσης με δηλώσεις του  στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος μίλησε για τις υποθέσεις των υποβρυχίων και της Siemens. «Προμηθευτήκαμε υποβρύχια με την διαδικασία του μυστικού και κατεπείγοντος, που έμειναν στα χαρτιά. Δεν ήταν μόνο ότι γέρνανε αλλά στην πορεία αυτών των ετών το σκάνδαλο αυτό χτίζεται ως πυραμίδα» υπογράμμισε ο Πάνος Καμμένος, που ανέφερε ότι ζητήθηκε το άνοιγμα όλων των λογαριασμών όπου οι ορκωτοί λογιστές βρήκαν σοβαρές διαφορές για τον Α. Τσοχατζόπουλο και τον Θ. Τσουκάτο.http://www.real.gr/

6 σχόλια:

  1. "Ποινικές ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση των υποβρυχίων θα διερευνήσει η βουλή".

    Αυτό να το λεμε πιο συχνά, έτσι να γελάμε και λιγο βρε παιδί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τούτα τα ΤΕΡΑΤΩΔΗ πολιτικά ΑΙΣΧΗ, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να λειτουργούν ως άλλοθι λόγο φότρου εργασίας, ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ του σκανδάλου της Μ.Μ.Λαύρας στη Σκύρο.

    ΟΠΩΣ αυτό!!το ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΠΑΛΙ!!!
    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2010/08/blog-post.html

    Διότι ΜΕΣΑ από στην τοπική αυτοδιοίκηση επιλέγονται κομματικά...

    (Δήμος Σκύρου
    Ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης.)

    ανδρώνονται και προωθούνται, ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ, στα ανώτερα κλιμάκια των διαπλεκόμενων (με κουμπαριά και νομικάκιδες συμβούλους περίθαλψης και προστασίας ΚΑΙ στο χώρο της δικαιοσύνης) και τις ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙΚΕΣ ΔΙΚΛΕΙΔΕΣ της διαφθοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝ ΚΑΙ Σ' ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ,ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΦΥΛΑΚΗ,ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΞΥΜΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανεκδοτο!Ποινικες ευθυνες πολιτικων θα διερευνησει η βουλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Δηλαδή η Βουλή και τα ελληνικά δικαστήρια θα θέσουν θέμα νομιμότητας (και διαφθοράς)για την αγορά των υποβρυχίων τα οπόία οι Γερμανοί λύσσαξαν να μας πουλήσουν και αθώωσαν τον Άκη εις βάρος του Σπίγγελ! Και αυτα τηνώρα που η Γερμανια έχει το βρόχο στο λαιμό μας. Τι είπε ο πρώτος σχολιαστής; Να το γράφουμε συχνά για να έχουμε κα΄τι να γελάμε.
    ΥΓ Ερώτηση: ο κ. Παπαντωνίου για΄τι μένει εκτός κάδρου;
    Ερώτηση: θα αναζητηθούν καιοι Γερμανοί που λάδωσαν (δεύτερο κύμα γέλιου)
    Ερώτηση: Ποιοι άλλοι εκτός Ακη λαδωθηκαν- αφού θεωρείται βέβαιο ότι υπαρχουν μίζες- και τι ευθύνες έχουν αυτοί που τα παρέλαβαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και η καταδικη τους θα γινει την Πρωταπριλια......
    Α στο καλο ευθυμησαμε παλι.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.