4/3/11

Ο πόλεμος του Σενέρ Λεβέντ

Αυτές τις ημέρες το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο στην Κύπρο είναι ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ. Την περασμένη Παρασκευή στην είσοδο των γραφείων της εφημερίδας του ρίχθηκαν προειδοποιητικά δύο πυροβολισμοί και θυροκολλήθηκε ένα απειλητικό σημείωμα εναντίον της ζωής του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου.
Τα γραφεία της «Αφρίκα» βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας απέναντι από τη Βουλή της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ) και πολύ κοντά στην πρεσβεία της Τουρκίας. Πού αποδίδετε τη ρίψη πυροβολισμών και τις απειλές εναντίον σας;

Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός που έκανε την επίθεση είναι άνθρωπος αυτού που μου τηλεφώνησε τη Δευτέρα, γιατί άλλος δεν μπορεί να γνωρίζει για το φάκελο με τις λευκές σελίδες που πήρα την περασμένη Πέμπτη μια μέρα πριν από τους πυροβολισμούς της Παρασκευής.

Τα κίνητρα σαφώς πρέπει να είναι πολιτικά. Ποιος ή ποιοι είναι από πίσω, κατά τη γνώμη σας;
Είναι το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία, το ΑΚΡ. Το ΑΚΡ δεν είναι σήμερα το κόμμα που ήταν, όταν ανήλθε για πρώτη φορά στην εξουσία στην Τουρκία. Το ΑΚΡ έχει αλλάξει πολύ και σήμερα πλησιάζει στη γραμμή και την πολιτική του Ραούφ Ντεκτάς. Το γεγονός ότι εγώ από την εποχή του Ντενκτάς καταφερόμουν εναντίον του και εναντίον του τουρκικού στρατού δεν έχει σήμερα καμία σημασία, διότι τώρα η παρούσα ηγεσία του ΑΚΡ είναι πολύ κοντά με το στρατό. Έχουν φέρει το στρατό στα μέτρα τους.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όταν προ δεκαημέρου πήγε στην Άγκυρα και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν υπό μορφή καταγγελίας είπε στον Ερντογάν ότι εμείς, δηλαδή η πολιτική κίνηση Γιασεμί είχε γράψει το πανό στο συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου με το σύνθημα προς την Τουρκία, «Ήλθατε να μας σώσετε; Τότε άι σιχτίρ». Εμείς δεν κρυφτήκαμε ότι το σύνθημα αυτό ήταν δικό μας. Εγώ ο ίδιος το είχα δηλώσει στην τουρκική τηλεόραση. Όμως, αντιλαμβάνεστε ότι είναι άλλο πράγμα ο ίδιος ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να μας καταγγέλλει στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ως προβοκάτορες. Είναι σαφές ότι η στάση αυτή του Ταλάτ συνιστά προδοσία εις βάρος μας. Ο στόχος τους είναι να καταπνίξουν αυτούς που φωνάζουν, δηλαδή την «Αφρίκα» και το Γιασεμί, εναντίον της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.

Αποκλείεται η επίθεση και οι απειλές εναντίον σας να ήταν για να τρομοκρατηθούν οι Τουρκοκύπριοι, ώστε το συλλαλητήριο να μην είχε τη μαζικότητα του προηγούμενου της 28ης Ιανουαρίου;
Αυτό είναι μια από τις αιτίες. Δεν είναι τυχαίο που η επίθεση και οι απειλές εναντίον μου έγιναν σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Η άλλη αιτία είναι ότι στην Άγκυρα είδαν ότι οι κινητοποιήσεις συνένωσαν πολλές και διαφορετικές ομάδες και δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων και προσπάθησαν να δώσουν μια άλλη επικάλυψη, βάζοντας μέσα το στοιχείο της μαφίας. Ο Ογιούζ Φελέκ, ο οποίος μού τηλεφώνησε πρόσφατα, είναι αδελφός του Ισμέτ Φελέκ, που, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνά μου, είναι νονός της μαφίας διακίνησης ναρκωτικών και στενός φίλος του αδελφού του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς. Όμως, αυτό είναι ανορθόδοξο, δηλαδή να βάζεις κάποιον να τηλεφωνεί και να σου λέει ανοιχτά ότι εγώ οργάνωσα την απόπειρα εναντίον σου.
 
Αυτά που αποκαλύπτετε στην «Αφρίκα» για τον άνθρωπο που σας έστειλε το απειλητικό μήνυμα και τη σύνδεση με τον αδελφό του αντιπροέδρου της τουρκικής Κυβέρνησης, δεν νομίζετε ότι θα κάνουν πολιτική ζημιά στον Ερντογάν και το κόμμα του ενόψει των βουλευτικών εκλογών του προσεχούς Ιουνίου;

Θα είναι μεγάλο χτύπημα για τον Ερντογάν και το ΑΚΡ, αν ο Τύπος στην Τουρκία δώσει δημοσιότητα στις αποκαλύψεις και καταγγελίες της«Αφρίκα». Νομίζω ότι έτσι, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, αυτή τη φορά το θέμα στον τουρκικό Τύπο δεν θα θαφτεί.

Φοβόσαστε για τη ζωή σας; 
Δεν φοβήθηκα ποτέ.
 
Γιατί κατεβήκαμε στους δρόμους
ΣΤΟ συλλαλητήριο του περασμένου Ιανουαρίου, που οργάνωσε η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα, είδαμε ότι το κύριο αίτημα των Τουρκοκυπρίων είναι η οικονομική πολιτική, που εφαρμόζεται με οδηγίες της Άγκυρας και επίσης το αίτημα των Τουρκοκυπρίων για αυτονομία από την Άγκυρα και διατήρηση της δικής τους ταυτότητας. Δεν είδαμε, όμως, να τίθεται θέμα ενάντια στην τουρκική κατοχή και σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού.

ΟΙ ΗΓΕΤΕΣτων συντεχνιών και των κομμάτων, που είχαν λάβει μέρος στο συλλαλητήριο, έλεγαν ότι τα αιτήματα είναι όντως οικονομικά, ότι οι κινητοποιήσεις δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας, αλλά της κυβέρνησης Ιρσέν Κιουτσούκ. Είμαι σίγουρος ότι η πλειονότητα των Τουρκοκυπρίων αντιλαμβάνεται και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις αυτές όχι με βάση το περιεχόμε- νο, που δίδουν σε αυτές οι ηγεσίες, αλλά διαμαρτύρονται εναντίον της ολοένα και μεγαλύτερης εξάρτησης του βορείου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. Το γεγονός ότι τίθενται ζητήματα για την αυξανόμενη εισροή εποίκων από την Τουρκία, το γεγονός ότι διατυπώθηκαν συνθήματα για αυτοκυβέρνηση, αυτά είναι ζητήματα πολιτικά.

Θεωρείτε ότι οι Τουρκοκύπριοι, που εκφράζονται με αυτό τον τρόπο, βρίσκονται κοντά στην άποψη της ελληνοκυπριακής πλευράς για μια συμβιβαστική και αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού;
Κατά τη γνώμη μου, το κυπριακό πρόβλημα σήμερα δεν είναι διαφορά μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, αλλά διαφορά μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας. Πιστεύω ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν συνειδητοποιήσει πλέον ότι αυτά που ζουν σήμερα είναι η αρχή του τέλους. Από τη στιγμή που οι έποικοι από την Τουρκία πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο και εμείς οι Τουρκοκύπριοι είμαστε 100.000 με 130.000, συνειδητοποιούν πλέον ότι είναι παρά πάνω από ορατός ο κίνδυνος της πλήρους αφομοίωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τους εποίκους. Αυτά που έγραφα πριν από χρόνια εναντίον της τουρκικής κατοχής και των εποίκων σήμερα τα συμμερίζονται και πολλοί Τουρκοκύπριοι.

Το Γιασεμί είναι ανεξάρτητη πολιτική κίνηση;
Ναι, αλλά δεν είμαστε τόσο λίγοι όσο θέλουν να μας παρουσιάζουν. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2009 ως ανεξάρτητος υποψήφιος πήρα περίπου το 3% των ψήφων. Σύμφωνα με μια έρευνα, αυτοί που ψηφίζουν το Γιασεμί είναι άνθρωποι ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» δημοσίευσε σήμερα (προχθές) ένα ρεπορτάζ που λέει ότι σχεδόν το 80% των Τουρκοκυπρίων είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα που είχε το συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου και η αντιπαράθεση με την Τουρκία. Το ίδιο ποσοστό δηλώνει ότι αντιτίθεται στην ανέγερση νέων τεμενών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 03/02/2011

1 σχόλιο:

  1. Για χρόνια ο Σενέρ Λεβέντ αρθρογραφεί κατά της Τουρκικής κατοχής της Κύπρου με παρρησία παρά τις δολοφονικές απόπειρες , διώξεις , απειλές και προπηλακισμούς που έχει δεχθεί .

    Αυγερινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.