18/3/11

Το δράμα της Ιαπωνίας

της Ελίνας Γαληνού
Ενός κακού, μυρία έπονται. Μετά τον πρωτοφανούς εντάσεως σεισμό στην Ιαπωνία, ακολουθεί η έκρηξη στους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ή ανθρωπότητα παγώνει από το φόβο της καθώς ένα νέο θρίλερ διαρροής ραδιενέργειας, αρχίζει ν΄απειλεί τον κόσμο. Αν και το Τσέρνομπιλ είναι χρονικά μακρινό, οι μνήμες είναι ακόμα νωπές λόγω των συνεπειών που προκάλεσε σε βάθος χρόνου. Ο κόσμος ακόμα πληρώνει και η έξαρση του καρκίνου κατά την τελευταία εικοσαετία, πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν είναι τυχαία, ούτε ασύνδετη με τη διαρροή της ραδιενέργειας.

Για την Ιαπωνία όμως, θα είναι η δεύτερη φορά και μάλλον πιό φαρμακερή. Πριν εξήντα έξη χρόνια στις 6 Αυγούστου, ένα σύννεφο σε σχήμα μανιταριού φάνηκε στον ουρανό της Χιροσίμα. Η γκρίζα βροχή άρχισε να κατρακυλά στους δρόμους λιώνοντας την άσφαλτο και καίγοντας ζωντανούς τους τρομαγμένους κατοίκους της. Οσοι έπεσαν στο ποτάμι, γλίτωσαν από τον μαρτυρικό θάνατο, αλλά...το έργο δεν τελείωσε εκεί. Οι γιαπωνέζοι της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι,θα συνέχιζαν να πληρώνουν επί μακρώ το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ο χρόνος θα αποκάλυπτε κάθε τόσο μια νέα πτυχή του δράματος που προκαλούσε σταδιακά η ραδιενέργεια στο κορμί τους....
Τότε γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά για τη μόλυνση του αέρα και του υδροφόρου ορίζοντα από τη ραδιενεργό σκόνη, για τις μεταλλάξεις στα κύτταρα που προκαλούσε η ιοντογόνος ακτινοβολία, για τα ραδιοισότοπα αέρια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα μετά την έκρηξη και δημιουργούν το ραδιενεργό νέφος. Ετσι η ανθρωπότητα έμαθε τι εστί ραδιενέργεια και τι πυρηνική έκρηξη. Το εμπέδωσε ακόμα καλύτερα με το ατύχημα του Τσερνομπίλ. Πολλά πράγματα όμως, όταν μαθαίνονται κατόπιν εορτής, είναι αργά.
Σήμερα, ύστερα από τόσα χρόνια, υποτίθεται ότι οι επιστήμες έχουν κάνει πολλά βήματα στην έρευνα και άρα, οι γνώσεις και οι δυνατότητες πρόληψης δεν συγκρίνονται με την εποχή της Χιροσίμα. Και αυτή την στιγμή που η Ιαπωνία βιώνει το μεγάλο της δράμα, οι επιστήμονες ανά τον κόσμο βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να συγκεντρώσουν όσες παρατηρήσεις είναι δυνατόν, για το πυρηνικό ατύχημα και τις πιθανές του επιπτώσεις. Παρ΄όλα αυτά, όταν η πληροφόρηση δεν είναι επαρκής, οι εκτιμήσεις δυσχεραίνονται λόγω των κενών πληροφορίας. Η ειδησεογραφία που στέλνεται, είναι γενικόλογη και δεν παρέχει τις ειδικές πληροφορίες που χρειάζονται για να αντληθούν διαφωτιστικά συμπεράσματα. Αναφέρουν στοιχεία για την έκρηση που έχουν υποστεί οι τέσσερις αντιδραστήρες, ενώ δεν γνωρίζουμε σε ποιά κατάσταση βρίσκονται οι υπόλοιποι από τους δεκαπέντε και άρα, τι μπορεί ακόμα να επακολουθήσει. Πώς μπορεί να εκτιμηθεί έτσι και το μέγεθος του κινδύνου ή να προβλεφθεί η έκταση διαρροής ραδιενέργειας αν συνεχιστούν οι εκρήξεις; Ισως αυτό να γίνεται προς αποφυγή πολλαπλασιασμού του πανικού. Ομως και η άγνοια γεννά φόβους και ανεξέλεγκτες φημολογίες που μπορεί να χειροτερέψουν τα πράγματα. Η αλήθεια είναι βέβαια σκληρή, αλλά η γνώση της μπορεί να προλάβει πολλά. Οταν όμως μαθευτεί κατόπιν εορτής, ίσως και να μην έχει πια νόημα, γιατί θα έχουν χαθεί πολλές ζωές και η έκταση της καταστροφής, θα είναι πολύ μεγάλη.

13 σχόλια:

  1. με όλο τον σεβασμό, και χωρίς να αγνοώ τα προβλήματα στο Fukushima, η σύγκριση με πυρηνικά μανιτάρια ή εκρήξεις είναι λανθασμένη.

    Οι εκρήξεις υδρογόνου, δεν είναι πυρηνικές εκρήξεις. Η έκρηξη στο Τσερνόμπυλ δεν ήταν πυρηνική έκρηξη, και το worst case scenario για το Fukushima δεν περιλαμβάνει ούτε έκρηξη Χιροσίμα ούτε Τσερνόμπυλ. Η έκλυση ραδιενέργειας είναι υπαρκτή, επικίνδυνη, δυσάρεστη, αλλά άλλη τάξη μεγέθους από τις δύο άλλες. Με αυτά που ξέρουμε και ακούμε μέχρι τώρα.

    Η Ιαπωνία θα έχει πάνω από 15.000 νεκρούς. Από το Fukushima, σίγουρα θα έχει νεκρούς. Άμεσους και έμμεσους και δεν είμαι Νοστράδαμος.

    Από το Three Mile Island δεν υπήρξαν άμεσα ή έμμεσα θύματα ("0")αλλά άφθονη προπαγάνδα (τότε αριστρο-ψυχροπολεμική)

    Από το Τσερνόμπυλ υπήρξαν 60 θάνατοι στην 20ετία, πολλή μιζέρια και δυστυχία αθώων και "λένε" για 3.000 ή 4.000 συνολικά θύματα, και 100.000 ή 200.000 ταλαιπωρημένους εκτοπισμένους κλπ. Αλλά και από αυτά τα νούμερα, το μεγάλο ποσοστό είναι παλιές Σοβιετικές υποδομές, ή μετα-Σοβιετικά χάλια, ή διαλέξετε ό,τι προτιμάτε.

    Η άγνοια πράγματι γεννά φόβους, δεν είμαι απολoγητής κανενός Fukushima, η καταστροφή στην Ιαπωνία είναι από το τσουνάμι, η πυρηνική ζημιά επίσης (τους λείπουν πχ κάτι 10αδες μεγαβάτ στο χώρο για να έχουν άντληση νερού, όταν έχουν περικοπές ρεύματος και διαλυμένη υποδομή), αλλά αυτά που βλέπουμε δεν είναι ο πυρηνικός όλεθρος αλλά ο όλεθρος από σεισμό ή τσουνάμι.

    Δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο, αλλά βλέπω πολύ πυρηνικό άγχος, αλλά κανένα άγχος για τα εκατομμύρια που ζουν σε παραθαλάσσιες σεισμογενείς περιοχές, ή τα εκατομμύρια στην Ιαπωνία που έχασαν τα πάντα.

    Δεν καθησυχάζω, αλλά τα στοιχεία που παρέθεσα για το Τσερνόμπυλ είναι αδιαμφισβήτητα και έχω δει και όλες τις χειρότερες φωτό από αρρωστα παιδάκια κλπ.

    15.000+ έναντι χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τραγική ειρωνεία...
    Ενώ η Ιαπωνία το 1945 επέλεξε (συνταγματικά!) να μη αναπτύξει τη πολεμική πυρηνική ενέργεια, πάλι βρίσκεται αντιμέτωπη με το ίδιο πρόβλημα για το μέλλον της, τη ραδιενέργεια, που θα ταλαιπωρήσει τους κατοίκους της για άλλη μια εικοσαετία και βάλε…

    Σχετικά με τη προστασία των πυρηνικών μονάδων από τους σεισμούς, ανακοινώνονται διάφορα θολά και ανεύθυνα κατά τη γνώμη μου, και ενοχοποιείται το «τσουνάμι», -συμπτωματικά είναι και ιαπωνική λέξη-!
    Μα, μήπως δημιουργείται τσουνάμι χωρίς σεισμό;
    Μήπως το Φουκουσίμα δεν είναι κοντά στη θάλασσα, και απαλλάσσεται από τέτοιο κίνδυνο;

    Τελικά όλα βασίζονται στη τύχη, τεχνολογικά και οικονομικά, και συνεπώς κοινωνικά.
    Η ανθρωπότητα επέλεξε να τα παίζει όλα στο καζίνο και μάλλον παίζει τα ζάρια που «δεν τα παίζει ο θεός».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. (παράδειγμα για την Ελλάδα)

    Οι Γιαπωνέζοι, σαν μια πολιτισμένη και κυρίως σαν μια ΟΜΟΙΟΓΕΝΗΣ κοινωνία (με τα ίδια ήθη και έθιμα), δεν κλέβουν και δεν αρπάζουν τα αγαθά του διπλανού τους, όποτε τους βρίσκει συμφορά.

    Του J. Taylor, ειδικός του AR News

    Τα μέσα ενημέρωσης διαπιστώνουν, ότι μέχρι στιγμής δεν σημειώθηκαν ούτε έχουν αναφερθεί περιπτώσεις λεηλασίας και άτακτων συμπεριφορών, σαν επακόλουθα του σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία.Οι κάτοικοι ζαλισμένοι (απ’ τη συμφορά) έχουν επιστρέψει στα κατεστραμμένα σπίτια για να διασώσουν ό,τι μπορούν, αλλά κανείς δεν ανησυχεί για τους κλέφτες. Χιλιάδες άστεγοι, περιμένουν πειθαρχημένα, ήσυχα και ευγενικά, μέχρι να φτάσει η επείγουσα επισιτιστική βοήθεια και το νερό.
    Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη μετά τον σεισμό στην Αϊτή τον περασμένο Ιανουάριο, ή τον τυφώνα Κατρίνα το 2005, η διαφορά δεν μπορούσε να είναι πιο έντονη. Σε αμφότερες τις (άλλες) περιπτώσεις, υπήρξε μια σχεδόν άμεση μετάβαση στην αγριότητα, με αστυνομικούς που συμμετείχαν και αυτοί στις λεηλασίες. Στη Νέα Ορλεάνη.....

    Η συνέχεια εδώ
    http://tsoutsouneros.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνω απολυτα με ολους και κυριως με τον ανωνυμο 1:53μ.μ.

    Απλα ενα προβληματισμο θαθελα να
    εκθεσω:
    Δεν σας φαινεται περιεργο που το τσουναμι σε συνδιασμο με το πυρηνικο ατυχημα γινεται ταυτογχρονα με την αναστατωση στον αραβικο κοσμο και την επερχομενη-αποψη μου- ελληνοτουρκικη και οχι μονο συγκρουση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ηλία μιλάς για τον έλεγχο των κλιματολογικών και γενικότερα φαινομένων τον οποίο χρόνια τώρα λένε ;
    Πιο το όφελος αν δεν έχει να κάνει με άμεσο πλήγμα στην Ιαπωνια ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι σεισμοί είναι προβλέψιμοι , αλλά οι εγωπαθείς κυβερνήσεις ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ, ώσπου να καταρρεύσουν.
    ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ για τις ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ η νεκρόφιλη ιαπωνική μοναρχία!...
    Σύμφωνα με διπλωματικό έγγραφο που αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Wikileaks και δημοσιεύει η Ντέιλι Τέλεγκραφ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είχε προειδοποιήσει την Ιαπωνία το Δεκέμβριο του 2008 ότι οι πυρηνικές της εγκαταστάσεις δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν σεισμικές δονήσεις άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 
    http://www.skai.gr/news/world/article/165185/puriniki-kai-anthropistiki-krisi-stin-iaponia

    Forecasting of Japanese Earthquake was given on 9 March Global Network for the Forecasting of Earthquakes placed the forecast of strong earthquake in the territory of Japan on 9 March.
    The forecast was placed in forecast map of the internet-site of the network and all countries which are included into GNFE as full members received it. The forecast was given accurate within 90% with central point of the region of the expected earthquake on Honshu island. http://seismonet.org/page.html?id_node=130&id_file=129
    Εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι στην Ιαπωνία ΚΑΙ με "υπερθερμασμένα"  ΧΙΟΝΙΑ....

    Δεν είναι αργά να γίνει αντιληπτό ότι η επίθεση των τοκογλύφων στη Μεσόγειο οφείλεται στον ΤΡΟΜΟ τους για την επερχόμενη παγετώδη περίοδο.
    Να που πληθαίνουν οι σοβαρές, ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ προειδοποιήσεις για την επερχόμενη σεισμοηφαιστειακή περίοδο, που χρειάζεται την ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ των Αρχανθρώπων, αντί για τον εγωισμό των συκοφαντών τους:
    CONCLUSIONS
    We have carried out long-term forecasting of the evolution of global seismic, volcanic, tsunami and solar activity. The forecasting was based on identification of cyclicities and other regularities in the distribution of numbers of earthquakes, volcanic eruptions and tsunamis for past periods of time and use of the established regularities in the development patterns for future processes.
    All long-term forecasts for natural disasters have been made for the period between 2010 and 2016.
    http://www.geochange-report.org/index.php?option=com_content&view=article&id=89:possible-forecasts&catid=35:1st-report&Itemid=111

    More massive earthquakes and tsunami to come, says astrophysicist
    15 Mar 11 - "The massive Japan Earthquake and Tsunami were triggered by massive events on the Sun and there are more to come in the next two years," says astrophysicist Piers Corbyn.
    http://www.iceagenow.com/More_massive_earthquakes_and_tsunami_to_come_says_astrophysicist.htm

    "lower solar activity, occurrence of huge volcanic events and lower surface air temperature could be expected in the next decades".
    http://rebel.ig.cas.cz/activities/Rocenka93-4/charv.htm
    I. Charvatova, J. Strestik -
    Geophysical Institute of the Czech Academy of Sciences.

    Deputy Director of the Russian Academy of Sciences’ Institute of Geography Arcady Tishkov:
    Seismic and solar activity cycles may coincide, like they will in 2011 through 2015, when the volcanic and seismic activity cycle will reach its highest value.
    http://english.ruvr.ru/2011/03/12/47299635.html

    Η λύση απλή:
    ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ σε ΑΥΤΑΡΚΗ ημιορεινά χωριά, που δεν πλήττονται από τις πλημμύρες που φέρνουν οι ηφαιστειακοί χειμώνες.
    aftarkia.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. gia se olous apo to sendai iaponias perioxi konta sti foukoushima -gitonikos nomos.minima stelno me voithia filou-endiamesou. skines apokalipsis. se merikes meres leptomeries. mia mono leksi. protofanis i organosi kai i kinitopoiisi gia anakoufisi twn pligentwn apo seismo-tsounami.
    tzimis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Ηλίας
    Ακουσα και άλλους να αναρωτιούνται αυτό. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ένα τραγούδι λέει:
    "Καταιγίδα στό μυαλό μου
    έπεσε όταν σέ είδα."..!
    Κάνουν τούς ανίδεους,κοιτάνε αλλού όταν μιλάνε,ρωτάνε οι πνευματιστές τάχα τών media...καί τώρα τί θά γίνει κύριε καθηγητά!!!

    Τώρα θά κάνουν τήν κρίσι(crisis)
    "ε υ κ α ι ρ ί α"!
    Όλα σέ τιμή τών "αγορών"καί τών αγοριών,τών ομορφόπαιδων χρυσοκανθάρων!Σόκ καί δέος!
    Άντε πάμε γιά ύπνο,θά φωνάζει καί ο ΔΝΤούλης άμα είμαστε κουρασμένοι καί δέν αποδώσουμε στήν δουλεία...μας!
    ΣΑΡΚΑΣΤΉΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χριστινα :Τζαρτζαριζοντουσαν οι ρωσοι με τους ιαπωνες για τις κουριλες νησους και τα πετρελαια; ή κανω λαθος;
    Ελινα:E,ενταξει δεν ειμαι μονος...:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κωλώνουν τά παλικάρια ορέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Ηλία
    Βεβαίως. Το καθαρό μυαλό είναι η ελευθερία που μας έμεινε. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οχι ηλία δεν κάνεις λάθος αλλά έαν ισχύει κάτι τέτοιο τότε ο εφιάλτης απλά ξεκίνησε ,διότι με αυτή τη λογική η ίδια αντιμετώπιση μπορεί να υπάρξει σε όλα τα θέματα συγκρούσεων ...
    Πάντως δεν είσαι ο μόνος ο οποίος το σκέφτεται ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.