6/3/11

Μεθοδεύουν τουρκοϊσραηλινή στρατηγική επανάζευξη

Του Α. ΛΥΚΑΥΓΗ
Ένας διορισμός με ιδιαίτερη σημασία κι ανάλογο μήνυμα
ΣΧΕΔΟΝ απαρατήρητος πέρασε ο διορισμός από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του πολύπειρου αμερικανού διπλωμάτη Μαρκ Γκρόσμαν ως αντικαταστάτη του αποβιώσαντος απεσταλμένου της Ουάσινγκτον για τα κρίσιμα ζητήματα της Εγγύς και Μέσης Ανατολής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Για την Ελλάδα όμως και την Κύπρο έχει όλως ιδιαίτερη σημασία. Καθώς ο (εβραϊκής καταγωγής) Μαρκ Γκρόσμαν, πέραν των άλλων: α) Υπήρξε ο θεωρητικός της αναγκαίας στρατηγικής ζεύξεως Τουρκίας - Ισραήλ, ως αιχμής του Ατλαντικού δόρατος στην περιοχή. β) Για πολλά χρόνια χρημάτισε «επί συμβολαίω» προαγωγός των τουρκικών συμφερόντων στις ΗΠΑ και γενικότερα των επιδιώξεων της Άγκυρας στα βασικότερα κέντρα αποφάσεων. Να σημειωθεί δε ότι πρόκειται περί δεινού τουρκολόγου, με ειδικότητα τόσο σε θέματα οθωμανικής διπλωματίας όσο και σε ζητήματα νεοτουρκικής στρατηγικής.

Η επάνοδός του λοιπόν στο προσκήνιο –και πέραν των ειδικών καθηκόντων του σε ό,τι αφορά το Αφγανικό και την κατάσταση στο Πακιστάν– θα έχει τις συνέπειές της σε ζητήματα που άπτονται των δικών μας ιδιαίτερων ενδιαφερόντων. Ειδικότερα μάλιστα σήμερα. Καθώς βρίσκονται υπό διαμόρφωση νέες και προδήλως κρίσιμες περιφερειακές ισορροπίες. Και καθώς δημιουργούνται νέες δυναμικές σε ό,τι αφορά τις διακρατικές σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιοχή που πέρα από το γεγονός ότι αποτελούσε (και αποτελεί) ενεργειακό δίαυλο, σήμερα τείνει να αποβεί και ζώνη αντλήσεως τεραστίων αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Ελάχιστα είναι τα ενδεχόμενα ο αμερικανός διπλωμάτης να έχει διαφοροποιήσει πεποιθήσεις όσον αφορά την αμερικανική πολιτική σ' αυτήν την κρίσιμη γεωγραφία. Και για τους αμνήμονες ή τους αγνοούντες, βασική του κι εκπεφρασμένη πεποίθηση είναι ακριβώς ότι:

 Η κατοχύρωση και η διεύρυνση των αμερικανικών συμφερόντων και γενικότερα η αποτελεσματική προαγωγή των στρατηγικών της Ουάσινγκτον στη Μέση κι Εγγύς Ανατολή, περνά μονοδρομικώς μέσα από την τουρκοϊσραηλινή στρατηγική ζεύξη. Για την οποία κι ενεργά κυριολεκτικώς «έδωσε τα ρέστα του» από το θεσμικό πόστο του υφυπουργού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εάν οι πληροφορίες που συνοδεύουν τον νέο διορισμό του ευσταθούν –ότι δηλαδή με οδηγίες του Λευκού Οίκου θ' αναλώσει τις διπλωματικές του δυνάμεις για ολική επαναφορά της τουρκοϊσραηλινής προσεγγίσεως και συνεργασίας– τότε η Λευκωσία (και από κοντά η Αθήνα) πρέπει όχι μεν ν' ανησυχήσουν, αλλά τουλάχιστον να προβληματισθούν. Και να ενεργήσουν αναλόγως. Θωρακίζοντας τα νέα τους ανοίγματα. Όχι μεν αποποιούμενες τη συνεργασία με το Ισραήλ –ασφαλώς όχι– αλλά προμελετώντας κάθε βήμα και αποφεύγοντας ενέργειες οι οποίες είναι δυνατόν να προκαλέσουν απευκταίες αντιπαραθέσεις με παραδοσιακούς φίλους.

Χονδρικά μιλώντας, θα ήτο άσοφον ν' ανακαλύψωμεν αίφνης εαυτούς επί κενού, με την Άγκυρα και το Τελ Αβίβ να επανεναγκαλίζονται. Ή τουλάχιστον ν' αποκαθιστούν συντηρητικές σχέσεις με στρατηγική προοπτική. Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι επιλογές χωρών όπως το Ισραήλ –που αποτελούν περιφερειακές δυνάμεις– προσδιορίζονται με κριτήρια ισχύος. Χωρίς καθόλου συναισθηματισμούς και συνήθεις λογικές.

Λογική των στρατηγικών επιλογών είναι μόνο το συμφέρον. Όπως είπε κάποτε και ο Ντε Γκολ, εντρυφώντας στον Θουκυδίδη: «Οι χώρες δεν έχουν φίλους, έχουν μόνο συμφέροντα».

Και στην προκειμένη περίπτωση: Σήμερα μεν η ελληνοϊσραηλινή σύγκλιση αποτελεί απόρροια κάποιων ευοίωνων γεγονότων και αναστροφών. Ο άνεμος όμως αύριο μπορεί ν' αλλάξει κατεύθυνση.
Όταν μάλιστα εκείνοι που μπορούν να συνδράμουν σ' αυτό, ενεργούν ήδη αναλόγως...
http://www.paron.gr

25 σχόλια:

  1. Πολυ ευστοχο και αναλυτικωτατο το αρθρο του κ. Λυκαυγη.
    Και λιγα λεει δηλαδη.

    Οτι δηλαδη ελεγαν και σχολιαζαν προ καιρου οι Τζίμης, ΑΠΕΛΛΗΣ και ο υποφαινομενος και φυσικα μερικοι αλλοι που δεν τρωνε βρωμη, οταν ολοι οι υπολοιποι προβοκατορες και ανεγκεφαλοι βρισκοντο σε εναν ηδονικο οργασμο για την επιτελους "συμμαχια" και "συνεργασια" με τους εβραιους.
    Ο εβραιος Γκροσμαν ειναι εκεινος που ειδοποιησε τους εγκληματιες κακοποιους της ΜΙΤ διακινουντες ναρκωτικα και ανταλλακτικα ατομικων οπλων μεσα στην Τουρκια αλλα και στην ερυτερη περιοχη κατοπιν υποδειξεως των υπολοιπων αξιωματουχων εβραιων της τοτε κυβερνησης Μπους (ειδικοτερα καποιου εβραιου Λουϊς Λιμπυ απ το γραφειο του αντιπροεδρου Τσενι-αλλος αρχιπροδοτης αυτος) οτι η εταιρεια Brewster Jennings & Associates ηταν βιτρινα του κλιμακιου της CIA για την προληψη διαδωσης ατομικων.
    Ο Γκροσμαν ο οποιος αποκαλυψε στους Τουρκους τον ρολο της πρακτορος Βαλερι Πλεϊμ-Γουϊλσον επρεπε βασει των ισχυοντων αμερικανικων νομων να δικαστει, καταδικαστει και φυλακιστει για προδοσια γιατι με την πραξη του εθεσε την ασφαλεια της ζωης των πρακτορων της CIA σε αμμεσο κινδυνο. Βεβαια οταν ειναι για την εβραιογιαφκα τιποτα δεν σταματα τους οβριους.

    Στην Εβραιοκρατουμενη Αμερικη ομως, (για τους ακομα αμφιβαλλοντες)
    οι τυποι σαν κι αυτον αντι να τιμωρουνται και να φυλακιζονται προβιβαζονται και προωθουνται στα υψηλωτερα δημοσια αξιωματα.

    Σαματις η Ελλαδιτσα μας παει πισω με τους εβραιους;
    Τι λες ρε Καστανιδη;



    Όμαδεον
    Λωριδα της Γαζας
    σκλαβωμενη απο εβραιους
    γενοκτονους εθνοκτονους
    Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχθες οι ισραηλινοι βομβαρδισαν την Γαζα.
    Μαλλον οι τουρκοι εδειξαν καλη διαγωγη...τσιμουδια!..οποτε θα τους κανουν παρεα τωρα....χαχαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναμενόμενο αυτό...
    Το αίμα είναι ίδιο και νερό δεν γίνεται!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Me auto to pleuro na koimaste. An nomizaite oti I tourkia kai to Israil tha ksanaginoune Pragmatikoi Filoi. Tha katsi I tourkia na xalasei to Image kai tis Business gia 5 ekatomuria Israilinous me ton Araviko kai Mousoulmaniko Kosmo?
    Keep Dreaming
    X
    Perastika Tzimako Apeli kai ta ypoloipa plasmata tis Adelfotitas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 7 Μαρτίου 2011 11:22 π.μ.


    Σε πιστεύουμε ρε κοπελιά (Φαίη) αλλά γράφτα μας στα Ελληνικά!
    Εμείς δεν παρεξηγούμε τους εβραίους προβοκάτορες που θέλουν το καλό της Ελλάδας!
    Απλώς σας ξεμπροστιάζουμε για να είστε και δικαιούχοι των "βραβείων" που θα απονεμηθούν οπωσδήποτε αργότερα!


    ΚΩΣΤΑΣ ΕΛΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η μόνη περίπτωση όπου ασθενείς λένε "Perastika" στους ...γιατρούς τους, διότι δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης, είναι οι νοσηλευόμενοι σε ψυχιατρείο.
    Στην περίπτωση εδώ, η ασθενής είναι ή (φιλο)τουρκάκι ή (φιλο)αλβανάκι, γι΄αυτό και γράφει στο αλφάβητο αυτών των γλωσσών...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είσαστε πολύ βαθειά νυχτωμένοι η καλύτερα σε βαθειά μεσάνυχτα.
    Ακόμη και μετά από τόσα γεγονότα δεν έχετε καταλάβει έστω και λίγο τι γίνεται γύρο σας.
    Η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ θα συνεχιστεί αμείωτη, εδώ και καιρό έχει ανάγκη η μία την άλλη.
    Δημάρατος…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ομαντεοναρα,

    >>Πολυ ευστοχο και αναλυτικωτατο το αρθρο του κ. Λυκαυγη.
    Και λιγα λεει δηλαδη.<<

    πολυ σωστα !

    "... η αξία μιας συμμαχίας για ένα της μέλος καθορίζεται από το ειδικό βάρος του τελευταίου μέσα στο σύνολο της συμμαχίας. Πιο λιανά: οι σύμμαχοι αξίζουν για σένα τόσο, όσο αξίζεις εσύ γι’ αυτούς. ..."
    (Π. Κονδυλης 1997, "Γεωπολιτικές και στρατηγικές παράμετροι ενός ελληνοτουρκικού πολέμου", http://kondylis.wordpress.com/2008/11/24/geopolitikes/)

    >>Οτι δηλαδη ελεγαν και σχολιαζαν προ καιρου οι Τζίμης, ΑΠΕΛΛΗΣ και ο υποφαινομενος και φυσικα μερικοι αλλοι που δεν τρωνε βρωμη,<<

    Τι ακριβως ελεγαν,

    >>οταν ολοι οι υπολοιποι προβοκατορες και ανεγκεφαλοι βρισκοντο σε εναν ηδονικο οργασμο για την επιτελους "συμμαχια" και "συνεργασια" με τους εβραιους...
    7 Μαρτίου 2011 1:11 π.μ.<<

    και ποιος ειναι ο προβοκατορας θαρρεις ;

    Κατα τα αλλα, κοιτα καλυτερα τα χαλια σου πριν γελοιοποιηθεις ξανα !

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημάρατε,

    "Τον αράπη κι αν τον πλένεις ...."

    Μερικοί δεν μπορούν να ξεκολλήσουν. Δεν θέλουν ν' αλλάξει τίποτε. Προτιμούν την Ελλάδα ξεκομμένη, χωρίς συνεργασίες, να μένει πάντα πίσω, έως ότου σβήσει από τον χάρτη και την Ιστορία.

    Τι να κάνουμε; Ας τους στον πόνο τους. Η προσπάθεια έγινε και θα συνεχισθεί. Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα, ούτε και την πολυτέλεια επιλογής. Η Κύπρος έδειξε τον δρόμο και καλά κάνουμε και τον ακολουθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μηπως μπορεις να μας πληροφορησεις φιλε Ομαδεον πως μπορουμε να αποκτησουμε το πιστοποιητικο Ελληνοφροσυνης που κατεχεις εσυ αποκλειστικα;.Τι χρειαζεται να κανουμε οσοι εχουμε 'εκτεθει' στα ματια σου για να αποβαλλουμε την ρετσινια του προβοκατορα,πρακτορα,ανεγκεφαλου η σεξουαλικα υποταγμενου στην σιωνιστικη ηδονη;.Μαλλον φαινεται οτι καποιες αποψεις που δεν αρεσουν στον τυφλο φανατισμο σου πρεπει να τις αναθεωρησουμε και ισως πριν γραψουμε την γνωμη μας θα πρεπει να την υποβαλλουμε προς εγκριση στην εξοχωτητα σου.Ομως δεν σε παρεξηγω αφου φαινεται οτι ουτε αυτα που γραφεις εσυ δεν διαβαζεις,ποσο μαλλον αυτα που γραφουν οι αλλοι.Αλλωστε η υπογραφη σου αναφερεται σε Παλαιστινιο και οχι Ελληνα.Μπορεις λοιπον να γραφεις οτι θελεις σε Παλαιστινιακο ιστολογιο οπως και οι συριζαιοι γραφουν στο Ιντιμεντια,αλλωστε της ιδιας νοοτροπιας εισαι,οποιος δεν συμφωνει τον ριχνουμε στην πυρα.Απλο και λιτο μαθημα δημοκρατικης ευαισθησιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι γίνεται η ομήγυρις;
    Κάπου είδα το όνομα μου!

    Καλή Σαρακοστή!!

    (στους Χριστιανούς Ορθόδοξους)΄



    Οι Εβραίοι κάνουν τη δουλειά τους, εμείς να δω τι θα κάνουμε!!
    Την μια περιμέναμε από τους Ενετούς. Μας πρόδωσαν εξάκις!
    Έπειτα περιμέναμε από τους Ρώσους. Μας πούλησαν και αυτοί δις!
    Κατόπιν περιμέναμε από τους Γάλλους. Μας εγκατέλειψαν και αυτοί!
    Ξεσηκωθήκαμε μόνοι μας το 1821 και τα καταφέραμε!
    Μετά, αρχίσαμε πάλι να περιμένουμε από τους Αγγλοαμερικάνους. Μας απάτησαν πολλάκις!
    Τώρα, τελευταία, κάποιοι μας λένε να περιμένουμε από το Ισραήλ και ούτω καθεξής ο ευνουχισμός της χώρας, αφού κάποιοι την θεωρούν εκ προοιμίου ανίσχυρη και αδύναμη και άρα χρήζει προστασίας!!
    Η στάση μας, η συνολική στάση μας-πέρα από το Ισραήλ-είναι λάθος και στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Η στάση μας δείχνει κράτος άβουλο και φοβικό που αποφεύγει ακόμη και την υπεράσπιση των δικαίων του.
    Πρέπει να σταθούμε κυρίως στις δικές μας Δυνάμεις και μόνο. Από εκεί και πέρα οι όποιες ρευστές και πρόσκαιρες συμμαχίες ελέγχονται και αξιολογούνται καταλλήλως.
    ΟΜΩΣ ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!!
    Αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτιστο καθήκον όποιας πατριωτικής κυβέρνησης του μέλλοντος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν χρειαζεται χαρτι πανεπιστημίου να καταλάβει κανείς πως ό,τι και να γίνει, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν. Όλα τα άλλα είναι για να χαίρονται οι γνωστοί ιμάμπαϊλντήδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Agapite Tzislamako. Pistopoitiko Ellinofrosinis to pires apo ton Hakan i ton Davoutoglu? Osos an thes na des to kopelimou opte theleis. Mono pou den einai Sounet gia tin xarisou tsislamako mou. Episis min ksexnas oti kai o efialtis milouse kai egrafe Ellinika. Kai o Alvavano milaei kai grafei alla den einai Ellinas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΠΕΛΛΗ!!!!!!!!
    Αμα δεν παιξω μεσος στην ομαδα βλεπω οτι δεν γινεται παιγχνιδι.



    "ΝΑΙΑΣ"
    Γιατι θορυβηθηκες τοσο; Στην ερωτηση σου, σου απαντω:
    Ειναι θεμα αιματος.
    DNA που λενε και στη διαλεκτο τους οι Ζουλου. Αληθεια ρε παιδια μιας και μιλαμε για "ζουλου" πουναι κεινος ο Ποκοπικος;
    Τον θυμαστε;

    Και μιλωντας για Ποκοπικον!!!!!!!!
    Ριχτε του κατραπακια οπου κι αν τον δειτε!
    Συνεχισε να ξευτιλιζεσαι πολυχρωμε και πολυωνυμε σαγιαν!!!!!
    Σωστα;

    Ερωτοκριτος ή και Ερωτυλος!




    Όμαδεον
    Λωριδα της Γαζας
    σκλαβωμενη απο εβραιους
    γενοκτονους εθνοκτονους
    Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 8 Μαρτίου 2011 2:28 π.μ.

    Γειασου ρε ομαδεον.Που εισουνα και ανησυχισαμε οτι χαθηκες στα χιονια στο Πηλιο.Ορφανεψαμε απο ζεστο αιμα
    για να πιουμε και να ανεβασουμε και την διαφημιση του ιστολογιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κοπελιά 1:34 π.μ., σου εύχομαι να ξεπεράσεις το πρόβλημα που έχεις, όποιο και αν είναι αυτό.
    Βρες και έναν Έλληνα να σου μεταφράζει τα σχόλια να σε καταλαβαίνουμε...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τζιμη,
    μην μιλάς σε μεσόκοπες αρχεολαϊκες Αγγλίδες φοιτήτριες.
    Θα κολλήσεις τίποτα.


    Φιλόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ομαδεον.Αλλα λογια να αγαπιωμαστε.Για τους γελοιους χαρακτηρισμους σου μιλησα εγω και για την απαγορευση της διαφορετικης γνωμης και εσυ απαντας οτι στην Γερμανια βρεχει και για ποκοπικους.Μα εγω δεν σου ζητησα να συστηθεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. prosexe ton Agglo astheni filolae.
    Tzislamako ego thelo esena na mou ta metafrazeis apo Ellinika se Tourkika . Ase min sou parei kai kanenas to Eppagelma. Sou eipa an theleis kopelia xoris Sounet pesto kai tha ginei.
    X

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ναιας
    δικαιωματικα περασες και συ στην λιστα των "φιλελληνων".
    Μη μας στελνεις το στιγμα της αντιναζιστικης πρωτοβουλιας σου! To Δυοξυριβονουκλεϊνικο οξυ σου φαινεται απο πολυ μακρια!
    Τα διαπιστευτηρια σου τα χεις δωσει στην γνωστη πρεσβεια απο καιρο.
    Μην ανυσηχεις η ωρα της Αληθειας πλησιαζει.

    Για ολους σας!



    Όμαδεον
    Λωριδα της Γαζας
    σκλαβωμενη απο εβραιους
    γενοκτονους εθνοκτονους
    Παλαιστινη



    ΥΓ,
    Χρειαζεσαι πολυ δουλεια. Ριξε μια ματια στα γεγονοτα της τρομοκρατιας του 2001 μπας και ξυπνησης!
    Για το αρχικο σχολιο μου Ποκοπικε/Δημοκριτε/sterg/Galia/κλπ εχεις να πης τιποτα;
    Για τον εβραιο προδοτη της ανθρωποτητας Γκροσμαν, τσιμουδια δεν εβγαλες ελληνοφωνε σαγιαν, ε σαγιαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Σαγιανιμ, σαγιαναμ" ... , Ομαντεοναρα !

    >>...ΥΓ,
    Χρειαζεσαι πολυ δουλεια. Ριξε μια ματια στα γεγονοτα της τρομοκρατιας του 2001 μπας και ξυπνησης!
    Για το αρχικο σχολιο μου Ποκοπικε/Δημοκριτε/sterg/Galia/κλπ εχεις να πης τιποτα;<<

    Ιδεα δεν ειχεις τι διαβαζεις !

    >>Για τον εβραιο προδοτη της ανθρωποτητας Γκροσμαν, τσιμουδια δεν εβγαλες ελληνοφωνε σαγιαν, ε σαγιαν.
    9 Μαρτίου 2011 8:11 π.μ.<<

    Ο Γκροσμαν ... - και λοιπον ;

    Για κοιτα πρωτα τα χαλια σου, Γερμανοτσολια !

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γεια σου ρε Κοεναρα-Δημοκριτε!

    Οταν γινουμε οι οβριοι Παγκοσμια Κυβερνηση σου υποσχομαι θα σε κανω βασιλια της Στερεας Ελλαδας και θα μαζευης ολους τους φορους απ τους γραικυλους για παρτη σου!


    Αβιγκορ Λιμπερμαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μασκαρα , συνεχιζε να ξευτιλιζεσαι, και να τα "μαζευ(η)ς" !

    >>Γεια σου ρε Κοεναρα-Δημοκριτε!
    Οταν γινουμε οι οβριοι Παγκοσμια Κυβερνηση σου υποσχομαι θα σε κανω βασιλια της Στερεας Ελλαδας και θα μαζευης ολους τους φορους απ τους γραικυλους για παρτη σου!
    Αβιγκορ Λιμπερμαν
    9 Μαρτίου 2011 6:43 μ.μ.<<

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σαν πολυχρωμη πεταλουδιτσα που εισαι μπορει να μεταμορφωθεις και σε γνησιο .....σκωληκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.