3/3/11

Για ποιο λόγο κόπηκαν τα προγράμματα των παλιννοστούντων ομογενών και των αλλοδαπών, ενώ παρέμεινε το πρόγραμμα μουσουλμανοπαίδων;

Ερωτηματικά για το πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων στη Θράκη θέτει με ερώτησή του ο βουλευτής Ροδόπης Ν.Δ., Ευριπίδης Στυλιανίδης. Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης: «την 16/6/2010 το υπουργείο Παιδείας επέλεξε για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση το επιμέρους πρόγραμμα “Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη”. Πρόκειται για την τέταρτη φάση του προγράμματος που ξεκίνησε το 1997.

- Στην πρώτη (1997-2000) και δεύτερη φάση (2002-2004) το πρόγραμμα στοίχισε 9.640.000 ευρώ.
- Στην τρίτη φάση (2004-2008) στοίχισε 7.350.000 ευρώ.
- Η τέταρτη φάση ανέρχεται σε 10.255.000 ευρώ.

Συνολικά το πρόγραμμα από το 1997 μέχρι το 2013 θα στοιχίσει 27.245.000 ευρώ

Μέχρι το 2007 επιστημονικά υπεύθυνες του όλου έργου εμφανίζονταν η Άννα Φραγκουδάκη, κοινωνιολόγος της εκπαίδευσης, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και η Θάλεια Δραγώνα κοινωνική ψυχολόγος, επίσης καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Aθηνών. Από το 2007-08 ως επιστημονική υπεύθυνη εμφανίζεται μόνον η ομότιμη, πλέον, καθηγήτρια Άννα Φραγκουδάκη.

Η κ. Δραγώνα διετέλεσε, όπως είναι γνωστό, τη διετία 2007-09 βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ από τον Οκτώβριο του 2009 και μέχρι την παραίτησή της, ένα χρόνο μετά, ήταν ειδική γραμματέας διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας. Από αυτή τη θέση είχε την εποπτεία όλων των προγραμμάτων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, περιλαμβανομένου και αυτού για τους μουσουλμανόπαιδες. Ουσιαστικά, δηλαδή, η κ. Δραγώνα ήταν για ένα χρόνο και κρίνουσα ως ειδική γραμματέας και κρινόμενη, αφού τα βιβλία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της διδάσκονται στο πλαίσιο του προγράμματος μουσουλμανοπαίδων το οποίο είχε υποβληθεί ως πρόταση προς αξιολόγηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ανάληψη της θέσεως της ειδικής γραμματείας από την κ. Δραγώνα, η υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου ανακάλεσε τις άλλες δράσεις του προγράμματος εκπαιδεύσεως και δια Βίου Μάθησεως, που αφορούσαν στους Παλιννοστούντες και στους Αλλοδαπούς (βλ. απόφαση 17529/13-11-2009). Δεν ανακάλεσε, όμως, την πρόσκληση για τους μουσουλμανόπαιδες.

Μετά την παραίτησή της η κ. Δραγώνα παρέμεινε εκτός του προγράμματος στο οποίο τυπικώς εξακολουθεί να εμφανίζεται η κ. Φραγκουδάκη. Την 25η Ιανουαρίου 2011 η Θάλεια Δραγώνα επισκέφθηκε μαζί με τη τοπική βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση, τον δήμαρχο Αλεξανδρουπόλεως Ευάγγελο Λαμπάκη και ζήτησε διευκολύνσεις για τη λειτουργία του προγράμματος “Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη” στη συγκεκριμένη πόλη. Ακολούθως, προέβη σε δηλώσεις στην τοπική τηλεόραση.

Είναι σαφές ότι είναι αναγκαία στη Θράκη η εφαρμογή μία Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Μειονοτικής Πολιτικής που θα καλύπτει αδυναμίες του παρελθόντος και θα διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και δουλειά στα παιδιά της μειονότητας.

Η χρηματοδότηση όμως μίας τέτοιας πολιτικής δεν πρέπει να αδικεί την αντίστοιχη προσπάθεια για τη στήριξη άλλων ομάδων, όπως οι Παλιννοστούντες ομογενείς, οι Ρομά και οι αλλοδαποί. Πρωτίστως, δεν πρέπει να υποτιμά και να υπονομεύει την πολιτική εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, η οποία τα τελευταία χρόνια κατέστη ιδιαιτέρως ελκυστική για τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας.

Ερωτάται η υπουργός: Για ποιο λόγο κόπηκαν τα προγράμματα των Παλιννοστούντων ομογενών και των Αλλοδαπών ενώ παρέμεινε το πρόγραμμα μουσουλμανοπαίδων; Δεν υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα ουσιαστικής νομιμότητας και δεοντολογίας από το γεγονός ότι η μέχρι πρότινος ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας που είχε την εποπτεία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, εμφανίζεται ως άτυπη εκπρόσωπος του συγκεκριμένου προγράμματος στη Θράκη; Είναι δυνατόν να ταυτίζεται κρίνων και κρινόμενος; Τα προηγούμενα χρόνια η Ελληνική πολιτεία, παράλληλα με την αναβάθμιση των μειονοτικών σχολείων, επεδίωξε με επιτυχία την ένταξη των μουσουλμανοπαίδων στη ελληνική δημόσια εκπαίδευση. Είναι χαρακτηριστική η αύξηση των μουσουλμάνων μαθητών στη β/θμια εκπαίδευση από 3115 το 2001 σε 4650 το 2009 (+49%). Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση προς τη συνέχιση και την ενίσχυση αυτής της πολιτικής; Για ποιο λόγο έχει παγώσει τη δημιουργία δημόσιων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους οικισμούς της Φιλλύρας και των Αρριανών παρότι υπάρχει οικόπεδο και σύμφωνη γνώμη των τοπικών δημοτικών συμβουλίων;
http://www.xronos.gr

14 σχόλια:

  1. Δεν είναι ένας ο λόγος, είναι δυο.
    Ο πρώτος, για να διαχειριστούν το ποσό αυτό οι 'χρυσοδάκτυλοι' του είδους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
    Ο δεύτερος, για να εκτουρκιστούν τα πομακόπουλα και τα αθιγγανόπουλα, καταπώς θέλουν οι ισλαμοφασίστες της Άγκυρας.
    Καθαρά και ξάστερα που λέμε!
    Και συ πλήρωνε Ελλαδίτσα του κηφίνες του εθνομηδενισμού και της αποδόμησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Ελληνες κάποτε πρέπει να καταλάβουμε οτι ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ. Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ 22, ΞΑΝΑΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ "ΡΩΣΟΠΡΟΣΦΥΓΑΣ" ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΘΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΙΝΕΙ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΜΗΠΩΣ Η ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΙ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ; Η ΔΡΑΓΩΝΑ; ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ; ΠΟΙΟΙ ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ (ΜΠΕΝΑΡΟΓΙΑ-ΣΕΚΕ) ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ; ΠΟΙΟΙ ΠΥΡΟΔΌΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ;(Ο ΕΒΕΡΤ ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ)


    ΠΟΙΟΙ ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΑ ΚΑΖΙΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ;
    ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ;;ΙΣΟΒΙΑ ΜΕΛΗ!!

    ΕΠΑΝΕΛΛΗΝΙΣΗ ΤΩΡΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για ποιό λόγο πουλάνε σημαίες Κρητικής αυτονομίας στο Γερμανικό ebay;

    Για ποιό λόγο μας πήγαν οι σλαβοβούλγαροι στο διεθνές δικαστήριο;

    Για ποιό λόγο μας πάνε στο διεθνές δικαστήριο οι τσάμηδες με άγγλους δικηγόρους;

    ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ, ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑ...

    ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρωτη και δευτερη φαση =16.990.000 και για να θυμηθουμε την δραχμουλα =πριπου 5 δισεκατομμυρια δραχμες , πολλα τα λεφτα Αρη δεν θα επρεπε ορκωτοι λογιστες να ελεγξουν τους λογαριασμους που πηγανε τα λεφτα κ Δραγωνα ,κ.Φραγκουδακη,κ Διαμαντοπουλου .Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως και μέσα από το πρόγραμμα των μουσουλαμνοπαίδων, κάνουν σωστή δουλειά; Όχι!!!
    Στο πομακοχώρι Μύκη της Ροδόπης, το έλληνικό κράτος έκλεισε την πλούσια βιβλιοθήκη του χωριού με πρόσχημα τα έξοδα. Στην ουσία, για να μη μπορούν τα παιδιά των Πομάκων να έχουν άλλη -πλην της τουρκικής- ενημέρωση και μόρφωση.
    Έτσι αυτά θα διαβάζουν μόνο τα βιβλία που στέλνει το τούρκικο υπουργείο παιδείας.

    Ευτυχώς, ο ευπατρίδης Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ανέλαβε τα έξοδα λειτουργίας της βιβλιοθήκης και μάλιστα για τα επόμενα ΔΕΚΑ χρόνια παρακαλώ!!!

    Το όνομά του δεν βρίσκεται τυχαία στην λίστα μου.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O Tριανταφυλλόπουλος ΤΑΡΖΑΝ μεταδίδει LIVE τη κηδεία του Ειδικού Φρουρού. ΌΛΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ SITE TOY. Που είναι το ΕΡΣ να του..κόψει τον κώλο;Αυτό είναι δημοσιογραφία ή βαρβαρότητα; ΑΙΣΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί είμαστε τουρκική νομαρχία με χαλίφη τον τζέφρυ και βεζύρη τον Παν-Κάλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχώς για γέλια ή για κλάματα είμαστε . Μόλις διάβασα ένα αρθο απο εφημερίδα «Μέχρι σήμερα, Τούρκοι υπήκοοι αρμενικής ή ελληνικής καταγωγής δεν επιτρεπόταν να καταλάβουν θέσεις στο κράτος ή στον στρατό >>. Και αναφερόταν για πρόσληψη στο τουρκικό δημόσιο.Το παραθέτω εδω : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/03/2011_381183

    ( Αν επιτρέπετε )
    Γίνονται πολλά αρκεί να έχουμε καθαρή αντίληψη με γνώμονα το σωστό και το δίκαιο πράγμα που λείπει στις εποχές που ζούμε.


    Υ.Γ. Σταματήστε αυτό το << ξυπνήστε και ξυπνήστε >> . Κανένας δεν κοιμάτε σας πληροφορώ. Αλλά που να βρει ο κόσμος το δίκιο του , στα κόμματα ? << Φωνή λαού οργή θεού >> φίλε 2: 43.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλές βέβαια οι επερωτήσεις, αλλά ο κ Στυλιανίδης θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για τον τόπο μας όταν είχε τη "δύναμη της εξουσίας"!!! Λέω με το φτωχό μου το μυαλό: δε θα μπορούσε να βάλει πόδι στην εγκατάσταση της τράπεζας Ziraat σε Κομοτηνή και Ξάνθη??? Λέω εγώ τώρα....

    "Γιασεμής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΟΥΣΑΝ ΑΛΛΟΥ
    ΔΗΛΑΔΗ ΕΔΩ
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ
    ΓΙΑΤΙ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ...

    Κάνουν μεταγγιση απο τις φλέβες μας και αιμοδοτούν την Ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονικής και το Μέγαρο Μουσικής !

    10.οοο.οοο ευρώ "δώρο" στην Ισραηλιτική κοινότητα Θεσσλονίκης και 95.000.000 ευρώ για τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής.

    Σκάνδαλο χειρότερο από το Βατοπέδι!


    http://klassikoperiptosi.blogspot.com/2011/03/blog-post_4519.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναί το έμαθα και εγώ για το Μέγαρο.
    Αχτι το έχω να δώ σ΄αυτή τη χώρα, εξορθολογισμό στην κατανομή κονδυλίων.
    Γι΄αυτό είμαστε σ΄αυτά τα χάλια. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 12:58 π.μ.

    τα 9.943.697 ευρώ, δε δόθηκαν ούτε ως επιχορήγηση, ούτε ως δώρο στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

    Δόθηκαν ως αποζημίωση για τις εκτάσεις του Εβραϊκού Νεκροταφείου
    που "χάρη" στους φίλους σου τους Ναζί, πέρασαν στο Ελληνικό Δημόσιο.

    Η υπόθεση είναι από τη δεκαετία του '60 στα δικαστήρια!!!

    Και για να είμαστε ειλικρινείς, ήταν εντελώς συμβιβαστικό το ποσό της αποζημίωσης, διότι μιλάμε για μια έκταση 7.349, 37 τ.μ., δηλαδή περίπου 8 στρεμάτων στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. (Πόσο αλήθεια κοστίζει ένα μεγάλο διαμέρισμα στην Εγνατία με Αγγελάκη; Μήπως 680.000 με 700.000 ευρώ;)

    Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, τα στρέματα δεν ήταν μόνο 8, αλλά πολλαπλάσια.

    Και φυσικά "φταίει" η Ισραηλιτική Κοινότητα. Τόσα χρόνια περίμενε. Έπρεπε να περιμένει μερικούς μήνες ακόμα για την επερχόμενη αύξηση της τάξης του 60% στις αντικειμενικές αξίες...

    Οπότε σίγουρα το ελληνικό κράτος ωφελήθηκε. Κέρδισε γη ενώ στο Βατοπαίδι, ό,τι και να λες, έχασε γη.

    Αλλά αυτή είναι η κλασική αχαριστία του ημι-μαθούς "πονηρού" αντισημίτη. Γιατί δε δωρίζεις εσύ το δικό σου σπίτι το δημόσιο, αφού είσαι τόσο large;

    "Ακολούθως, σύμφωνα με τα από 20-7-2009 πρακτικά, η Επιτροπή πρότεινε «κατά συμβιβασμό, την παραχώρηση από το Ελληνικό Δημόσιο προς την Ισραηλιτική Κοινότητα εκτάσεως 7.349, 37 τ.μ. αξίας 9.943.697 ευρώ», αποφαινόμενη ότι το ανωτέρω ακίνητο εκτάσεως 8 παλαιών στρεμμάτων έχει έκταση 7.349, 37 τ.μ., και σύμφωνα με το 3929/2.3.2009 έγγραφο της Ι' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης έχει αξία 9.943.697 ευρώ."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φαντάζομαι για τον ίδιο λόγο που σήμερα το πρωί στις 7.20 το κρατικό κανάλι ΝΕΤ έδειχνε τον καιρό στην Ελλάδα, αλλά 'παρέλειψε'να περιλάβει στον χάρτη του τη Θράκη (μαζί με Καβάλα) και την Κρήτη.
    Ως κάτοικος Θράκης περίμενα να δω τον καιρό στην περιοχή μου και δεν φαντάζεστε πώς ένιωσα όταν είδα ότι η Θράκη έλειπε σε όλους τους χάρτες που έδειξαν, σχεδόν εξαγριώθηκα και σκεφτόμουν να τους πάρω τηλέφωνο.
    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΑΒΛΕΨΙΑ;
    ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΦΩΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ;
    Δ Ε Ν Ο Μ Ι Ζ Ω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.