27/3/11

Ενοποίηση των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας «βλέπει» ο Νταβούτογλου



Του Δημήτρη Μπεκιάρη

«Είμαστε στα πρόθυρα μιας ιστορικής ενοποίησης» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και βασικός εκφραστής του νεο – οθωμανικού πολιτικού προγράμματος Αχμέτ Νταβούτογλου από το βήμα συμποσίου στο οποίο συμμετείχε και πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο «Κίσινγκερ» της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι «Το 2023 είναι το 100ο έτος της Δημοκρατίας μας.

Όπως, κατακερματίστηκε σε κομμάτια ένα κράτος που ήταν το πολιτικό κέντρο ενός πανάρχαιου πολιτισμού, διαχωρίστηκαν τα ιδρυτικά στοιχεία αυτού του κράτους, απομακρύνθηκαν ψυχολογικά και ιστορικά το ένα από το άλλο, μέσα στα 12 χρόνια που πέρασαν από το 1911, ξεκινώντας από την Τρίπολη, και μέχρι το 1923, και όπως στο ιστορικό αποτέλεσμα αυτής της απομάκρυνσης, το 1923 γεννήθηκε μια νέα δημοκρατία, ως ένα νέο εθνικό κράτος και με αυτούς που απομείνανε επωμίστηκε τον αγώνα να μεταφέρει στο κόσμο κάποια συγκεκριμένα μηνύματα, έτσι και εμείς τώρα από το 2011 μέχρι το 2023 είμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη να ενοποιήσουμε ξανά αυτά τα διασπασμένα, αποχωρισμένα εθνικά στοιχεία».

Το 2023 ο μεγάλος στόχος

Στις 21/5/2009, δηλαδή πριν από περίπου δύο χρόνια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε ομιλία, την οποία είχε πραγματοποιήσει στην οικία του πρέσβη της Τουρκίας στις Βρυξέλλες είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι το έτος 2023, δηλαδή στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, η Τουρκία θα είναι δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας.

Μάλιστα είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι «Το μέλλον της Τουρκίας είναι λαμπρό.Την Τουρκία δεν μπορεί κανένας να τη διασπάσει και να την εντάξει σε θέση χώρας δεύτερης κατηγορίας. Ο αγώνας μας τώρα δεν είναι πόλεμος της ανεξαρτησίας.

Είναι ένας αγώνας να μετατρέψουμε την Τουρκία σε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου. Αυτή τη στιγμή, στις γύρω περιοχές δεν σημειώνεται καμμία εξέλιξη χωρίς τη βούληση της Τουρκίας, χωρίς να το έχει υπόψη της η Τουρκία και χωρίς να υπάρχει η έγκρισή της.Είθε, όταν εορτάζουμε την 100η επέτειο της Ίδρυσης της Δημοκρατίας, να μην συμβαίνει τίποτε στον κόσμο χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και χωρίς να είναι εκείνη ενήμερη».

«Ένωση του Καυκάσου»

Ταυτοχρονα η τουρκική διπλωματία επεξεργάζεται το πρόγραμμα «Ενωμένος Καύκασος» με το πρώτο βήμα να γίνεται μέσω της κατάργησης της χρήσης διαβατηρίων από Τούρκους πολίτες ώστε να μεταβαίνουν στην Γεωργία και αντίστροφα. Το πρόγραμμα «Ενωμένος Καύκασος», όπως χαρακτηριστικά λέγεται, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκία Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Γεωργινό Πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι πριν από περίπου ένα μήνα σε συνάντηση που είχαν οι δύο τους στην Τιφλίδα.

Η λεγόμενη «Ένωση του Καυκάσου», η οποία προωθείται με αντικειμενικό σκοπό να αποτελέσει μια μικρογραφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή του Καυκάσου στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στην Γεωργία, αλλά και ευρύτερα ανάμεσα στις χώρες του Νότιου Καυκάσου.



Για την Τιφλίδα αποτελεί ζήτημα εξαιρετικά μεγάλης στρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας, δεδομένων των κακών σχέσεων με τη Μόσχα, οι οποίες καθιστούν, κυρίως μετά τις στρατιωτικές συγκρούσεις του 2008, τη θέση της Γεωργίας εξαιρετικά επισφαλή. Σε αυτή τη βάση η Γεωργία επιδιώκει την ενίσχυση των σχέσεων της με την Τουρκία, οι οποίες ειναι παραδοσιακά πάρα πολύ καλές ιδιαίτερα σε τομείς όπως η οικονομία, η ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές και ο πολιτισμός.


Η «Ένωση του Καυκάσου», αν πετύχει ως πολιτικό και οικονομικό σχέδιο και πρόγραμμα, θα περιλαμβάνει εκτός από την Τουρκία και τη Γεωργία και τις υπόλοιπες χώρες του νότιου Καυκάσου, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία και εκτός των άλλων θα έχει ως ζητούμενο την επίλυση των διαφορών μεταξύ τους.

10 σχόλια:

  1. Ε τί να γράψει κανείς σχόλιο στο θέμα «Ένωση του Καυκάσου»;!

    Ας γράψει πρώτα ο skal, και αν μείνει κάτι το συζητάμε...

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γράφει ο Ξενοφών γιά τό "ΕΠΟΣ ΤΏΝ ΜΥΡΙΩΝ":
    "Ού νύξ,ού χειμών,ού μήκος οδού,ούκ όρη δύσβατα απεκώλυεν αυτούς"
    {Νeither night,nor winter,nor lenghth of journey,nor difficult mountains prevent them}XENOPHON.

    Κούναξα 401 π.χ.

    Οι Δεσπότες τής Ανατολής συγκρούονται γιά τό ποιός θάναι Κυρίαρχος τής Δεσποτείας!.

    Οι Μύριοι,περίπου 11.000 χιλιάδες εκ τών οποίων 4.000 μέ 5.000 χιλιάδες είναι Αρκάδες Πελοποννήσιοι,ορεσίβιοι,σκληροτράχηλοι,πρόγονοι τών μετέπειτα ελευθερωτών τού 1821 Κολοκοτρώνη,Δικαίου,Νικηταρά,Κεφάλα,Λεωνίδα,Αγησιλάου..κ.α κατοίκων τού Ταύγετου !
    Μία ασπίδα είχε ως έμβλημα τόν "Ιερόν Δελφικόν Τρίποδα!"
    Μέ τρείς εφαπτόμενους κύκλους πάνω από τόν τρίποδα.Καί τό Ε γυρίζοντας στό πλάι τόν τρίποδα!
    "Ο γραμμικός μυστικός συμβολισμός τού Χρόνου(υπάρχει στό Μητροπολιτικό Μουσείο Ν.Υόρκης),
    *Παρελθόν,Παρόν,Μέλλον καί η παρέμβασις τού Έλληνος Θεού-Λόγου
    "ειρεύσαι τά τ'εόντα τ'εσσόμενα πρό τ'εόντα φωνή ομηρεύσαι"(Θεογονία 38-39)δηλ{"ο οποίος μέ βαθειά γνώση θά μιλήση γιά τά παρελθόντα,τά παρόντα καί τά μέλλοντα καί μέ τή γλώσσα του θά τήν καταστήση αιώνιο κτήμα τών ανθρώπων"].
    Τό ρόλο πού έπαιξε ο Νέστορας,ο σοφός καί ευφυής βασιλιάς τής Πύλου στήν περιλάλητη κατά τής Τροίας εκστρατεία,πού τή σύνεση καί τήν φρονιμάδα σεβόντουσαν όλοι οι Αχαιοί,τόν ίδιο ρόλο διαδραμάτησε,ως καθοδηγητής τής "καθόδου τών μυρίων",και ο Αρκάς Ορχομένιος Κλεάνωρας,τό πνεύμα καί παλικαριά του χαλκεύτηκε μέσα στά
    Α ρ κ α δ ι κ ά βουνά !
    Λίγα λόγια του πού ειπώθηκαν στή δυσκολότερη στιγμή τής πορείας τών μυρίων,όταν ο Αριαίος,φίλος τών Περσών,προσπαθούσε μέ δολοπλοκίες νά παρασύρει τούς Έλληνες στήν καταστροφή:
    "Άντρες,βλέπετε τήν επιορκία καί τήν ασέβεια τού βασιλιά.Ακόμα βλέπετε τήν απιστία τού Τισσαφέρνη,τού ανθρώπου πού μάς έλεγε πώς είναι γ ε ί τ ο ν α ς μέ τήν Ελλάδα καί πώς πρώτη του φροντίδα θά ήταν μά μας σώσει καί γι'αυτό μάς ορκίστηκε ο ίδιος καί μάς έδωσε τό δ ε ξ ί του χέρι.Αλλά ο ίδιος μέ α π ά τ η συνέλαβε τούς στρατηγούς καί ούτε τόν Δ Ί Α ,τόν προστάτη τών ξένων,δέ σεβάστηκε,αλλά,ενώ έφαγε στό ίδιο τραπέζι μέ τόν Κλέαρχο,μέ τίς ίδιες πανουργίες εξαπάτησε τούς στρατηγούς μας καί τούς
    σ κ ό τ ω σ ε.Ο Αριαίος πάλι πού εμείς θέλαμε νά τόν κάνουμε
    β α σ ι λ ι ά καί τού δώσαμε ένορκες διαβεβαιώσεις,όπως καί εκείνος,πώς δέ θά παραδώσουμε ο ένας τόν άλλον κι αυτός χωρίς ούτε τούς θ ε ο ύ ς νά φοβηθεί ούτε νά σεβαστεί τόν νεκρό Κ ύ ρ ο-ενώ εκείνος όσο ζούσε τόν τιμούσε υπερβολικα-τώρα πήγε μέ τό μέρος τών μεγαλύτερων εχθρών τού Κύρου,αφού αποστάτησε από μάς,τούς φίλους τού Κύρου,καί ζητάει νά μας καταστρέψει.Αλλά αυτοί άς τά βρούν από τούς Θεούς.Εμείς,όμως,πρέπει τώρα,βλέποντας αυτά,ποτέ νά μήν
    π α ρ α σ υ ρ θ ο ύ μ ε από αυτούς καί νά γίνουμε θ ύ μ α τ α απάτης,αλλά,π ο λ ε μ ώ ν τ α ς όσο γίνεται μέ μεγαλύτερη
    π α λ ι κ α ρ ι ά,νά πάθουμε ό,τι οι Θ ε ο ί αποφασίσουν".
    Η κάθοδος τών μυρίων υπηρξε ένας φοβερος πραγματικος άθλος,πού από τά βάθη τής Ασίας έφθασε στή θάλασσα τού Ελληνικού Εύξεινου Πόντου!
    Τέκνο τής Αρκαδικής Γής,μετά τόσα χρόνια,πρότυπο παλικαριάς καί Αρετής υπήρξε καί ο Νικηταράς!
    Καί ο Πολέμαρχος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πού είπε τά ίδια μέ τόν Κλεάνωρα:"Ο Θεός έδωσε τήν υπόσχεσή του καί δέν τήν παίρνει πίσω".
    Μήν έχουμε εμπιστοσύνη στούς τουρκολάγνους όπως ο "Αριαίος",ούτε στούς γείτονες δήθεν φίλους Τούρκους!
    Άς υπερτερούν αριθμητικά όπως καί οι πολυπληθέστεροι Πέρσες που νικήθηκαν από τούς Μυρίους!

    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και μετα ο κ.Νταβουτογλου ξυπνησε απο το ονειρο που εβλεπε.Ετσι ειναι οταν δινεις θαρρος στο χωριατη θα ανεβει και στο κρεβατι...Πετυχημενη η φωτο του αρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν δεν είχαμε ΠαγκαλοΓιωργάκη εδώ, θα έλεγα ότι έχει ονειρώξεις ο Νταβούτ. Όμως μ' αυτούς εδώ ποτέ δεν ξέρεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Το 2023 είναι το 100ο έτος της Δημοκρατίας μας. Όπως, κατακερματίστηκε σε κομμάτια ένα κράτος που ήταν το πολιτικό κέντρο ενός πανάρχαιου πολιτισμού, διαχωρίστηκαν τα ιδρυτικά στοιχεία αυτού του κράτους, απομακρύνθηκαν ψυχολογικά και ιστορικά το ένα από το άλλο, μέσα στα 12 χρόνια που πέρασαν από το 1911, ξεκινώντας από την Τρίπολη, και μέχρι το 1923, και όπως στο ιστορικό αποτέλεσμα αυτής της απομάκρυνσης, το 1923 γεννήθηκε μια νέα δημοκρατία, ως ένα νέο εθνικό κράτος και με αυτούς που απομείνανε επωμίστηκε τον αγώνα να μεταφέρει στο κόσμο κάποια συγκεκριμένα μηνύματα, έτσι και εμείς τώρα από το 2011 μέχρι το 2023 είμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη να ενοποιήσουμε ξανά αυτά τα διασπασμένα, αποχωρισμένα εθνικά στοιχεία».
    ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1911 ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΑΝΗΚΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΩΝ, Η ΘΡΑΚΗ, Η ΗΠΕΙΡΟΣ, Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το λέω αλλά ποιος με ακούει;
    Κάτι τρέχει με την παλιννόστηση των Ποντίων της ΕΣΣΔ το 1990-2000.
    Αυτό που έγινε στην ουσία, ήταν ο αφελληνισμός της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου πόντου.

    Ενώ λοιπόν με την πτώση της ΕΣΣΔ θα έπρεπε να μετατραπεί όλη η Μαύρη Θάλασσα σε μια Ποντιακή θάλασσα, να αναπτυχθεί το εμπόριο και να αφυπνιστούν όλοι οι Ελληνογενείς λαοί της Ρωμιοσύνης του Πόντου, εμείς κάναμε το κέφι της Τουρκίας η οποία τώρα επιθυμεί να Ισλαμοποιήσει το Καρά Ντενίζ.

    Ο Ποντιακός Ελληνισμός έπρεπε να μείνει στις εστίες του πάση θυσία, με την οικονομική βοήθεια του Ελληνικού κράτους (τότε είχαμε λεφτά), με διαπραγματεύσεις με τις νέες τότε κυβερνήσεις της Γεωργίας, Ουκρανίας, Καζακστάν κλπ, με πολιτιστικές αποστολές σε όλη την περιοχή, εμείς απλά συρρικνώσαμε για άλλη μια φορά τον Ελληνισμό.

    Ποιός ο ρόλος Σημίτη και Μητσοτάκη στον αφελληνισμό του Πόντου;
    Γιατί κάνουμε τα κέφια της Τουρκίας, που φοβάται τον πόντο όσο φοβάται και το Κουρδιστάν;
    stravon.wordpress.com
    stravon.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας σβήσει ο Μογγόλος καθηγητής πρώτα τη φωτιά που θα του ανάψουν στο κώλο σε λίγο οι Κούρδοι και οι άλλοι καταπιεσμένοι λαοί και μετά τα λέμε για την Νεοοθωμανική αυτοκρατορία του.
    Μόνο που οι Μογγόλοι του θα είναι μια μειονότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aυτον επρεπε να τον λενε Χασισογλου αντι για Νταβουτογλου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και μετα ξυπνησε. Απο οτι φαινεται οι "νεο-οθωμανοι"επαναλαλβανουν τα λαθη των οθωμανων στην περιοδο 1916-1918 με την εμμονη τους για οτν Καυκασο.Τελικα εχω την υποψια οτι ο ερντογαν και ο νταβουτουγλου θα μεινουν στην ιστορια ως το αντιστοιχο του Μανουηλ Α! Κομνηνου.Υπομονη! θα εχουν και αυτοι το δικο τους "Μυριοκεφαλο" μαλλον στο Κουρδιαταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν όλοι βρίζουμε Τζέφφρυ, Πάγκαλο και ΣΙΑ (ή CIA), τότε ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕ;;;

    Α. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΜΠΑΧΑΛΟ!
    Β. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΤΑ ΑΦΗΣΕ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ!
    Γ. ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ και μας βυθιζει στο χαος!
    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ;;; ΜΑ, ο "΄Ελλην" "Πρωθυπουργός" !!!
    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.