20/3/11

Το Αιγαίο

Γιάννης Καρτάλης 
«Η Ελλάς δεν θεωρεί το Αιγαίο ελληνική λίμνη. Η Ελλάς δέχεται ότι υπάρχουν σ΄ αυτό ύδατα διεθνή, όπως υπάρχουν και τουρκικά χωρικά ύδατα. Ούτε αρνείται ότι η Τουρκία, ως παράκτια χώρα, έχει ορισμένα δικαιώματα στο Αιγαίο. Εκείνο που ζητούμε από την Τουρκία είναι να αντιληφθεί επιτέλους ότι το Αιγαίο είναι κατάσπαρτο από ελληνικά νησιά. Οτι τα νησιά αυτά είναι ελληνικά. Και ότι έχουν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, τα δικαιώματά τους. Από τη στιγμή που η Τουρκία αντιληφθεί την αλήθεια αυτή, θα είναι ασφαλώς ευχερέστερη η διευθέτηση των διαφορών μας». Αυτά τόνιζε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο μεγάλος εννοείται) μιλώντας
στη Βουλή για τα εθνικά θέματα τον Ιανουάριο του 1980. Εκτοτε έχουν περάσει πάνω από τριάντα χρόνια, έχουν διεξαχθεί αλλεπάλληλες ελληνοτουρκικές συναντήσεις για την επίλυση των διαφορών, χωρίς όμως να έχει σημειωθεί καμία απολύτως πρόοδος. Φαίνεται λοιπόν, όπως άλλωστε αποδεικνύουν τα πρόσφατα επεισόδια στην περιοχή του Καστελόριζου, αλλά και οι συνεχιζόμενες προκλητικές περιπλανήσεις των τουρκικών πολεμικών ακόμη και ανοιχτά του Σουνίου (!), ότι οι Τούρκοι αρνούνται να αντιληφθούν την αλήθεια, όπως πολύ ορθά την είχε εκφράσει ο Κ. Καραμανλής.
O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, δικαιολόγησε τη στάση της χώρας του στο Αιγαίο με το επιχείρημα ότι οι Τούρκοι δεν μπορούν να καταπιέζονται από το γεγονός ότι οι Ελληνες θεωρούν ότι ολόκληρο το Αιγαίο τούς ανήκει και ότι είναι ιδιαίτερα δυσχερής η θαλάσσια επικοινωνία μεταξύ των νότιων και των βόρειων ακτών της Τουρκίας. Το επιχείρημα όμως αυτό δεν δικαιολογεί ενέργειες όπως ο περίπλους τουρκικών αντιτορπιλικών έξω από την Τζια ή την Εύβοια (νησιά τα οποία δεν βρίσκονται στη θαλάσσια οδό που συνδέει τις νότιες με τις βόρειες ακτές της Τουρκίας) ή η καινοφανής θεωρία ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, όταν είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι ανήκει στο σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου. Προφανές είναι πως οι πράξεις αυτές αποκαλύπτουν ότι εφαρμόζεται το περιώνυμο δόγμα της στρατηγικής ισχύος της Τουρκίας, σε μια στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα έχει απολέσει το διεθνές κύρος της. Ετσι όμως πέφτουν στο κενό τα ευχολόγια που παράλληλα εκφράζει ο κ. Νταβούτογλου για βελτίωση των σχέσεων και για ένα νέο ξεκίνημα. Για να συμβούν αυτά πρέπει να σταματήσουν προηγουμένως οι προκλήσεις.
Tο ερώτημα λοιπόν είναι αν τα προβλήματα θα λυθούν με τους κανόνες της στρατιωτικής ή άλλης μορφής ισχύος, ή με βάση το Διεθνές Δίκαιο, όπως επιμένει εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά. Γι΄ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η ενδεχόμενη τελικά προσφυγή στη Χάγη, την οποία με τόση ευκολία απέρριψε ο Κ. Καραμανλής ο νεότερος, τορπιλίζοντας τη συνετή πολιτική του θείου του. Διότι τι πιο λογικό, στην περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν τα βρουν, να λύσει τη διαφορά το Διεθνές Δικαστήριο. Οχι φυσικά ότι από την εξέλιξη αυτή θα δικαιωθούν 100% οι ελληνικές θέσεις, διότι, είτε μας αρέσει είτε όχι, δεν έχουμε σε όλα δίκιο, αλλά τουλάχιστον θα προκύψει ένας αναπόφευκτος συμβιβασμός, ο οποίος όμως θα στηρίζεται στους διεθνείς κανόνες. Πώς θα υποδεχθεί η κοινή γνώμη των δύο χωρών (και κυρίως οι γνωστοί κύκλοι των υπερπατριωτών που τρέφονται από τη συνέχιση της έντασης), αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Το βέβαιο όμως είναι ότι και οι δύο χώρες θα ωφεληθούν τελικά πολύ περισσότερο από μια έντιμη συνεννόηση παρά από τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση.
ΒΗΜΑ

7 σχόλια:

  1. H Kύπρος καταγγέλει την Τουρκία για την ανέγερση πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιο Εκτύπωση E-mail
    19-03-2011 19:39:25

    ImageΚαταγγελία για την πρόθεση της Τουρκίας να ανεγείρει πυρηνικό σταθμό στην περιοχή του Ακούγιο στα νότια παράλιά της κοντά στη Μερσίνα, θα κάνει τη Δευτέρα η Κύπρος, στη διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

    Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, η Κύπρος θα τονίσει τους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή από τη λειτουργία εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη σεισμογενή περιοχή του Ακούγιο και θα ζητήσει τη λήψη συλλογικών αποφάσεων.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι θα ζητηθεί να γίνουν παραστάσεις προς την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό το φως της πυρηνικής καταστροφής στην Ιαπωνία.

    Στο μεταξύ, το Κίνημα Οικολόγων και το τουρκοκυπριακό κόμμα Νέα Κύπρος, αντιδρώντας στην απόφαση της Τουρκίας για ανέγερση πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιο οργάνωσαν σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία.

    Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι Πράσινοι θα αγωνιστούν μαζί για ένα καθαρό περιβάλλον.

    Είπε επίσης ότι θα αγωνιστούν ενάντια στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιο και κάλεσε τους Πράσινους στην Ελλάδα και στην Τουρκία να συνενώσουν τις προσπάθειες τους στην εκστρατεία κατά των τουρκικών σχεδίων.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξεχνά ο κύριος Καρτάλης ότι τον Μάρτιο του 1999 ο κύριος Σημίτης και ο ΥΠΕΞ του κ Πάγκαλος, ανεγνώρισαν στην Τουρκία την ύπαρξη Ζωτικών Συμφερόντων της, στο Αιγαίο. Στη συμφωνία αυτή που υπεγράφει στην Μαδρίτη, εγγυητής ήταν η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Ωλμπραϊτ.
    Απο την στιγμή εκείνη το Αιγαίο ανήκει μισό- μισό στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η λέξη 'ζωτικό' δείχνει την σπουδαιότητα του Αιγαίου για την Τουρκία. Αντίο Ελληνική κυριαρχία στο όλο Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ξεχνά ο κύριος Καρτάλης ότι τον Μάρτιο του 1999 ο κύριος Σημίτης και ο ΥΠΕΞ του κ Πάγκαλος, ανεγνώρισαν στην Τουρκία την ύπαρξη Ζωτικών Συμφερόντων της, στο Αιγαίο. Στη συμφωνία αυτή που υπεγράφει στην Μαδρίτη, εγγυητής ήταν η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Ωλμπραϊτ.
    Απο την στιγμή εκείνη το Αιγαίο ανήκει μισό- μισό στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η λέξη 'ζωτικό' δείχνει την σπουδαιότητα του Αιγαίου για την Τουρκία. Αντίο Ελληνική κυριαρχία στο όλο Αιγαίο".
    Διαβάζω συχνά αυτήν την άποψη και ειλικρινά δεν την καταλαβαίνω.
    Αμφισβητεί κανείς ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο; Θα ήταν ανόητο.
    Το θέμα είναι ποια είναι αυτά και αν βασίζονται στο διεθνές δίκαιο.
    Εγώ θα θέσω ένα άλλο θέμα: Έχει η Ελλάδα ζωτικά συμφέροντα στα στενά του Βοσπόρου; Βεβαίως και έχει, και αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και από τις συνθήκες.
    Ας σταματήσουμε λοιπόν να υπονομεύουμε μόνοι μας τη χώρα ασκώντας άστοχη κριτική.
    Δηλαδή πριν την Μαδρίτη η κυριαρχία της Ελλάδας ήταν στο σύνολο του Αιγαίου;
    Η Τουρκία έχει κυριαρχία σε ένα μικρό μέρος του Αιγαίου και θέλει να κερδίσει μέσω διαπραγματεύσεων όσο το δυνατό περισσότερα. Προτιμά τις διαπραγματεύσεις από το διεθνές δικαστήριο γιατί έτσι την συμφέρει. Δεν την ευνοεί το διεθνές δίκαιο και είναι μεγάλη στρατιωτική δύναμη με δυνατότητα να ασκεί πιέσεις χωρίς να φοβάται θερμά επεισόδια ή κρίσεις.
    Στήνει επεισόδια και είναι έτοιμη έχοντας καταστρώσει σχέδιο κάτι να κερδίσει στο τέλος. (βλέπε Ίμια)
    Πιστεύω ότι αυτήν την τακτική θα ακολουθήσει και στο μέλλον. Πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι την επόμενη φορά και να έχουμε έτοιμες απαντήσεις σε ενδεχόμενη μελλοντική πρόκληση. Σκεφτείτε αν στην κρίση των Ιμίων η Ελλάδα ήταν έτοιμη και απαντούσε με κατάληψη τουρκικού εδάφους. (Νησίδας ή χερσαίου) Δεν θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα;
    Δραμινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "διότι, είτε μας αρέσει είτε όχι, δεν έχουμε σε όλα δίκιο, αλλά τουλάχιστον θα προκύψει ένας αναπόφευκτος συμβιβασμός, ο οποίος όμως θα στηρίζεται στους διεθνείς κανόνες. Πώς θα υποδεχθεί η κοινή γνώμη των δύο χωρών (και κυρίως οι γνωστοί κύκλοι των υπερπατριωτών που τρέφονται από τη συνέχιση της έντασης), αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Το βέβαιο όμως είναι ότι και οι δύο χώρες θα ωφεληθούν τελικά πολύ περισσότερο από μια έντιμη συνεννόηση παρά από τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση."

    1. Η πραγματικότητα είναι πως δεν υφίσταται αντιπαράθεση αλλά μονομερείς διεκδικήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Πως ορίζει όμως ο Καρτάλης τις άδικες θέσεις της Ελλάδας; Είναι άδικη ή μήπως ορίζεται ως πράξη διεκδίκησης η διευθέτηση της οριογραμμής με τις αρχές του Δ. Δικαίου, το ΜΟΝΟ που επιθυμεί η Ελλάδα δηλαδή;
    2. Σε αντίθεση με την Τουρκία που διεκδικεί τα πάντα και εμείς απλώς την εφαρμογή του Δ. Δικαίου για το θέμα της οριογραμμής, ποιες παραχωρήσεις μας θεωρεί πως θα ήταν "έντιμες"; Ή αλλιώς, πόσα νησιά και ποια μπορούν "εντίμως" να παραχωρηθούν;
    3. Ποιους εννοεί υπερπατριώτες ο Καρτάλης και πως αυτοί τρέφονται από την "αντιπαράθεση; Μήπως όσους διεκδικούν και παλεύουν για το αυτονόητο και το δίκαιο ενώ άλλοι προτείνουν "έντιμους συμβιβασμούς";
    Να μας κάνει γνωστό ποιοι είναι οι γνωστοί αυτοί "κύκλοι" των υπερπατριωτών να ενταχθώ και εγώ.
    4. Γνωρίζει ο Καρτάλης την έννοια των λέξεων "αντιπαράθεση" και έντιμη; Αμφιβάλω.
    5. Γνωρίζει πως 2.500 χρόνια πριν στα χρόνια την μοναδικής Δημοκρατίας που υπήρξε ποτέ, αν εξέφραζε δημοσίως τέτοιες θέσεις θα ειχε εκτελεστεί;
    6. Αν δεν γνωρίζει το 5, γνωρίζει τουλάχιστον πως η λήψη ληγμένων ουσιών βλάπτει την πνευματική διαύγεια;

    Πάνος Σοροπίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Η Ελλάς δεν θεωρεί το Αιγαίο ελληνική λίμνη..." ΑΠΟ ΕΔΩ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ! ΤΟ Α,ΙΓΑΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΙΜΝΗ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΔΙΠΡΟΣΩΠΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΑΚΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ. 99% ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

    ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΝΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ.

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ Ο ΓΑΠ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΠΕΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ΤΑΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ,

    ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν νομίζω ότι οι "υπερπατριώτες" τρέφονται από την συνέχιση της έντασης.
    Απλά έχουν απογοητευτεί βλέποντας ότι επί τόσα χρόνια, η καλή θέληση της Ελλάδας να τα βρεί "έντιμα" με την Τουρκία, δεν εκτιμάται από την δεύτερη, παρά μόνο στα λόγια.
    Με κάθε ευκαιρία, η Τουρκία βγάζει τα δόντια της και φοβερίζει.
    Και τότε οι "πατριώτες" τι πρέπει να κάνουν; Να πούν και ευχαριστώ ή να ζητήσουν συγνώμη για τις ανησυχίες τους; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι καλό της Χάγης κάνει όταν εκφράζεται κατά της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο; Αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.