18/3/11

H υποκρισία Ελλήνων Ευρωβουλευτών

Του Κώστα Πικραμένου*
Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός των Σκοπίων FYROM κατά την πρόσφατη ακρόαση του στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου διατύπωσε την θέση της κυβέρνησης του ότι «η Ελλάδα αλλάζει διαρκώς το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την επίλυση του προβλήματος με το όνομα της γειτονικής χώρας».
Μέχρι σήμερα 113 κράτη (δηλαδή τα 2/3 της διεθνούς κοινότητας) έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το Συνταγματικό τους όνομα δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
«Έκπληκτοι» οι Έλληνες Ευρωβουλευτές για τις «προκλητικές» δηλώσεις του αναπληρωτή Σκοπιανού πρωθυπουργού. Δυστυχώς ο συγκεκριμένος αξιωματούχος μίλησε την γλώσσα της αλήθειας που γνωρίζει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης. Η Ελλάδα από το 1995 έχει υιοθετήσει την στρατηγική της «κωλοτούμπας».

Ιστορική αναδρομή
Το 1992 οι αρχηγοί των πολιτικών κοινοβουλευτικών δυνάμεων συμφώνησαν με κοινή τους δήλωση «να μην γίνει αποδεκτό κανένα όνομα που θα αναφέρεται στον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του». Αρχικά ο Ανδρέας Παπανδρέου άσκησε οικονομικό εμπάρκο (1994). Αμέσω μετά ήρε το εμπάρκο και υπέγραψε την Ενδιάμεση Συμφωνία (13-9-1995), το Μνημόνιο Πρακτικών Μέτρων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας (13-10-1995) και το Μνημόνιο για την αμοιβαία εγκαθίδρυση Γραφείων Συνδέσμων στην Αθήνα και στα Σκόπια (20-10-1995). Το αποτέλεσμα ήταν οι ελληνικές επενδύσεις στα Σκόπια να κατέχουν την πρώτη θέση σύμφωνα με το επενδυμένο κεφάλαιο (760 εκ. ευρώ περίπου) και να απασχολούν περίπου 9 000 άτομα. Οι ελληνικές επενδύσεις στην πΓΔΜ επικεντρώνονται σε επιχειρήσεις ενέργειας (Ελληνικά Πετρέλαια), χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (τράπεζες) βιομηχανίας τσιμέντου (ΤΙΤΑΝ) και καπνού, τροφίμων αναψυκτικών, ορυχείων και εξόρυξης μαρμάρου.
Την ίδια ώρα το εθνικιστικό-αλυτρωτικό VMRO–DPMNE του Νίκολα Γκρουέβσκι μετονόμαζε τον ευρωπαϊκό οδικό άξονα Χ σε «Αλέξανδρος ο Μακεδών» και του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος», εξέδιδε την έκδοση της «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» η οποία βρίθει ανακριβειών για την ιστορία της περιοχής, καθώς και προγραμματίζει την ανέγερση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.
Η «κωλοτούμπα» ξεκίνησε επί εποχής Σημίτη (Ίμια, Μαδρίτη, S-300, Oτσαλάν) όταν έγινε αποδεκτή η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Στις 17/12/2005 το Ευρωπαικό Συμβούλιο (με τη ψήφο Καραμανλή) αναγνώρισε καθεστώς υποψήφιας χώρας στα Σκόπια ενώ η ίδια κυβέρνηση Καραμανλή ασκήσε βέτο στο Βουκουρέστι (2008) ερμηνεύοντας καταχρηστικά το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 που προέβλεπε ότι « η Ελλάς συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχει και η ίδια υπό την προυπόθεση ότι τα Σκόπια θα ενταχθούν με την επωνυμία FYROM”.
Τώρα η Ψωροκώσταινα σέρνεται από τα Σκόπια στη Χάγη για παράβαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας (του 1995) και εκτίθεται στο Ευρωκοινοβούλιο ως κράτος κωμωδία-κωλοτούμπα.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών υπάρχει η εξής φράση: «Στο ελληνικό τμήμα της γεωγραφικής Μακεδονίας ζουν σήμερα 2.5 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, οι οποίοι αποκαλούν και θεωρούν εαυτούς Μακεδόνες προ αμνημονεύτων χρόνων.» Η συγκεκριμένη φράση στερείται επιστημονικής σοβαρότητας καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών που ζουν στις Περιφέρειες Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προέρχονται από πρόσφυγες (1922-24) της Ανατολικής Θράκης, του Πόντου, της Ιωνίας και της Καππαδοκίας και ουδείς αυτοπροσδιορίζεται «Μακεδόνας προ αμνημονεύτων χρόνων» εκτός από γηγενείς ελληνόφωνους και σλαβόφωνους της Δυτικής Μακεδόνιας.

Συμπέρασμα
Εν ολίγοις ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός των Σκοπίων FYROM ενημέρωσε τους Ευρωβουλευτές ότι στα Βαλκάνια υπάρχει ένα κράτος κωμωδία που λέγεται Ελλάδα και οι πολιτικοί της δεν ξέρουν τι θέλουν ενώ αντίθετα οι Σκοπιανοί είναι σταθεροί στις απόψεις τους.
1) Προς τι λοιπόν η αντίδραση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών όπως της Γιαννάκου (επί Υπουργίας της έγινε νόμος η εκμάθηση της Τουρκικής γλώσσας στα Ελληνικά σχολεία), του Κουμουτσάκου (των ατέρμονων διαβημάτων προς την Άγκυρα όταν ήταν εκπρόσωπος Τύπου στο ΥΠΕΞ) και της Κόππα (της σχολής Δραγώνα Ρεπούση);
2) Ποιοι Έλληνες ευρωβουλευτές ψήφισαν τον κανονισμό για ελεύθερη είσοδο των Σκοπιανών με Μακεδονικά διαβατήρια στις χώρες μέλη του Schengen άρα και στην Ελλάδα από 1/1/2010;
Η διαχείριση της υπόθεσης του ονόματος των Σκοπιών αντικατοπτρίζει την έλλειψη σταθερών στρατηγικών επιδιώξεων εκ μέρους της Ελλάδος οι οποίες θα εξυπηρετούνται από όλες τις κυβερνήσεις με συνέπεια και σε βάθους χρόνου. Το παράδειγμα και η τακτική της Τουρκίας μπορεί και πρέπει να μας προβληματίσει για εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
*Ο Κώστας Πικραμένος είναι συγγραφέας του ηλεκτρονικού βιβλίου “Wikileaks – Τα διπλωματικά έγγραφα για την Τουρκία» (ekdotika.blogspot.com)

3 σχόλια:

  1. ...Η «κωλοτούμπα» ξεκίνησε επί εποχής Σημίτη (Ίμια, Μαδρίτη, S-300, Oτσαλάν) όταν έγινε αποδεκτή η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό....

    Είχε ξεκινήσει πιο νωρίς
    Κρις Σπύρου: «Ο Μητσοτάκης μας κορόιδευε με τα Σκόπια και τη Μακεδονία»
    Γι' αυτό θα πρέπει να δώσει απάντηση πρωτίστως ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης το 1993, που αποδέχτηκε είσοδο των Σκοπίων στον ΟΗΕ με την ονομασία FYROM, προσωρινή την είπαν, που περιείχε τον όρο «Μακεδονία». Η εξέλιξη αυτή εξουδετέρωσε τα όσα υποστηρίζαμε τότε, πως η χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων θα δημιουργούσε προβλήματα αλυτρωτισμού, οικειοποίησης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από τα Σκόπια. Το 1993 αναγνωρίσαμε τα Σκόπια με ονομασία που περιείχε τον όρο «Μακεδονία».
    Το 1993 η κυβέρνηση Μητσοτάκη εργαζόταν δημόσια προκειμένου να αποτρέψει τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία», αλλά παρασκηνιακά ήδη συζητούσε σύνθετη ονομασία που θα περιείχε τον όρο «Μακεδονία». Ηταν «καλομαγειρεμένα» όλα.
    Απόσπασμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γράψατε παλιότερα να μην γράφουμε με τόση ευκολία την λέξη προδοσία!!
    Μονο και μόνο απο το 1992 μέχρι την σημερινή κόκκινη γραμμή των "πολιτικών" μας με ποια λέξη μπορούμε να περιγράψουμε ή με ποια φράση.
    α) δείλιασαν μπροστά στην αποφασιστικότητα των σκοπιανών?
    β) "Κατέβασαν" τα παντελόνια ύστερα απο την πίεση των "μεγάλων"?
    γ) Λάθος πολιτική του Μητσοτάκη με τον στρατηγό γρυλακη το '92.
    δ) ΔΕΝ μας έμαθαν σωστά την ιστορία?(πράγμα που αποκλείω γιατί όλος ο επιστημονικός κόσμος μιλά για την Ελληνικότητα της μακεδονιας!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.