25/3/11

O περίεργος αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην Υεμένη

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους διεθνείς διπλωματικούς κύκλους και στον αραβικό κόσμο η αποκάλυψη ότι μηχανισμοί των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας έστειλαν 16 χιλιάδες πιστόλια τουρκικής κατασκευής στους επαναστατημένους σιίτες της Υεμένης, που υποστηρίζονται και από το Ιράν.
Emirlik’te Türk malı silahlar yakalandı
Το φορτίο των τουρκικών πιστολιών που συνελήφθη στο Ντουμπάι και είχε προορισμό τους εξεγερμένους σιίτες της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν
Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συνέλαβαν φορτίο 16 χιλιάδων πιστολιών τουρκικής κατασκευής, αξίας 4,36 εκατομμυρίων δολαρίων, που είχαν προορισμό την πόλη Σαντάα της Βορείου Υεμένης, που κατοικείται από Σιίτες που εδώ και χρόνια διεξάγουν έναν ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο διευθυντής Ασφαλείας του Ντουμπάι, Dahi Halfan, ανακοίνωσε ότι τα πιστόλια βρέθηκαν σε μεγάλο κοντέινερ, στο λιμάνι του Ντουμπάι και ότι για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν πέντε άτομα που ζουν στο Ντουμπάι, ο ένας εκ των οποίων είναι Τούρκος υπήκοος.
Ο Χαφτάν δήλωσε ότι το κοντέινερ που μετέφερε τα πιστόλια έφυγε από την Τουρκία, στη συνέχεια  πήγε στο λιλμάνι Σαΐντ της Αιγύπτου και από κει μεταφέρθηκε στο Ντουμπάι, με σκοπό να μεταφερθεί στην πόλη Σαντάα, που αποτελεί θέατρο διαδηλώσεων και εξεγέρσεων των σιιτών που κατοικούν στην περιοχή. Ο Άραβας αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν θα αποκαλύψει ποιός ήταν ο αποδέκτης του φορτίου, τόνισε όμως ότι αποδέκτης δεν ήταν σίγουρα η κυβέρνηση της Υεμένης. Ο Χαφτάν δήλωσε ότι τα πιστόλια είναι δυνατόν να παραγγέλθηκαν από τους εξεγερμένους ή από κάποιους μεσολαβητές.
Το γεγονός αυτό είναι η τρίτη υπόθεση λαθρεμπορίας όπλων που γίνεται με όπλα που κατασκευάζονται στην Τουρκία.
Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι και κύκλοι των μυστικών υπηρεσιών των χωρών της Δύσης προβληματίζονται από το γεγονός της αποστολής πιστολιών από την Τουρκία στην Υεμένη και συγκεκριμένα στους εξεγερμένους σιίτες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Το κρίσιμο ερώτημα, μάλιστα, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν, είναι το κατά πόσο η συγκεκριμένη αποστολή όπλων αποτελεί προϊόν της συνεργασίας της κυβέρνησης Ερντογάν και του νέου αρχηγού της ΜΙΤ, Φιντάν, με τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.