18/2/16

Σιζόπουλος: Σε επαναφορά του σχεδίου Ανάν οδηγούν οι υποχωρήσεις Αναστασιάδη


Σε λύση συνομοσπονδίας και επαναφοράς του σχεδίου Ανάν οδηγούν οι «συγκλίσεις» και οι υποχωρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τόνισε στη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση της ΕΔΕΚ «Όλα όσα μας αποκρύβουν από τις συνομιλίες» ο Πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος.
Ο κ. Σιζόπουλος τόνισε εμφαντικά ότι «δεν εμπιστευόμαστε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη διαχείριση του κυπριακού και όχι άνευ λόγου και αιτίας», υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης αθέτησε τις πλείστες υποσχέσεις του:

  • προχώρησε σε κούρεμα καταθέσεων
  • δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών
  • δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις του για το πλαίσιο αφερεγγυότητας (αξία ενυπόθηκου ακινήτου και προστασία εγγυητών)
  • απέκρυψε για μέρες το έγγραφο Ντάουνερ στο οποίο καταγράφονταν οι λεγόμενες συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ
  • υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του καταστροφικού και διχοτομικού σχεδίου Ανάν
  • κατάγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία στις Βρυξέλλες
  • η συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων του για το κυπριακό ήταν φανατικοί υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν.  
Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ο κ. Σιζόπουλος, «άλλα εξαγγέλλει και άλλα κάνει» στις συνομιλίες και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι δεν γίνεται διασταυρούμενη συζήτηση αλλά και το ότι η διαδικασία του «πάρε-δώσε» έχει καταλήξει σε διαδικασία «δώσε» της δικής μας πλευράς. Οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, ανέφερε ο Πρόεδρος ΕΔΕΚ, οδηγούν σε μια συνομοσπονδιακή δομή δύο συνιστώντων μερών, με τρεις βουλές, τρεις κυβερνήσεις, τρεις δημόσιες υπηρεσίες και διαμοιρασμό της κυριαρχίας. «Κάτω από την ονομασία της ΔΔΟ αυτό που συζητείται δεν είναι μια πραγματική ομοσπονδία, ένα κράτος αλλά μια συνομοσπονδία που στην ουσία είναι δυο κράτη», ανέφερε.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε ότι, με βάση τα όσα συμφώνησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης:
  • Η σύνθεση του ανώτατου νομοθετικού οργάνου (Γερουσία) θα προέρχεται στη βάση φυλετικών κριτηρίων και αριθμητικής ισότητας.
  • Οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουν τρεις διαφορετικές ιδιότητες με διαφορετικά δικαιώματα και θα υπάρχει περιορισμός των τεσσάρων βασικών ελευθεριών.
  • Οι σφετεριστές-χρήστες ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα αποκτούν ίσα ή και περισσότερα δικαιώματα από τους νόμιμους ιδιοκτήτες.
  • Η λαϊκή κυριαρχία για καθοριστικά συνταγματικά ζητήματα εκχωρείται σε ξένο δικαστή ο οποίος θα επιλέγεται με κλήρωση.
  • Θα υπάρχει αριθμητική ισότητα και εκ περιτροπής προεδρία στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και αναλογία 2:1 στους διορισμούς θεσμικών αξιωματούχων.
  • Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η παραμονή σχεδόν όλων των εποίκων.
Η λύση συνομοσπονδίας, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα οδηγήσει σε βοσνιοποίηση της Κύπρου με σοβαρούς κινδύνους για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.
+Η ΕΔΕΚ, κατέληξε, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια δημοκρατική λύση στο πλαίσιο, ένα κράτος - ένας λαός, με πλήρως κατοχυρωμένα τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από εθνοτική ή θρησκευτική προέλευση καθώς και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς ακρωτηριασμό και μόνιμες παρεκκλίσεις στο σύνολο της κυπριακής επικρατείας.
Λευκωσία, 16 Φεβρουαρίου 2016
Γραφείο Τύπου 


1 σχόλιο:

  1. Καλά θα κάνει η ΕΔΕΚ να δημοσιοποιήσει ΓΡΑΠΤΩΣ όλες τις λεπτομέρειες των ΗΔΗ συμφωνηθέντων στις διαπραγματεύσεις. Και ας τοποθετηθούν τότε όλοι αυτοί που μιλούν υπέρ του διεξαγόμενου αίσχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.