16/3/16

Το φράγμα της Μοσούλης: ένα όπλο μαζικής καταστροφής

Φωτογραφία: Το φράγμα της Μοσούλης (πρώην φράγμα του Σαντάμ)

Gilles Munier / FRANCE-IRAK ACTUALITÉS (Γαλλία)
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη ετοιμάζεται να εκκενώσει τις εγκαταστάσεις της στην περίπτωση θραύσης του φράγματος της Μοσούλης. Συμβουλεύει τους κατοίκους αυτής της πόλης και της Τικρίτ να μετακινηθούν σε 5 ή 6 χιλιόμετρα από τις όχθες του ποταμό Τίγρη και σε 16 χλμ για εκείνους της πόλης Σαμάρα.

Σε ένα έγγραφο με ημερομηνία 30 Ιανουαρίου 2016, το σώμα των μηχανικών του αμεριακνικού στρατού διαπίστωσε ότι «τα στοιχεία που συλλέχτηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος θραύσης του φράγματος της Μοσούλης είναι πολύ μεγαλύτερος από ό, τι είχαν φανταστεί».
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού Χαϊντάρ αλ-Αμπαντί εκτίμησε ότι η Μοσούλη θα καλυπτόταν από 12 έως 15 μέτρα νερού, και ότι 500.000 άνθρωποι θα πνιγούν, άλλοι μιλούν για ένα εκατομμύριο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Mother Jones , υπάρχουν μόνο 30 άτομα που συντηρούν το φράγμα, ενώ ήταν 300 πριν, που εργάζονταν σε τρεις βάρδιες 24 ώρες στις 24.
Τι θα συμβεί εκεί τον Απρίλιο, όταν η στάθμη της λίμνης συγκράτησης των υδάτων θα αυξηθεί με το λιώμα των χιονιών στα βουνά του Κουρδιστάν, από 308 μ στα 330 μ; Οι γιγαντιαίες θύρες που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την πίεση του ύδατος είναι μπλοκαρισμένες, οι κάτω βαλβίδες επίσης. Κομμάτια από ορισμένες μηχανές  κλάπηκαν. Αν υποχωρεί το φράγμα, το κύμα θα φτάσει τη Μοσούλη σε 4 ώρες και τη Βαγδάτη σε 45 ώρες.
Κανένα σχέδιο εκκένωσης του πληθυσμού δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί.

Για το ίδιο θέμα, βλέπετε επίσης:


Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμων Πολιτικά, Αθήνα, 16.3.2016



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.