16/3/16

Stratfor: Γιατί η Ρωσία ανακοίνωσε απόσυρση από τη Συρία

Η απροσδόκητη απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Συρία δημιουργεί ερωτήματα για τη στρατηγική της Ρωσίας. Το προσφυγικό, οι σχέσεις με ΕΕ και Τουρκία και οι εικασίες για τα κίνητρα του Ρώσου προέδρου.

Η Ρωσία, για μια ακόμα φορά, δημιουργεί αναταράξεις στη Συρία -αυτή τη φορά με την αποχώρησή της. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυριζόμενος πως ο στρατός του έχει ολοκληρώσει την αποστολή του να πολεμήσει τη διεθνή τρομοκρατία, διέταξε το υπουργείο Άμυνάς του να αρχίσει την απόσυρση των ρωσικών επίγειων δυνάμεων από τη χώρα, αρχής γενομένης από σήμερα 15 Μαρτίου. Όμως, αυτή η απροσδόκητη κίνηση εγείρει ένα μεγαλύτερο ερώτημα, ως προς τη στρατηγική της Ρωσίας.
Η Ρωσία επενέβη στη Συρία για διάφορους λόγους. Ο δηλωμένος στόχος της ήταν να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες ανταρτών στις οποίες ανήκουν πολλοί Ρώσοι (και πολίτες πρώην Σοβιετικών κρατών). Αν και η Ρωσία κατέληξε να επικεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής της σε αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς στη Συρία, αντί για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η Ρωσία πράγματι συνέβαλε στη σοβαρή ζημιά που υπέστησαν οι ισλαμιστές μαχητές τους τελευταίους μήνες.
Καθώς «στοιχειώνεται» από τις αποτυχίες προηγούμενων επεμβάσεών της, η Ρωσία ήθελε επίσης να δείξει στον κόσμο -και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ- πως θα μπορούσε επιτυχώς να επιβεβαιώσει τη στρατιωτική και πολιτική της θέση πέραν των συνόρων της. Το Κρεμλίνο ήθελε να ακουστεί. Στις εβδομάδες μετά την πρώτη επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποβάθμισε τις ενέργειες της Ρωσίας, λέγοντας πως η Μόσχα ενήργησε από αδυναμία. Έκτοτε, η Ρωσία (μαζί με το Ιράν) έχουν σταθεροποιήσει και ενισχύσει το καθεστώς της Συρίας και τις δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτό. Επιπλέον, η εμπλοκή της στη Συρία, αν και περιορισμένη, έδωσε στη Ρωσία την ευκαιρία να επιδείξει τον ανανεωμένο στρατό της και την ανάκαμψή του από τη μετασοβιετική παρακμή του.

Για τη συνέχεια Euro2Day

4 σχόλια:

  1. Στον "Τελικο" για τις σοβαροτατες εξεληξεις που αναμενονται στην πορεια για παγκοσμια κυβερνηση (εχει δουλεια ακομα) η παραμερισμενη Ρωσια απο "περιφερικη Δυναμη" εγινε "Παγκοσμια Δυναμη" παρακαμπτοντας τα οικονομικα της που την βαζουν αρκετα πισω απο μη πυρηνικες Δυναμεις και επιθυμουν να την βγαλουν απο το τραπεζι συνομιλιων των ..."μεγαλων" που θα μοιρασουν την πιττα.μετα την Ρωσια σειρα θα εχει η Κινα που ηδη την βουλιαζουν συστηματικα αλλα με αλλους τροπους ,συγχρονους χρηματο-οικονομικους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και η Ρωσία για την πορεία προς την παγκοσμιοποίηση δουλεύει, όπως και η Κίνα. Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.