8/3/16

Επίσημο: Εκτός μνημονίου η Κύπρος, που δεν είχε αντιμνημονιακούς, αγανακτισμένους και "ήρωες του ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα - Πλήρωνε τώρα Έλλαδίτη τους λαϊκιστές

Στο αποψινό Eurogroup έπεσαν, μετά από τρία χρόνια, οι τίτλοι τέλους για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου.​ Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανακοίνωσαν από την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο τονίζοντας παράλληλα ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Ντάισλεμπλουμ και Μοσκοβισί χαιρετίζουν την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα. Εύσημα κι από το ΔΝΤ 
Έπειτα από τρία χρόνια η Κύπρος κατάφερε να εξέλθει από το Μνημόνιο ενώ επίσημα το πρόγραμμα στήριξης λήγει στις 31 Μαρτίου. Στη διάσκεψη τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκληρωση του Eurogroup o επικεφαλής του Συμβουλίου των Yπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, m;ilhse για «success story», ανακοικώνοντας και επίσημα την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κύπρος μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί τον εαυτό της και έχει επιστρέψει σε τροχιά ανταγωνιστικότητας.
Compliments to . Financial assistance program ends, back on path sustainable growth. Success story with strong commitment government
 «Ήταν το τελευταίο Εurogroup πριν από το τέλος του μήνα», εξήγησε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. «Πρέπει να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας στην Κύπρο». κατέληξε.
Grâce aux efforts des chypriotes et au soutien européen et international,  a retrouvé le chemin de la croissance.
Εύσημα και από το ΔΝΤ
Θερμά συγχαρητήρια προς το λαό της Κύπρου για τα επιτεύγματά του και την εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στα τρία χρόνια του προγράμματος προσαρμογής, εκφράζει και η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστόν Λαγκάρντ, με γραπτή ανακοίνωση.
 «Θέλω να συγχαρώ το λαό και την Κυβέρνηση της Κύπρου για τα επιτεύγματά τους κατά τη διάρκεια το προγράμματος προσαρμογής, το οποίο πέτυχε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών», αναφέρει η κ. Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι  η οικονομία επέστρεψε σε θετική ανάπτυξη πέρυσι και αυξήθηκε σχεδόν κατά 1,5 τοις εκατό.
«Το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται σε πιο σταθερά θεμέλια και επιταχύνονται οι εργασίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δημιουργώντας περιθώρια για την επάνοδο νέου παραγωγικού δανεισμού. Η δημοσιονομική θέση έχει αποκατασταθεί και βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος βρίσκεται τώρα σε πτωτική πορεία. Επιπρόσθετα, η Κύπρος επανάκτησε την πρόσβαση της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, εκδίδοντας με επιτυχία τρία Ευρωομόλογα στο διάστημα των τελευταίων 21 μηνών».
Μήνυμα ΠτΔ και ΥΠΟΙΚ — Τέλος στο Μνημόνιο αλλά συνεχίζεται ο αγώνας 
«Το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο», έγραψε σε tweet του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοινώνοτας έτσι την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο τρία χρόνια μετά την κατάρρευση της οικονομίας. Παράλληλα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Κύπρος συνεχίζει με σοβαρότητα.
Το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο. Τρία χρόνια δουλείας και συνέπειας. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα.https://t.co/hpLdhuLmP7
Η συλλογική προσπαθεια συνεχίζεται, Eurogroup Statement on #Cyprus https://t.co/gMSV1sMxlS
Λίγο νωρίτερα, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε ανακοινώσει πρώτος από το Twitter ότι, «Η Κύπρος εκτός Μνημονίου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος».
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός είπε ότι «αν συνεχίσουμε την συνετή διαχείριση της οικονομίας μας, αν συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με αξιοπιστία να πετύχουμε και τις αναβαθμίσεις, να εδραιώσουμε και την ανάπτυξη, να μπορέσουμε δηλαδή οριστικά να αφήσουμε πίσω τις συνέπειες της οικονομικής διολίσθησης των περασμένων ετών».
Ξεκαθαρίζοντας ότι η προϋπόθεση είναι «ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτήν την δύσκολη, αλλά σωστή και αναγκαία προσπάθεια».
Κατέληξε λέγοντας ότι «η Κύπρος ήδη έχει επανακτήσει στις διεθνείς αγορές και βεβαίως μέσα από την συνέχιση της προσπάθειας θα διατηρήσουμε αυτήν την πρόσβαση» και σημείωσε πως το Εurogroup θα δηλώσει ότι «τα δεδομένα είναι σαφώς καλύτερα από αυτό που ήταν πριν από τρία χρόνια».
Η Κύπρος εκτός Μνημονίου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος
Η συλλογική προσπαθεια συνεχίζεται, Eurogroup Statement on http://europa.eu/!Gx48tg 
Η δήλωση του Eurogroup για την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο 
Η έξοδος γίνεται ενώ η ένατη αξιολόγηση του προγράμματος και η εκταμίευση της 10ης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης παραμένει σε εκκρεμότητα, λόγω της μη συμμόρφωσης με το τελευταίο προαπαιτούμενο, που ήταν η έγκριση της νομοθεσίας για την ίδρυση της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ιδιωτικού δικαίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Cyta.

38 σχόλια:

  1. Δεν θα πανηγυρίζουμε που βγήκαμε από ένα μνημόνιο στο οποίο εξ αρχής δεν έπρεπε να μπούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί να δανειστεί δηλαδή απο τις αγορές ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κατά τα "Ελλαδίτικα" media λαϊκισμός είναι και η διακήρυξη ΑΟΖ, φίλτατε ανώνυμε, πράγμα που ήταν το πρώτο που έκαναν οι Κύπριοι για να αντιμετωπίσουν τη κρίση, και βέβαια στην εποχή μας το δημοψήφισμα και την αξία του το διδαχθήκαμε από τους Κύπριους -μέσο που τόσο πολεμήθηκε από το "Ελλαδίτικο" πολιτικό κατεστημένο.....ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ SEX...Άη γ@μί%ου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H Κύπρος ανακήρυξε ΑΟΖ το 2004. Δεν υπήρχε καμιά κρίση τότε.

      Διαγραφή
    2. ΜΠΡΑΒΟ ΜΕ ΔΙΟΡΘΩΣΕΣ ΤΩΡΑ .....Αν αυτό είναι το ζητούμενο....

      Διαγραφή
    3. Το ζητούμενο είναι να μην γράφεις ανακρίβειες. Συνέδεσες την ανακήρυξη (και όχι ασφαλώς ... διακήρυξη) τής κυπριακαής ΑΟΖ με την αντιμετώπιση τής εκεί οικονομικής κρίσης και ναι, σε διόρθωσα.
      Δεν ξέρω ποιο άλλο ζητούμενο έχεις εσύ, όπως σε ποιον "ανώνυμο" απευθύνεσαι.

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Telika einai terastio problhma to oti den pianoume thn ousia twn pragmatwn kai blepoume epifaneiaka ta panta. Sigoura gia auto ftaiei to ekpaideutiko systhma alla genikotera h elafrothta pou antimetwpizoume ta pragmata! H ousia den einai o panhgyrismos h ousia einai oti antimetwpisthke to problhma kai h krish oxi dixazontas ton kosmo alla enwnontas ton kosmo. Otan eisai enwmenos otan eisai diatethimenos na kaneis thysies gia na yparxei h patrida sou giati agapas thn patrida sou giati katanoeis to nohma tou kratous kai theleis na to exeis tote kapoia stigmh tha arxiseis na blepeis fws sthn akrh tou tounel! Me anermatistes politikes xwris strathgikh, me anthrwpous pou misoun to kratos kai apexthanontai thn ethnikh tous tautothta h aisthanontai komplex gia authn, me apolytous atomistes kai kareklokentaurous pou blepoun mono to atomiko symferon kai den distazoun na tautisoun to atomiko me to ethniko symferon den blepeis prokoph kai odhgeisai ston dixasmo kai ston mathimatika bebaio xamo!

      Διαγραφή
  5. Η ώρα της αυτοκριτικής για αγανακτισμένους, αντιμνημονιακούς και ήρωες του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα
    Το γνωρίζω ότι είναι πολύ δύσκολη η αυτοκριτική. Μια ζωή παλεύω μ' αυτό το ζήτημα. Διδάχτηκα πολλά μεταφράζοντας το βιβλίο "Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν", όπου διαπίστωσα ότι το ΡΚΚ κατόρθωσε να επιβιώσει μισό αιώνα και να νικήσει την Τουρκία, ακριβώς επειδή στηρίζεται στην συστηματική αυτοκριτική των στελεχών του, τα οποία υποβάλλουν σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και όταν το επιβάλουν οι περιστάσεις, εκθέσεις αυτοκριτικής στο Κόμμα. Είναι ώρα να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αγανακτισμένοι, αντιμνημονιακοί και ήρωες του ΟΧΙ, κάντε την αυτοκριτική σας. Κοιτάξτε με προσοχή ποιοι σας χρησιμοποίησηαν και τι επιτπώσεις είχε η συμμετοχή σας στα διάφορα κινήματα, που ήταν υπονομευμένα από επαγγελματίες "αριστερούς", στην πατρίδα. Αν τη βρίσκετε θετική, συνεχίστε και πετάξτε την κριτική μου στο καλάθι των αχρήστων. Απλά πράγματα.
    Πάντως, εγώ, αν ήμουν εχθρός της Ελλάδας, τότε, στην πιο κρίσιμη φάση, θα ήθελα μια διχασμένη Ελλάδα, στη βάση ενός κίβδηλου διλήμματος "μνημόνιο-αντιμνημόνιο", για να συνεχίσω να την λεηλατώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν διδάχθηκες, αρκετά, αγαπητέ μου.

      Και τούτο διότι παραβλέπεις ότι η ελληνική εκδοχή της κρίσης, στην ευρωζώνη γέννησε έναν πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό θεσμό. Αυτόν του δημοσιονομικού συμφώνου. Ο θεσμός αυτός δεν κάνει τίποτε άλλο, από το να "κανονικοποιεί" τις μνημονιακές υποχρεώσεις, ως μια διαρκή διαδικασία, σε όλη την ευρωζώνη.

      Βέβαια, τα "μεγάλα ψάρια" μπορούν να ξεφεύγουν, εν μέρει, αλλά αυτή είναι η πικρή αλήθεια, αφού και αυτά βρίσκονται, υπό επιτήρηση. Είναι και αυτό ένα από τα "κατορθώματα" του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

      Η Κύπρος, αγαπητέ μου, δεν πρόκειται να πάει μακριά, από την υπαναπτυξιακή διαδικασία, στην οποία έχει εμπλακεί, εντασσόμενη, αφρόνως, στην ευρωζώνη. Με τα κόκκινα δάνειά της, στα ύψη και με ένα δημόσιο χρέος πάνω από το 107% του ΑΕΠ της και με επενδύσεις κεφαλαίου, στο 10,7% του ΑΕΠ, δεν έχει μέλλον.

      (Άλλωστε και λόγω και του εθνικού της προβλήματος, δεν έχει μέλλον, ούτως, ή άλλως. Εκτός εάν αλλάξει συμμαχίες. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα)...

      Διαγραφή
  6. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω, η Ελλάδα σύμφωνα με αυτά που έχει υπογράψει από το 2010, θα έβγαινε από το Μνημόνιο όταν αποπληρώσει το 75% του Μνημονίου. Και συγκεκριμένα,
    Σύμφωνα τόσο με την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, του Ιανουαρίου του 2014 σελ.14 και από την Εισηγητική Έκθεση του προϋπολογισμού του 2015 σελ.15, προκύπτει ότι κάθε χώρα υπόκεινται σε ενισχυμένη εποπτεία, μέχρι την αποπληρωμή του 75% του χρέους που έχει λάβει. Ταυτόχρονα, ισχύει ο χρυσός κανόνας του προϋπολογισμού περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Επίσης προϋποθέτει τον προληπτικό έλεγχο των προϋπολογισμών, αλλά και την εφαρμογή Μεσοπρόθεσμων στόχων.
    Επιπρόσθετα το νέο ΕΣΠΑ – Σ.Ε.Σ. 2014-2020, αλλάζει δραματικά και σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τον Ιανουάριο του 2014, σελ.15, η διαχείριση των προγραμμάτων περνά άμεσα στην διακριτική ευχέρεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όποτε θέλει θα μπορεί να διακόπτει τη χρηματοδότηση των έργων, μονομερώς. Η εκταμίευση των ποσών από το νέο ΕΣΠΑ, θα εξαρτάται από την επίτευξη ή όχι των Μεσοπρόθεσμων στόχων που θα έχουν τεθεί.






    στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2015, στις σελίδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H ενισχυμένη εποπτεία, αποτελεί με διαφορετικό τρόπο λεκτικό, τρόικα και οι μεοσπρόθεσμοι στόχοι με άλλα λόγια Μνημόνιο....μην κάνουμε τα ίδια που έκανε ο Τσίπρας, βαφτίζοντας τη τρόικα, θεσμούς και το Μνημόνιο Πρόγραμμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή Γιάννη, για να καταλάβω, η Κύπρος δεν βγήκε από το μνημόνιο;

      Διαγραφή
    2. Eγώ αναφέρομαι στην Ελλάδα, τι έχει υπογραφεί για την έξοδο από τα Μνημόνια. Όσον αφορά την Κύπρο, ναι βγήκε και είμαι σε θέση να ξέρω, από πρόσφατη επίσκεψη μου στο νησί της Αφροδίτης, ότι έχει φανεί η αλλαγή και στην κοινωνία και στην οικονομία της Κύπρου. Πέρασαν την κρίση και αναπτύσσονται πραγματικά πλέον, όχι μόνο σε αριθμούς. Απλά πρέπει να επισημαίνουμε στη σύγκριση των 2 Μνημονίων (Κύπρου - Ελλάδας) τις διαφορές και στην Κρίση αλλά και στις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί. Επιπλέον βασική διαφορά, είναι το μέγεθος του Δανεισμού, εμείς ως το 2012 είχαμε δανειστεί 240 δις και μετά τις παλινωδίες του κ.Τσίπρα άλλα 86 δις€. Η συνολική δανειοδότηση της Κύπρου δεν πρέπει να ξεπέρασε τα 20 δις συνολικά.

      Διαγραφή
    3. Καλά, το καταλαβες, εν μέρει. Διότι καταλαβες, μόνο, το μισό, από αυτό, που θα έπρεπε.

      Η Κύπρος βγήκε από το Μνημόνιο και μπήκε, στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο προέκυψε από αυτό το Μνημόνιο, ως ένα κανονικοποιημενο Μνημόνιο διαρκείας.

      Αν υπάρχει κάτι, που δεν γίνεται κατανοητό - που δεν νομίζω -, αυτό συμβαίνει, μόνον, εάν δεν υπάρχει η επιθυμία να γίνει κατανοητό..

      Διαγραφή
  8. Υπάρχει καμμία σύγκριση του Ελληνικού προβλήματος και της "λύσης" των εταίρων, με τα αντίστοιχα της Κύπρου.

    Και φυσικά η Κύπρος συνεχίζει να βρίσκεται υπό την "πατρική" εποπτεία της Ευρωμαφίας, μέχρι τελικής πτώσεως.

    Το προσφυγικό προσφέρεται ολίγον περισσότερο για διανομή κουτόχορτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι Ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις ουδέποτε ζήτησαν να αναλάβουν οι πιστωτές την ιδιοκτησία του προγράμματος. Αυτό εξυπηρετούσε τούς αλλοδαπούς (διότι το πρόγραμμα ήταν "λάθος") και τούς ντόπιους (διότι δεν ήθελαν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις τού προγράμματος αλλά ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα ως μέσο για να προστατέψουν τα συμφέροντα της εγχώριας ελίτ και της πολιτικής κάστας τους).

    Οι Ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις ουδέποτε ζήτησαν από τούς πιστωτές τις λίστες με τις καταθέσεις Ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό. Ένας φόρος 20% θα έβγαζε την Ελλάδα από το μνημόνιο.

    Οι Ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις ουδέποτε ζήτησαν να διαπραγματευτούν με βάση ό,τι οι ίδιες εκχώρησαν με τη δανειακή σύμβαση, το ΜΑΛΤΑ ΓΙΟΚ, την οριοθέτηση με μη γκρίζες ζώνες, το μεταναστευτικό ως μέσο γκριζοποίησης τού Αιγαίου. Ο λόγος είναι απλός: δεν ήθελαν να βγούμε από το μνημόνιο, ήθελαν να τα δώσουν όλα και να παραμένουμε εντός μνημονίου.

    Οι Ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις, και όλες οι άλλες από το 2001, ουδέποτε αποδέχθηκαν να δημιουργηθεί υπερκομματικός Μηχανισμός Στρατηγικής Υποστήριξης. Ο λόγος είναι απλός: ήθελαν να έχουν ως ελάχιστο επίπεδο λειτουργίας αυτό που αντιστοιχούσε σε αυτούς που έβαλαν υπάλληλο τού υπουργείου εσωτερικών τής Τουρκίας ως project manager για έργο τής FRONTEX.

    Όλα αυτά έχουν μια κοινή ρίζα: την αποτροπή έλλειψης Ελληνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού©. Ο λόγος είναι απλός: το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι εθνομηδενιστικό.

    Πριν από το μνημόνιο, το εθνομηδενιστικό εργαλείο λεγόταν "πρόγραμμα κομματικού ό,τι να'ναι": ο καθένας έκανε ό,τι σοσιαλιστικό ήθελε.

    Μετά το 2012, το δίλημμα "μνημόνιο-αντιμνημόνιο" ήταν όντως κίβδηλο διότι δεν υπήρχε διαθέσιμο εθνικό σχέδιο (που υπήρχε το 2012). Αν όσοι είχαν καθαρό μυαλό το 2012 στήριζαν μια εθνική προσπάθεια, τότε η Ελλάδα θα είχε βγει εκτός μνημονίου μέχρι το 2015. Μόνη περίπτωση να είχε γίνει πραγματική προσπάθεια μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα θα ήταν να είχε σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού το 2012.

    Μετά το 2012 υπήρχε μόνο κυνήγι για την καρέκλα που θα εφάρμοζε το ίδιο εθνομηδενιστικό αλλοδαπό πρόγραμμα υπέρ των κομματικών ομάδων και της εγχώριας ελίτ.

    Μεταρρύθμιση λόγω μνημονίου στην Ελλάδα δεν υπήρξε ούτε πρόκειται ποτέ να υπάρξει διότι αν υπάρξουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις θα πεθάνουν τα υφιστάμενα κόμματα και θα φαλιρίσει η εγχώρια ελίτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.
      Ανακόντα
      τίποτα από αυτοκριτική;

      Διαγραφή
    2. Σάββα, όπως σού έχω πει και δια ζώσης, από το 2012 δεν έχω καμία απολύτως σχέση με κάποιο από τα κόμματα τής Βουλής διότι αποδείχθηκαν συνιστώσες τής ίδιας παράταξης. Αυτό νομίζω ότι είναι έμπρακτη αυτοκριτική.
      Αντίστοιχα θα περίμενε κανείς μια αυτοκριτική από όσους συνέβαλαν με πράξεις ή παραλείψεις τους σε όσα προανέφερα στο σχόλιό μου και σε πολλά άλλα, όπως στην εθνικά καταστροφική -όπως διαπιστώνουν όλοι, μερικοί εκ των οποίων με χαρά- θεωρία τής αριστερής παρένθεσης. Αυτά δεν είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε αλλά ιστορικά δεδομένα.

      Διαγραφή
  10. Aγαπητέ κ. Καλεντερίδη. Η αυτοκριτική είναι βασική προϋπόθεση της ανοδικής εξέλιξης μιας προσωπικότητος και της ευστοχώτερης και παραγωγικώτερης δράσεώς της. Αρκεί να θέτει υπό τον επανέλεγχο και κάποια αρχικά credo/ ιδεολογήματα αυτού που την αποφασίζει. Λ.χ. " ο Μεταξάς ήταν φασίστας", "ο Βελουχιώτης ήταν Βούλγαρος", "Είμαι με τούς εχθρούς της Σοβ.΄Ενωσης και όταν αυτή έπαψε να Υπάρχει", "Ο Τσίπρας λέει ΟΧΙ στο Μνημόνιο = Τό ΄ΟΧΙ οδηγεί στην καταστροφή".
    Ο πρόγονός μας Σωκράτης, σε εποχή ειδυλλιακά απλούστερη και απείρως βραδύτερης
    εξέλιξης από τη δική μας, με πείρα ζωής και σοφία εξήντα κάπου χρόνων εδίδασκε "εν είδα ότι ουδέν είδα" (στη σημερινή ορθογραφία).
    Ο ευφυής σημερινός σκεπτόμενος ΄Ελληνας ώριμης ηλικίας,με τον πλούτο πικράς πείρας και πληροφοριών που διαθέτει, προκειμένου να βοηθήσει μήπως και σωθεί η πατρίδα, πρέπει να εφαρμόσει ασφαλώς την προτροπή σας για αυτοκριτική, τοποθετώντας την όμως σε μια γενικώτερη μικροσκοπική επανεξέταση παραδεδεγμένων από τον ίδιο δογμάτων και αξιωμάτων. Με μοναδική αμετακίνητη βάση και αφετηρία: Η Πατρίδα μου χάνεται, πως θα τη σώσουμε.
    Τα κινήματα της πλατείας και το απροσδόκητο ΟΧΙ, (τεκμήρια επιβίωσης του ελληνικού DNA), θα ήταν σωτήρια με ένα ΄Ελληνα Ηγέτη, σεβαστού εθνικού αναστήματος (Πλαστήρα, Μεταξά, Μακάριο, ή Χριστόδουλο)ακόμα και αν οδηγούσαν σε Grexit -και ιδίως τότε.
    Επειδή, κ. Καλεντερίδη, παραμονή στο καθεστώς της δουλείας, υπό Τσίπρα ή Κ.Μητσοτάκη, οδηγεί εθνικό θάνατο. Πρέπει να είναι πλέον κανείς τυφλός για να μη το βλέπει. Και αυτό το τελευταίο είναι η σωστότερη αφετηρία μιας ριζικής εθνικής αναθεώρησης αξιωμάτων και λογικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άστοχος ο τίτλος. Η Ελλάδα δεν πληρώνει λαϊκιστές μόνο, αλλά κυρίως ανίκανους.
    Πέρα των όσων σωστών γράφει ο Anaconda, καμμία κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε να αναστρέψει την κατάσταση, δημιουργώντας προϋποθέσεις για επενδύσεις, άρα μείωση τής ανεργίας και στην συνέχεια ανάπτυξη. Όλοι και κυρίως οι Σαμαροβενιζέλοι, μιλούσαν για επερχόμενη ανάπτυξη και τέλος μνημονίων, εξακολουθώντας να διατηρούν την βαρυτάτη, τροτσκικού τύπου φορολογία, εντελώς παράλογη, διατηρώντας την ίδια γραφειοκρατία, το ίδιο ασταθές και ανόητο φορολογικό σύστημα, την ίδια κακή οργάνωση (από τον Φεβρουάριο/Μάρτιο, που υποβάλλονταν παλιά οι φορολογικές δηλώσεις, πήγαμε τουλάχιστον 6 μήνες πίσω), το ίδιο βραδυκίνητο δικαστικό σύστημα και βέβαια την διαφθορά, τούς διορισμούς κλπ.

    Σάββα, μην κάνεις σύγκριση με την Κύπρο. Μιλάμε για εντελώς διαφορςετικές περιπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κατάληξη του άρθρου:

    >Η έξοδος γίνεται ενώ η ένατη αξιολόγηση του προγράμματος και η εκταμίευση της 10ης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης παραμένει σε εκκρεμότητα, λόγω της μη συμμόρφωσης με το τελευταίο προαπαιτούμενο, που ήταν η έγκριση της νομοθεσίας για την ίδρυση της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ιδιωτικού δικαίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Cyta.<

    Αυτό ήταν και είναι ένα από τα καλά του κυπριακού μνημονίου.
    Και οι επικοινωνίες στα χέρια ιδιωτών, σε κράτος υπό πολέμου!

    Και που το λέω, θα θεωρηθώ λαϊκιστή;

    Περαιτέρω, ως επαγγελματίας λαϊκιστής αλλά όχι οικονομολόγος, θα ήθελα να υπενθυμίσω το υπόβαθρο του πολέμου που κήρυξε η ΕΕ και ΕΚΤ στη Κύπρο, ήτοι την εκ βάθους μετατροπή και καθίζηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος που ευημερούσε (και όχι μόνο οι τράπεζες), έχοντας καταφέρει να προσηλώσει τεράστια ρωσικά κεφάλαια. Τα τελευταία κατασχέθηκαν –στο όνομα κάποιας σωτηρίας και «κανόνων του διεθνούς τραπεζικού συστήματος», εδώ γελάμε η κλαίμε…- και ό τι έμεινε η εμφανίστηκε μετά, βρίσκεται σήμερα στις τράπεζες του Σίτυ του Λονδίνου η στις νήσους Καϊμάν.

    Ηρωική πατριωτική σελίδα λοιπόν της κυπριακής Ιστορίας και εν γένει του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου.

    Όσον αφορά την επίκληση για εφαρμογή της μεθόδους της αυτοκριτικής του PKK (γνωστή σε όλα τα σταλινικά κόμματα) στους αναγνώστες του ιστολογίου μας, ας μη μιλήσω γιατί θα γινόμουν αγενής.

    Εντέλει Σάββα, εν όψει εκλογών στη Κύπρο -γιατί κατά τη γνώμη μου η μεγάλη προβολή της επιτυχίας από την έξοδο από το μνημόνιο , παρότι πολλές «μεταρρυθμίσεις» δεν έχουν εφαρμοστεί, αποτελεί εκλογική προπαγάνδα- θα στηρίξεις το ανανικό δίδυμο Αναστασιάδη – φλώρου Γεωργιάδη; Κατάντια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κριστιάν
      κανένας δεν λέει ότι τα έκαναν όλα καλά στην Κύπρο.
      Πολύ απλά, λέω ότι τα έκαναν πολύ καλύτερα από την Ελλάδα!
      Απλά πράγματα...

      Διαγραφή
  13. συμπατριώτες 1000 δις χρωστάμε 360 του κράτους και 650 που χρωστάνε οι τράπεζες και εγγυηθηκαμε όλοι εμείς.Διαγραφη ολου του χρέους μονομερως και άντε γεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο συριζα έλεγε ψέματα συνέχεια και τώρα ακόμη.Ήταν απατεωνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η Κύπρος είχε "άλλο" Μνημόνιο. Η Πορτογαλία ήταν "άλλη" περίπτωση. Για την κρίση της Ιρλανδίας δεν ευθύνονταν οι "ίδιες αιτίες" με τη δική μας κρίση. Η Ισπανία ήταν κι αυτή κάτι "διαφορετικό". Όλοι όσοι πιστεύετε αυτά, εξακολουθείτε να συντηρείτε την κακή νοοτροπία, ότι για όλα φταίονει "οι άλλοι". Μου θυμίζετε την ταινία θρίλερ "ΟΙ ΑΛΛΟΙ", στην οποίαν η πρωταγωνίστρια νόμιζε ότι υπήρχαν κάποιοι "άλλοι" μέσα στην οικία της,νεκροί - φαντάσματα που τους στοίχειωναν, μέχρι που διαπίστωσε ότι "οι άλλοι", οι νεκροί - τα φαντάσματα ήταν αυτή και τα παιδιά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι ζορίζονται, η Ελλάδα είναι στη χειρότερη θέση επειδή έχει πολιτικό προσωπικό χωρίς εθνική συνείδηση, απλά είναι τα πράγματα.

      Διαγραφή
  16. και η λαέ Λαφαζάνης Όταν επαναλαμβάνουν τα ψέματα του συριζα ότι θα διαπραγματευτούν και ότι θα συμφωνήσουν λένε και αυτοί ψέματα.Καμία διαπραγμάτευση με τον εχθρό .Εθνικό νόμισμα και 100%αυξησεις την πρώτη μέρα στους μισθούς και συνταξεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Αέραν έδωκες, αέραν θα λάβεις". Ζητώ συγγνώμη που παραφράζω εκκλησιαστικό κείμενο, αλλά αυτά θα πάρεις Καράμπα.

      Διαγραφή
  17. Μόνο φαινομενική ήταν η διαφορά μεταξύ "μνημονιακών" και "αντιμνημονιακών", για αυτό και οι δύο επικαλούνται συνεχώς την Ευρώπη, για τα προβλήματα της Ελλάδας δεν έχει κανείς λύσεις, για την Ελλάδα τους ρωτάς και για την στάση της Αυστρίας, την αντίδραση της Ουγγαρίας, την πρωτοβουλία της Γερμανίας κτλ σου απαντούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν κατάλαβα κύριε Καλεντερίδη που και τι πέτυχαν οι Κύπριοι που να θεωρηθεί εθνικά ωφέλιμο....Δεν κατάλαβα που θα κέρδιζε η πατρίδα μας άν υπακούαμε όλοι ως Έθνος τις μνημονιακές πολιτικές της ευρωτραπεζικής αυτοκρατορίας....Ναι, αυτοκριτική κάνοντας κατέληξα πως δεν χρωστάω σε κανένα κλέφτη δυνάστη και τους συνεργάτες τους δανειστές μας...Δεν χρωστάω γιατί μου έμαθε ο πατέρας μου να μή δανείζομαι παρόλο που οι τράπεζες και η διεφθαρμένη πολιτική εξουσία με ωθούσαν...Δεν τα έφαγα με κανένα και μάλιστα με αυτούς που θα έπρεπε νάναι υπόλογοι σε μια πραγματική δικαιοσύνη ,ανεξαρτητη και υπέρ των συμφερόντων των Ελκλήνων και όχι της δικής ευημερίας...Κάνοντας αυτοκριτική αντέδρασα υποτονικά στους καταπατητές του Συντάγματος της Πατρίδας μας που κατάντησαν ακόμη και το στράτευμα γιουσουφάκια των γερμανικών συμφερόντων...Είμαι και εγώ όπως και εσείς υπόλογος για την κατοχή της πατρίδας μας απο ξένες δυνάμεις ...Είμαστε υπόλογοι για τον επερχόμενο αφανισμό του Εθνικής μας κυριαρχίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάκχο
      αν δεν έχεις κανένα πρόβλημα, όλα καλά.
      Όσο για την Κύπρο, εγώ ως Έλληνας χαίρομαι που η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο και λυπάμαι που δεν έχει βγει η Ελλάδα.
      Θα ήθελα να μην είχαμε μπει ποτέ, αλλά από τη στιγμή που μπήκαμε, θα ήθελα να βγούμε, όπως και η Κύπρος, με όποιες απώλειες.

      Διαγραφή
  19. Η Κύπρος έχει περίπου 800.000 κατοίκους. Δηλαδή μισή Θεσσαλονίκη. Τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, ορυκτός πλούτος έφταναν και περίσσευαν με μια χρηστή διακυβέρνηση για να ζει ο λαός της αρκετά πλούσια. Το τι γινόταν όμως στην Κύπρο το ξέρουν καλύτερα από μας οι Κύπριοι.
    Το πρόβλημα στην Κύπρο ήταν ότι οι καταθέσεις των ξένων καταθετών είχαν εξαφανιστεί (το που πήγαν δεν το γνωρίζω) και γι΄αυτό το λόγο έπρεπε να κουρευτούν όπως και έγινε.
    Επειδή αυτοί που έχουν το μαχαίρι έχουν και το καρπούζι όπως αποφάσισαν να βάλουν την Κύπρο στο μνημόνιο έτσι αποφάσισαν και να την βγάλουν επειδή αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους που έχουν να κάνουν με τη μοιρασιά της.
    Είχα γράψει ότι ήταν κάκιστη η διακυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ακόμα πιο κάκιστη όπως και έγινε. Επίσης είχα γράψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιπές αντιμνημονιακές δυνάμεις στην πραγματικότητα δεν ήταν αντιμνημονιακές διότι "μάλωναν το πιστόλι που πυροβολούσε την Ελλάδα και φιλούσαν το χέρι που το κρατούσε".
    Λαϊκιστής είναι ο πολιτικός που ανήκει στην πολιτικοοικονομική ελίτ και λέει πράγματα αρεστά στους πολίτες για να τους κλέψει την ψήφο αλλά που δεν τα εφαρμόζει στην πράξη γιατί είναι αντίθετα προς τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Και επειδή εγώ δεν είναι λαϊκιστής αφού δεν είμαι πολιτικός αλλά επιπροσθέτως είμαι παιδί της λαϊκής τάξης θα σας πω ότι δεν υπάρχουν σήμερα πατριώτες. Υπάρχουν κάποιοι χλιαροί που δεν μπορούν ούτε να αντιληφθούν τα παιχνίδια που παίζονται, πόσο μάλλον να αντιμετωπίσουν τους εξωτερικούς εχθρούς και τους εσωτερικούς ....... (δεν τους χαρακτηρίζω)
    ΥΠΟΜΟΝΗ
    Υ.Γ. Όσο για τους σημερινούς αριστερούς πολιτικούς όπως φάνηκε και από τον ηγέτη των podemos (με το φιλί στο στόμα) έχουν κατεβάσει από τις σημαίες τους τα σφυροδρέπανα και έχουν ανεβάσει τα στριγγάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. >Το πρόβλημα στην Κύπρο ήταν ότι οι καταθέσεις των ξένων καταθετών είχαν εξαφανιστεί (το που πήγαν δεν το γνωρίζω) και γι΄αυτό το λόγο έπρεπε να κουρευτούν όπως και έγινε<

    Αφού είχαν εξαφανιστεί (;;), πώς κουρεύτηκαν; "Κούρεψε τ' αυγό, πάρε το μαλλί του;"

    >Επειδή αυτοί που έχουν το μαχαίρι έχουν και το καρπούζι όπως αποφάσισαν να βάλουν την Κύπρο στο μνημόνιο έτσι αποφάσισαν και να την βγάλουν επειδή αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους που έχουν να κάνουν με τη μοιρασιά της<

    Εδώ πρέπει να γίνεις σαφέστερος.

    Η Κύπρος γνώρισε τούς κεφαλαιακούς ελέγχους (ελληνιστί capital controls), όταν εμείς δεν τούς φανταζόμαστε καν, παρά τις προειδοποιήσεις ορισμένων πολιτικών, ότι κάτι τέτοιο θα γίνει αργά ή γρήγορα κι εδώ, όπως και έγινε. Η Κύπρος γνώρισε το "κούρεμα" (αλήθεια, γιατί πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε ό,τι βλακώδεις εκφράσεις μεταφράζομε; Εγώ θα έλεγα ΠΕΡΙΚΟΠΗ), που ούτε αυτό έχομε ακόμη γνωρίσει. Και αυτή η περικοπή στις καταθέσεις, έπληξε μόνον αυτούς που δεν την ... "πρόβλεψαν" (sic), ώστε να αποσύρουν εγκαίρως τα χρήματά των.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.