8/3/16

Ας πάρουμε μαθήματα από τους Τούρκους

Ραβανός Αρης  
Υπάρχει μια τουρκική παροιμία που λέει περίπου το εξής: «Εάν πας στο παζάρι, ή πας να αγοράσεις ή να πωλήσεις. Διαφορετικά δεν έχει νόημα να πας». Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου πήγε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.-Τουρκίας έκανε σκληρά παζάρια και φαίνεται να κερδίζει πολλά.
Ανεξάρτητα εάν δεν αρέσει σε πολλούς να εκθειάζεται η τουρκική εξωτερική πολιτική, πρέπει να επισημανθεί ότι οι Τούρκοι έχουν σταθερή γραμμή και ξέρουν να…παζαρεύουν και να παίρνουν όσα περισσότερα μπορούν.
Το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν και αναδεικνύεται και στην παρούσα περίοδο με μεγαλύτερη ένταση. Οι σημερινοί Τούρκοι πολιτικοί, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Νταβούτογλου, έχουν σαφές σχέδιο και από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής φάνηκε πόσο ικανοί παίκτες είναι.

Οι «πονηροί διαπραγματευτές» -όρος που χρησιμοποιείται στις θεωρίες περί διαπραγμάτευσης- σε όλους τους χώρους αντιλαμβάνονται ότι ένας καλοπροαίρετος διαπραγματευτής στην άλλη πλευρά του τραπεζιού είναι ένας εύκολος στόχος. Αυτοί οι γλυκομίλητοι διαπραγματευτές δεν συμβιβάζονται, αλλά απαιτούν από την άλλη πλευρά να συμβιβαστεί. Και καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων φορούν τη χαρούμενη μάσκα τους» («Η τέχνη της διαπραγμάτευσης», Harvard Business Essentialis, 2003).
Η Τουρκία είδε στους Ευρωπαίους ηγέτες, αυτό που πρέπει να αποφεύγουν όσοι συμμετέχουν σε μια διαπραγμάτευση, δηλ. να εμφανίζονται «σαν να βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη», το αντίστοιχο δηλ. μιας αδύναμης εναλλακτικής.
Οι πονηροί διαπραγματευτές, όπως ο Νταβούτογλου, θα εκμεταλλευτούν αυτή την ανάγκη. Όπως και έγινε στη Σύνοδο Κορυφής, με τους 28 ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. να διαπραγματεύονται, από θέση άμυνας με την Τουρκία.
Η διαπραγμάτευση είναι μια…«τέχνη» που θέλει πολυετή τριβή και εμπειρίες. Ας πάρουμε συνολικά ως χώρα, μαθήματα από τους Τούρκους και ας τους αποκωδικοποιήσουμε. Θα έχουμε πολλά να κερδίσουμε. Οι γείτονες είναι πονηροί με συγκεκριμένο σχέδιο για την περιοχή και μπροστά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις. 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.