8/4/19

‘’Ηνίοχος 2019’’. Πόσο ρεαλιστική και πόσο ουτοπική είναι αυτή η άσκηση;

Γεώργιος Φιλιππής
Σμήναρχος ε.α.
Πρόκειται για μια πολυεθνική άσκηση, που αντικειμενικό σκοπό έχει να εκπαιδεύσει σε συνθήκες που προσομοιάζουν με ένα σύνθετο πραγματικό περιβάλλον μάχης, χρησιμοποιώντας εκτός από συμμαχίες, σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη και άλλα οπλικά συστήματα τα οποία καλούνται μαζί με το εμπλεκόμενο προσωπικό, να αντιμετωπίσουν επιπλέον, σύγχρονης μορφής απειλές. Η συγκεκριμένη άσκηση φιλοδοξεί να καθιερωθεί  ως κορυφαία στην Ευρώπη και στην περιοχή μας, παρέχοντας στους συμμετέχοντες υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και νέες εμπειρίες.
Αυτά είναι πολύ γενικά τα δεδομένα της άσκησης, σύμφωνα με τα οποία έχουμε μια συγκέντρωση πανάκριβων οπλικών συστημάτων, προσωπικό για το οποίο κάθε συμμετέχον κράτος ξόδεψε πολλά για να το εκπαιδεύσει και να το φτάσει σ’ αυτό το επίπεδο, ανάλογη υποστήριξη που κι αυτή απαίτησε μεγάλο κόστος, αφιέρωση χρόνου και αρκετής στρατηγικής σκέψης για να γίνουν όλα αυτά.
Η πορεία μέσα στον χρόνο, είναι γεμάτη από ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν και τα οποία κατέγραψαν ιστορικοί, οι περισσότεροι μάλλον επηρεασμένοι από προσωπικές τους απόψεις αλλά και από δεδομένα του περιβάλλοντός τους. Βεβαίως υπήρξαν και λίγοι που διείσδυσαν περισσότερο και έβγαλαν στην επιφάνεια τις πιο κρυφές σελίδες της, αυτές που από κάποια αποστροφή ή και από φόβο, οι πολλοί ‘’παρέλειψαν’’ να καταγράψουν, γι αυτό αν και πολύ σημαντικές, δεν έγιναν ευρέως γνωστές. Όσοι έψαξαν βρήκαν, και όσοι μιμήθηκαν αυτήν την κρυφή ιστορία επικράτησαν, και μάλιστα με μικρό κόστος ή και καθόλου. Ποια είναι αυτή η δυσεύρετη ιστορία;
  
Η λέξη espionage, μπορεί να λειτουργεί σε πολλούς αρνητικά, ίσως επειδή στην νεοελληνική γλώσσα ‘’ερμηνεύτηκε’’ ως ‘’σπιούνος’’ και ακόμα χειρότερα ως ‘’καρφί’’, όμως η πραγματικότητα είναι άλλη. Ο βασικότερος πυλώνας στον οποίο μπορεί και επιβάλλεται να στηριχθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα επιβίωσης άρα και οι πολεμικές επιχειρήσεις, είναι οι πληροφορίες. Οι πληροφορίες που προέρχονται από σοβαρές και μάχιμες υπηρεσίες πληροφοριών, των οποίων ο μηχανισμός λειτουργεί άριστα, ακόμα καλύτερα και από τις μοίρες των μαχητικών αεροπλάνων, σε όποια ετοιμότητα κι αν αυτά βρίσκονται. Οι καλά οργανωμένες και λειτουργούσες υπηρεσίες πληροφοριών, έχουν την δυνατότητα να μην απογειώσουν ποτέ τα reαdiness, γιατί δεν θα χρειαστεί, ή μπορούν να τα κατευθύνουν προς σίγουρη νίκη, και γενικά έχουν την δυνατότητα αφού ούτως ή άλλως λειτουργούν μη συμβατικά, να προσφέρουν υπηρεσίες οι οποίες θα προσπεράσουν τον νου, αυτόν που συνήθως τον χαρακτηρίζουμε ως του ‘’μέσου όρου’’, καθώς και του απεχθούς ως προς την ευελιξία και πρόοδο συστήματος.  Κατά πόσον η άσκηση ‘’Ηνίοχος’’ και κάθε άλλη παρόμοια δραστηριότητα, είναι εντεταγμένη σε ένα σύστημα συλλογής και ανάλυσης αξιόπιστων πληροφοριών που λειτουργεί με πληρότητα και σοβαρότητα;
   Με λίγα λόγια. Είναι εξωπραγματικό να γίνεται τόση προσπάθεια για την διαθεσιμότητα, για την υλοποίηση των προγραμμάτων και άλλα παρόμοια, την ίδια στιγμή που προσπερνάμε ή ‘’ξεπετάμε’’ έναν παράγοντα ασφάλειας πολύ πιο σημαντικό και από την ασφάλεια των πτήσεων. Δεν αναφέρομαι βεβαίως στις πληροφορίες μάχης τις οποίες διαχειρίζονται οι κατά περίπτωσιν ασκούμενοι σε κάθε μορφής άσκηση. Αυτές αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος και μάλιστα του επιλόγου μιας πολυσύνθετης μαθηματικής πράξης που περιμένει την λύση της με τον πιο εύκολο, τον πιο σύντομο και τον πιο ανώδυνο φυσικά τρόπο. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι όταν έχεις να λύσεις ένα πρόβλημα, αυτό που θέλεις είναι να το λύσεις όσο γίνεται πιο γρήγορα, με τον λιγότερο κόπο, και επί του προκειμένου, χωρίς κατά το δυνατόν οποιοδήποτε κόστος.
   Αυτός είναι και ο λόγος που ανέφερα την λέξη ‘’ουτοπία’’. Γιατί αν οι ηγέτες του όποιου σχήματος δεν λειτουργούν προς αυτήν την κατεύθυνση , τότε ο ‘’Ηνίοχος’’ και όλες οι παρόμοιες προσπάθειες, ναι ας μην τρομάζουμε, έχουν ποσοστό μικρό ή μεγάλο (που το γνωρίζουν οι ίδιοι) ουτοπίας. Όσοι βρήκαν και μελέτησαν την κρυφή ιστορία και κυρίως όσοι την μιμήθηκαν, αναδείχθηκαν. Αναδείχθηκαν επειδή δεν έκαναν λάθη, αφού περιόρισαν στο ελάχιστο αυτό που λέμε παράγων ‘’τύχη’’. Γιατί απλούστατα ο καλός ηγέτης δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους.
   Όταν ένα σύστημα και μια νοοτροπία έχει καθιερωθεί και ριζώσει επί δεκαετίες, έχει μοιραία διαμορφώσει γενιές. Όμως πρέπει να υπάρχει πρόοδος, εξέλιξη. Όταν καλούμαστε να λύσουμε ένα πρόβλημα, όσο επείγον ή δύσκολο κι αν είναι, απαιτούμε πρώτα από τον εαυτό μας και μετά από τους άλλους, να τοποθετηθούν στο τραπέζι με απόλυτη τάξη όλα αυτά τα κομμάτια που θα μας δώσουν την πλέον σαφή εικόνα για την κατάσταση. Και τα κομμάτια αυτά, πρέπει να προκαλούν συναισθήματα ψυχικής ηρεμίας, ψυχραιμίας και όχι ασάφειας και σύγχυσης. Πρέπει να είναι τόσο ακριβή και επαρκή, που μελετώντας τα ο λαμβάνων την απόφαση, να μην έχει καμία αμφιβολία για τον αν έπραξε σωστά ή όχι.
   Καλά όλα αυτά στα λόγια, αλλά για να γίνουν, χρειαζόμαστε προετοιμασία από πριν. Ή μάλλον προετοιμασία από πάντα. Η σωστή λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών, δεν έχει την φιλοσοφία των άλλων δραστηριοτήτων όπως η εκπόνηση εθνικών σχεδίων, η λειτουργία στρατιωτικών μονάδων, κ.λ.π.. Οι υπηρεσίες αυτές, βρίσκονται στην κορυφή κάθε προηγμένου κράτους, και τα στελέχη τους απολαμβάνουν της αναγνώρισης των υπηρεσιών τους οι οποίες αν και κρυφές, είναι συχνά ανεκτίμητες. 
   Σ’ αυτό το σημείο, θα αναφέρω μικρό μέρος της συνέντευξης που έδωσε το 1988 στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNN, ο Markus Wolf, διευθυντής του τομέα εξωτερικών υποθέσεων της υπηρεσίας πληροφοριών της τότε ανατολικής Γερμανίας. Αναφερόμενος λοιπόν στην περίοδο του ‘’ψυχρού πολέμου’’, μεταξύ άλλων είπε:
   ‘’Είμαι σχεδόν σίγουρος, ότι τόσο οι υπηρεσίες πληροφοριών στο σύνολό τους, όσο και οι κατάσκοποι της Ανατολής και της Δύσης, έτειναν σε ατομικό επίπεδο προς μια πιο ρεαλιστική αξιολόγηση της ισορροπίας δυνάμεων και καταστάσεων από αυτήν που είχαν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες. Φροντίζαμε να συγκρατούμε κάθε επιχείρησή μας, όταν βλέπαμε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, ή ακόμα και σε πόλεμο. Συνεπώς, ναι, πράγματι υποστηρίζω ότι η υπηρεσία μου συνέβαλε στην διατήρηση της πιο μακρόχρονης ειρήνης στην σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία’’.
    Για όσους έχουν κατανοήσει την σπουδαιότητα του ρόλου αυτών των υπηρεσιών, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το θέμα είναι κατά πόσον ένας λαός θέλει να εργάζεται για το μέλλον με σωφροσύνη και όχι για το τώρα με αφροσύνη, κατά πόσον θέλει να τον εκπροσωπούν πολιτικοί Έλληνες και όχι ανθέλληνες, κατά πόσον θέλει να αισθάνεται ασφαλής με στρατιωτικούς που μελετούν ιστορία και γράφουν ιστορία αν χρειαστεί και όχι με στρατιωτικούς υπαλλήλους ενός σχεδόν μονίμως αποτυχημένου κράτους.
   Καλή προσγείωση.

                                                                                    

11 σχόλια:

  1. As Churchill said, in 2 countries espionage does not work; Japan where nobody betrays his country and Greece where everybody tells you everything overloading with imformation.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ NikoApelles,

      Μύθος! Η φράση αυτή που αποδίδεται στον W. Churchill, δεν έχει καταγραφεί πουθενά και αποτελεί ένα μύθο που διαδόθηκε σχετικά πρόσφατα. Αν και είμαι σίγουρος πως θα σοκάρω πολλούς, και μια και μιλάμε για τον W. Churchill, ΔΕΝ είπε την γνωστή ρήση για τους «Έλληνες» και τους «Ήρωες» - τουλάχιστο δεν έχει καταγραφεί πουθενά, ούτε ως γραπτό κείμενο, ούτε ως ηχητικό ντοκουμέντο. Πρόκειται για κάτι που διαδόθηκε στα πλαίσια τόνωσης του ηθικού. Όπως δεν είπε και πολλά άλλα που υποτίθεται πως είπε (πχ την ρήση «…η Γερμανία πρέπει να βομβαρδίζεται κάθε 50 χρόνια, δεν έχει σημασία να ξέρεις τον λόγο - τον ξέρουν αυτοί…»), ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μυθεύματα που ξεφύτρωσαν πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του…

      …κι αν αρχίσουμε να απαριθμούμε τι νομίζουμε (ή μας είπαν) πως είπαν σπουδαίες προσωπικότητες της Ιστορίας & του Πολιτισμού (ενώ η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική), θα χρειαστούμε πολύ χρόνο και σελίδες.

      Διαγραφή
    2. @pointman; in youtube you can hear a voice recording of Churchill's words. Search by W Churchill Heroes fight like Greeks

      Διαγραφή
    3. @ NikoApelles,

      Στον Winston Churchill αποδίδονται πολλές φράσεις που υποτίθεται πως είπε. Δυστυχώς, πολλές από αυτές είναι προϊόν φαντασίας / προπαγάνδας. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «…εάν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας…» (το οποίο φυσικά δεν είπε ποτέ).

      Όσο αφορά την επίμαχη φράση συσχετισμού «Ελλήνων» και «Ηρώων», που φέρεται να είπε ο Churchill κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940 και με αφορμή τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλλε ο ελληνικός στρατός στην ιταλική εαρινή επίθεση, σύμφωνα με το Churchill Archives Centre και άλλους Διεθνείς φορείς τεκμηρίωσης των βιογραφικών στοιχείων του Sir Winston Leonard Spencer Churchill, η συγκεκριμένη φράση ουδέποτε ελέχθη, αποδόθηκε όμως σε αυτόν από την πλευρά της Ελληνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια του πολέμου για λόγους εμψύχωσης και ενίσχυσης του φρονήματος των μαχομένων Ελλήνων πατριωτών.

      Στις 28 Οκτωβρίου 2010, η naftemporiki.gr προέβαλλε ένα βίντεο-ντοκιμαντέρ το οποίο επιμελήθηκε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, που στην αρχή του ακούγεται κάποιος, να λέει τη συγκεκριμένη φράση. Το βίντεο βρίσκεται στο link https://www.youtube.com/watch?v=XvDTDbqMzI4. Εάν όμως συγκρίνεις την «κινηματογραφική» φωνή που ακούγεται και υποτίθεται πως είναι ο Churchill με την πραγματική φωνή του όπως αυτή έχει αποτυπωθεί σε αρχείο εικόνας & ήχου κατά την διάρκεια ομιλίας τους στις ΗΠΑ το 1942 (κλικ στο link https://www.youtube.com/watch?v=SOQwa73KXbs ) θα διαπιστώσεις τις σαφείς διαφορές. Άρα λοιπόν, υπάρχει μία σαφής ένδειξη πως το βίντεο που επιμελήθηκε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν περιέχει την γνήσια φωνή του, αλλά αυτή μία πιο «κινηματογραφική» φωνή - ίσως ηθοποιού που κλήθηκε να ενσαρκώσει το ρόλο.

      Επιπλέον, στο http://wiki.answers.com αμφισβητείται (ή καλύτερα απορρίπτεται) ο ισχυρισμός. Σου παραθέτω την μετάφραση από Αγγλικά προς Ελληνικά:

      - ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι αλήθεια ότι ο Winston Churchill είπε «Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.»;

      - ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν υπάρχουν επίσημα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Winston Churchill έκανε αυτή τη δήλωση. Κανένα αρχείο εφημερίδας ή εκπομπής δεν αποδίδει αυτή την φράση στον Churchill. Για όσους αναζητούν επίσημες δηλώσεις ας επικοινωνήσουν με τα: 1) Churchill Archives Centre, Churchill College Cambridge και 2) BBC archives.

      - ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να ακούσετε τον Winston Churchill να «λέει» αυτήν την φράση, σε αυτό το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=XvDTDbqMzI4

      - ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ποιος σας είπε ότι αυτή η φωνή ανήκει στο Winston Churchill; Πρόκειται μόνο για μια ψευδή καταγραφή ως μέρος μιας προσπάθειας που χρηματοδοτήθηκε από τις Eλληνικές αρχές προκειμένου να υποστηρίξει την ύπαρξη αυτού του κειμένου, το οποίο στην πραγματικότητα δεν λέχθηκε ποτέ. Αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στο Churchill Archives Institute, το οποίο ποτέ δεν αναγνώρισε αυτή τη φωνητική εγγραφή ως γνήσια. Η μόνη αξιόπιστη ετυμηγορία για την ύπαρξη αυτής της ομιλίας θα παρεχόταν από το Churchill Archives Institute (www.chu.ac.uk ή www.churchillarchive.com) Γιατί να μην το δοκιμάσετε; Αυτή η φωνή που φαίνεται να είναι του Winston Churchill σε αυτό το βίντεο είναι πολύ πιθανό να μην είναι δική του. O Churchill είχε ένα ψεύδισμα που ήταν χαρακτηριστικό και δεν μπορεί να ακουστεί σε αυτό το βίντεο. Και η φωνή ακούγεται αρκετά βραχνή.

      ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ…

      Διαγραφή
    4. …ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

      Επιπλέον, στο βιβλίο του Louis MacNeice με τίτλο «The Classical Radio Plays», στη σελίδα 44 αναφέρει ότι πρόκειται για μύθο. Φωτογραφία της σελίδας υπάρχει στο link https://i.postimg.cc/SQWMCzfq/Churchill.jpg Γράφει χαρακτηριστικά (μετάφραση): «…ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έκανε πολλά για την γνωστοποίηση αυτού του σκεπτικού. Στην ομιλία του με τίτλο ‘Δώστε Μας τα Εργαλεία’, που μεταδόθηκε από το Λονδίνο στις 9 Φεβρουαρίου 1941, δήλωσε, για παράδειγμα: ‘Χωρίς την ελάχιστη πρόκληση, ο Μουσολίνι επιτέθηκε και εισέβαλε στην Ελλάδα, χωρίς να καταφέρει κάτι περισσότερο από την ατιμωτική εκσφεδόνισή του εκτός της από τον ηρωϊκό Ελληνικό Στρατό, ο οποίος, θα πω με την συναίνεσή σας, έχει ξαναζωντανέψει μπροστά στα μάτια μας τις τιμές με τις οποίες, από τους κλασικούς χρόνους, έχει επιχρυσωθεί ο τόπος τους’. Για ένα ακόμα παράδειγμα μπορείτε να δείτε την πηγή Τσόρτσιλ 1974, 6344. Επίσης, Ελληνικές πηγές συχνά αναφέρονται σε ένα ρητό που ο Τσόρτσιλ ίσως έκανε γνωστό κατά τα χρόνια του πολέμου: ‘Έτσι δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες. Αυτό υπενθυμίζει τα κλασικά χρόνια. Ζήτω η Ελλάς!’…»

      Κάποιοι αρθρογράφοι μετά από έρευνα θεωρούν ότι ίσως η ρήση να μην ειπώθηκε από τον Τσόρτσιλ, αλλά από τον Νοτιοαφρικανό στρατηγό Γιαν Κρίστιαν Σματς. Πριν λίγα χρόνια το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας πάντως πριν κάποια χρόνια απέδωσε την φράση όχι στον Τσόρτσιλ, αλλά στον Francis Noel-Baker…! Βλέπε link https://archive.is/AvWph

      Εν κατακλείδι, όσο κι αν ψάξει κανείς δεν μπορεί να βρει την δήλωση πουθενά καταγεγραμμένη σε κάποιο ΕΠΙΣΗΜΟ κείμενο εκείνης της εποχής. Συμπερασματικά, δεν υπάρχει καμία επίσημη απόδειξη ότι ο Winston Churchill έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση (τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν νέα στοιχεία). Ο ηρωισμός των Ελλήνων είναι Ιστορικά καταγεγραμμένος και δεν χρειάζεται κανέναν μύθο κανενός Winston Churchill για να στηριχθεί. Η αναπαραγωγή τέτοιων μύθων μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει!

      Διαγραφή
  2. Πολύ μεστό γνώσης, πείρας και μακρού εθνικού προβληματισμού αυτό το απόσταγμα του Σμηνάρχου κ.Φιλιππή.
    Σε μιαν άλλη Ελλάδα, ένας άλλος, άξιός της πρωθυπουργός, που θα το διάβαζε, η που θα το έθεταν υπόψει του άξιοι πατριώτες σύνεργάτες του, θα τον έπαιρνε στο τηλέφωνο, θα τον καλούσε να τον ακούσει και θα έσπευδε να τον τοποθετήσει στον στενό κύκλο των επιλέεκτων συμβούλων του.
    Σε μιαν αλλη Ελλάδα, των χαμένων ονείρων και αγώνων μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Dear George,
    This is what your commander and chief has to say,

    αυτή την περίοδο «τρέχει» μια μελέτη για την απόκτηση Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους και η οποία σε δύο χρόνια όταν θα έχει ολοκληρωθεί θα δίνει μια σαφή εικόνα του τι ακριβώς χρειάζεται η ΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπερδεύουμε τα μπούτια μας ή άλλα τα μάτια του του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας.
    Ο Ηνίοχος είναι αυτό που περιγράφει η πρώτη παράγραφος. Σχεδιάστηκε και υλοποιείται για πολύ συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους υπηρετεί με καταπληκτικό τρόπο.
    Ο παλιός γνώριμος κ. Φιλιππής, αναφέρεται στην ανάγκη αναβάθμισης της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, ένα τμήμα των Επιτελείων μας που υπολειτουργούσε για πολλά χρόνια, απόρροια της περιόδου 1967-74, όταν η τότε ΚΥΠ υπερκάλυπτε την απαίτηση της ύπαρξης αντίστοιχης στρατιωτικής υπηρεσίας, καθώς αποτελούσε λειτουργικό κομμάτι των ΕΔ υπό τον ΑΕΔ, και εν συνεχεία μετά το 1974-81 υπό τον ΥΕΘΑ. Τα πράγματα άλλαξαν από το 1981 με την αλλαγή υπαγωγής της, της σύνθεσης προσωπικού και του κανονισμού λειτουργίας. Δυστυχώς ο πολυπράγμων Πτχος Κουρής δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε. Διαλέγετε και παίρνετε, καθώς μιλάμε για την εποχή των αφιονισμένων πρασινοφρουρών.
    Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσει μιά μικρή κίνηση γύρω από αυτό το θέμα εκεί γύρω στο 2005, και φυσικά συνεχίζεται. Όλα τα πράγματα θέλουν το χρόνο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένας αδαής σαν και εμένα, που διαβάζει όσα γράφουν, αφ΄ ένός ο Σμήναρχος ε.α κ.Φιλιππής και αφ΄ ετέρου ο Φίλος του Ιστολογίου κ. Chris, ο οποίος πρέπει να είναι και αυτός ανώτερος αξιωματικός της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ο νους του πηγαίνει αμέσως σε όσα διάβασε για τις μυστικές υπηρεσίες των Σοβιετικών για τις οποίες έχει γραφεί πως κερδίζανε τις μάχες μέσω των κατασκόπων τους (π.χ. Επιχείρηση Zittadele πράκτορες Lushy και Roessler στην Ελβετία) και στο βιβλίο του κ. Μάνου Ηλιάδη τον οποίο ο Καθηγητης κ. Θ. Π. Ντόκος τον θεωρεούσε ως τον εγκυρότερο Έλληνα Στρατιωτικό Αναλυτή (ΤΟ ΒΗΜΑ, Β2, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Σελίδα 20-66 Κυριακή 27 Ιανουαρίου) 2008),»Το Απόρρητο Ημερολόγιο της ΚΥΠ για την Κύπρο», Εκδόσεις Σιδέρης, Αθήναι, Νοέμβριος 2007, στο οποίο ο κ. Ηλιάδης περιγράφει πως,ι αν και οι τότε Έλληνες πολιτικοί γνώριζαν τα σχέδια και τις κινήσεις των Τούρκων στην Κύπρο, ουδέν έπραξαν και αγνόησαν.τις πολύτιμες πληροφορίες που είχαν από την Κ.ΥΠ.

    Έτερο παράδειγμα είναι αυτό που έγραψαν τουρκικές εφημερίδες για την πλήρη γνώση των τουρκικών σχεδίων πολέμου μέσω Ελληνικών μυστικών υπηρεσιών από τους τότε Έλληνες πολιτικούς ιθύνοντες κατά την κρίση των Ιμίων.

    Έχω λοιπόν σχηματίσει την εντύπωση πως οι Έλληνες πολιτικοί δεν αξιοποιούν, όπως όφειλαν, τις πληροφορίες που τους δίδονται από τις Ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών.

    Ίσως οι μάχες τόσο σε πολιτικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο, να κερδίζονται, όχι μόνον από τις διάφορες πολυεθνικές ασκήσεις, όσο από την σαφή γνώση των σχεδίων του αντιπάλου και του ίδιου του αντιπάλου μέσω των Εθνικών υπηρεσιών. πληροφοριών

    Φιλικά
    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακομη και να ξερεις..καλα ολα...αμα τα αρπαζεις ...σαν ξελυγωμενος απο παντου..αυτη η γνωση ειναι για το θεαθηναι...ακομη και την γνωση αυτη την πουλανε ...Μην χρησιμοποιειτε την λογικη καθολου.Η τρυπα στον πατο ειναι ηθικη .Και το αρχειο της ΣΙΑ ναχαμε...παλι χαμενοι θαμαστε...ανηθικοι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι υπηρεσίες πληροφοριών λειτουργούν άψογα και λύνουν καταστάσεις ή προειδοποιούν για αυτές,πρίν εξελιχθούν σε προβλήματα, μόνον σε κράτη όπου υπάρχει ανωτάτη εξουσία που δεν υπόκειται στην κρίση των πολιτών, ή όταν αυτές έχουν εκ φύσεως τόση δύναμη, ωστε να επιβάλλουν θέσεις.
    Στην Ελλάδα ποιός να επιβάλλει θέσεις. Ενας κομματικός απόστρατος Αξκός που τον επανέφεραν για να ξεφύγει από τη σύνταξη ή ένας συνταξιούχος πρέσβης που αδυνατεί να ξεχωρίσει την πληροφορία από το κοτσομπολιό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.