5/4/19

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να πουλήσουν F-35 και στην Ελλάδα

  • (Φωτ.: EPA / United States Marine Corps)
Το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην πώληση του F-35 σε πέντε νέες χώρες φέρεται να εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση, με δεδομένο ότι οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες, την ώρα που η Μόσχα ενισχύει τις δικές της ένοπλες δυνάμεις. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του Πενταγώνου που είναι αρμόδια για τα F-35, αντιναύαρχος Μαθάιας Γουίντερ, ενημέρωσε την Πέμπτη γραπτώς το Κογκρέσο για τις δυνητικές πωλήσεις σε Ελλάδα, Σιγκαπούρη, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία.

Το Reuters είναι αυτό που αποκαλύπτει την πρόταση, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια κίνηση που έρχεται σε περίοδο έντασης με την Τουρκία, χώρα που συμμετέχει την παραγωγή του προηγμένου μαχητικού.
Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού εγκρίνονται από το Κογκρέσο. Προηγούνται οι διμερείς διαπραγματεύσεις, με το Πεντάγωνο να ενεργεί ως ενδιάμεσος ανάμεσα στους κατασκευαστές και στις ξένες κυβερνήσεις. Πέρσι το Βέλγιο έγινε η πρώτη νέα χώρα που πήρε το πράσινο φως για το F-35 έπειτα από χρόνια. Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να τα προτιμήσουν έναντι του Eurofighter Typhoon προκειμένου να αντικαταστήσουν το στόλο των παλαιότερων F-16 – το ύψος της συμφωνίας με τις ΗΠΑ φτάνει τα 4 δισ. δολάρια. Επιπλέον, η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιθυμούν να αποκτήσουν το ίδιο μαχητικό.
Η Lockheed Martin Corp., ο βασικός κατασκευαστής του αεροσκάφους, αναπτύσσει και κατασκευάζει τρία μοντέλα για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και των υπολοίπων δέκα χωρών που έχουν ήδη κλείσει συμφωνία αγοράς (Τουρκία, Βρετανία, Αυστραλία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Βέλγιο).
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, οι πωλήσεις αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε ξένα κράτη αυξήθηκαν κατά 13% (στα 192,3 δισ. δολάρια). Πρόκειται για μια… απόδειξη της εκστρατείας «Buy American» (αγοράστε αμερικανικά) που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία έχει χαλαρώσει αισθητά τους περιορισμούς στις εξαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.