12/11/08

Εν όσω η Ελλάδα συνεχίζει να θεωρεί τους Κούρδους τρομοκράτες, η Τουρκία συσφίγγει τις σχέσεις της με τα Σκόπια


Του Σάββα Καλεντερίδη
Τη στιγμή που η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στα πλαίσια της πολιτικής "καλής θέλησης" συνεχίζει να θεωρεί τους Κούρδους που εκφράζονται μέσω του ΡΚΚ, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των Κούρδων της Τουρκίας, ως τρομοκράτες και να αρνείται κάθε επίσημη σχέση μαζί τους, η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της στάση απέναντι στα Σκόπια, ένα ζήτημα που είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής.
Η ενεργή εμπλοκή της Άγκυρας στο "Μακεδονικό" δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα των Σκοπίων, αλλά επεκτείνεται και στο θέμα των λεγόμενων δίγλωσων κατοίκων...μερικών νομών της Μακεδονίας, που επιχειρείται η πολιτική τους σύμπραξη και συμπόρευση με τους μουσουλμάνους της ελληνικής Θράκης.
Όσον αφορά το θέμα των Σκοπίων, η Τουρκία, που είναι μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την πΓΔΜ με το όνομα "Μακεδονία", παρέχει συνεχώς επί 17 χρόνια ενεργή πολιτική στήριξη στα Σκόπια. Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής εντάσσεται και η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων, Μιλόσοσκι, στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια της οποίας μάλιστα υπογράφηκε συμφωνία στρατηγικής συνργασίας μεταξύ Σκοπιών-Τουρκίας.
Εμείς απλά αναρωτιώμαστε: Εάν τη στιγμή που η Τουρκία αναγνώριζε τα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία" ή μετά από έναν αντίστοιχο με το σημερινό εναγκαλισμό Σκοπίων-Τουρκίας η Ελλάδα δήλωνε ότι θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα αναγνωρίσει το Κουρδιστάν, η Άγκυρα θα συνέχιζε την προκλητική και εχθρική της πολιτκή απέναντι στη χώρα μας;
Για την επίσκεψη του Μιλόσοσκι πληροφορούμεθα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

Συνάντηση Μπαμπατζάν-Μιλόσοσκι στην Αγκυρα
Για ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μίλησαν οι υπουργοί Εξωτερικών.

«Στρατηγική συμφωνία για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων» υπέγραψαν, στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο Τούρκος ομόλογός του, Αλί Μπαμπατζάν.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την υπογραφή της συμφωνίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι αυτή αντικατοπτρίζει τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι στόχος τόσο της Άγκυρας όσο και των Σκοπίων είναι η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

Ερωτηθείς για το βέτο της Ελλάδας στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στο Βουκουρέστι, ο κ. Μπαμπατζάν εξέφρασε τη λύπη της χώρας του για το γεγονός ότι τα Σκόπια δεν έλαβαν πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, για το οποίο, όπως υπενθύμισε διεξάγονται διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη, θα έχει, σύντομα, επιτυχή έκβαση.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ανάλογη συμφωνία είχε υπογράψει η ΠΓΔΜ μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον περασμένο Μάιο.

Σχετικά με την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, ο κ. Μιλόσοσκι, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, υπενθύμισε τη στήριξη της Άγκυρας στη χώρα του τα τελευταία 17 χρόνια και χαρακτήρισε «επιστέγασμα» της στρατηγικής αυτής εταιρικής σχέσης, όπως χαρακτηριστικά είπε, την υπογραφείσα συμφωνία.

«Πρόκειται για ένα έγγραφο που επισταμένως καταγράφει τον προσανατολισμό των αμοιβαία επωφελών δεσμών των δύο χωρών, παρέχοντάς τους μακροπρόθεσμη προοπτική» σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο κ. Μιλόσοσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είπε, επίσης, ότι η συμφωνία που υπεγράφη αποτελεί ένα είδος «οδικού χάρτη» για την ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, των τελωνείων, της οικονομίας, του εμπορίου και του πολιτισμού.

Απαντώντας -στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου- σε ερώτηση για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας, ο κ. Μιλόσοσκι περιέγραψε τις διμερείς σχέσεις ως «εξαιρετικές», επισημαίνοντας ότι στρατιωτικοί της χώρας του εκπαιδεύονται στην Τουρκία.

Ο κ. Μιλόσοσκι συναντήθηκε, επίσης, στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, αλλά και τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Κιοκσάλ Τοπτάν.

3 σχόλια:

 1. Καλησπέρα και συγχαρητήρια κύριε Καλεντερίδη για τη προσπάθειά σας.

  «Ελληνική Φυλή πάψε τις Ψευτιές και τους ΨΕΥΤΕΣ κι' αρχήνα να σκεφθής».
  Πιο επίκαιρος από ποτέ…
  Περικλής Γιαννόπουλος.

  Λουκάς Συμπεράς
  loukas_symperas@yahoo.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. απο kazanias:


  ΣΑΒΒΑ, γνωριζεις για το ...πτηνο της ....

  kazanias@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Λουκά καλημέρα, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
  Καζανία, καλημέρα, γίνε λίγο πιο σαφής...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.