15/11/08

Όταν ο Ερντογάν είναι αισιόδοξος, οι Έλληνες πρέπει να ανησυχούμε


Αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού ο Ερντογάν
Ετοιμος να μεσολαβήσει προς το Ιράν ο Τούρκος πρωθυπουργός

Το ρόλο της Τουρκίας ως μεσολαβητή μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν ανέδειξε ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλίες του στην Εθνική Λέσχη Τύπου της Ουάσιγκτον και στο ίδρυμα Brookings. Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Άγκυρα ανήκει στους δυτικούς θεσμούς και είναι στρατηγικός εταίρος της Ουάσιγκτον, ενώ ταυτόχρονα μοιράζεται κοινό πολιτισμό και θρησκεία με το Ιράν του οποίου είναι και γείτονας. Κατέστησε, πάντως, σαφές ότι η Τουρκία είναι αντίθετη στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν, κάτι που όπως είπε έχει διαμηνύσει στην ιρανική ηγεσία, αλλά υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Τεχεράνης στην ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι...η Τουρκία υποστηρίζει τη νέα προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, για την οποία δήλωσε αισιόδοξος. Αφού δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υπερψήφισε το σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία «αλλά μόνο το νότιο μέρος έγινε μέλος της ΕΕ, ενώ η βόρεια Κύπρος εξακολουθεί να τιμωρείται, κάτι που δεν είναι δίκαιο και μας λυπεί», τόνισε ότι σε αυτή τη νέα προσπάθεια δεν θα πρέπει να επαναληφθούν άλλα λάθη και εκτίμησε πως εάν «η ελληνοκυπριακή πλευρά ανταποκριθεί στη θετική προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων μπορεί να υπάρξει λύση».

Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε την χώρα του αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ και δήλωσε έτοιμος να συνεργασθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα τον οποίο ευχαρίστησε για την υποστήριξη που έχει εκφράσει στον αγώνα της Τουρκίας εναντίον του ΡΚΚ καθώς, όπως είπε, διακυβεύεται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας του. Άσκησε δε κριτική για τις εξελίξεις στο Ιράκ λέγοντας ότι σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζουν οι ΗΠΑ η κατάσταση στη χώρα δεν είναι «καθόλου θετική».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Αμερικής «να σεβαστεί τις ευαισθησίες μας σε θέματα που είναι καθοριστικής σημασίας για μας», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό αναμένει η χώρα του «από τη νέα κυβέρνηση διότι η περιοχή όπου βρισκόμαστε χρειάζεται μια ενεργό Τουρκία». Ο κ. Ερντογάν επισήμανε ιδιαίτερα την πρόσφατη μετάβαση του προέδρου Γκιούλ στην Αρμενία όπου παρακολούθησε μαζί με τον Αρμένιο ομόλογό του τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των δυο χωρών σημειώνοντας ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αρμενία.

Υπό το πρίσμα του κουρδικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Τουρκία ο κ. Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, ενώ εκμεταλλεύθηκε την παρουσία του σε μια από σημαντικότερες συνόδους κορυφής των τελευταίων ετών για να υπογραμμίσει την οικονομική πρόοδο της χώρας του που είναι σήμερα η 17η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σημειώνοντας ότι στη διάρκεια της σχεδόν εξαετούς θητείας του το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε από 230 δισ. δολάρια το 2003, σε 750 δις το 2008, ενώ ο πληθωρισμός από το 70% μειώθηκε στο 13%.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

1 σχόλιο:

  1. καλα τα λες και ελπίζω τους Εφιάλτες να τους βλέπουμε μονάχα στον ύπνο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.