Ο Ντ. Μεντβέντεφ με τον Ραούλ Κάστρο χθες στην Αβάνα. Στόχος της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου η αναθέρμανση των σχέσεων της Μόσχας με τον τέως στενό σύμμαχο της Σοβιετικής Ενωσης
Συμφωνίες για την εξόρυξη πετρελαίου και νικελίου αναμένεται να υπογράψει ο Ρώσος πρόεδρος με την κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο.
Μια νέα σελίδα στις σχέσεις Μόσχας-Αβάνας σηματοδοτεί η χθεσινή επίσκεψη του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Κούβα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, που σκοπό έχει την ενίσχυση του προφίλ της Ρωσίας στην περιοχή.
Εν μέσω έντασης που έχει πυροδοτήσει στο Κρεμλίνο η επικύρωση από τη Γερουσία της Τσεχίας των αμερικανικών σχεδίων για επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας, η Μόσχα δείχνει αποφασισμένη να «ανταποδώσει» τη δραστηριοποίηση των ΗΠΑ στην άλλοτε ρωσική σφαίρα επιρροής με... το ίδιο νόμισμα.
Μετά την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών στη Βενεζουέλα, όπου...συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Ούγκο Τσάβες, αλλά και με τους ομολόγους του από τη Βολιβία και τη Νικαράγουα, ο Ρώσος ηγέτης προσγειώθηκε στο έδαφος του παλιού ψυχροπολεμικού συμμάχου της Ρωσίας με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων.
Οπως επισημαίνουν αναλυτές, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες συνέχισαν να διατηρούν φιλικούς δεσμούς μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, η ατμόσφαιρα «ηλεκτρίστηκε» μετά την επίσκεψη στη χώρα, το 2000, του Ρώσου πρώην προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ξεκαθάρισε στους Κουβανούς ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να διαγράψει το χρέος τους από τη σοβιετική περίοδο.
Εχοντας συνάψει στο Καράκας συμφωνίες για τη διερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων, αλλά και τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ο Μεντβέντεφ αναμένεται να εκμεταλλευτεί την επίσκεψή του στην Κούβα για να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη ρωσική παρουσία στην περιοχή, ενώ μέχρι χθες δεν ήταν γνωστό εάν προτίθεται να συναντηθεί με τον 82χρονο πρώην πρόεδρο της χώρας, Φιντέλ Κάστρο.
Οπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ, ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει με τον Κουβανό ομόλογό του, Ραούλ Κάστρο, συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα εξόρυξης νικελίου αλλά και πετρελαίου στα χωρικά ύδατα της Κούβας στον Κόλπο του Μεξικού.
Σύμφωνα με αναλυτές, η ευκαιρία που έχουν σήμερα Ρωσία και Κούβα να ενισχύσουν τους δεσμούς τους είναι καλύτερη από ποτέ άλλοτε στη μεταψυχροπολεμική εποχή.
Οπως επισημαίνουν, η άνοδος στην εξουσία του 77χρονου Ραούλ Κάστρο τον περασμένο Φεβρουάριο δίνει νέες προοπτικές στη σχέση των δύο χωρών, καθώς ο αδελφός του Φιντέλ διατηρούσε ανέκαθεν εξαιρετικές σχέσεις με τους Ρώσους αξιωματούχους, ενώ όντας υπουργός Αμυνας θεωρούνταν από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της Σοβιετικής Ενωσης.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
ΕΘΝΟΣ
Σχετικά άρθρα: Τι γυρεύει η αρκούδα στην αυλή των ΗΠΑ, ΤΟ ΒΗΜΑ
Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
Το «Ρωσικό Γεωστρατηγικό timing»
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ρωσία τώρα προσπαθεί να βρει ξανά την παλιά της αίγλη.
Τώρα χτίζει ξανά το μπλοκ της. Και το κάνει με αξιώσεις. Παίζοντάς τα όλα για όλα.
ΤΩΡΑ είναι έτοιμη να δώσει «πολλά» στους νέους της συμμάχους ή έστω και "οιονεί συμμάχους". Όχι ΑΥΡΙΟ που θα είναι ήδη "φτασμένη". Αύριο θα διαπραγματεύεται απο άλλη θέση ισχύος. Θα διαπραγματεύεται «αφ’ υψηλού», «σκληρά» και θα δίνει «ψίχουλα». Αυτή τη στιγμή μπορεί κι επιθυμεί να δώσει "περίπου τα πάντα".
Δύναται – εφόσον το επιθυμεί - να μετατρέψει/αναβαθμίσει την Ελλάδα Οικονομικά, τεχνολογικά, διπλωματικά και εξοπλιστικά σε Ισραήλ.
Η ίδια η Τουρκία άρχισε ήδη να παίζει αυτό το παιγνίδι εγείροντας το "φιλορωσικό χαρτί" χωρίς να εγκαταλείπει όμως και το φιλοδυτικό της προσωπείο.
Δείχνοντας ακατάπαυστα και δουλικά τον «απόλυτο φιλοδυτικισμό μας» είδαμε τι πήραμε τα τελευταία διακόσια χρόνια....ένα τίποτα...ταπεινώσεις, εθνικές ήττες, πανωλεθρίες, καταστροφές. ( Να μετρήσουμε μήπως το πόσους «φονικούς ναυτικούς αποκλεισμούς» μας επέβαλλε ο «ιστορικός εγγυητής σύμμαχός» μας οι Άγγλοι?)
Καιρός να μάθουμε σαν έθνος να εκμεταλλευόμαστε τις διεθνείς ευκαιρίες που δεν τυχαίνουν πάντα, αλλά ίσως μια φορά στα πενήντα χρόνια….
Και όλα δείχνουν πως – τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία - είναι η ευκαιρία της Ελλάδας η «βαθεία προσέγγιση» της Ρωσίας χωρίς να εγκαταλείπουμε και τις «Δυτικές Γέφυρες»…. (Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το πρόσφατο «διπλωματικό φλερτ» του Ρώσου πρέσβυ προς την Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών όταν δήλωσε σχετικά με το σύνθημα «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία» : “καλό δεν θα ήταν να αναβίωνε κάποια στιγμή και το «Ελλάς Ρωσία Αρχαία Συμμαχία»”?)
Εαν η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη αυτή την διεθνή ανακατανομή ισχύος δύναται να μετατραπεί/αναβαθμιστεί σε Ισραήλ απο πλευράς οικονομικής, τεχνολογικής, διπλωματικής και στρατιωτικής ισχύος, θα έπρεπε να είναι αδίστακτα έτοιμη να το πράξει…
Κι αυτό το timing είναι τώρα…
Θα μπορούσε να ονομαστεί : Η εκ των πραγμάτων «επιλογή της Ρωσίας».
Από την άλλη οφείλει να γίνει αποδεκτό πως, αναντίρρητα, φυσικά και δεν είναι άγια η Ρωσία.... προς το συμφέρον της είναι προσανατολισμένη ...όπως και κάθε κράτος άλλωστε…
Και φυσικά επίσης, δεν πρέπει να φύγουμε απο το λιοντάρι και να πάμε στην Αρκούδα...
Αλλά για λόγους σκοπιμότητας, ναι, ίσως θα έπρεπε Πολιτεία, Πολιτική και media να αρχίσουν να κάνουν λόγο για «επικοινωνιακά (λαϊκά) ζητήματα» όπως την "Μητέρα Αγία Ορθόδοξη Ρωσία", για το "Θεάρεστον Ξανθόν Γένος" και άλλα τέτοια «Θυμικά μοτο».... (έστω και αν προκαλούν θυμηδίες σε έναν ψυχρά υπολογιστικά σκεπτόμενο νου)…
Ή αλλιώς, ακόμη και αν δεν υπήρχαν αυτά τα «Αρχετυπικά Συναισθηματικά Μπαϊράκια» τύπου «Έρχεται ο Μόσκοβος» θα έπρεπε ίσως....να τα εφεύρουμε...ενθυμούμενοι – αν μη τι άλλο - πως για αιώνες έδιναν κουράγιο, δύναμη και σθένος στο λαό μας σε δύσκολες στιγμές…
Γιατί ο Λαός – ο κάθε λαός ιστορικά - δεν ξυπνάει ούτε εξεγείρεται πατριωτικά μέσω λογικών επιχειρημάτων αλλά πάντα μα πάντα μέσω....του "θυμικού".