20/11/08

Κοινή Διακήρυξη Κύπρου-Ρωσσίας


Την πρώτη στην ιστορία των διμερών σχέσεων Κοινή Διακήρυξη για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων φιλίας και πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπέγραψαν οι Πρόεδροι Δ. Χριστόφιας και Ν. Μεντβιέντεφ.
Την πρώτη στην ιστορία των διμερών σχέσεων Κοινή Διακήρυξη για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων φιλίας και πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπέγραψαν οι Πρόεδροι Δημήτρης Χριστόφιας και Ντμίτρι Μεντβιέντεφ σήμερα στο Κρεμλίνο, το οποίο έζησε στιγμές ασυνήθιστης θερμότητας και συγκίνησης.
Κατά τις επίσημες δηλώσεις των ηγετών, που...ακολούθησαν τις κατ’ ιδίαν και κατόπιν τις διευρυμένες συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τη ρωσική ηγεσία για την «ανιδιοτελή, συνεχή και σωτήρια για την Κύπρο υποστήριξη», δηλώνοντας ότι εκφράζει ολόκληρο τον κυπριακό λαό, «ανεξάρτητα από πολιτικές επιλογές και κομματικές τοποθετήσεις».

Πρόκειται, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας για «χωρίς σταματημό στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παλαιότερα της Σοβιετικής Ενωσης, πάνω στην ίδια βάση αρχών, προς τον αγώνα του κυπριακού λαού για να απαλλαγεί από την κατοχή, να επανενώσει τη χώρα του, για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απαλλαγή από τον αποικισμό, θέση υποστήριξης τόσο στο ΣΑ του ΟΗΕ, όσο και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς».

Υποστήριξη Χριστόφια για τις προσπάθειες Μεντβιέντεφ

Αναφερόμενος σε δυνάμεις «που δεν σέβονται και προσπαθούν να καταστρέψουν την ομορφιά, που είχε αντικρύσει από το Διάστημα ο πρώτος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν», ο Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την υποστήριξή του «στην προσπάθεια του Προέδρου Μεντβιέντεφ, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, να αναζωογονηθεί και να επανοικοδομηθεί ένα σύστημα ασφάλειας, το οποίο να εμπνέει ξανά την εμπιστοσύνη στους λαούς για την ειρήνη και τη συνεργασία».

Στηρίζοντας με θέρμη την πρόταση Μεντβιέντεφ για μια «νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας» ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι στηρίζεται στις αρχές του ΟΗΕ, του Καταστατικού Χάρτη, του Διεθνούς Δικαίου, της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, «οι οποίες και οδηγούν μόνο σε διάλογο για την επίλυση των όποιων διαφορών, σε αντίθεση με τις νέες τάξεις πραγμάτων, που σημαίνουν αταξίες και αναρχία στη διεθνή σκηνή».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε τόσο τον κυπριακό όσο και το ρωσικό λαό «οικοδόμους και δημιουργούς της ομορφιάς και του πολιτισμού», γι’ αυτό πρόσθεσε «είμαστε τόσο στενά συνδεδεμένοι με μακρά φιλία, συνεργασία και εκατέρωθεν αλληλεγγύη».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις ευρω-ρωσικές σχέσεις, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος «ως μέλος αυτής της κοινότητας των κρατών συνεχίζει να αποτελεί ένα φίλο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με άλλες χώρες βεβαίως, μέλη της Ενωσης, για την αναβάθμιση των σχέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την ΕΕ».

Υπόδειγμα σχέσεων μεταξύ κρατών

Ως προς τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Χριστόφιας παρατήρησε ότι όχι μόνο είναι «φιλικές, στενές, σχέσεις αλληλοκατανόησης και συνεργασίας, αλλά θα έλεγα αποτελούν και υπόδειγμα σχέσεων μεταξύ κρατών».

Συμμεριζόμενος την εκτίμηση του Προέδρου Μεντβιέντεφ, ο Δημήτρης Χριστόφιας σημείωσε ότι τόσο οι επτά συμφωνίες, που υπογράφηκαν σήμερα, όσο και εκείνες, που υπογράφηκαν στο παρελθόν, αποτελούν «την πιο πειστική έμπρακτη μαρτυρία των φιλικών και στενών σχέσεών μας».

Μιλώντας ειδικά για τη συμφωνία της αποφυγής διπλής φορολόγησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «τα δύο αρμόδια Υπουργεία δούλεψαν αρκετά και πολύ δημιουργικά, ανταλλάξαμε απόψεις και με τον Πρόεδρο κ. Μεντβιέντεφ και θέλω να διαβεβαιώσω τους Κυπρίους, όχι μόνο τους επιχειρηματίες, αλλά και τον απλό λαό ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε καλά και θετικά νέα και σ’ αυτόν τον τομέα».

Με εμφανή συγκίνηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι θεωρεί τιμή του να τον αποκαλεί ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας «σταθερό φίλο του ρωσικού λαού και της Ρωσίας» και αναφέρθηκε στις πρώτες αναμνήσεις του από τα παιδικά ακούσματα της ελληνικής εκπομπής του ραδιοσταθμού της Μόσχας, μεταξύ των οποίων ήταν και η χαροποιός είδηση της εκτόξευσης του πρώτου Σπούτνικ, αλλά και του πρώτου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.

Ευγνώμων προς τον Ρωσικό λαό ο Δημήτρης Χριστόφιας

Μιλώντας για την προσωπική του εμπειρία αναφέρθηκε στο πρώτο του ταξίδι στη Ρωσία, όταν 23 χρόνων ήρθε να σπουδάσει στη Μόσχα, «με πολύ ενθουσιασμό πρέπει να σας πω, ήταν χρόνια πολύ ρομαντικά για μένα, πολύ σημαντικά στη ζωή μου, γιατί αποκόμισα εκείνες τις θεωρητικές γνώσεις, οι οποίες θα με βοηθούσαν στην περαιτέρω πολιτική μου δραστηριότητα, αλλά με βοήθησαν πάρα πολύ και στην προσωπική και οικογενειακή μου ζωή».

Για αυτήν την πολύτιμη εμπειρία ο Δημήτρης Χριστόφιας ευχαρίστησε «το ρωσικό λαό γι’ αυτά τα ειρηνικά όπλα, με τα οποία με έχει εξοπλίσει και βεβαίως και το κόμμα μου και την εποχή εκείνη το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης, που οι σχέσεις τους με έφεραν εδώ, στη Μόσχα, σε αυτήν την ωραία πόλη, την οποία αγαπώ, όπως αγαπώ και τη Λευκωσία». Εξέφρασε σε τόνο εξομολογητικό «απέραντη ευγνωμοσύνη και αισθήματα συγκίνησης, γιατί βρίσκομαι υπό αυτήν την ιδιότητα σήμερα στο Κρεμλίνο, δίπλα στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και ευχήθηκε στο Ρώσο Πρόεδρο και στο ρωσικό λαό χαρά, ευτυχία και κάθε επιτυχία.

Περαιτέρω εδραίωση των σχέσεων φιλίας και ενίσχυση της συνεργασίας

Τη βεβαιότητά του ότι «η επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου στη Ρωσική Ομοσπονδία θα υπηρετήσει την περαιτέρω εδραίωση των σχέσεων φιλίας και εταιρικής σχέσης και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας», εξέφρασε ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος τάχθηκε «υπέρ μια αξιόπιστης, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και της απαραίτητης συμφωνίας των ίδιων των μερών, η οποία πρέπει να επιτευχθεί στη βάση εθελούσιου και ανοιχτού διαλόγου», υπογραμμίζοντας ότι «όπως είναι φυσικό την τελική απόφαση πρέπει να τη λάβουν οι ίδιοι οι Κύπριοι».

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε «απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία των διαβουλεύσεων και από την ατμόσφαιρά τους και φυσικά από εκείνες τις συμφωνίες, οι οποίες υπεγράφησαν», εκτιμώντας ότι «αντικατοπτρίζουν πλήρως το φιλικό και στενό χαρακτήρα της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μας».

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος Μεντβιέντεφ σημείωσε ότι επιβεβαιώθηκε η ανάγκη «να διευρύνουμε τις επαφές μας και να εργαστούμε προς όλες τις κατευθύνσεις... για την αύξηση του όγκου των εμπορικών ανταλλαγών και για επαφές στον τομέα των επενδύσεων, όπου μπορούν ακόμη να γίνουν πολλά, για τις σχέσεις μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού, του πολιτισμού, της ιατρικής, της εκπαίδευσης, ενημερωτικών ανταλλαγών, δηλαδή όλα γι’ αυτά για τα οποία οι συνάδελφοί μας υπέγραψαν σχετικές συμφωνίες».

Χαρακτήρισε δε σημαντικό τόσο για την Κύπρο, όσο και για τη Ρωσία να εργαστεί η Διακυβερνητική Επιτροπή για την οικονομική συνεργασία πιο εντατικά, ώστε «να κλείσει μια σειρά από ζητήματα, που παραμένουν ανοιχτά, ειδικότερα ως προς την υπογραφή σειράς βασικών προσθηκών και τροποποιήσεων στις υπάρχουσες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης για τη διπλή φορολόγηση».

Υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης όλων των αμφιλεγόμενων ζητημάτων ο Μεντβιέντεφ

Ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ είπε ότι για τα διεθνή ζητήματα που συζητήθηκαν, «συμπεριλαμβανομένων και δύσκολων θεμάτων, όπως το Κόσοβο, η κατάσταση στα Βαλκάνια, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, οι θέσεις των δύο χωρών είτε προσεγγίζουν, είτε συμπίπτουν» και τάχθηκε «υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης όλων των αμφιλεγόμενων ζητημάτων στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, για τη στερέωση συνολικά της διεθνούς έννομης τάξης και την εδραίωση των θεμελιωδών θεσμών, στους οποίους στηρίζεται σήμερα το σύστημα των διεθνών σχέσεων».

Πρωτίστως, είπε ο κ. Μεντβιέντεφ ότι αναφέρεται στον ΟΗΕ, γεγονός, «που αντανακλάται και στην Κοινή Διακήρυξη για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων φιλίας και πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, που υπογράψαμε με τον Πρόεδρο Χριστόφια».

Ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε την ικανοποίησή του που «οι Κύπριοι εταίροι μας υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της χώρας μας για την υιοθέτηση συνολικού ευρωπαϊκού Συμφώνου με σκοπό την κατοχύρωση της ασφάλειας στην ήπειρο», σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό για τη διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας, ώστε ο κόσμος μας να είναι συνολικά πιο σταθερός, πιο ήσυχος».

Άλλες επτά συμφωνίες και μνημόνια, πέραν της Κοινής Διακήρυξης

Με το πέρας των κατ’ ιδίαν και κατόπιν των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, που ξεπέρασαν συνολικά τις δυόμιση ώρες, ενώπιον των ηγετών Κύπρου και Ρωσίας υπεγράφησαν άλλες επτά συμφωνίες και μνημόνια, πέραν της Κοινής Διακήρυξης. Ειδικότερα, υπεγράφησαν Συμφωνία για συνεργασία στους τομείς της Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης, πρόγραμμα κοινής δράσης στον τομέα του τουρισμού και μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της Δικαιοσύνης, μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών.

Υπεγράφησαν, επίσης, μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χρηματικών Αγορών της Ρωσίας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ της ρωσικής Τράπεζας «Uniastrum» και της Τράπεζας Κύπρου και μεταξύ της Τράπεζας VTB και του Χρηματιστηρίου Αξιών της Κύπρου, καθώς και ανανεωμένη Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ των ειδησεογραφικών πρακτορείων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ και ΚΥΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.