25/11/08

Συνεχίζεται η άσκηση κρατικής τρομοκρατίας από την Τουρκία εναντίον της δημοκρατίας της Κύπρου

Tο τουρκικό πολεμικό ναυτικό αποτελεί το κύριο μέσο με το οποίο ασκείται η κρατική τρομοκρατία από πλευράς της Τουρκίας

Η Τουρκία συνεχίζει την προσφιλή τακτική άσκησης κρατικής τρομοκρατίας εις βάρος της Κύπρου, παρά την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στις 16 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Κύπρου, κ. Χριστόφιας, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπα κι Μουν, μετά από αντίστοιχη πρόκληση που δέχτηκε ερευνητικό σκάφος που διεξήγε έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, στις 13 Νοεμβρίου 2008.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, σήμερα, τουρκικό πολεμικό πλοίο προσέγγισε το νορβηγικών συμφερόντων ερευνητικό πλοίο που διεξάγει έρευνες για λογαριασμό της Κύπρου και απαίτησε από αυτό να απομακρυνθεί με το αιτιολογητικό ότι η περιοχή ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Παρόλα αυτά, το νορβηγικό σκάφος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, συνεχίζει τις έρευνες στην περιοχή.
Σύμφωνα με...την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το νέο επεισόδιο -συνέχεια άλλου επεισοδίου στις 13 Νοεμβρίου, που καταγγέλθηκε στα Ηνωμένα Έθνη- σημειώθηκε ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε απόψε το ΡΙΚ, προέβη σε διαβήματα προς την Άγκυρα, μετά τις καταγγελίες της Κύπρου. Η Άγκυρα όχι μόνο δεν δέχθηκε τα διαβήματα, αλλά με κυβερνητική δήλωση υποστήριξε ότι η περιοχή στην οποία διεξάγονται οι έρευνες είναι τουρκική και προχώρησε να τις χαρακτηρίσει τυχοδιωκτικές εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχετικό Άρθρο:
Δεύτερο επεισόδιο παρενόχλησης χθες στα ανοικτά του Παραλιμνίου
Τεντώνει το σκοινί η Άγκυρα

Την ώρα που η Δημοκρατία σημείωνε χθες με ικανοποίηση τη διαβίβαση των διαβημάτων της από τη διεθνή κοινότητα στην Άγκυρα, σημειώθηκε δεύτερο επεισόδιο παρενόχλησης. Για τουρκική υφαλοκρηπίδα και τυχοδιωκτισμό μιλάει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Κρίση πετρελαίων στήνει εντέχνως η Τουρκία προκειμένου αφενός να αποτρέψει ενδιαφερόμενες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην αποκλειστική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου (ΑΟΖ) και αφετέρου να ανεβάσει τους τόνους σε πολιτικό επίπεδο σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις. Μετά την παρενόχληση εκ μέρους δυο τουρκικών πολεμικών σκαφών του παναμέζικης σημαίας ωκεανογραφικού πλοίου στα ανοικτά της Πάφου στις 13 Νοεμβρίου και παρά τα κυπριακά διαβήματα προς όλες τις κατευθύνσεις που μεσολάβησαν, η Άγκυρα επανήλθε χθες παρενοχλώντας το ίδιο ερευνητικό σκάφος που έπλεε αυτή τη φορά στα ανατολικά της Κύπρου. Εξάλλου, ενδεικτική των προθέσεων της Άγκυρας να τραβήξει στα άκρα το όλο θέμα και να καταστήσει σε γκρίζα ζώνη την κυπριακή ΑΟΖ, αμφισβητώντας την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας στην Κύπρο και αποθαρρύνοντας πετρελαϊκές εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, είναι η δήλωση στην οποία προέβη ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, ο οποίος χαρακτήρισε ως τυχοδιωκτική προσέγγιση την άδεια που έδωσε η Δημοκρατία για έρευνες εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστήριξε δε ότι οι έρευνες που έγιναν στα ανοικτά της Πάφου πραγματοποιήθηκαν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. «Μετά από πληροφόρηση ότι το εν λόγω πλοίο δραστηριοποιείτο στην τουρκική υφαλοκρηπίδα έγιναν οι απαραίτητες διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες», συνέχισε και προχωρώντας σε υποδείξεις «πολιτικής δεοντολογίας» υπογράμμισε ότι «σε περίοδο διαπραγματεύσεων αποτελεί τυχοδιωκτική προσέγγιση η δραστηριοποίηση στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Αψήφησαν τα διαβήματα
Την ώρα που η Δημοκρατία σημείωνε με ικανοποίηση το γεγονός ότι τα διαβήματα της στη διεθνή κοινότητα προωθήθηκαν στην Άγκυρα, επαναλαμβανόταν στα ανοικτά του Παραλιμνίου το ίδιο σενάριο. Το παναμαϊκής σημαίας σκάφος έπλεε ανατολικά της Κύπρου, εντός πάντα της ΑΟΖ, όταν προσεγγίσθηκε από τουρκικό πολεμικό σκάφος (σε απόσταση βρισκόταν κι ένα δεύτερο) το οποίο και ζήτησε από τον καπετάνιο του ερευνητικού να αποχωρήσει άμεσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εναπομείνασα εργασία του ωκεανογραφικού για ολοκλήρωση των ερευνών ήταν θέμα λίγων μόλις ωρών. Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, παρά τα απανωτά επεισόδια η Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις έρευνες και να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Φαίνεται δε πως λίγα πλέον απομένουν για να ολοκληρωθούν αυτές οι έρευνες. Τέλος, να σημειωθεί ότι η «Χουριγιέτ» γράφει ότι «Ο τουρκικός στόλος κυνήγησε τους Ε/Κ» ενώ η τ/κ «Βολκάν» ότι οι Ε/Κ έβαλαν την ουρά στα σκέλια.

Διεθνή διαβήματα
Με τον Κώστα Καραμανλή θα συζητήσει το όλο θέμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δεδομένων και των παρόμοιων προβλημάτων της Ελλάδας. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επικοινώνησε λίγο μετά το πρώτο επεισόδιο με τον Ταλάτ, ενημερώνοντάς τον για τα τεκταινόμενα. Ο ΥΠΕΞ, Μάρκος Κυπριανού, διαμήνυσε ότι η Δημοκρατία δεν πρόκειται να «απεμπολήσει τα δικαιώματά της», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι τα διαβήματα είχαν αποτελέσματα. Λονδίνο, Παρίσι αλλά και ΗΠΑ φέρονται να υπέδειξαν στην Άγκυρα να εγκαταλείψει τέτοιες συμπεριφορές. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η διεθνής κοινότητα εκτίμησε τη στάση της, που βοήθησε στην αποφυγή θερμού επεισοδίου.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κωδικός άρθρου: 836446
ΠΟΛΙΤΗΣ - 25/11/2008, Σελίδα: 7

7 σχόλια:

  1. αναφέρομαι εκ νέου σε θέματα τουρκίας με το ίδιο ύφος και ας κατηγορηθώ ως ηττοπαθής.οι τούρκοι δεν απομακρύνθηκαν απο την φίλια θέση τους προς τους αμερικάνους.τα γεγονότα που παρακολουθούμε το τελευταίο διαστημα αποτελούν μέρος ενός''συζυγικού καυγά''που δεν θα οδηγήσει απαραιτήτως σε διαζύγιο.μετά την απώλεια της μισής κύπρου επιστρέψαμε στο ΝΑΤΟ σαν καλα παιδάκια χωρίς να έχουμε τα οφέλη που είχε η τουρκία από τους αμερικάνους στο παρελθόν,γιατί όχι και οι τούρκοι.πιστεύω ότι οι τούρκοι φωνάζουν για να έχουν κέρδος από ενδεχόμενη απώλεια(πολύ αμφιβάλλω αν θα υπάρξει!!-βλ.προσπάθεια επιβολής στον καύκασο σε ρόλο αμερικανικού αντιρωσικού 'δόρατος στα πλευρά των αναδυόμενων και όχι ήδη ισχυρών Ρώσων)γι'αυτό και η παράλληλη έντονη δράση τους σε Αιγαίο ,Βουλγαρια κτλ.Όντας στρατοκρατούμενο κράτος δεν μπορεί να είναι τόσο αφελείς και να ανοίγουν δύο μέτωπα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις (πόσο μάλλον εαν οι αμερικάνοι ήταν ο ένας εχθρός τους,δηλαδή απαιτούνταν συγκέντρωση κι όχι διασπορά δυνάμεων).οι στρατηγοί κυβερνούν την Τουρκία κι όχι πολιτικοί κι αυτοί ξέρουν και μπορούν να πάρουν κυνικές και πρακτικές αποφάσεις και συμφωνίες.δεν νοιάζονται τόσο για το θεαθήναι...τέλος εμείς πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να προσπαθήσουμε με τα δικα μας όπλα τις καλές διπλωματικές ικανότητες ,την έφεση στη διαφθορά και την φαντασία να κερδίσουμε διπλωματικό πλεονέκτημα ώστε να αποθήσουμε την παραδοσιακη επεκτατική και πολεμική διάθεση των γνήσιων όπως αποδεικνύεται απογόνων των επιθετικών ασιατικών φυλών.να τονίσουμε τα κοινα συμφέροντα με χώρες όπως γαλλία,ρωσία και να δημιουργήσουμε νέες κοινές συνισταμένες.''ο αδύναμος είναι τόσο ισχυρός όση και η ταύτισή των συμφερόντων του με τον ισχυρό''στρατιωτικά θα σας στεναχωρήσω αλλα δεν έχουμε και πολλές ελπίδες.θα πρέπει να ελπίζουμε και πάλι σε θαύματα τύπου '40.καλύτερα ας προνοήσουμε..
    π=3,14

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ένα δύο πυροβολαρχίες Brahmos και ας τους να παριστάνουν τους εκπαιδευτικούς στόχους.. http://www.brahmos.com/missile_tech.html

    http://en.wikipedia.org/wiki/BrahMos

    http://www.youtube.com/watch?v=http://www.youtube.com/watch?v=bBdf73YAZ8c&mode=related&search=&mode=related&search=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ π=3,14

    «να προσπαθήσουμε με τα δικα μας όπλα τις καλές διπλωματικές ικανότητες ,την έφεση στη διαφθορά και την φαντασία να κερδίσουμε διπλωματικό πλεονέκτημα»
    Με την ... έφεση στην διαφθορά θα κερδίσουμε διπλωματικό πλεονέκτημα; Δεν το κατάλαβα αυτό.
    Εν πάση περιπτώσει, για να κερδίσεις διπλωματικό πλεονέκτημα πρέπει να έχεις και κάτι να προσφέρεις. Εμείς τι έχουμε που να ισοσταθμίσει την γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας; Έχουμε διπλωμάτες; Με τον Ξυδά πρέσβη στην Άγκυρα και την Γροσομανίδου πρόξενο στην Σμύρνη και αργότερα στα Σκόπια, διπλώματικές μάχες δεν κερδίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ με τον φ=1.618 ότι πρέπει να έχεις να προσφέρεις, αλλά πρέπει –προσθέτω εγώ- να ξέρεις και να το εκμεταλλευτείς αναλόγως. Επειδή το ψάρι εξακολουθεί να βρωμά από το κεφάλι, τι διπλωματία θέλετε να έχουμε, με τέτοιο ΥπΕξ; Το διάλυσε ο Γιωργάκης όταν ανέλαβε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αντικαθιστώντας τους διπλωμάτες καριέρας με τυχάρπαστους φίλους του που ούτε ελληνικά δεν ήξεραν. Θυμάστε εκείνον τον ανεκδιήγητο Άλεξ Ρόντος, που ο Φρήντμαν ονόμαζε «δικό μας παιδί στα Βαλκάνια» και ο οποίος τελευταία είχε αναλάβει σύμβουλος του Σαακασβίλι; Με τέτοιους ανθρώπους τι διπλωματία να κάνεις; Τώρα επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας (διπλοστραβωμάρας μάλλον) είναι η Μπακογιάννη, της οποίας φίλοι είναι οι Ξυδάς και Γροσομανίδου, δι ο και αντί να έχουν φύγει από το ΔΣ μετά πολλών επαίνων, εξακολουθούν να προσφέρουν τις καταστροφικές υπηρεσίες των.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Homo Cretensis και λοιποί φίλοι
    Επειδή στο παρελθόν άκουσα και γω τα εξ αμάξης από άτομα που δεν με γνώριζαν και είχαν παρασυρθεί από φήμες, αν δεν γνωρίζουμε προσωπικά ορισμένα πρόσωπα, να μην εκφραζόμαστε με ανοίκειους χαρακτηρισμούς γι' αυτούς. Άλλωστε, πρέπει να προστατέψουμε και το ισοτλόγιο, που είναι το βήμα μας.
    Όπως βλέπεις, κριτική γίνεται στο ιστολόγιο για το υπουργείο εξωτερικών και μάλιστα αυστηρή.
    Αυτό όμως γίνεται με πολιτικούς και όχι με προσωπικούς ή ισοπεδωτικούς όρους.

    πάντα φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ζητώ συγγνώμη για τον όρο που χρησιμοποίησα ''έφεση στη διαφθορά''.λόγω βιασύνης δεν εκφράστηκα σωστά.εννοούσα την τάση του λαού μας να παραβλέπει νόμους και να κάνει του κεφαλιού του(δωροδοκίες,παραθυράκια στους νόμους κτλ.).ας το χρησιμοποιήσουμε επιτέλους αφού είναι αναγκαίο κακό όπως φαίνεται τουλάχιστον στις τωρινές γενιές και προς ιδίον όφελος και όχι μόνο για να βγάζουμε ο ένας το μάτι του άλλου(εσωκομματικές και πολιτικές κόντρες και συμφέροντα κτλ.).οικονομικά συμφέροντα είναι και η διπλωματία και αυτή είναι η βασική γλώσσα που χρησιμοποιείται,δεν γίνονται πόλεμοι και αλλαγές συνόρων για 'την ψυχή της μάνας' ενός ή δύο πολιτικών .κλείνοντας τονίζω και πάλι ,δεν θεωρώ τους Τούρκους ανίκητους.αλλά σίγουρα είναι πολύ ισχυροί .γιατί δηλαδή να φτάσουμε στην έσχατη λύση για να τους απωθήσουμε και να μην φροντίσουμε να μετριάσουμε την δυναμική τους με ποιο ανώδυνους τρόπους(προξενείο στον πόντο ,αναγνώριση των ανταρτών κούρδων από όσο περισσότερες χώρες είναι δυνατόν αφού διστάζουμε να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι κ.α.)Επίσης βλέπω κι εγώ κάποιους πολιτικούς καριέρας καχύποπτα αλλα οφείλουμε να τους στηρίζουμε με όλη τη δύναμή μας γιατί χωρίς εμάς γίνονται ακόμη πιο ανίσχυροι πολιτικά.εξ άλλου κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιον για προδότη χωρίς να έχει συνολική εικόνα των πραγμάτων.είναι πολύ σημαντικό το εθνικό αίσθημα για να το αφαιρούμε απο κάποιον με τόση ευκολία!
    π=3,14

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σάββα,

    Έχεις απόλυτο δίκιο. Αυτά που έγραψα, όμως, έχουν γραφεί κατά κόρον στον τύπο στο παρελθόν και διάψευση δεν είδα. Αν ήσαν φήμες θα είχαν διαψευσθεί, έτσι δεν είναι;
    Εν πάση περιπτώσει, η επιθυμία σου είναι απολύτως σεβαστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.