8/10/09

Ο Μπλερ στο τιμόνι της ΕΕ

Εως το τέλος Οκτωβρίου, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ θα ανακηρυχθεί ο πρώτος πρόεδρος της Ευρώπης, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Σαν».

Κατά την πεντάχρονη θητεία του, ο πρώην ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ θα καρπωθεί το ποσό των 3,9 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον θα μπορεί να μετακινείται με λιμουζίνα, δεν θα πληρώνει δίδακτρα για την εκπαίδευση των παιδιών του και θα έχει στη διάθεσή του 20μελές προσωπικό.

Υπέρ της ανάληψης της θέσης του προέδρου της ΕΕ από τον Τόνι Μπλερ τάσσεται η Ιταλία. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα» ότι κατανοεί τις επιφυλάξεις άλλων χωρών, οι οποίες βασίζονται κυρίως στην απροθυμία της Βρετανίας να ενταχθεί στο ευρώ ή στη ζώνη Σένγκεν.

Μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από την Ιρλανδία, η πιθανότητα να θέσει ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Υπουργών, η οποία θα δημιουργηθεί με βάση τη συνθήκη, έχει αυξηθεί σημαντικά. Η Συνθήκη της Λισαβόνας θα τεθεί σε ισχύ, όταν η Πολωνία και η Τσεχία την επικυρώσουν.

Ερωτηθείς ο Γάλλος ΥΠΕΞ για το αν ο Τόνι Μπλερ είναι μέχρι τώρα ο μόνο σοβαρός υποψήφιος για τη θέση του ευρωπροέδρου, ο Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για την ώρα, ναι!».

Αλλοι υποψήφιοι για τη θέση αυτοί θα είναι πιθανότατα ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο Φινλανδός Πάαβο Λιπόνεν και η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον.

Ο Τόνι Μπλερ διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1997 έως το 2007, οπότε παρέδωσε τη σκυτάλη στον Γκόρντον Μπράουν. Μπορεί να ανανέωσε το Εργατικό Κόμμα και να το οδήγησε σε αλλεπάλληλες νίκες, όμως ακολούθησε «πιστά» την αδιέξοδη -όπως φαίνεται σήμερα- γραμμή Μπους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Παράλληλα, είναι ο πλέον ευρωπαϊστής πολιτικός της πλέον ευρωσκεπτικιστικής χώρας της ΕΕ, η οποία δεν μετέχει καν στη ζώνη του ευρώ.

Γνωριμίες
Σύμφωνα με τους ένθερμους υποστηρικτές του, είναι χαρισματικός, διαθέτει γνωριμίες υψηλού επιπέδου και σε παγκόσμια κλίμακα, έχει γνώσεις αλλά και διοικητικές ικανότητες.

Το «μυστικό» που γνώριζαν όλοι, ότι δηλαδή ο Μπλερ ενδιαφέρεται για τη θέση του ευρωπροέδρου αποκαλύφθηκε στα μέσα Ιουλίου, όταν το γραφείο του, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ένα μουδιασμένο «ναι» και έσπευσε να συμπληρώσει: υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει εξαρχής σοβαρή πιθανότητα επιτυχίας του...

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
mina@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

3 σχόλια:

  1. Πιστός υπηρέτης της πολιτικής των ΗΠΑ-και θεωρείται ο πιο ικανός για πρόεδρος της ΕΕ; Ωραία! Για να αποδειχτεί ακόμα περισσότερο και να καταλάβουν όσοι ακόμα αμφιβάλλουν ότι η ΕΕ είναι απλούστατα οι 25 ευρωπαϊκές πολιτείες των ΗΠΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε τώρα που το άκουσα ησύχασα .Αμα γίνει και πρόεδρος ο Τόνι εντάξει όλα καλά θα πάνε ...
    Γιατί δεν κάνουμε τον Ομπάμα κατευθείαν να γλιτώσουμε και τα ταξίδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τον Αύγουστο που είχα επισκεφθεί το Αγιον Όρος, ένας μοναχός ,μου είχε πει για τον Μπλέρ ότι είχε δηλώσει πριν 2 περίπου χρόνια, πως θα παρουσιάσει ο ίδιος,σαν πρόεδρος της ΕΕ, τον "άνθρωπο" που θα λύσει όλα τα οικονομικά προβλήματα, και θα "θαυματουργίσει" το 2012.
    Βέβαια είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό,μέχρι που είδα την ανάρτηση
    αυτή....και ακόμα με το στόμα ανοιχτό είμαι, από το πρωί......
    .....ως εδώ όμως...!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ
    ΥΓ:Τώρα θα το κλείσω το στόμα μου,γιατί κυκλοφορούν και "μύγες".....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.