8/10/09

Η βαριά φανέλα του υπ. Εξωτερικών


Tου Αθανασιου Ελλις

Παρά την έμφαση που σε περίοδο οικονομικής κρίσης ευλόγως δόθηκε στη στελέχωση των οικονομικών και αναπτυξιακών υπουργείων, εξίσου σημαντικό είναι και το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο χειρίζεται τα εθνικά θέματα, τις σχέσεις με σημαντικούς συμμάχους, εταίρους και άλλους και προωθεί τα συμφέροντα της χώρας διεθνώς.

Τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνική εξωτερική πολιτική βρέθηκε στα χέρια σημαντικών προσωπικοτήτων. Η Ντόρα Μπακογιάννη έβαλε τη δική της σφραγίδα στην εκπροσώπηση της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η πρώην υπουργός έχει πολλούς επικριτές και ορκισμένους αντιπάλους, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί την ισχυρή προσωπικότητά της. Πρόσφατα, ο Economist την κατέταξε μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του πρώτου υπουργού Εξωτερικών της Ε. Ε. Σήμερα διεκδικεί την ηγεσία του κόμματός της και ελπίζει ότι μελλοντικά θα φθάσει στην πρωθυπουργία.

Ο προκάτοχός της, Πέτρος Μολυβιάτης, είναι μια σημαντική οντότητα, ευρύτερης αποδοχής, αδιαμφισβήτητου ήθους και με τεράστια διπλωματική πείρα. Ασχολείται με τις διεθνείς σχέσεις για μισό αιώνα και βρέθηκε στο πλευρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός και στη συνέχεια Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η πενταετής θητεία του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών συνδέθηκε με δύσκολα αλλά επιτυχή βήματα, όπως ήταν η διαχείριση των πολέμων του Κοσόβου και του Ιράκ, όταν μάλιστα η Ελλάδα ασκούσε την προεδρία της Ε. Ε., αλλά και η τολμηρή προσέγγιση με την Τουρκία. Μεταπήδησε στην ηγεσία του κόμματός του, εξελέγη πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τελικά θριάμβευσε στις εκλογές και ανέλαβε πρωθυπουργός.

Ο προκάτοχός του Θεόδωρος Πάγκαλος είναι από τους ευφυέστερους Ελληνες πολιτικούς, αν και ο συχνά κυκλοθυμικός χαρακτήρας του δημιουργεί προβλήματα. Σφράγισε και αυτός την ελληνική εξωτερική πολιτική κατά την τριετή θητεία του ως υπουργός αλλά και ως υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, όταν στη σύνοδο κορυφής της Ε. Ε. το ’94 στην Κέρκυρα έλαβε εύσημα από όλους για τις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις που έφερε εις πέρας και επέτρεψαν τη διεύρυνση της Ενωσης από 12 σε 15 μέλη. Σήμερα έφθασε στο αξίωμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Αν ανατρέξει κανείς ακόμη παλαιότερα, θα φθάσει στον Κάρολο Παπούλια ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, συμμετείχε στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής για έντεκα χρόνια και τελικά έφθασε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μάλιστα με τεράστια πλειοψηφία. Η παράθεση των προσωπικοτήτων αυτών, τόσο διαφορετικών μεταξύ τους, αλλά με σημαντικό εκτόπισμα που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, επιβεβαιώνει τη σημασία του υπουργείου Εξωτερικών.

Με την απόφασή του να διατηρήσει ο ίδιος το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Παπανδρέου ίσως επιχείρησε να αναδείξει τη σημασία του υπουργείου. Ομως, η επιλογή του υπήρξε ατυχής, διότι σε μια δημοκρατική χώρα δεν νοείται ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση επί πεντέμισι χρόνια να αδυνατεί να εντοπίσει στο στελεχικό του δυναμικό έναν πολιτικό ικανό να αναλάβει υπουργός.

Σε ό, τι, δε, αφορά τον διορισμό του στενού του συνεργάτη Δημήτρη Δρούτσα ως αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, πολλοί, και εντός του ΠΑΣΟΚ, έσπευσαν να εκφράσουν αμφιβολίες για την ικανότητά του να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου αξιώματος, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που πολλά ζητήματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.

Είναι αλήθεια ότι «η φανέλα είναι βαριά». Ο κ. Δρούτσας δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, αλλά διαθέτει καλή γνώση του αντικειμένου. Εναπόκειται στον ίδιο να εργαστεί σκληρά, να διαψεύσει τους αμφισβητίες και να αποδείξει στην πράξη ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί τα εθνικά θέματα και να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα.
Πηγή kathimerini.gr

13 σχόλια:

  1. Από Δημήτρη Αλευρομάγειρο

    ΕΠΕΙΓΟΝ
    -----------------
    Προς τον Αξιότιμον Κύριον Πρωθυπουργόν,
    Κοινοποίηση,
    -Αρχηγούς των εν τη Βουλή Κομμάτων,
    -Άρτι νεοεκλεγέντες βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου,[δυο εκ των οποίων έχω και σταυροδοτήσει]
    -Πρόεδρον της Κυπριακής Δημοκρατίας,
    -Αρχηγούς των Κυπριακών Κομμάτων,
    -ΜΜΕ και Εφημερίδες Ελλάδας- Κύπρου,

    Αθήνα 7η Οκτωβρίου 2009,

    Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
    Κυρίες και Κύριοι,

    1. Παρακαλώ δεχθείτε τα θερμά μου συγχαρητήρια για την πανηγυρική σας εκλογη, με ποσοστό 43,92% των εγκύρων ψηφοδελτίων [ή 3.012.373 ψηφοφόρων]

    2. Μετά την βαθύτατη αντίθεση μου και καθολική πικρία και αγανάκτηση για την κατάργηση των Υπουργείων Μακεδονίας -Θράκης και Αιγαίου καθώς και την κατάργηση του ορού "Εθνικής" από το [νυν] Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, δύνασθε να μας εξηγείσετε ποιος ο Λόγος της επιλογής του Κυρίου Δημήτρη Δρούτσα ως Αναπληρωτού Υπουργού Εξωτερικών;

    3. Γνωρίζετε ότι ο (πανελληνίως άγνωστος μέχρι σήμερα),κύριος Δρούτσας μετείχε στην υπό τον Κύριο Χάνευ συντακτικής επιτροπή κατάρτισης του παναθλίου σχεδίου Ανναν το οποίο απέρριψε με 76% ο περήφανος Κυπριακός Λαός (και εν πάση περιπτώσει, όπως γράφει και η σημερινή Καθημερινή είναι και φανατικός υποστηρικτής αυτού του παναθλίου Σχεδίου;;;

    4. Τα 3.012.373 ψηφοφόρων που σας έφεραν αυτήν την εκπληκτική νίκη γνωρίζανε εκ των προτέρων αυτές σας τις προθέσεις; Γιατί δεν ενημερώσατε προεκλογικώς τον Ελληνικό Λαό; Αυτό συνάδει με τις δημοκρατικές ευαισθησίες σας, όπως επαίρεσθε;

    Αν όχι, με όλον το Σεβασμό προς το ύψιστο τιμητικό σας Λειτούργημα στο οποίον σας τοποθέτησε ο Ελληνικός Λαός, θα μου επιτρέψτε να το ονομάσω [λίαν επιεικώς] ως υφαρπαγή ψήφων .

    Με εκτίμηση προς το ύψιστον λειτούργημα σας,

    Δημήτρης Αλευρομάγειρος,
    Αντιστράτηγος ε.α,
    Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού[επιλεγείς εις τον βαθμό του Αντιστράτηγου από το ΚΥΣΕΑ ,την 23ην Δεκεμβρίου 1993, Προεδρεύοντος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργεύοντος στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης κ. Γερασίμου Αρσένη]
    ΠΗΓΗ: www.resaltomag.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήριο τηλεγράφημα από την Ομοφυλοφιλική – Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος , προς τον Γιώργο Παπανδρέου ...
    «Η ΟΛΚΕ συγχαίρει για την εκλογική του επιτυχία τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ και εύχεται μια καλή διακυβέρνηση για την χώρα, μακριά από συντηρητικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, που άφησαν στο περιθώριο της πολιτικής ατζέντας τις λεσβίες, τους gay, τους αμφισεξουαλικούς, τις αμφισεξουαλικές και τους / τις trans. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελε να υπενθυμίσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και για νομοθετικές αλλαγές προς την επίτευξη ισότητας για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου.Αναφέρουμε συγκεκριμένα τις υποσχέσεις για σύμφωνο συμβίωσης, την ποινικοποίηση κηρυγμάτων μίσους, την κατάργηση των διακρίσεων στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών, στην υγειονομική περίθαλψη και την απασχόληση με την πραγματική εφαρμογή σε...

    συνεργασία με τα συνδικάτα του νόμου 3304/2005, την μέριμνα για την εξάλειψη των προσβλητικών αναφορών στα Μ.Μ.Ε. και κυριότερο από όλα την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πολιτών και νέων, ώστε να περιοριστεί η βία και οι στερεοτυπικές αντιλήψεις, που εμποδίζουν την ελεύθερη συμμετοχή των λεσβιών, των gay, των αμφισεξουαλικών και των trans στην κοινωνική ζωή.Ευελπιστούμε σε μια ουσιαστική συνεργασία με την νέα κυβέρνηση και ιδιαιτέρως με τους υπεύθυνους και τις υπεύθυνες στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Απασχόλησης.»Σχόλιο...προσοχή συνιστώ στο ΠΑΣΟΚ γιατί μουσουλμάνοι και gay δεν κολλάνε ....οι μουσουλμάνοι λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν δέχονται τους gay..

    Δείτε εδώ...http://eglimatikotita.blogspot.com/2009/10/gay.html , http://www.greekalert.com/2009/10/blog-post_8725.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να και μετά λένε ότι δεν έχουμε στρατιωτικούς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή Χριστίνα
    ΝΑΙ υπάρχουν κάποιοι, λίγοι, εξαφανισμένοι. Αλλωστε και τι μπορούν να κάνουν αυτοί ; Εδώ χρειάζονται στρατιωτικοί που να το λέει η καρδούλα τους, να τιμάνε τον όρκο τους και τα γαλόνια που φοράνε όπως επίσης και τα παντελόνια τους. Δυστυχώς ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ πολλούς τέτοιους για να πέρνουμε θάρρος.
    Πάντως οφείλω συγχαρητήρια στον κ. Αλευρομάγειρα για την επιστολή του.
    ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ....
    "Πρόσφατα, ο Economist την κατέταξε μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του πρώτου υπουργού Εξωτερικών της Ε. Ε.".
    ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ;
    Την κατέταξε πρώτη γιατί είναι και η πρώτη στην Ε.Ε. που δεν έκανε ..... απολύτως τίποτα από τη θέση της. Και ως γνωστών η Ε.Ε. έχει ανάγκη από έναν υπουργό εξωτερικών....γλάστρα.
    χαχαχαχαχα αχαχαχαχα !!!!!

    Ζήτω η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χαχα οτι να ναι
    αδερφες και παληκαρια γιναμε μαλλια κουβαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε ανώνυμε
    μην διαβάζεις εσύ τα μαλλιά .... κουβάρια.
    Απαντάω σε σχόλιο σχολιού για την επιστολή στρατιωτικού και συνεχίζω σε σχόλιο του άρθρου.
    Αν θέλεις να σχολιάσεις κάτι για τους στρατιωτικούς ή για το άρθρο ΟΚ, αλλά μάλλον πρέπει ... απλά κατι να πεις για οτιδήποτε.
    Εδώ μέσα είμαστε για να σχολιάζουμε και να κάνουμε διάλογο. Αν εσείς νομίζεις ότι ο διάλογος γίνεται σχολιάζοντας και σατυρίζοντας .... άρες μάρες....ότι πεις
    Και σου αφιερώνω το ποίημα :
    "Αγκινάρα στο κλαρί
    Γάιδαρος στα κεραμύδια
    Να σου φίλαγα τη φτέρνα
    τη γλυκιά που' ν η αγάπη...."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Thessale έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν και αν ποτέ χρειαστεί θα εμφανιστούν απο το πουθενα.

    Σχόλιο...προσοχή συνιστώ στο ΠΑΣΟΚ γιατί μουσουλμάνοι και gay δεν κολλάνε ....οι μουσουλμάνοι λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν δέχονται τους gay..

    Ωραία αρα να διαλέξουμε ποιοι θα μείνουν στην Ελλάδα για να μην έχουμε θερμό επεισόδιο.

    Τι πάθαμε σ'αυτό το τόπο...

    Τι κάνεις Γιάννη κουκιά σπέρνω αφου δεν καπνίζεις τι μου πετάς κεφτέδες ζήτω.Καθένας με το πόνο του εδώ ο κόσμος καίγεται και αυτοί αρμενίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το σχολιο για τις αδερφες ηταν απλα για να μην δωσουμε σημασια στην επιστολη του στρατηγου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι θέλει να πει στον Γιωργάκη ο στρατηγός; Αφού ο ίδιος (ο Γιωργάκης) ήταν και παραμένει (δεν άκουσα να άλλαξε) υπέρ του σχεδίου Αννάν. Το είχε μάλιστα ανοικτά υποστηρίξει, μαζί με τον έτερο Καππαδόκη, τον Σημίτη, την ημέρα ακριβώς που επρόκειτο να εκφωνήσει το μνημειώδες διάγγελμά του προς τους Έλληνες της Κύπρου ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα ήθελα να ενημερωθώ αν έχει στο μέλλον κάποια απάντηση ο Στρατηγός.

    Τον Lord David Hannay τον ξέρω και εγω απο την εποχή που ξεκίνησε ως Mr. και με το "έργο" του, σαν βρετανός διαμεσολαβητής για το Κυπριακό, πήρε καταρχάς τον τίτλο του Sir και μετα έγινε Λόρδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Σχόλιο...προσοχή συνιστώ στο ΠΑΣΟΚ γιατί μουσουλμάνοι και gay δεν κολλάνε ....οι μουσουλμάνοι λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν δέχονται τους gay.."

    Αγαπητή Χριστίνα,
    γιατί τα λες όλα αυτά. Αυτοί είναι .... πολιτισμένοι.
    Δεν ξέρω αν είναι ή δεν είναι gay, αλλά το .... οθωμανικό μεταξύ τους το πάνε...ρολόι.
    Προ καιρού όταν στο λιμάνι της πάτρας γινόταν χαμός. Ξέρετε σε κάθε ομάδα από δαύτους υπάρχει κάποιος "αρχηγός". Οταν κάποιος έκανε κάτι που ενόχλησε όλους τους υπόλοιπους, βρέθηκε κατ'εντολή του "αρχηγού" να "κακοποιείται" από 17 άτομα !!!!!!!!!!!!!!!!
    ΜΗΠΩΣ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ; ΟΧΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΩ !!!!
    ΜΗΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ; ΟΧΙ ΛΑΘΟΣ ΚΩΝΩ !!!!
    ΜΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ;
    ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ "ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ" ΜΑΣ !!!!!!
    ΑΥΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ "ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ" ΘΕΛΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΝΑ "ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙ". ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΖΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ, VIRTUAL REALITTY.......

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ
    ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σε όλους
    Οτι υπάρχουν πολιτισμένοι μουσουλμάνοι και χριστιανοί και γενικώς όλων των θρησκειών άνθρωποι αυτό είναι δεδομένο .
    Από το σημείο αυτό μέχρι του σημείου όμως να γίνονται όλα αυτά τα έκτροπα είναι όπως λένε και στο χωρίο μου αλλουνού παπά ευαγγέλιο.
    Δεν ξέρω αν είναι απο τύχη δεν ξέρω αν είναι υποκινούμενο αλλά πως γίνεται σε μας οι περισσότεροι να λειτουργούν έτσι φανατισμένα.
    Σε ότι αφορά το τζαμί είτε στην Αθήνα είτε όπουδήποτε εφόσον δηλώνουν την ανάγκη τους και δικαίως να έχουν έναν ναό να κατανοήσουν και την ανάγκη των υπολοίπων για το ίδιο δικαίωμα ...
    Δεν είναι θέμα εκδίκησης ''δεν μου κανεις δεν σου κάνω''
    αλλά Μην απαιτής κάτι που δεν συζητάς κάν για να πράξεις εσύ ΄ίδιος.
    ΥΓ. Εξ ου Thessale και θέλουν να το διδάξουν σε όλο το κόσμο ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΤΟ ΑΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΠΛΕΟΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.