31/5/10

Διεθνείς αντιδράσεις για την ισραηλινή επίθεση

Έκτακτη σύνοδος των πρεσβευτών πραγματοποιείται στην Ε.Ε., ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε τη διεξαγωγή «πλήρους έρευνας»για το συμβάν.
Οι πρεσβευτές των 27 χωρών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα έκτακτη σύνοδο για να συζητήσουν την επιδρομή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. οργάνωσαν ειδική σύνοδο σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να μιλήσουν για το θέμα αυτό και οι αρχηγοί των αποστολών (των χωρών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες) συνεχίζουν να συζητούν αυτή τη στιγμή με τις ισραηλινές αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Τζον Κλάνσι σε συνέντευξη Τύπου.

Έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα στις 17:00 GMT (20:00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει την επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δήλωσαν διπλωμάτες στο Reuters.

Διεξαγωγή έρευνας ζητά η Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε τη διεξαγωγή «πλήρους έρευνας» των ισραηλινών αρχών για τις συνθήκες της αιματηρής επιδρομής εναντίον του στολίσκου της Ελευθερίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε το άνευ όρων άνοιγμα του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα στην ανθρωπιστική βοήθεια και τις εμπορικές συναλλαγές.
Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Αστον ζήτησε από το Ισραήλ «πλήρη έρευνα για τις συνθήκες» αυτής της επιδρομής, δήλωσε εκπρόσωπός της.
Η Κάθριν Αστον επανέλαβε ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση «η πολιτική αποκλεισμού της Γάζας παραμένει απαράδεκτη και μη εποικοδομητική» και ζήτησε τον τερματισμό του αποκλεισμού και το «άμεσο και άνευ όρων» άνοιγμα της Γάζας στη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, εμπορικών αγαθών και προσώπων.
Από την πλευρά του ο βέλγος υπουργός Συνεργασίας Λουί Μισέλ κατήγγειλε από την πλευρά του τη χρήση δυσανάλογης βίας από τον ισραηλινό στρατό.
Πολλοί ευρωβουλευτές επέβαιναν στην ανθρωπιστική νηοπομπή, η οποία είχε αποπλεύσει χθες με κατεύθυνση της ακτές της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας.
Η Ισπανία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Μαδρίτη για εξηγήσεις έπειτα από την αιματηρή επιδρομή του ισραηλινού στρατού εναντίον της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε γνωστό από πηγές του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή των ισραηλινών κομάντος εναντίον του «στολίσκου της ελευθερίας».
«Οι αρχικές πληροφορίες είναι ανησυχητικές», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι το υπουργείο του προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα συμβάντα.

«Δυσανάλογη» χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση το Βερολίνο
«Δυσανάλογη» χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση κατά της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής για τη Γάζα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ούλριχ Βίλχελμ, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι «οι γερμανικές κυβερνήσεις αναγνώριζαν πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, αλλά το δικαίωμα αυτό πρέπει να ασκείται στο πλαίσιο μίας απάντησης αντίστοιχου μεγέθους».
«Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση», συμπλήρωσε ο Γερμανός εκπρόσωπος ο οποίος ζήτησε, όπως και η Ε.Ε., τη διεξαγωγή έρευνας σε βάθος, ενώ νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βετσερβέλε είχε δηλώσει, μέσω εκπροσώπου του, «πολύ ανήσυχος».
Η πρώτη αυτή αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης θεωρείται ασυνήθιστα έντονη, καθώς για ιστορικούς λόγους το Βερολίνο επικρίνει σπανιότατα το Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη η τραγωδία
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν σήμερα τη βαθύτατη λύπη τους για τους θανάτους και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν όταν Iσραηλινοί κομάντος επέδραμαν σε πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι ΗΠΑ λυπούνται βαθύτατα για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν και εργάζεται αυτή τη στιγμή για την κατανόηση των συνθηκών που περιβάλλουν αυτή την τραγωδία», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ουίλιαμ Μπάρτον από το Σικάγο, όπου βρίσκεται ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Ομπάμα είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί αύριο στον Λευκό Οίκο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Συγκλονισμένος ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου Τόνι Μπλερ
«Την υπερβολική χρήση βίας» από το Ισραήλ κατά του διεθνούς ανθρωπιστικού στολίσκου που κατευθυνόταν στη Γάζα καταδίκασε σήμερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ σε γραπτή δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Κάιρο.
«Ο πρόεδρος Μουμπάρακ καταδικάζει την υπερβολική και αδικαιολόγητη χρήση βίας από το Ισραήλ και την απώλεια αθώων ανθρώπινων ζωών», αναφέρεται στη δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ ο Μουμπάρακ βρίσκεται στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, για να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής Αφρικής-Γαλλίας.
Ο Μουμπάρακ, προστίθεται στη γραπτή δήλωση, εκφράζει «την αλληλεγγύη του λαού και της κυβέρνησης της Αιγύπτου προς τον πληθυσμό στη Γάζα και επαναλαμβάνει ότι η παλαιστινιακή συμφιλίωση είναι ο δρόμος προς την άρση του αποκλεισμού και το τέλος των βασάνων των κατοίκων» της περιοχής αυτής.
Συγκλονισμένος δήλωσε παράλληλα σήμερα ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ από την ισραηλινή επίθεση κατά του διεθνούς ανθρωπιστικού στολίσκου που κατευθυνόταν στη Γάζα και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό.
«Εκφράζω τη βαθειά μου λύπη και δηλώνω συγκλονισμένος για τις τραγικές αυτές ανθρώπινες απώλειες», δηλώνει ο Μπλερ σε ανακοίνωσή του.
«Προφανώς πρέπει να υπάρξει μια πλήρης έρευνα γι' αυτό που συνέβη», προσθέτει.
«Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω την άποψή μου σύμφωνα με την οποία χρειαζόμαστε ένα καλύτερο μέσο για να βοηθήσουμε τους κατοίκους της Γάζας και να αποφύγουμε την απελπισία και την τραγωδία που είναι σύμφυτη με τη σημερινή κατάσταση», προσέθεσε.

Καταδικάζει τη δολοφονία πολιτών ο Φρ. Φρατίνι
Παράλληλα, η Ιταλία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι «καταδίκασε τη δολοφονία πολιτών» από τους Ισραηλινούς: «Καταδικάζω με τον πιο απόλυτο τρόπο τη δολοφονία πολιτών» δήλωσε ο κ. Φρατίνι στους δημοσιογράφους από τη Ρώμη, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «εξαιρετικά σοβαρό».
Νωρίτερα ωστόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αλφρέντο Μάντικα είχε χαρακτηρίσει «καθαρή πρόκληση» τη διεθνή φιλοπαλαιστινιακή επιχείρηση: «Αυτή η υπόθεση είναι καθαρή πρόκληση με σαφή πολιτικό στόχο. Πιστεύω ότι σε εμπόλεμες καταστάσεις τόσο λεπτές, όπως στη Μέση Ανατολή, τέτοιους είδους θεαματικές ενέργειες το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν την κατάσταση και να καθιστούν ακόμη δυσκολότερο το διάλογο», είχε δηλώσει ο Ιταλός υφυπουργός.
Έντονη υπήρξε η αντίδραση της Δανίας, όπου η υπουργός Εξωτερικών Λένε Έσπερσεν κάλεσε για εξηγήσεις τον ισραηλινό πρεσβευτή στην Κοπεγχάγη.
«Οι πληροφορίες για την σύγκρουση αυτή είναι πολύ ανησυχητικές. Πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια για το τι συνέβη. Γι' αυτό και ζήτησα να προσέλθει στο υπουργείο ο πρεσβευτής του Ισραήλ και να δώσει εξηγήσεις για τις συνθήκες» της επιχείρησης αυτής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπουργού, η οποία υπογράμμισε παράλληλα ότι η άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση της χώρας της.
Τους Ισραηλινούς πρεσβευτές σε Βρυξέλλες και Δουβλίνο κάλεσαν για εξηγήσεις και οι υπουργοί Εξωτερικών του Βελγίου και της Ιρλανδίας, αντίστοιχα.

«Βαθύτατα συγκλονισμένος» ο Μπερνάρ Κουσνέρ
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε σήμερα ότι «βαθύτατα συγκλονισμένος» από την ισραηλινή επίθεση στην ανθρωπιστική νηοπομπή στη Γάζα, εκτιμώντας ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοια χρήση βίας».
«Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από τις τραγικές συνέπειες της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Στολίσκου της Ειρήνης με προορισμό τη Γάζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού.
«Τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοια χρήση βίας, την οποία και καταδικάζουμε. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον τραγικό απολογισμό, που ακόμη δεν είναι οριστικός, μίας τέτοιας επιχείρησης εναντίον μίας ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας η οποία ήταν γνωστή εδώ και μέρες», παρατήρησε ο κ. Κουσνέρ.
Ο Γάλλος υπουργός ζήτησε «να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες του δράματος» και ευχήθηκε να «αρχίσει χωρίς καθυστέρηση έρευνα σε βάθος».

«Συγκλονισμένη» η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συγκλονιστεί από την ισραηλινή στρατιωτική έφοδο σε νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε «συγκλονισμένη» από την έφοδο του ισραηλινού στρατού στη φιλο-παλαιστινιακή νηοπομπή που κατευθυνόταν στη Γάζα, μια επιχείρηση κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι. «Έχω συγκλονιστεί από τις πληροφορίες που αναφέρουν πως μια ανθρωπιστική αποστολή δέχτηκε επίθεση νωρίς σήμερα το πρωί, η οποία προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς, ενώ η νηοπομπή προσέγγιζε τις ακτές της Γάζας», δήλωσε η Νάβι Πιλάι.
Η Πιλάι καταδίκασε την πολιτική του Ισραήλ με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Γάζα λέγοντας ότι «ο αποκλεισμός συνεχίζει να πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε καθημερινή βάση».
«Η παρούσα κατάσταση στερεί αυτό που είναι απαραίτητο στο λαό προκειμένου να ζει μια φυσιολογική και αξιοπρεπή ζωή», είπε προσθέτοντας παράλληλα: «Καταδικάζω άλλη μια φορά τη χωρίς διακρίσεις ρίψη ρουκετών από τη Γάζα στο ισραηλινό έδαφος».
Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν ισραηλινοί κομάντος πραγματοποίησαν έφοδο στη διεθνή νηοπομπή φιλο-παλαιστινίων ακτιβιστών που κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Αρκετοί ευρωβουλευτές επέβαιναν στη νηοπομπή η οποία μετέφερε εκατοντάδες ακτιβιστές και ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Κουβέιτ
Το υπουργικό συμβούλιο του Κουβέιτ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να συζητήσει την αιματηρή ισραηλινή επίθεση εναντίον της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής στη Γάζα, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχαμάντ αλ-Μπασίρι.
Ο ισλαμιστής βουλευτής Ουαλίντ αλ-Ταμπταμπάι είναι ανάμεσα στους 16 ακτιβιστές από το Κουβέιτ που βρίσκονται σε ένα από τα έξι πλοία τα οποία μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας «Μεταρρύθμιση και Ανάπτυξη».
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Kuna, τον έκτακτο συμβούλιο συγκάλεσε ο πρωθυπουργός σεΐχης Νάσερ Μοχάμαντ αλ-Αχμάντ αλ-Σαμπάχ.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Γιάσεμ αλ-Χοράφι καταδίκασε «το απεχθές ισραηλινό έγκλημα εναντίον του Στόλου της Ελευθερίας που πραγματοποιούσε αποστολή ανθρωπιστικού χαρακτήρα και αλληλεγγύης προς τον λαό της Γάζας».
Τις εξελίξεις στη Γάζα θα συζητήσει σήμερα και το κοινοβούλιο του Κουβέιτ σε έκτακτη συνεδρίασή του.

Άμεσες και πλήρεις εξηγήσεις ζητά από το Ισραήλ η Αυστρία
Συγκλονισμένος από την αιματηρή κλιμάκωση των γεγονότων στο κεντρικό πλοίο του «Στόλου αλληλεγγύης» για τη Γάζα, δήλωσε το μεσημέρι ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ζητώντας άμεσες και πλήρεις εξηγήσεις για την αιματοχυσία, που προκαλεί, όπως είπε, «σοκ».
Ο επικεφαλής της αυστριακής Διπλωματίας έδωσε εντολή στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Γιοχάνες Κίρλε, να καλέσει άμεσα τον Ισραηλινό πρέσβη στην Αυστρία για αποσαφήνιση της κατάστασης.
Συγχρόνως, ο κ. Σπίντελεγκερ απηύθυνε έκκληση προς την ισραηλινή κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω βίαια επεισόδια, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να τερματίσει την αντιπαραγωγική πολιτική αποκλεισμού έναντι της Λωρίδας της Γάζας, όπως έχουν απαιτήσει ήδη κατηγορηματικά και επανειλημμένα τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στη νηοπομπή επέβαινε και ο συγγραφέας Χένινγκ Μανκέλ
Στην ανθρωπιστική αποστολή που δέχθηκε σήμερα το πρωί την ισραηλινή επίθεση συμμετείχε και ο γνωστός Σουηδός συγγραφέας Χένινγκ Μανκέλ, δημιουργός των αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ, ανακοίνωσε σήμερα το σουηδικό παράρτημα της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ένα πλοίο για τη Γάζα».
Ο 62χρονος συγγραφέας «επιβιβάστηκε την Κυριακή σε ένα από τα πλοία [...] μετά από κρυφτούλι 48 ωρών με την κυπριακή αστυνομία και μακρές διαπραγματεύσεις με τις κυπριακές και τις τουρκικές αρχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.
Ο Μανκέλ, τα βιβλία του οποίου έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, δικαιολόγησε τη συμμετοχή του με την ανάγκη να αποδείξει εμπράκτως την υποστήριξή του προς τους Παλαιστινίους.
«Το πιο σημαντικό είναι να μπορέσω να συμμετάσχω στο τελευταίο μέρος του ταξιδιού», είχε δηλώσει ο Σουηδός συγγραφέας. «Όταν κάποιος μιλάει για αλληλεγγύη, πρέπει να έχει συναίσθηση ότι η μοίρα διαμορφώνεται από τις πράξεις [...], με τις πράξεις μας αποδεικνύουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε ό,τι θεωρούμε σημαντικό», είχε πει ο συγγραφέας την Πέμπτη στο σουηδικό ραδιόφωνο.
Στην ανθρωπιστική επιχείρηση εκτός από τον Μανκέλ συμμετείχαν άλλοι 10 Σουηδοί, μεταξύ των οποίων και ένας βουλευτής, για την τύχη των οποίων δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πληροφορία.

Παραπομπή των «δολοφόνων άοπλων αμάχων» ζητά ο ΟΗΕ
Ο κ. Ρίτσαρντ Φαλκ, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Παλαιστινιακά εδάφη, κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να παραπέμψει στη δικαιοσύνη «τους δολοφόνους άοπλων αμάχων», σχετικά με την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στα πλοία που μετέφεραν στη Λωρίδα της Γάζας μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η έκκλησή του αφορά «τόσο την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, που έδωσε τις εντολές για την επιχείρηση, όσο και στη στρατιωτική ηγεσία», που υλοποίησε την επιχείρηση.
«Ένοχο είναι το Ισραήλ, για τη χρήση θανατηφόρων όπλων εναντίον άοπλων αμάχων», επισήμανε ο κ. Φαλκ, «αμάχων που βρίσκονταν σε διεθνή χωρικά ύδατα και, ως εκ τούτου, απολάμβαναν του δικαιώματος της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας».
Τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό των παραλίων της Λωρίδας της Γάζας, ο κ. Φαλκ χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Ζήτησε, «ως ηθική και πολιτική επιταγή», πολύ σκληρές κυρώσεις κατά του Ισραήλ, εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.