28/5/10

Επίλυση των προβλημάτων στη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, λόγω της διαφοράς Κύπρου - Τουρκίας ζητούν Ρασμουσεν και Αστον

Την ανάγκη να επιλύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, λόγω της διαφοράς που υπάρχει μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, επισήμαναν την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο ΓΓ της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και η Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις Κάθριν Αστον.

Η συνάντηση των δύο αξιωματούχων είχε κυρίως χαρακτήρα γνωριμίας, αφού ήταν η πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της από την κ. Αστον.

Οπως επισημαίνουν στην έδρα του ΝΑΤΟ, η αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο «παραλύει» τις σχέσεις ανάμεσα στους δύο οργανισμούς, από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004. Η Αγκυρα εμποδίζει τη συνεργασία σε διάφορα επίπεδα, με στόχο να μην γίνονται γνωστές στις κυπριακές Αρχές ευαίσθητες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η Κύπρος από την πλευρά της απάντησε εμποδίζοντας τη συμμετοχή της Τουρκίας σε διάφορες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις άμυνας, αναφέρουν.

Ο κ. Ράσμουσεν παραδέχθηκε ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να δεχθεί την Κύπρο ως συνομιλήτρια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, η ΕΕ πρέπει να ανοίξει τις επιχειρήσεις ασφάλειάς της στην Τουρκία και να επιτρέψει σε μη Ευρωπαίους εταίρους να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τις επιχειρήσεις της, όπως έκανε το ΝΑΤΟ όταν επέτρεψε σε κράτη –μη μέλη της Συμμαχίας να μετάσχουν στη Διεθνή Δύναμη στο Αφγανιστάν.

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας πρότεινε να συνάψει η Ε.Ε. ένα σύμφωνο ασφαλείας με την Τουρκία καθώς και μία συμφωνία που να επιτρέπει τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι τα «πολιτικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μία ημέρα στην άλλη».

Από την πλευρά της η κ. Αστον δεν σχολίασε τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Περιορίστηκε να πει ότι «οι δύο οργανισμοί πρέπει να εξακολουθούν να βρίσκουν πραγματιστικές λύσεις», που θα τους επιτρέπουν να συνεργάζονται σε επιχειρήσεις, όπως αυτή κατά της πειρατείας στη Σομαλία, ακόμα κι αν οι επίσημες συζητήσεις ανάμεσα στους δύο οργανισμούς εξακολουθούν να είναι περιορισμένες.
iKypros27/05/2010

Η Άστον της ΕΕ και ο Ρασμούσεν του ΝΑΤΟ συζητούν για Β-Ε και Τουρκία
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Βέλγιο -- Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν συναντήθηκε με την αρχηγό εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον την Τρίτη (25 Μαΐου) για να συζητήσουν την κατάσταση σε Τουρκία και Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε). "Όλοι...είχαν την άποψη ότι το μέλλον της Β-Ε βρίσκεται σε Ευρωατλαντικές δομές," ανέφερε ο Ρασμούσεν σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση. "Θα πρέπει όμως να αναφέρω επίσης ότι υπήρξε σημαντική ανησυχία σήμερα για το επίπεδο εθνικών εντάσεων και ρητορείας στη Β-Ε", πρόσθεσε. Μαζί με την Άστον συμφώνησαν ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ "πρέπει να συζητούν περισσότερο και να κάνουν περισσότερα πράγματα μαζί, από το σχεδιασμό μέχρι την προμήθεια των επιχειρήσεων".

Ο Ρασμούσεν συζήτησε επίσης για την Τουρκία, προτρέποντας την ΕΕ να "αμβλύνει" Τουρκικές ανησυχίες και να επιτρέψει συνεργασία μεταξύ μπλοκ και ΝΑΤΟ. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο οργανισμών έχουν παρακωλυθεί για χρόνια λόγω προβλημάτων μεταξύ Τούρκων και Κυπρίων, καθώς επίσης λόγω της άρνησης κάποιων κρατών μελών της ΕΕ να υπάρξει πρόοδος στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ασκήσει βέτο στο να επιτραπεί πρόσβαση στη Λευκωσία σε απόρρητα έγγραφα της Συμμαχίας, ενώ η Κύπρος εμποδίζει τη συμμετοχή της Τουρκίας σε αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ. (Δικτυακός τόπος NATO, Xinhua, EUObserver - 25/05/10)
SETimes.com

2 σχόλια:

  1. Η Τουρκία παγίως απαγορεύει την είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, κάνοντας χρήση του βέτο. Και όχι μόνο στο ΝΑΤΟ, αλλά και σε πολλούς άλλους οργανισμούς και δομές.

    Η Κύπρος βλακωδέστατα δεν ανταπέδωσε, μπλοκάροντας την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, επίσης με βέτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ισχυει το βλακωδεστατα. Υπαρχουν πολιτικοι που βαζουν πανω απ'ολα το προσωπικο συμφερον τους και μετα αυτο της πατριδας τους.
    Ο Τασσος ηταν απο τις εξαιρεσεις. Ο (Α)Χριστοφιας ειναι με τον κανονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.